İçeriğe atla

Alekto

Furyler Tarafından Takip Edilen Orestes William-Adolphe Bouguereau

Alecto ("amansız veya bitmeyen öfke"), Yunan mitolojisindeki Erinyelerden biridir.

Aile

Hesiodos'a göre, Kronos babası Uranüs'ü hadım ettiğinde, dökülen kanların Gaia'ı döllemesinden Alecto doğmuştur. Tisiphone ve Megaera'nın kız kardeşidir. Bu kardeşlere Fury(Öfke) de denmektedir. Bu üç kızkardeşin saçları yılanlardan oluştur ve gözlerinden kan damlar, kanatları ise yarasa kanatlarıdır.[1] Alecto'nun Fury olarak görevi, özellikle başkalarına karşı işlenen insanların ahlaki suçlarını (öfke gibi) kınamaktır.

Alecto'nun görevi Nemesis'e benzer, ancak Nemesis'in görevi ölümlülere değil tanrılara karşı suçları kınamaktır. Ölümlüler için verdiği ceza, çılgınlıktır.

Mitolojide

Aeneid'de (Kitap 7) Juno, Alecto'ya Truvalıların Kral Latinus ile evlilik yoluyla ya da İtalyan sınırlarını kuşatarak yollarını bulmasını engellemesini emreder. Alecto'nun görevi, Truvalılara zarar vermek ve savaş yoluyla onların çöküşünü sağlamaktır. Bunu yapmak için Alecto, Kraliçe Amata'nın bedenine bürünür ve bütün Latin anneleri, Truvalılara karşı ayaklanması için yaygara koparır. Sonra da Juno'nun rahibesi Calybe'nin kılığına girer ve Turnus'un rüyasında ona görünerek onu Truvalılara karşı savaş başlatması için ikna eder. Turnus'tan alaycı bir yanıt verince, Alecto, ikna etmeyi bırakırak bir meşale ile Turnus'a saldırır ve kanının "savaş tutkusuyla kaynamasına" neden olur. Savaşı ateşlemek için yaptığı çalışmalardan memnun olmayan Alecto, Juno'ya sınır kasabalarına çekilerek daha fazla çekişmeye neden olup olamayacağını sorar. Juno, savaşın geri kalanını kendisinin yöneteceğini söyler: "Çok özgürce dolaşıyorsunuz, yüksek göklerdeki rüzgarların ve sarp Olympos'un kralı olan Baba buna izin vermez. Yol vermelisiniz. Hâlâ gelecek olan mücadele ne olursa olsun, kendim halledeceğim."[2]

Kültürde

Alecto, Virgil'in Aeneid'inde, Dante'nin Inferno'sunda ve Purcell'in Music for a While müzik parçasında yer alır. Ayrıca Miklós Zrínyi'nin The Siege of Sziget'inde , Dostoyevski'nin çeşitli eserlerinde ve Handel'in Rinaldo HWV 7'sinde Aria "Sibillar gli angui d'Aletto"da yer almaktadır. Küçük gezegen 465 Alekto'nun onuruna adlandırılmıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "The Furies in Greek Mythology". Encyclopaedia Britannica. 18 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2020. 
  2. ^ Aeneid. Fagles, Robert tarafından çevrildi. 
  3. ^ "(465) Alekto". (465) Alekto In: Dictionary of Minor Planet Names. Springer. 2003. s. 52. doi:10.1007/978-3-540-29925-7_466. ISBN 978-3-540-29925-7. }}

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Herakles</span> Yunan mitolojisinde Zeusun oğlu olan büyük kahraman

Herakles veya Herkül, doğuştan Alkaios, Yunan mitolojisinde Zeus ve Miken kralının kızı Alkmene'nin oğlu ve Amfitrion'un üvey oğlu olan ilahî kahraman.

Aragorn, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter.

<span class="mw-page-title-main">Mahşerin Dört Atlısı</span> Sosyolojik-dini kavram

Mahşerin Dört Atlısı, Hristiyanlıkta Kıyamet alameti olarak ortaya çıkacağına inanılan dört atlı. Yeni Ahit'teki -Vahiy Kitabı olarak da bilinen- Apokalips bölümüne göre, Kıyamet felaketlerini getirecek olan yedi mührün açılması ile birlikte ortaya çıkacaklardır. Bazı akademisyenlere göre beyaz at ve binicisi İsa'yı, kızıl at ve binicisi kan ve savaşı, siyah at ve binicisi kıtlığı, soluk renkli at ve binicisi ise salgın hastalıkları ve ölümü sembolize eder.

<span class="mw-page-title-main">I. Elizabeth</span> İngiltere ve İrlanda Kraliçesi (1558–1603)

I. Elizabeth, 17 Kasım 1558'den 1603'teki ölümüne kadar İngiltere ve İrlanda kraliçesi idi. Bakire Kraliçe olarak da bilinen Elizabeth, Tudor Hanedanı'nın beş hükümdarının sonuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Perseus</span> Antik Yunan kahramanı ve Mikenin kurucusu

Perseus, Yunan mitolojisindeki önemli kahramanlardan biridir. Herakles'in ataları arasında yer alan Argoslu bir kahramandır.

<span class="mw-page-title-main">Truva Savaşı</span> Yunan mitolojisinde efsanevi savaş

Truva Savaşı, Yunan mitolojisinde M.Ö. 12. veya 13. yüzyıl civarında meydana gelen efsanevi bir çatışmadır. Savaş, Truvalı Paris'in Helen'i Sparta kralı kocası Menelaos'tan almasının ardından Akalar (Yunanlar) tarafından Truva şehrine karşı yürütülmüştür. Savaş Yunan mitolojisindeki en önemli olaylardan biridir ve başta Homeros'un İlyada'sı olmak üzere Yunan edebiyatının birçok eserinde anlatılmaktadır. İlyada'nın özü on yıl süren Truva kuşatmasının onuncu yılında dört gün iki gecelik bir dönemi anlatır; Odisseia ise savaşın kahramanlarından biri olan Odisseia'un eve dönüş yolculuğunu anlatır. Savaşın diğer bölümleri, fragmanlar halinde günümüze ulaşan epik şiirler döngüsünde anlatılır. Savaştan bölümler, Yunan tragedyası ve Yunan edebiyatının diğer eserleri ile Virgil ve Ovid gibi Romalı şairler için malzeme sağladı.

Alba Longa Merkezi İtalya'da bulunan, Roma'nın 19 km güneydoğusundaki Alba Tepeleri'nde konumlanmış bir Latin şehriydi. Latin Ligi'nin kurucusu olan ve başını çeken bu şehir, Roma Krallığı tarafından MÖ 7. yüzyılda yok edilmiş ve sakinleri Roma'ya yerleşmeye zorlanmıştır. Efsaneye göre, Romulus ve Remus, Roma'nın kurucuları, Alba Longa'nın kraliyet soyundan gelmektedir. Virgil'in Aeneis'ine göre bu ikili, Aeneas'ın, yani Venüs'ün oğlunun soyundan gelmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Aias</span> Yunan Mitolojisinde Elis Kralı

Ajax ya da Aias Yunan Mitolojisinde Kral Telamon'un ve Periboea'nın oğludur ve üvey kardeşi Teukros'dur. Homeros'un İlyada destanında Truva Savaşı'nda önemli bir rol oynar; ve cesur bir savaşçı olarak tasvir edilir. Ayrıca "Telamon oğlu Aias, "Büyük Aias" veya "Aias Büyük" adları ile de anılır, bu şekilde anılmasının sebebi Akha ordusundaki Oileus oğlu Aias'dan ayırmaktır, ayrıca Küçük Aias olarak bilinir. Adı "dünyanın" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Diomidis</span> Yunan Mitolojisinde Argos Kralı

Diomedes ya da Diomede Truva Savaşı'na katılmasıyla tanınan Yunan mitolojisinde bir kahramandır.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Seyss-Inquart</span> 13. Avusturya şansölyesi

Arthur Seyß-Inquart, Avusturyalı nasyonal sosyalist siyasetçi.

Bu madde Percy Jackson & Olimposlular kitap serilerindeki karakterleri içermektedir.

Thingol, ilk doğan elflerdendir. Asıl adı Elwe'dir. Lakap olarak ise Singollo yani 'Gri Pelerin' lakabı takılmıştır.

<i>Percy Jackson & Olimposlular: Şimşek Hırsızı</i> 2010 yapımı Chris Columbusun yönettiği Kanada-Amerika yapımı filmi

Percy Jackson & Olimposlular: Şimşek Hırsızı, 2010 yapımı, Chris Columbus'un yönettiği Kanada-Amerika yapımı filmdir. Filmin başrollerinde Logan Lerman, Brandon T. Jackson, Alexandra Daddario, Jake Abel, Rosario Dawson, Steve Coogan, Uma Thurman, Catherine Keener, Kevin McKidd, Sean Bean ve Pierce Brosnan yer alır. Hikâye Rick Riordan'ın aynı isimli kitabından uyarlanmıştır. Konusu; babası mitolojik Yunan tanrısı Poseidon, annesi ise sıradan birisi olan Percy'nin başından geçenler anlatılıyor. Zeus, en güçlü silahı olan şimşeğinin çalınması üzerine bunu Percy'nin çaldığını ve geri vermesi gerektiğini aksi hâlde savaş başlayacağını söyler. Percy'nin, şimşeği çalmadığını ispatlamak için şimşeği bulmaktan başka çaresi kalmamıştır.

<i>Labirent Savaşı</i>

Labirent Savaşı, Percy Jackson & Olimposlular serisinin dördüncü kitabıdır. Yazarı Rick Riordan olan kitabın birinci Türkçe baskısı 2009 yılında Doğan Egmont Yayıncılık tarafından yapılmıştır.

<i>Kilkis</i> (zırhlı)

Kilkis veya USS Mississippi, 1904-08 yılları arasında Amerikan Donanması tarafından inşa edilen 13.000 tonluk Mississippi sınıfı zırhlı idi. Amerikan donanmasında Mississippi adıyla görev yapan gemi 1914 yılında kardeş gemisi Idaho ile beraber Yunanistan Deniz Kuvvetleri tarafından satın alındı; Mississippi'nin ismi Kilkis, Idaho'nunki de Lemnos olarak değiştirildi. Kilkis ismi İkinci Balkan Savaşı'nda Yunan zaferiyle sonuçlanan Kılkış Muharebesi'nden gelmektedir. Kilkis dört adet 305 mm'lik ana bataryayla donatılmıştı, kardeş gemisi Lemnos ile Kilkis Yunan donanmasındaki en güçlü gemiler idi.

<span class="mw-page-title-main">Roma'nın kuruluşu</span> Efsanevi öykü

Roma'nın kuruluşu arkeolojiden ve filolojiden faydalanılarak araştırılabilirse de, bizzat Antik Romalılardan miras kalan geleneksel anlatılar şehrin en erken tarihini efsaneler ve mitlerle örülü bir şekilde açıklar. Bu mitlerin en tanınmışı, Roma mitlerinin belki de en ünlüsü, dişi bir kurt tarafından emzirilen Romulus ve Remus kardeşlerin hikâyesidir. Bu hikâye daha sonraları, zamanda daha geri giden bir hikâye ile uzlaştırılıp, ikisi birlikte ikili bir söylence oluşturmuştur. Zamanda daha geriye giden bu hikâyeye göre Troyalı mültecî Aeneas İtalya'ya kaçmış ve burada oğlu Iulus aracılığıyla Roma soyunu başlatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Camilla (mitoloji)</span> Aeneisde adı geçen, Volscili Kral Metabus ve Casmillanın kızları

Camilla, Virgil'in Aeneis adlı eserinde adı geçen, Volsci'li Kral Metabus ve Casmilla'nın kızlarıdır.

Ptolemy VIII Euergetes II Tryphon, takma adı Physcon, Mısır'daki Ptolemaios hanedanının kralıydı. Ptolemy V. Epiphanes ve Cleopatra I. Syra'nın küçük oğluydu. Saltanatı, ağabeyi Ptolemy VI. Philometor ve kız kardeşi II. Kleopatra ile şiddetli siyasi ve askeri çatışmalarla karakterize edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Teukros</span>

Teukros, Teucer ya da Teucrus, Teucros veya Teucris, Yunan mitolojisinde Salamis Adası'nın kralı Telamon ve onun ikinci eşi ve Truva Kralı Laomedon'un kızı Hesione'un oğludur.

Cypria(Greek: Kupria ; Latince : Cypria), Stasinus'a atfedilen ve klasik antik çağda oldukça iyi bilinen eski Yunan edebiyatının kayıp bir epik şiiridir. "Epik Döngü" olarak bilinen, Antik Yunanda daktilik ölçü ile yazılmış ve Truva Savaşı'nı konu alan şiirlerden biriydi. Cypria'nın hikâyesi kronolojik olarak Epik Döngü'nün başında gelir ve onu İlyada takip eder. Şiir, daktilik ölçü ile yazılmış on bir şiir kitabından oluşuyordu.