İçeriğe atla

Aleksey Pajitnov

Aleksey Pajitnov
Алексей Леонидович Пажитнов
Aleksey Pajitnov (Barselona, 2008)
Doğum16 Nisan 1956 (68 yaşında)
Moskova, Sovyetler Birliği
MilliyetRus
VatandaşlıkSovyetler Birliği, Rusya, ABD
EğitimMoskova Havacılık Enstitüsü
MeslekBilgisayar mühendisi, Video oyunu tasarımcısı
İşverenMicrosoft
Tanınma nedeniTetris'in yaratıcısı
ÖdüllerGame Developers Choice Awards First Penguin Award
LARA - Der Deutsche Games Award

Aleksey Leonidoviç Pajitnov (Rusça: Алексей Леонидович Пажитнов, İngilizce'ye Alexey Pajitnov olarak geçirilir) 1956 doğumlu, günümüzde ABD'de yaşayan Rus bilgisayar mühendisi. Geliştirdiği dünyaca ünlü Tetris oyunuyla bilinir. 1985 yılında Dmitri Pavlovski and Vadim Gerasimov'un yardımıyla Tetris'i SSCB Bilimler Akademisi'nde geliştirir. Oyun ilk Sovyetler Birliği'nde daha sonra Batı ülkelerinde piyasaya çıkar. Ancak Pajitnov bu sürümden neredeyse hiç para kazanamaz çünkü komünizmin ve Sovyetler sisteminin doğası gereği onun ürettiği eser topluma ait kabul edilir. Ve böylece eseri bütün SSCB'de ve Doğu Bloğu ülkelerinde ücretsiz dağıtılır.

Pajitnov 1991'de ABD'ye yerleşir ve orada Henk Rogers ile Tetris Şirketini (Tetris Company) kurdu. 1996 Ekiminde Microsoft için çalışmaya başladı ve MSN Games ve Xbox 360 için oyunlar tasarladı. 2005'te Microsoft'tan ayrılıp WildSnake Software'e geçti. Bugün o şirkette puzzle oyunları tasarlıyor.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği</span> Avrasyada hüküm sürmüş eski bir federasyon (1922–1991)

Sovyetler Birliği, resmî adıyla Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (Rusça:

<span class="mw-page-title-main">Leonid Brejnev</span> 1964ten 1982ye kadarki Sovyetler Birliği lideri

Leonid İlyiç Brejnev, Ukraynalı Sovyet politikacıdır. 1964-1982 yılları arasında Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri olarak SSCB'yi yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lenin Nişanı</span>

Lenin Nişanı, SSCB'nin ülke gelişiminde katkıda bulunan; sanat, bilim, spor, askeri alanlarda başarılı olan kişilere, organizasyonlara, şehirlere verdiği nişandır. Ortasında bronz Lenin kabartması bulunur, diğer kısımları altındır. 6 Nisan 1930'da çıkarılan kanunla tedavüle girmiştir. İlk olarak Komsomol-Pravda gazetesine verilmiştir. Sovyetler Birliği'ndeki en üst madalya olan Sovyet Kahramanlık Madalyası'nı alan herkese ayrıca Lenin Nişanı da verilmiştir. Mareşal Dmitri Ustinov nişanı en çok alan kişi olmuştur. Tedavülde olduğu sürece 431.418 adet verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Küba Füze Krizi</span> Küresel kriz

Küba Füze Krizi, ABD’nin Türkiye ve İtalya'ya, SSCB’nin ise Küba’ya nükleer başlıklı füze yerleştirmesi ile başlayan; Ekim 1962’de dönemin iki süper gücünü karşı karşıya getiren ve dünyayı nükleer savaş tehdidi altında bırakan bunalımdır.

<span class="mw-page-title-main">U-2 Krizi</span>

U-2 Krizi, 1960 yılının Mayıs ayında Sovyet toprakları üzerinde bir Amerikan Lockheed U-2 casus uçağının düşürülmesi üzerine çıkan ve Sovyet-Amerikan ilişkilerinde önemli bir bunalıma yol açarak Soğuk Savaşı şiddetlendiren olaya denir. ABD’nin Türkiye dahil bazı NATO ülkelerinden kalkan uçaklarının faaliyetlerinin yarattığı bir olaydır ve yalnız doğu ve batı blokları açısından değil Türkiye açısından da önemli sonuçlar doğurmuştur.

Sovyetler Birliği millî futbol takımı, Sovyetler Birliği'ni uluslararası alanda temsil etmiş futbol takımıdır. Sovyetler Birliğinin yıkılmasıyla ortadan kalkmış, yerine bir süreliğine Bağımsız Devletler Topluluğu millî futbol takımı FIFA tarafından tanınmış ve sonunda bunun yerini, Rusya millî futbol takımı başta olmak üzere diğer ayrılan devletlerin ulusal takımları almıştır.

Çin-Sovyet Ayrılığı, dönemin iki büyük komünist devleti olan Çin ve Sovyetler Birliği (SSCB) arasında 1960-1989 yılları arasında Marksizm-Leninizm'e dair teorik ve ideolojik tartışmalardan kaynaklanan ciddi bir diplomatik ayrılıktır. Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin'in 1953 yılındaki ölümünden sonra Nikita Kruşçev tarafından başlatılan destalinizasyon ve barış içinde bir arada yaşama politikaları sonucunda doktriner ayrılıklar kısmen başlamış, 1969'da zirveye ulaşmış ve farklı yollarla 1980'lerin sonuna kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">1980 Yaz Olimpiyatları</span>

1980 Yaz Olimpiyatları, resmi olarak XXII. Olimpiyat Oyunları, Sovyetler Birliği'nin başkenti Moskova'da yapılan çok sporlu etkinlik.

<span class="mw-page-title-main">1984 Yaz Olimpiyatları</span> 1984te Los Angelesta düzenlenen 23. Olimpiyat Oyunları

1984 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XXIII. Olimpiyat Oyunları, resmî olarak 1984 yılında ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı Los Angeles kentinde düzenlenen 23. Olimpiyat Oyunlarıdır. 18 Mayıs 1978 tarihinde düzenlenen oylamaya Los Angeles tek aday olarak girmiş ve organizasyonu düzenleme hakkını kazanmıştır. Atina'daki oylamada Los Angeles'tan başka aday olmamasının sebebi olarak 1976 Yaz Olimpiyatları'ndaki yüksek maliyetler gösterilmiştir.

Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi 1908 yılında kurulmuş ve 1911 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından kabul edilmiştir. Türkiye'nin ilk Olimpiyat Oyunları'na iştirakı ara oyunlar diye adlandırılan Osmanlı Devleti yıllarında 1906 Atina oyunlarıdır. Bu tarihten itibaren genelde düzenli bir şekilde her organizasyonda yer alan Türkiye, 1920 Anvers oyunlarına I. Dünya Savaşı'na neden olan ülkeler sıfatına sahip olması nedeniyle Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından organizasyona davet edilmedi. 1932 Los Angeles oyunlarına ise yolun uzaklığı ve masrafların çokluğu nedeniyle Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi tarafından ABD'ye sporcu gönderilmedi. 1980 Moskova oyunlarına SSCB'nin Afganistan'ı işgalini protesto eden pek çok batılı ülke gibi oyunlara sporcularını göndermemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tetris</span> Video Oyunu

Tetris, ilk olarak Sovyet bilgisayar mühendisi Aleksey Pajitnov tarafından tasarlanan, 6 Haziran 1984 tarihinde yayınlanmış bir bulmaca oyunudur. Bilgisayar ortamında oynandığı gibi, asıl olarak bu oyuna yönelik çıkan oyun aletlerinde de popüler olmuştur. Özellikle 1990'larda oldukça popüler olmuştur. Pajitnov, oyunun ismini nümerik önek Tetra ile sevdiği spor olan tenisin birleşmesinden türetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Marshall Planı</span> Amerikan merkezli ekonomik yardım planı

Marshall Planı, II. Dünya Savaşı sonrasında 1947 yılında önerilen ve 1948-1951 yılları arasında yürürlüğe konmuş ABD kaynaklı, antikomünist hedefleri olan bir ekonomik yardım paketidir. 16 ülke, bu plan uyarınca ABD'den ekonomik kalkınma yardımı almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yaz Olimpiyatları'nda basketbol</span>

Olimpiyat Oyunları'nda basketbol, 1936'dan beri düzenli olarak gerçekleştirilen olimpik spor dalı. Olimpiyatlar'da madalya sporu olarak takvime alınmadan önce, 1904'te gösteri mahiyetinde bir kez düzenlendi. Bayan basketbolunun olimpiyat takviminde yer alması 1976 yılından itibaren gerçekleşti.

Stratejik Silahların Sınırlandırılması Görüşmeleri, ABD ile SSCB – Soğuk Savaş’ın süper güçleri- arasında mermi ve silahlanma kontrolü konusunda yapılan ikili görüşmeler ve uluslararası antlaşmadır. Antlaşma SALT I ve SALT II şeklinde iki turdu.

Yeşil Kuşak Projesi, Jimmy Carter döneminden itibaren ABD'nin komünizme karşı bir savunma olarak İslam'ı kullanmaya başlamasını ifade etmek için kullanılan varsayımsal projedir. ABD tarafından resmen duyurulmuş bu isme sahip bir proje yoktur. Jimmy Carter'ın SSCB karşıtı politikaları resmen Carter Doktrini adıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Estonya</span>

Estonya, Olimpiyat Oyunları'na ilk kez 1920'de katıldı. Estonya Olimpiyat Komitesi ise ilk olarak 1923'te kuruldu. 1940'ta Sovyetler Birliği'nin ülkeyi işgalinin ardından, Eston sporcular 1952-1988 dönemini Sovyetler adına yarışarak geçirdi. SSCB'de düzenlenen 1980 Moskova Olimpiyatları'ndaki yelken müsabakalarına, Estonya'nın başkenti Tallinn ev sahipliği yapmıştı. 1991'de birliğin dağılarak bağımsız Estonya'nın kurulmasıyla ülke 1992'de geri dönüş yaptı ve o tarihten beri yapılan bütün organizasyonlarda yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Mutfak Tartışması</span>

Mutfak Tartışması ; 24 Temmuz 1959'da Moskova'daki Sokolniki Parkı'nda Amerikan Ulusal Sergisi'nin açılışında ABD Başkan Yardımcısı Richard Nixon ile Sovyet Başbakan Nikita Kruşçev arasında tercümanlar vasıtasıyla plansız olarak gerçekleşen bir dizi ikili görüşmeye verilen isim. ABD'li yetkililer parkta sergi için sıradan bir ABD vatandaşının sahip olabileceğini iddia ettikleri bir ev örneği inşa ettiler. Kapitalist tüketici pazarının meyvelerini ve ABD'deki yaşam tarzının konforlarını Ruslara göstermek için evin içi iş gücü tasarrufu sağlayan çeşitli dinlence araçları ile doldurulmuştu. Renkli olarak filme alınan ve her iki ülkede de yayınlanan bu tartışmalarda Nixon ABD yaşam tarzına vurgu yapmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Sovyetler Birliği ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Amerika Birleşik Devletleri-SSCB ilişkileri, Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasındaki diplomatik ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Birleşik Takım</span>

Birleşik Takım, 1991'de SSCB'nin dağılmasından sonra ayrılan ülkelerin Olimpiyat Oyunları'nda yarışırken aldığı isimdir. Yalnızca Albertville'de düzenlenen 1992 Kış Olimpiyatları ve Barselona 1992 Yaz Olimpiyatları'nda Birleşik Takım adıyla sporcular yarışmıştır. IOC ülke kodu EUN olarak kayıtlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Sovyetler Birliği</span>

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ilk olarak 1952'de Olimpiyat Oyunlarına katıldı ve daha sonra 18 kez Yaz ve Kış Oyunlarına katıldı. Yaz sporlarındaki dokuz katılımının altısında, Sovyet takımı kazanılan toplam altın madalya sayısında en üst sırada yer aldı, Yaz Oyunlarındaki Sovyet hakimiyetine en büyük rakip olan Amerika Birleşik Devletleri ise diğer üçünde en yüksek altın madalya sayısı elde ederek bu alanda ikinci oldu. Benzer şekilde, Sovyet Olimpiyat takımları Kış Olimpiyat Oyunlarındaki dokuz katılımında yedi kez altın madalya sayısında birinci, iki kez de ikinci sırada yer aldı. Sovyetler Birliği'nin başarısı, uluslararası bir sahnede siyasi gündemini yerine getirmek için güçlü bir devletin spora yatırım yapmasına bağlanabilir.