İçeriğe atla

Aleksandre Cavahişvili

Alexander Cavahişvili
DoğumAlexander Nikolayeviç Cavahişvili
17 Ağustos 1875
Gori, [[Gürcistan]]
Ölüm22 Ocak 1973
Tiflis, Gürcistan
MilliyetGürcü
VatandaşlıkSovyet
EğitimMoskova Devlet Üniversitesi
Kariyeri
DalıCoğrafya, antropolog

Alexander Nikolayeviç Cavahişvili (Gürcüce: ალექსანდრე ნიკოლოზის ძე ჯავახიშვილი; 17 Ağustos 1875, Gori - 22 Ocak 1973, Tiflis) Gürcü kökenli Sovyet coğrafyacı ve antropologdur.[1]

Cavahişvili, Sovyetler Birliği'nde Gürcü coğrafyasının kurucusu olarak kabul edilmekteydi. Doktor nauk (1937), Gürcistan Bilimler Akademisi üyeliği (1944), SSCB Coğrafya Topluluğu'nun fahri üyeliği ve Gürcistan SSC Devlet Ödülü sahibidir.[2]

İlk yılları

Cavahişvili 5 Ağustos 1875'te Gori'de devlet memuru bir babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Eğitimine Tiflis'te, seçkin insanların oğullarının gittiği Georgian Gymnasium'da başladı.

1887'de Georgian Gymnasium'dan ayrılan Cavahişvili, eğitimine Tiflis'teki İkinci Klasik Erkek Gymnasiumu'nda devam etti. Liseden altın madalya ile mezun oldu. 1895'te Moskova Üniversitesi'nde Doğa Bilimleri Departmanı'nın fizik ve matematik bölümlerinde okumak için devlet bursu kazandı.

1900 yılında üniversitenin Fizik ve Matematik Bölümü'nden onur derecesiyle mezun oldu ve profesör olmak için üniversitede kaldı. 1899 gibi erken bir tarihte, o zamanlar özel olarak ilgilendiği organik kimyada asistan olarak çalışmaya başladı.

Bilimsel çalışmaları

Hayatının uzun yıllarını Kafkasya'nın çağdaş halklarının antropolojisiyle ilgili temel problemleri çözmeye adadı;[1] araştırmalarının sonuçları bilim dünyasında yaygın olarak bilinir hale geldi. Gürcistan'ın neredeyse tüm coğrafi özellikleriyle ilgili çalışmalar hazırladı: jeomorfoloji, haritacılık, nüfusun coğrafi dağılımı, toprağın ve halkının çeşitli özellikleriyle ilgili sorunlar, ülkenin arazileri ve Gürcistan'ın coğrafya tarihi ile ilgili eserler verdi.[1]

Cavahişvili'nin teorik çalışmaları Sovyetlerdeki coğrafya bilimine kayda değer katkı sağladı. Yayınları arasında coğrafya biliminin yapısına, genel coğrafyayı oluşturan bilimler arasındaki karşılıklı ilişkilere ve Dünya coğrafyasının komşu bilimlerle olan bağlantısına değindi.[3]

Cavahişvili'nin bilim adına yaptığı çalışmaların miktarı, normalde bir insanın yapması beklenenden daha fazladır; bu nedenle Vahuşti Bagrationi ile birlikte Gürcistan'da coğrafyanın kurucusu olarak kabul edilmektedir.<ref name="biblio/">

Ödüller

1955'te Gürcistan SSR Eğitim Bakanlığı Cavahişvili'ye "Mükemmel Eğitimci" rozeti verdi. Sovyet Hükûmeti, Cavahişvili'nin bilimsel ve kamusal faaliyetleri için Cavahişvili'yi Lenin Nişanı, iki Kızıl Bayrak İşçi Nişanı ve "Büyük Vatanseverlik Savaşı'ndaki Dikkat Çeken Hizmetleri" madalyası ile ödüllendirdi.

Çalışmaları

  • საქართველოს გეოგრაფია, ტ. 1 - გეომორფოლოგია (ატლასით), ტფ., 1926;
  • საქართველოს სსრ ფიზიკური გეოგრაფია (სახელმძღვანელო 7 კლასისთვის), გამოც. 35-ე, თბ., 1983;
  • Антропология Грузии (т. 1‒2, 1908‒14);
  • Геоморфологические районы Грузинской ССР. М-Л., 1947;
  • К структуру географической науки, 1956.

Kaynakça

  1. ^ a b c Alexander Javakhishvili (1875—1973), Bibliography. Tiflis: Mecniereba. 1984. ss. 21-26. 
  2. ^ Alexander Nikolayevich Javakhishvili Great Soviet Encyclopedia 19 Eylül 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça)
  3. ^ Kipiani S., Gürcistan Sovyet Ansiklopedisi, 1987. Cilt 11. s. 319.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Coğrafya</span> karasal yüzeyi, bu yüzeyler içerisinde yaşayan toplulukları ve birbirleriyle etkileşim halinde olan bölgeleri, yerleri ve konumları inceleyen bilim

Coğrafya; beşerî (insanî) sistemleri ve yeryüzünü araştıran, bunlar arasındaki ilişkiyi neden-sonuç ve dağılış ilkesine bağlı olarak inceleyen ve sorgulayan bir bilim dalıdır. Yer ve insanlar arasındaki ilişkiler coğrafyanın konusunu oluşturur. Coğrafya sözcüğü Yunanca “γεωγραφία” gaia (yer) ve gráphein sözcüklerinden türemiştir. Türkçesi yerçizim sözcüğüdür. Zamanımızdan 2200 yıl önce coğrafya terimini ilk kullanan kişi Eratosthenes olmuştur. Gregg ve Leinhardt (1994), coğrafyayı 4 özellikle karakterize edilen bir disiplin olarak tanımlamaktadırlar:

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti , kısaca Gürcistan SSC olarak da bilinir, eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinden biriydi. 25 Şubat 1921'de, Kızıl Ordu'nun Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti'ni işgal etmesinin ardından Gürcistan SSC adıyla kuruldu. 12 Mart 1922'den 5 Ekim 1936 tarihine kadar, Ermenistan SSC ile Azerbaycan SSC ile birlikte Transkafkasya Federal Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti</span> 1918 - 1921 yılları arası var olmuş ülke

Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan'ın 1918-1921 arasında bağımsız olduğu dönemdeki adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sankt-Peterburg Devlet Üniversitesi</span> 1724 yılında kurulmuş Rusyanın en eski eğitim kurumlarından biri

Sankt Peterburg Devlet Üniversitesi, Sankt Peterburg şehrinde 1724 yılında Çar Büyük Petro tarafından kurulmuş Rusya'nın en eski eğitim kurumlarından biridir. Bir "üniversite" olarak 1821-1914 arasında Sankt Peterburg İmparatorluk Üniversitesi, 1914-1918 arasında Petrograd İmparatorluk Üniversitesi, 1918-1924 arasında Petrograd Devlet Üniversitesi, 1924-1991 arasında Leningrad Devlet Üniversitesi adlarını taşıdı. 1991'de Sovyetler Birliği'nin tasfiyesinden sonra şimdiki adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Zviad Gamsahurdia</span> Gürcistanın ilk devlet başkanı

Zviad Gamsahurdia Gürcü muhalif, devlet adamı ve yazar. Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan eden Gürcistan'ın ilk devlet başkanıdır (1991-1992). Eski Sovyet coğrafyasında demokratik seçimle iş başına gelen ilk devlet başkanıydı. Darbeyle devrildikten sonra, bulunduğu makama Sovyetler Birliği'nin son dışişleri bakanı Eduard Şevardnadze gelmiştir. Gamsahurdia, 31 Aralık 1993'te öldürüldü; ancak nasıl ve kim tarafından öldürüldüğü bugün de tam olarak aydınlatılamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İgor Tamm</span> Rus fizikçi

İgor Yevgenyeviç Tamm, Rus fizikçi.

İlya Vekua (Gürcüce: ილია ვეკუა, Rusça: Илья́ Не́сторович Ве́куа; 23 Nisan 1907 Sheshelety, Kutaisi Valiliği, Rus İmparatorluğu kısmi diferansiyel denklemler, tekli integral denklemleri, genelleştirilmiş analitik fonksiyonlar ve elastik kabuk matematiksel teorisinde uzmanlaşmış Gürcü matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Dimitri Bakradze</span>

Dimitri Bakradze, Gürcü tarihçi, arkeolog ve etnograf. Petersburg Bilimler Akademisi üyesiydi. Gürcistan ve Kafkasya üzerine tarih, arkeoloji ve etnografya çalışmalarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Şota Rustaveli Devlet Üniversitesi</span> Batumda bir devlet üniversitesi

Batum Şota Rustaveli Devlet Üniversitesi Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Batum'da yer alan bir yükseköğretim üniversitesidir. İsmini, Orta Çağ Gürcü şairi Şota Rustaveli'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Akaki Şanidze</span>

Akaki Şanidze, Gürcü dilbilimci ve filolog. Tiflis Devlet Üniversitesi (1918) ve Gürcistan Bilimler Akademisinin (1941) kurucularından biridir. Tiflis Devlet Üniversitesindeki ilk doktor olan Şanidze'nin Gürcüce üzerine yaptığı çalışmalar dilibilimde önemli kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi</span>

Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi (GUBA), Gürcistan'ın önde gelen akademilerindendir. Kasım 1990'a kadar Gürcistan SSR Bilimler Akademisi adı kullanılıyordu. Akademi, Gürcistan'daki bilimsel araştırmaları koordine eder ve yabancı ülkelerin akademileri ve bilim merkezleriyle ilişkiler geliştirir.

<span class="mw-page-title-main">İvane Cavahişvili</span> Gürcü tarihçi ve dilbilimci (1876-1940)

İvane Cavahişvili, Gürcü tarihçi ve çalışmaları Gürcistan tarihi ve Gürcistan kültürünün modern bilimini büyük ölçüde etkileyen bir dilbilimciydi. Tiflis Devlet Üniversitesi'nin (1918) kurucularından ve 1919'dan 1926'ya kadar rektörlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis Özgür Üniversitesi</span>

Özgür Tiflis Üniversitesi, Gürcistan'ın Tiflis şehrinde bulunan ve genellikle Gürcistan'ı Yeniden Yapılandıran Adam olarak kabul edilen Gürcü devlet adamı, iş adamı ve hayırsever olan Kakha Bendukidze tarafından kurulan özel bir araştırma üniversitesi. 2007 yılında kurulan üniversitenin 7 lisans ve lisansüstü okulları şunlardır: Görsel Sanatlar ve Tasarım, Uluslararası İlişkiler Üniversitesi, Mimari, Yönetim ve Sosyal Bilimler, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Fizik, Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği, Hukuk.

<span class="mw-page-title-main">Zakaria Çiçinadze</span>

Zakaria Çiçinadze kendi kendini yetiştirmiş Gürcü edebiyat eleştirmeni, kitapsever, tarihçi ve kitap yayıncısıdır.

Alexander Tereladze Gürcü coğrafyacı.

<span class="mw-page-title-main">Simon Kauhçişvili</span>

Simon Kauhçişvili eski Gürcü kroniklerinin eleştirel baskılarıyla tanınan Gürcü tarihçi ve filologdur. Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi üyesiydi. Hem edebi hem de bilimsel eserler yazan Kauhçişvili, Gürcistan'daki Bizans çalışmalarının kurucusu olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İakob Gogebaşvili</span>

İakob Gogebaşvili, Gürcistan'daki bilimsel pedagojinin kurucusu olarak kabul edilen Gürcü eğitimci, çocuk yazarı ve gazeteci. Çocukların Gürcüce okuma yazma öğrenmesi için 1876 yılında hazırladığı Deda Ena isimli kitabı, değiştirilmiş bir biçimde 1880'den beri Gürcü okullarında ders kitabı olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Revaz Gaçeçiladze</span>

Revaz Gaçeçiladze, Gürcü Oryantalist, tarihçi, coğrafyacı ve diplomat. 18'i kitap ve monograf olmak üzere 150'den fazla eserin yazarıdır.

İvane Besarioni Kaçarava, Gürcü jeolog. Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi üyesi olan Kaçarava, 100'den fazla bilimsel makalenin yazarıdır.

Boris Alekseyeviç Kuftin Sovyet arkeolog ve etnograftır. 1933'ten 1953'e kadar Tiflis'te çalıştı. 1930'larda Trialeti kültürünü keşfetti; ve 1940 yılında Karaz kültürü terimini ortaya attı. 1940-1950'lerde Güney Türkmenistan'daki arkeolojik araştırmalara katıldı.