İçeriğe atla

Aleksandrovska Üniversite Hastanesi

Aleksandrovska Üniversite Hastanesi
Coğrafya
KonumSofya, Bulgaristan
Koordinatlar42°41′9″K 23°18′39″D / 42.68583°K 23.31083°D / 42.68583; 23.31083
Genel Bilgiler
TürEğitim ve araştırma hastanesi
DurumKullanımda
Açılış1879 (144 yıl önce) (1879)
İşletme
Bağlı olduğu kurumSofya Tıp Üniversitesi
Yatak sayısı1.100
Harita
Hastaneler - Şehir hastaneleri

Aleksandrovska Üniversitesi Hastanesi Sofya'da bulunan en köklü hastanelerden birisidir. Sofya Tıp Üniversitesinin kampüsünde bulunan hastaneler topluluğu eğitim ve araştırma merkezi olarak hizmet vermektedir.

1879 yılında Sofya Birinci Sınıf Hastanesi adı altında kuruldu. Şimdiki ismini Prens I. Aleksandır'dan almaktadır.[1]

Bir üniversite hastanesi olarak Tıp Üniversitesi öğrencilerinin uygulamalı eğitiminde önemli bir rol oynamaktadır.

Güney yerleşkesi

10 Ocak 1944'te Bulgaristan'ın Anglo-Amerikan bombardımanı sırasında, Bulgaristan'daki en büyük hastane olan Aleksandrovska hastanesi bombalandı. Doğrudan bir bomba, hastanenin kuzey yerleşkesini tamamen yok etti.[2]

Kaynakça

  1. ^ История на Университетска болница „Александровска“ 22 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., официален сайт на УМБАЛ „Александровска“.
  2. ^ София, 1940-1950, бомбардировки 3 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., lostbulgaria.com.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan'ın illeri</span> Bulgaristan sınırları içerisinde yer alan şehirler ya da bölgeler

Bulgaristan, 1999'dan beri 28 ile bölünmüştür. 1987'den önce de 28 okruga bölünmüş olan ülke, 1999'a kadar 9 büyük ile bölünmüş olarak yönetiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Hastane</span> sağlık kurumu

Hastane ya da sayrılarevi, hasta ve yaralılara acil sağlık hizmetlerini ayakta veya yatarak veren tıp merkezi ve sağlık kurumu. Devlet hastaneleri, özel sağlık kuruluşları, vakıf hastaneleri ve üniversite hastaneleri gibi çok çeşitli sağlık kuruluşu işletme türleri vardır. Uzman sağlık bilimi ve yardımcı sağlık personeli ve tıbbi ekipman ile hasta tedavisi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Bayındır Sağlık Grubu</span>

Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Holding'e bağlı olarak, ilk kez Bayındır Tıp Merkezi adıyla Ankara'nın Söğütözü semtinde 15 Temmuz 1992 yılında hizmete başlamıştır. Daha sonra Bayındır Hastanesi olarak anılmaya başlamıştır.

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri (HÜH); Ankara'da Hacettepe Üniversitesine bağlı olarak hizmet veren üniversite hastaneleri bütünüdür. Bu hastaneler aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde öğrenim gören öğrenciler ve görev yapan akademisyenler için bir uygulama merkezidir. Hacettepe Erişkin Hastanesi, Hacettepe İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi, Hacettepe Onkoloji Hastanesi ve Beytepe Gün Hastanesi olmak üzere dört farklı hastane bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Numune Hastanesi</span> Ankarada bir eğitim araştırma hastanesi

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara'daki Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir eğitim araştırma hastanesiydi. Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır.

Fiziksel tıp ve rehabilitasyon, temelde kas-iskelet sistemi hastalıklarının tanısı, konservatif tedavisi ve rehabilitasyonunu konu edinen bir tıbbi uzmanlık dalıdır. Bununla birlikte, yalnız kas-iskelet sistemi değil, diğer sistemlere ait doğumsal ya da edinilmiş hastalıklara bağlı fizyolojik ya da anatomik yetersizlikler de bu dalın alanına girer. Dolayısıyla FTR, her yaştan hastada; ağrı, işlev kaybı, yaşam kalitesinde bozulma ve bağımlılık nedeni olan nörolojik, ortopedik, romatizmal ve kardiyopulmoner hastalıkların birincil ya da destekleyici tedavisi ile uğraşır.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1976 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine bağlı olarak Ankara'da kurulmuştur. İlk olarak Dr. Muhittin Ülker Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesi'nde eğitim öğretime başlayan fakülte 1986 yılında yapımına başlanılan bugünkü Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi binasının 30 Haziran 1986 tarihinde hizmete girmesi ile kendi tesislerine kavuşmuştur. Bugün itibarıyla Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, 283 profesör, 93 doçent, 41 yardımcı doçent doktor, 35 uzman doktor, 532 araştırma görevlisi, 1006 öğretim elemanı ve modern araştırma ve uygulama hastanesi ile çağdaş tıp eğitiminde, Türkiye'nin en önemli hastaneleri ve tıp fakülteleri arasındadır.Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ISO 9001 Kalite Güvence Sistemi Belgesi almaya hak kazanmış ilk Devlet Üniversitesi Hastanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi, Fatih, İstanbulda yerleşik vakıf üniversitesi. Bezmiâlem Valide Sultan, Silahtar Abdullah Ağa ve Abdülhamit Sani mazbut vakıfları adına Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010'da kurulmuştur. İsmini Osmanlı padişahı II. Mahmud'un eşi, Abdülmecid'in annesi Bezmialem Valide Sultan'dan alır. Üniversitede eğitim dili %70 Türkçe, %30 İngilizcedir. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi kardeş üniversitesidir, iki Üniversite de Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek İhtisas Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Yüksek İhtisas Üniversitesi (YİÜ), Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Vakfı ile Türkiye Devlet Hastaneleri Vakfı tarafından 2011 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 3 Mart 2011 tarihli ve 27863 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. 12/7/2013 tarihli ve 6495 sayılı Kanunun 11 inci maddesiyle bu üniversitenin adı Ankara Bilge Üniversitesi iken Yüksek İhtisas Üniversitesi şeklinde değiştirilmiştir. Balgat, 100.Yıl ve Bağlum olmak üzere üç ayrı lokasyonda hizmet veriyor.

Güven Hastanesi, Ankara'da 1974 yılında Dr. Ahmet Küçükel ve Dr. Aysun Küçükel tarafından kurulmuş özel hastanedir. Ankara'nın ikinci özel hastanesidir. 2016 yılı itibariye 48 bölüm, yaklaşık 150 doktor ile hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sofya Tıp Üniversitesi</span> Bulgaristanda bir üniversite

Sofya Tıp Üniversitesi (1917) Bulgaristan’ın en eski ve en prestijli üniversitelerden biridir. Eğitim kalitesi, akademik başarıları ve sunduğu eğitim imkanlarıyla Ulusal Eğitim’de öncü rol oynamaktadır.

İstinye Üniversitesi, 2015 yılında "Liv Hospital”, “Medical Park " ve "VM Medical Park" olmak üzere üç ayrı hastane markasını tek çatı altında buluşturan MLPCare Grubu’nun 25 yıllık bilgi ve birikiminin devamı olarak, 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Şu an faaliyet göstermekte olan Topkapı Kampüsü ve Vadi İstanbul Kampüsü olmak üzere 2 kampüsünde eğitim devam etmektedir. Eğitim hastanesi olarak İstinye Üniversite Hastanesi, Medical Park Gaziosmanpaşa ve İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir’i kullanmaktadır.

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesiydi. 2019 yılında, tüm personel ve tıbbi ekipmanlarıyla birlikte Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'ne taşınarak kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Vılkoviç</span>

Georgi Vılkoviç Cholakov, Bulgar doktor, diplomat ve muhafazakâr politikacıydı. Osmanlı İmparatorluğu'nun önde gelen cerrahlarından Vılkoviç, 1878'de Bulgaristan'ın Kurtuluşundan sonra Muhafazakâr Partinin liderlerinden biri oldu. Stefan Stambolov hükûmeti sırasında (1887-1894) Bulgar bir diplomatik yardımcısı olduğu Konstantinopolis'te (İstanbul) siyasi muhalifler tarafından öldürüldüğü.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan'da COVID-19 pandemisi</span> Bulgaristanda süren COVID-19 salgını

Bulgaristan'da ilk COVID-19 pandemisi 8 Mart 2020 tarihinde doğrulandı.

<span class="mw-page-title-main">İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, İnönü Üniversitesi'ne bağlı tıp fakültesidir. Aynı zamanda Malatya ilindeki ilk tıp fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Elena Aleksieva</span> Bulgar şair, yazar ve çevirmen

Elena Aleksieva, Bulgar bir şair, yazar ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Ulusal Radyosu</span>

Bulgaristan Ulusal Radyosu (BNR), 10 Eylül 1996'da yayımlanan Radyo ve Televizyon Yasası uyarınca ulusal özerk bir bilgi ve kültür enstitüsüdür. BNR, Bulgaristan Ulusal Televizyonu ile birlikte Bulgaristan'daki iki devlet kamu medyasından biridir.

Dimitır Simeonov Largov, Bulgar eski millî futbolcudur.

Kupa na Bulgariya, Bulgaristan'daki kayıtlı tüm futbol kulüplerin katılabildiği yarı final öncesi aşamaları tek maçlı elemeye dayanan bir futbol organizasyonudur. Kupa şampiyonu UEFA Konferans Ligi'ne katılma hakkı elde etmektedir. İlk kupa organizasyonu 1938'de gerçekleşti. En başarılı kulüp olan Levski Sofya, 26 kez kupayı müzesine götürdü.