İçeriğe atla

Alemdar (Osmanlı ordusu)

Alemdar, Pişdar veya Sancaktar ya da Bayraktar Osmanlı ordusunda bir birliğin bayrağını ve sancağını taşıyan askere verilen addır. Padişah bayrak ve sancaklarından sorumlu kişiye ise "mir-i alem" sancak beyi adı verilir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk bayrağı</span> Türkiye Cumhuriyetinin ulusal bayrağı

Türk bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal ve resmî bayrağıdır. Al renkli zemin üzerinde beyaz hilâl ve yıldız ile oluşmuş bayrak ilk olarak 1844 yılında Abdülmecid dönemindeki Tanzimat sürecinde kabul edilmiş, Cumhuriyet döneminde 29 Mayıs 1936'da 2994 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı olarak kanunlaşmıştır. 22 Eylül 1983'te 2893 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile bayrak ölçütleri belirlenmiş ve bayrak son hâlini almıştır.

Sancak,

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Bulgaristan bayrağı, sırayla beyaz, yeşil ve kırmızı renkli üç eşit kalınlıkta çizgiden oluşur. Bulgaristan Cumhuriyeti'nin resmî bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bayrak Radyo Televizyon Kurumu</span> Kıbrıslı Türk kamu televizyon kurumu

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu ('BRT), KKTC'de kamu yayıncılığı yapmakla görevli kuruluşudur. BRT yayın hayatına 1963 yılında, yayın için gerekli elektrik enerjisinin birkaç araba aküsünden sağlandığı bir garajda, 2 mücahit tarafından yapılan Bayrak Radyosu'nun yayını ile başlamıştır. İlk yayın sözü ise 'Bayrak, Bayrak, Bayrak' diye verilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kuveyt bayrağı, 7 Eylül 1961 tarihinde tasarlanmış ve 24 Kasım 1961'de ilk kez göndere çekilmiştir. Bayrak ilk olarak 1916 yılında Osmanlı Devletine karşılatılan Arap İsyanı bayrağından etkilenerek oluşturulan ve Pan-Arap renkleri adı verilen kırmızı, yeşil, beyaz ve siyah renklerden oluşur. Eşit büyüklükte üç yatay şeritten oluşan bayrağın en üstünde yeşil, ortada beyaz, altta kırmızı şerit bulunur. Bayrağın göndere çekilen tarafında siyah renkli köşeli bir bölüm vardır. Safie Al-Deen Al-Hali adlı Kuveytli bir şairin dizelerinde bayrağın sahip olduğu renkler şöyle açıklanır;

Beyaz yaptıklarımız
Siyah savaşlarımız
Yeşil topraklarımız
Kırmızı kılıçlarımız
<span class="mw-page-title-main">Kanada bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kanada ulusal bayrağı, Maple Leaf ve l'Unifolié olarak da bilinir. Kırmızı bir zeminin ortasında 1:2:1 oranıyla beyaz bir kare ve bu karenin içinde de 11 uçlu stilize edilmiş kırmızı bir akçaağaç yaprağı bulunur.

Liva, iki alaydan oluşan askeri oluşuma ve bu oluşumun kumandanına verilen addır. Liva resmî kayıtlarda mirliva olarak da geçer. Osmanlı Ordusu rütbelerince; miralay terfi ettiğinde Liva, Liva terfi ettiğinde ferîk olurdu. Livalar'a paşa da denilir, mertebe olarak da Seadetlû kullanılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk bayrağı</span> Ulusal bayrak

Arnavutluk bayrağı, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin resmî bayrağıdır. Kırmızı olan bayrağın ortasında çift başlı siyah bir kartal vardır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı bayrakları</span> Osmanlı İmparatorluğu tarafından kullanılan bayraklar

Osmanlı bayrağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun varlığı süresince kullandığı çeşitli bayrakları ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık bayrağı</span> Ulusal bayrak

Birleşik Krallık bayrağı veya Birliğin Bayrağı Birleşik Krallık devletinin resmî bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Sirenayka</span> Libyanın doğusunda bulunan kıyısal bölge

Sirenayka (Cyrenaica) veya Kirenayka, Libya'nın doğusunda bulunan bir kıyısal bölge ve ayrıca 1970'lerden önceki idari sistemdeki ülkenin bir vilayetidir. Eski sistemde var olan Sirenayka, bugün birkaç Şabiye denilen yönetim birimlerine ayrılmıştır. Sirenayka'nın başkent Bingazi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sancak (idari birim)</span> osmanlı idari birim

Sancak, Osmanlı İmparatorluğu’nun idari yapılanmasına dair bir terim olan sancak, Osmanlı Devleti'nde bir bölge veya gelir getiren has anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Vatikan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Vatikan bayrağı, Papa XI. Pius'un İtalya Krallığı ile imzaladığı ve Kutsal Makam tarafından yönetilen yeni bir bağımsız devlet kuran Laterano Antlaşması'nın yürürlüğe girdiği 7 Haziran 1929 tarihinde kabul edildi. Vatikan Şehir Devleti bayrağı, daha sonra papalık tacı ve anahtarların eklendiği daha önceki Papalık Devleti'nin 1808 tarihli sarı ve beyaz bayrağından model alınmıştır. Vatikan bayrağına Kutsal Makam bayrağı da denilir.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka bayrağı</span> ulusal bayrak

Danimarka bayrağı, Danimarka Krallığı'nın resmi ve dünyanın en eski bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Polonya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Polonya Bayrağı, Polonya Cumhuriyeti devletinin resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Barbados bayrağı</span> Ulusal bayrak

Barbados bayrağı, Barbados'un kullandığı resmî devlet bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">İran bayrağı</span> Ulusal bayrak

İran bayrağı, İran İslam Cumhuriyeti'nin resmî bayrağı. 1980 yılında kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri</span> Bizans İmparatorluğu tarihi

Tarihi boyunca Bizans İmparatorluğu bilinen anlamıyla devlet arması kullanmamıştır. Resmî, diplomatik veya askeri amaçlar için çeşitli işaretler kullanılagelmiştir. Bunlar içinde en bilineni Çift Başlı Bizans Kartalı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Sancağı</span>

Zafer Sancağı veya Zafer Bayrağı, 1 Mayıs 1945 günü, Berlin'deki Reichstag binası üzerine Kızıl Ordu askerleri tarafından göndere çekilen 188 x 82 cm boyutlarında orak, çekiç ve kızıl yıldız amblemlerini taşıyan sancak.

<span class="mw-page-title-main">Cebelitarık bayrağı</span>

Cebelitarık Bayrağı, 8 Kasım 1982'de kabul edilmiş olup hâlen günümüzde kullanılmaktadır. Bayrakta bulunan kale; Cebelitarık Kalesidir.