İçeriğe atla

Alemayehu Eshete

Alemayehu Eshete
Alemayehu 2010'da
Genel bilgiler
DoğumHaziran 1941
Jimma, Etiyopya İmparatorluğu
Ölüm2 Eylül 2021 (80 yaşında)
Addis Ababa, Etiyopya
Başladığı yerEtiyopyalı
TarzlarCaz müziği
Yerel müzik
boogie-woogie
MesleklerŞarkıcı
ÇalgılarVokal
Etkin yıllar1960'lar–2021
Müzik şirketiBuda Müzik

Alemayehu Eshete (Amharca: ዓለማየሁ እሸቴ; Fransızca telaffuz: Alèmayèhu Eshèté ; Haziran 1941[1] – 2 Eylül 2021), Etiyopyalı caz şarkıcısı.

Yaşamı

Eshete, Haziran 1941'de Jimma, Etiyopya İmparatorluğu'nda doğdu. 1960'lı yıllarda başladığı müzik kariyerini 2021 yılındaki ölümüne kadar sürdürdü. Amharca dilinde parçalar söyledi. "Etiyopyalı Elvis" adıyla nam saldı.[2][3] Avrupa'da tanınmasını sağlayan Buda Müzik firmasından çıkan Ethiopiques adlı toplama albüm serisiyle öne çıkmıştır.[4]

Ölümü

Eshete, 2 Eylül 2021'de Addis Ababa, Etiyopya'da geçirdiği kalp krizi sonrasında kaldırıldığı bir hastanede 80 yaşında öldü.[5]

Diskografi

Albümler
Addis Ababa
  • Çıkış tarihi: 1992
Ethiopiques, Vol. 9
  • Çıkış tarihi: 2001
The Rough Guide to the Music of Ethiopia
  • Çıkış tarihi: 2004
Ethiopiques, Vol. 22 (1972-1974)
  • Çıkış tarihi: 2007
The Rough Guide To Psychedelic Africa
  • Çıkış tarihi: 2012
The Rough Guide to the Music of Ethiopia
  • Çıkış tarihi: 2012

Kaynaklar

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2021. 
  2. ^ Gordon, Oliver (1 Nisan 2016). "Notes from Ethiopia: the jazz revival in Addis Ababa". The Guardian. Londra. 29 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2017. 
  3. ^ Presenter: Courtney Pine (10 May 2014). "Swinging Addis". The Documentary. BBC. BBC World Service. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2017. 
  4. ^ ETHIOPIQUES VOLUME 09 on Buda Musique 7 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Retrieved 10 September 2012.
  5. ^ Admin (3 Eylül 2021). "Alemayehu Eshete, "Ethiopian Elvis Presley", reportedly died". Borkena Ethiopian News (İngilizce). 3 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya</span> Afrikanın doğusunda, Afrika Boynuzunda, bir devlet

Etiyopya veya Etyopya, resmî adıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Afrika Boynuzu'nda yer alan büyük bir Doğu Afrika ülkesi. Ülkenin başkenti yerel dilde "yeni çiçek" anlamına gelen Addis Ababa'dır. Sudan, Güney Sudan, Eritre, Cibuti, Somali ve Kenya, Etiyopya'nın komşularıdır. Afrika kıtasının en kalabalık ikinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Addis Ababa</span> Etiyopyanın başkenti

Addis Ababa veya Addis Abeba, Etiyopya ve Afrika Birliği'nin başkenti. 80 farklı dilin konuşulduğu şehirde Hristiyan, Müslüman ve Yahudi toplulukları yer alır. Deniz seviyesinden 2.355 metre yüksekte olan Addis Ababa'nın konumu 9.03° K 38.74° D'dir.

<span class="mw-page-title-main">Haile Selassie</span> Etiyopya İmparatoru

I. Haile Selassie ; Amharca ha.ɪlɜ sɨlːase ;

<span class="mw-page-title-main">Adowa Muharebesi</span>

Adowa Muharebesi, I. İtalya-Habeşistan Savaşı sırasında 1 Mart 1896'da Orta Etiyopya'nın kuzeyinde bulunan Adowa'da Kral II. Menelik komutasındaki Etiyopya ordusu ile İtalyan kuvvetleri arasında geçen çarpışmadır. Etiyopya'nın kazandığı zafer İtalyanların Afrika'da Fransa ya da İngiliz imparatorluklarına benzer bir imparatorluk kurma girişimlerini engellemiş ve Fransızlara Atlas Okyanusu'ndan Kızıldeniz'e kadar yayılma umudu vermiştir. 19. yüzyılın sonuna doğru, Avrupa ülkelerinin Berlin Konferansı'nda Afrika'nın neredeyse tamamını paylaştığında; sadece Etiyopya ve Liberya bağımsızlığını koruyabilmiştir. Adowa Muharebesi Pan-Afrikanizmin sembolü haline gelmiş ve Etiyopya'nın bağımsızlığını II. İtalya-Habeşistan Savaşı'na kadar korumuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ethiopian Airlines'ın 409 sefer sayılı uçuşu</span>

Ethiopian Airlines'ın 409 sefer sayılı uçuşu, 25 Ocak 2010'da Beyrut, Lübnan'dan Addis Ababa, Etiyopya'ya gitmek üzere havalanan uçağın, kalkıştan kısa süre sonra Akdeniz'e düşmesiyle sonuçlanan havacılık kazası.

<span class="mw-page-title-main">Girma Wolde-Giorgis</span> 3. Etiyopya cumhurbaşkanı

Girma Wolde-Giorgis Etiyopyalı siyasetçi. Girma, Afrika ülkesi Etiyopya'da 9 Eylül 2001 ile 7 Ekim 2013 tarihleri arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya'nın bölgeleri</span>

Etiyopya, etnik kökene dayalı 9 yönetim bölgesine ayrılmıştır. Bu bölgelerin yerel ismi kilildir.. Bu bölgelerden ayrı 2 özel yönetimli şehir bölgesi de yönetim bölgeleri içinde sayılır. Bu 11 bölge şunlardır:

  1. Addis Ababa*
  2. Afar
  3. Amhara
  4. Benishangul-Gumuz
  5. Dire Dawa*
  6. Gambela
  7. Harari
  8. Oromia
  9. Somali
  10. Güney Ulusları ve Halkları Bölgesi
  11. Tigray
<span class="mw-page-title-main">Hailemariam Desalegn</span>

Haile Mariam Desalegne, 2010 yılından beri Dışişleri Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olarak Etiyopya hükûmetinde görev yapmış Etiyopyalı siyasetçi. Başbakan Meles Zenawi'nin 20 Ağustos 2012'de ölümünden sonrası geçici olarak başbakan olan Desalegne, 2015 yılında gerçekleştirilen seçimler sonucu resmen başbakan olarak makama gelmiş ve bu görevi istifa ettiği 2018 yılına kadar sürdürmüştür. Etiyopya tarihinde hükûmetin ilk Protestan Hristiyan (Pentay) başbakanıdır.

Alemayehu Atomsa, Etiyopyalı politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Ethiopian Airlines</span> Etiyopyanın ulusal ve bayrak taşıyıcı havayolu şirketi

Ethiopian Airlines ya da kısaca Ethiopian, Etiyopya'nın ulusal ve bayrak taşıyıcı havayolu şirketi. 21 Aralık 1945'te Ethiopian Air Lines (EAL) adıyla kurulan şirket, 1965'te günümüzde de kullandığı Ethiopian Airlines ismini almıştır. IATA ile Afrika Havayolları Birliği (AFRAA) üyelikleri bulunan Ethiopian, Aralık 2011'den beri Star Alliance üyesidir. Uçuşlarını Addis Ababa Uluslararası Havalimanı merkezli gerçekleştiren Ethiopian, 2014 yılında yaklaşık 6 milyon yolcu trafiğine ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Etiyopya ilişkileri. Etiyopya ilk kez 1959'da Ankara'ya büyükelçilik açtı ama 1976'da ekonomik sebeplerden ötürü elçilik kapatıldı. Daha sonra büyükelçilik 2006 yılında tekrar aktif hale geldi. İlişkiler Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar dayanır. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk Sahra Altı konsolosluğu 1910-1912 yılları arasında Harar'da açılmıştır. Daha sonra 1925 yılında Türkiye Cumhuriyeti Addis Ababa'ya büyükelçilik açmıştır. Türkiye, Etiyopya'da büyükelçilik açan 6. devlettir. Bugün iki ülke arasında ekonomik ve siyasi açıdan oldukça iyidir.

<span class="mw-page-title-main">Tesfaye Gebre Kidan</span>

Tesfaye Gebre Kidan, Etiyopyalı asker ve siyasetçi. Kidan, Afrika ülkesi Etiyopya'da 1991 yılında kısa bir süre geçici olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Amharalar</span> Etiyopyada yaşayan etnik grup

Amharalar veya Amharlar, Etiyopya'nın özellikle Amhara Bölgesi'nin kuzey ve orta dağlık bölgelerinde geleneksel olarak yaşayan bir etnik gruptur. 2007 ulusal nüfus sayımına göre, Etiyopya nüfusunun %26,9'unu oluşturan 19.867.817 kişiyi kapsamakta ve çoğunlukla Etiyopya Ortodoks Kilisesi Ortodoks Hristiyan üyeleridir. Etiyopya göçmen topluluğunda, özellikle Kuzey Amerika'da da bulunurlar. Bu söz Amharca, bir Afrika-Asya dilini Sami dalı, bir üyesi Ethiosemitic Etiyopya resmi dili olarak hizmet grubu. Bazı akademisyenler, Tigrayalıları ve Amhara'yı Habeş kimliğinin, birkaç Batılı akademisyen ve Etiyopyalı etno-milliyetçi siyasi partinin öne sürdüğü, ancak kamuoyu ya da en yerli yerli akademisyenler tarafından yaygın olarak kabul edilmeyen ultra neo-muhafazakâr bir tanımı altında uygun olarak sınıflandırdılar. bölge.

<span class="mw-page-title-main">Sahle-Work Zewde</span> 5. Etiyopya cumhurbaşkanı

Sahle-Work Zewde, Etiyopyalı diplomat ve siyasetçi. Sahle-Work, Afrika ülkesi Etiyopya'da bu göreve gelen ilk kadın olarak 25 Ekim 2018 - 7 Ekim 2024 tarihleri arasında devlet başkanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Se'are Mekonnen</span> Etiyopyalı bir asker

Se'are Mekonnen, Etiyopyalı rütbeli üst düzey askerdir.

<span class="mw-page-title-main">Abebe Bikila</span>

Shambel Abebe Bikila üst üste iki kez Olimpiyat şampiyonu olan Etiyopyalı maraton koşucusudur. Olimpiyat altın madalyası kazanan ilk Afrikalı olan Bikila, Roma'daki 1960 Yaz Olimpiyatları'nda çıplak ayakla koşarak altın madalya kazanmıştır. 1964 Tokyo Olimpiyatları'nda ikinci altın madalyasını kazanan Bikila, Olimpiyatlarda maraton altın madalyasını üst üste iki kez kazanan ilk kişi olmuştur. Her iki yarışta da dünya rekoru kırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fikre Selassie Wogderess</span>

Fikre Selassie Wogderess, Etiyopyalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan Etiyopyası</span>

İtalyan Etiyopyası, yaklaşık beş yıl boyunca İtalya tarafından işgal edilen Etiyopya İmparatorluğu topraklarıdır. İtalyan Etiyopyası, İtalyan Doğu Afrikası'nın kurulmasından sonra Amhara, Harar, Galla-Sidamo ve Scioa valiliklerinden oluşan Etiyopya İmparatorluğu'nun eski topraklarının resmi adıydı, idari bir birim değildi.

<span class="mw-page-title-main">Addis Ababa hafif raylı sistemi</span>

Addis Ababa hafif raylı sistemi, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da bulunan bir hafif raylı sistemdir. Addis Ababa hafif raylı sistemi, 20 Eylül 2015 tarihinde açılmış olup Doğu Afrika ve Sahra Altı Afrika'nın ilk hafif raylı sistemidir. Sistem 31,6 km uzunlukta olup iki hat ve 39 durağa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Fisseha Desta</span>

Fisseha Desta, Etiyopyalı rütbeli asker ve siyasetçi.