İçeriğe atla

Aleksey Kaledin

Aleksey Kaledin
General Aleksey Kaledin
Doğum24 Ekim 1861(1861-10-24)
Ust' Hoperskaya, Saratov Guberniyası, Rus İmparatorluğu
Ölüm11 Şubat 1918 (56 yaşında)
Novoçerkassk, Rusya SFSC
Bağlılığı Rus İmparatorluğu
 Don Cumhuriyeti (Beyaz Ordu)
BranşıRus İmparatorluğu Rus İmparatorluk Ordusu
Don Cumhuriyeti Don Ordusu (Beyaz Ordu)
Hizmet yılları1889-1918
RütbesiSüvari generali
Komutası12. Süvari Tümeni ve 8. Ordu (I. Dünya Savaşı)
Don Ordusu
Çatışma/savaşlarıRus-Japon Savaşı
I. Dünya Savaşı
Rus İç Savaşı

Aleksey Maksimoviç Kaledin (RusçaАлексей Максимович Каледин; 24 Ekim 1861 - 11 Şubat 1918), Rus İç Savaşı'nın ilk zamanlarında Beyaz Ordu'nun Don Kazak'larındaki askerlerini yöneten bir Don Kazak süvari generaliydi.

Biyografi

Kaledin, 1861'de Saratov Valiliği'ndeki Ust' Hoperskaya kentinde bir Don Kazak subayının çocuğu olarak doğdu. Voronej Askeri Okulu, Sankt-Peterburg'daki Mihaylovskoye Topçu Okulu (1882) ve Genelkurmay Akademisi'nde (1889) eğitim gördü. 1903'ten 1906'ya kadar Novoçerkassk Askeri Okulu'nda müdür olarak görev yaptı. 1906'dan 1910'a kadar Don Ordusu'nda Kurmay Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

1. Dünya Savaşı

I. Dünya Savaşı sırasında, 12. Süvari Tümeni ve Güney-Batı Cephesi 8. Ordusu'nun komutanıydı. 1917 Şubat Devrimi'ni kabul etmeyen Kaledin, Geçici hükûmetin orduda demokratikleşme ile ilgili emirlerini yerine getirmeyi reddettiği için komutanlık görevinden alındı. 17 Haziran 1917'de Kaledin, Kazak topluluğu tarafından Don Kazak Ordusu'na Ataman olarak atandı ve Mitrofan Bogayevski'nin ısrarı üzerine, yeni kurulan Kazak Ordu Hükûmeti'nin (Войсковое правительство) başkanı oldu.

29 Ağustos'ta Novoçerkassk yerel makamları, Aleksandr Kerenski'den General Kaledin'i Kornilov yanlısı propaganda yapmaktan dolayı görevinden almasını ve tutuklanmasını istedi. 31 Ağustos'ta Novoçerkassk Mahkemesi savcısı Aleksandr Kerenski'den bu kararı kabul eden bir telgraf aldı. Kaledin, henüz karar onaylanmadan başlayan Ekim Devrimi nedeniyle görevini sürdürdü. 29 Ocak 1918'de görevinden istifa etti. 11 Şubat 1918'de kendini vurarak intihar etti.[1][2]

Başarılar ve ödüller

Kaynakça

  1. ^ "First World War.com - a multimedia history of world war one". 9 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2022. 
  2. ^ Who's who in World War One. Routledge. 2001. s. 150. ISBN 978-0-415-14179-6. 2 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Vrangel</span> Rus ordu generali

Pyotr Vrangel, Güney Rusya'da karşıdevrimci Beyaz Ordu'nun liderlerinden biri. Korgeneral (1917). Rusya'da 1918-1922 yılları arasında gerçekleşen, pek çok Bolşevik'in ve sivilin katledilmesine yol açan Beyaz Terör'ün en önemli komutanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu</span> 1918de Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri, 1922de SSCBnin resmî ordusu

İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu, genellikle Kızıl Ordu olarak kısaltılır.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı</span> 1917den 1922ye kadar süren bir iç savaş

Rus İç Savaşı, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra 1918-1922 yılları arasında Bolşeviklerle muhalifleri arasında yaşanan savaştır. Savaş Beyaz Ordu birliklerinin 1918 baharında Beyaz Terör saldırılarıyla başladı. Ana muharebe Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Bolşevik Kızıl Ordusuyla komünizm karşıtlarının Beyaz Ordusu arasında geçti. Ancak savaşa Beyaz Ordu'ya finansal destek ile silah ve asker yardımında bulunan ABD, İngiltere, Fransa, Polonya ve Japonya da müdahil oldu. 1921 yılında Bolşevikler Beyaz Terör'ü ve destekçilerini yenerek tüm ülkeye hâkim oldular. 1922 yılında da Sovyetler Birliği kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Kerenski</span> Rus siyasetçi

Aleksandr Fyodoroviç Kerenski, Rus siyasetçi. 1917 Şubat Devriminden sonra Rus hükûmetinin üyesi, Temmuz ayından itibaren de Geçici Hükûmetin Başbakanı. Sosyalist Devrimci Parti (SR) üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Lavr Kornilov</span> Rus ordu komutanı

Lavr Georgiyeviç Kornilov Rus askerî istihbarat mensubu, I. Dünya Savaşı ve ardından yaşanan Rus İç Savaşında Rus İmparatorluk Orduları komutanı, kâşif, Sibirya asıllı kazak general. Tarihte en çok Kornilov Olayı olarak bilinen ve Ağustos-Eylül 1917 tarihinde yaptığı başarısız darbe girişimiyle hatırlanır. Girişim Aleksandr Kerenski’nin geçici hükûmetini devirmek amacıyla yapılmış, sonunda Kerenski hükûmeti ile geçici bir ittifak içinde yer alan Bolşevikler'in çabalarıyla başarısız olmuş ve Kornilov, Kerenski tarafından tutuklanmıştır. Bu olay Ekim Devrimi’ne giden yolda Bolşeviklerin elini güçlendiren bir öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kuban Halk Cumhuriyeti</span>

Kuban Halk Cumhuriyeti, Rus İç Savaşı sırasında bugün Rusya'ya bağlı Kuban toprakları üzerinde kurulmuş Bolşevik karşıtı bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Semyon Budyonni</span>

Semyon Mihayloviç Budyonni, Ailesi Rus asıllı olmasına rağmen, Don Kazakları bölgesine yerleşmesinden ve o gelenekle büyütülmesinden dolayı genellikle Kazak asıllı sanılan Rusya İmparatorluğu'nun süvari subayı ve Sovyetler Birliği mareşali, Sovyetler Birliği Kahramanı, Rus İç Savaşı, Sovyet-Polonya Savaşı ve II. Dünya Savaşı sırasında komutanlık yapmış Josef Stalin'in yakın siyasi müttefiki olan politikacıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Ordusu (Rusya)</span>

Kafkas Ordusu, I. Dünya Savaşı'nda Rus İmparatorluğu'nun Kafkasya Cephesinde bulundurduğu ordu. Savaş öncesi bu ordunun bütün kuvveti, 100 tabur, 117 bölük ve 250 toptan ibaretti. Bu ordu nun komutanı İllarion İvanoviç Borontosv-Daşkov'tur. 23 Şubatta Rusya'da Şubat Devrimi ile başlayan sorunlar orduda disiplini hissedilir derecede bozmuştur. Bahardan itibaren, hijyen ve gıda kaynaklı sorunlar ve tifüs salgını bu orduyu yıpratır ve dağılmasına yol açar.

<span class="mw-page-title-main">Geçici Hükûmet (Rusya)</span> Rusya’da Şubat Devriminin ardından Çar II. Nikolay’ın tahttan feragat etmesi üzerine kurulan ve ülkeyi yönetmeye çalışan hükûmet

Rusya Geçici Hükûmeti, Rusya'da Şubat Devriminin ardından Çar II. Nikolay’ın tahttan feragat etmesi üzerine kurulan ve ülkeyi yönetmeye çalışan hükûmet. Geçici Hükûmet, öne çıkan lideri ve başbakan Aleksandr Kerenski’den dolayı Kerenski Hükûmeti olarak da bilinir. Ekim Devrimi ile birlikte iktidarı alan Bolşevikler, Geçici Hükûmetin ve hükûmetin kurduğu Rusya Cumhuriyeti'nin yaklaşık sekiz aylık iktidarına son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Krasnov</span> Rus Beyaz Ordu önderlerinden biri (1869-1947)

Pyotr Nikolayeviç Krasnov, Don Kazak tarihçisi ve subayı, 1917'de devrim patlak verdiğinde Rus ordusunun Korgeneral terfisine ve daha sonra ise, karşı devrimci Beyaz hareketin liderlerinden birine terfi ettirildi.

<span class="mw-page-title-main">Geçici Tüm Rusya Hükûmeti</span>

Geçici Tüm Rusya Hükûmeti (GT-RH), 1917-1922 yılları arasında gerçekleşen Rus İç Savaşı sırasında Omsk'ta merkezlenen kısa ömürlü bir hükûmettir (1918-1920).

<span class="mw-page-title-main">Maksud Alihanov</span>

Maksud Alihanov-Avarski, Rus Korgeneral, Marı Bölge Başkanı ve Tiflis Valisi. Kaytmaz Alihanov'un ağabeyidir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Brusilov</span>

Aleksey Alekseyeviç Brusilov I. Dünya Savaşı sırasında başarıyla uyguladığı Brusilov Taarruzuyla bilenen Rus komutan. Asil bir aileden gelen Brusilov, savaşta uyguladığı yenilikçi taktikleriyle tanınmıştır. Özellikle yeni gelişmekte olan makinalı tüfek ve topçu birliklerinin önemini iyi kavramıştır. Çarlık Rusyası'nda üst düzey komutan olmasına rağmen Ekim Devrimi'nin ardından iktidarı alan Bolşevikleri Rus İç Savaşı'nda desteklemiş ve Kızıl Ordu'nun kuruluşunda görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Kuropatkin</span>

Aleksey Nikolayeviç Kuropatkin, Ocak 1898'den Şubat 1904'e kadar Rusya İmparatorluk Savaş Bakanı ve daha sonra saha komutanı olarak görev yaptı. Tarihçiler genellikle onu 1904-1905 Rus-Japon Savaşı'ndaki, özellikle de Mukden Muharebesi'nde (1905) ve Liaoyang Muharebesi'nde büyük Rus yenilgilerinden sorumlu tutarlar.

<span class="mw-page-title-main">Don Ordusu</span>

Don Ordusu, kısa bir süre faaliyette bulunan Don Cumhuriyeti'nin ordusudur. Rus İç Savaşı'nda çar yanlısı faaliyet gösteren Beyaz Ordu'nun bir parçasıydı. 1918 - 1920 yılları arasında Don Nehri bölgesinde faaliyetlerini sürdürerek, merkez üssü Novoçerkassk şehriydi.

<span class="mw-page-title-main">Matvey Platov</span>

Matvei İvanoviç Platov Napolyon savaşlarında Don Kazaklarına komuta eden ve Novocherkassk'ı Don Host Eyaleti'nin başkenti olarak kuran bir Rus generaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Alekseyev</span>

Mikhail Vasilyevich Alekseyev, I. Dünya Savaşı ve Rus İç Savaşı sırasında Rus İmparatorluk Ordusu generaliydi. 1915 ve 1917 yılları arasında Çar II. Nicholas'ın Stavka Genelkurmay Başkanı olarak görev yaptı ve Şubat Devrimi'nden sonra Mart-Mayıs 1917 arasında Rus Geçici Hükümeti altında başkomutanlığını yaptı. Daha sonra Rus İç Savaşı'nda Gönüllü Ordu'nun kurulmasında başrol oynadı ve 1918'de Volga bölgesinde Bolşeviklerle savaşırken kalp yetmezliğinden öldü.

<span class="mw-page-title-main">İvan Tyulenev</span>

İvan Vladimiroviç Tyulenev, 1940 yılında Ordu Generali rütbesine terfi eden ilk kişilerden biri olan bir Sovyet askeri komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Yerli Süvari Tümeni</span>

Kafkas Yerli Süvari Tümeni veya "Vahşi Tümen" Rus İmparatorluk Ordusu'na bağlı görev yapan süvari tümeniydi. 23 Ağustos 1914'te kurulan birlik, birkaç ay sonra dağılmadan önce 4 Eylül 1917'de Kafkas Yerli Süvari Kolordusuna dönüştürüldü. Çoğunlukla Kafkasya'nın Müslüman halklarından oluşuyordu. İmparator II. Nicholas'ın küçük kardeşi Grand Duke Mihail Aleksandroviç komutasında I. Dünya Savaşı'na katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Samsonov</span> Rus general

Aleksandr Vasilyeviç Samsonov, Rus İmparatorluk Ordusu'nun süvari birliğinde kariyer subayıydı ve Rus-Japon Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı sırasında generaldi. Birinci Dünya Savaşı'nın ilk muharebelerinden biri olan Tannenberg Muharebesi'nde Alman Sekizinci Ordusu tarafından kuşatılıp mağlup edilen Rus İkinci Ordusunun komutanıydı. Orduyu kaybetmenin utancıyla Samsonov, savaş alanından çekilirken intihar etti.