İçeriğe atla

Aleksandra Kornhauser Frazer

Aleksandra Kornhauser Frazer
DoğumAleksandra Caleari
26 Eylül 1926(1926-09-26)
Slovenya
Ölüm17 Mayıs 2020 (93 yaşında)
Slovenya
Kariyeri
DalıKimya

Aleksandra Kornhauser Frazer (26 Eylül 1926 - 17 Mayıs 2020) Sloven kimyacıdır. Doğa Bilimleri ve Mühendislik Fakültesi'nde Kimya Profesörü ve Slovenya Ljubljana Üniversitesi Uluslararası Kimya Araştırmaları Merkezi'nde Direktör olarak görev yapmıştır.[1]

Erken dönem

Aleksandra Caleari varlıklı bir ailede doğdu. Beş kardeştiler. Babası, daha sonra Škofja Loka'da Jelovica adını alacak şirketin sahibiydi. Aile, 1930'larda Büyük Buhran sırasında servetini kaybetti ve nispeten yoksulluk içinde büyüdü. 1940 yılında, II.Dünya Savaşı başlarken on beş yaşındaydı ve partizanları desteklemek için bir gençlik örgütü kuruluşunda çalıştı. Babası, Begunje'deki toplama kampınaa hapsedildi ve aile de zorunlu çalışma hizmetine alındı. Yine de hepsi savaştan sağ çıktı. Kamnik ve Domžale'de kısa bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra 1948'de kimya okumak için üniversiteye gitti.[2]

Kariyer

1954 ve 1980 yılları arasında Frazer, ilaç şirketleri için alkaloidler ve antibiyotikler konusunda kapsamlı araştırmalar yaptı. 1980'den sonra kimyasal araştırmalarını eğitmenlik ile birleştirdi ve AB, UNDP, UNESCO, ILO ve Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı gibi uluslararası kuruluşlarda araştırmacı olarak çalıştı. Daha sonraki yaşamında, özellikle çevre dostu teknolojileri teşvik etmekle ilgilendi ve 1999'da, bu alandaki bilgi birikimini geliştirdiği için Tokyo'da Honda Ödülü verilen ilk kadın bilim insanı oldu.

1960'larda ve 1970'lerde siyasette aktif görev aldı.Bu dönemde sağlık, kültür, bilim ve eğitimden sorumlu olduğu Slovenya Yürütme Konseyi'nin (Stane Kavčič döneminde[3] ) üyesi olarak çalıştı. Üç yıl görev yaptıktan sonra akademik hayata geri döndü.

Slovenya dışında İsviçre, İngiltere ve ABD'deki üniversitelerde çalıştı. Yurt içinde 60'ın üzerinde uluslararası seminer ve atölye çalışmasına ev sahipliği yaptı. Frazer, Birleşmiş Milletler Konseyi, Dünya Sanat ve Bilim Akademisi ve Avrupa Akademisini'nin de bir üyesiydi (1988'den itibaren).[4] Académie de Pharmaci'nin Laurent Lavoisier Madalyası ve American Chemical Society'nin Robert Brasted Anma Ödülü de aldığı ödüller arasındadır.

90 yaşına dek aktif bir şekilde çalıştı ve en son Jožef Stefan International Postgraduate School'un dekanlığı görevinde bulundu.[5] 1997'de yaşam boyu başarıları için Zois Ödülü'nü aldı. Bu ödül Slovenya'daki bilimsel alandaki en yüksek ödüldü. Aynı zamanda Ljubljana'nın fahri vatandaşı olarak onore edildi.

Kişisel hayat

Frazer iki kez evlendi. İlk kocası, Sloven bir doktor olan Pavle Kornhauser'dı. İkinci kocası İngiliz kimyager Malcolm Frazerdir. Frazer, East Anglia Üniversitesi'nde Kimya Eğitimi Profesörü ve Ulusal Akademik Ödüller Konseyi'nin başkanıydı. İki kocasından gelen soyadlarını da kullandı.[6] Mayıs 2020'de 93 yaşında öldü.

Kaynakça

  1. ^ "Umrla je kemičarka prof. dr. Aleksandra Kornhauser Frazer". 20 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Zame je vsak dan srečen, če ga srečnega naredim" (Slovence). Delo.si. 30 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2017. 
  3. ^ "Večini razumnikov zamerim, da molčijo in ne opozarjajo, kje je nevarnost". Delo.si. 27 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Aleksandra Kornhauser". Academia Europaea. 28 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Aleksandra Kornhauser Frazer (1926–2020) – Val 202". Val202.rtvslo.si. 3 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2020. 
  6. ^ "Tri mesece jo je vsak dan". 18 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovenya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovenya ya da resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya, güneybatısında Adriyatik Denizi, güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Slovenya çoğunlukla dağlık ve ormanlıktır, 20.271 kilometre kare alanı kaplar ve yaklaşık 2,1 milyon nüfusa sahiptir. Slovenler ülke nüfusunun %80'inden fazlasını oluşturmaktadır. Güney Slav dillerinden olan Slovence resmi dildir. Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Ljubljana, coğrafi olarak ülkenin merkezine yakın bir konumdadır.

Nogometni klub Olimpija, Ljubljana merkezli Sloven futbol kulübüdür. 1945 yılında NK Enotnost adıyla kurulan ve 1962'de günümüzdeki adını alan kulüp, maddi borçları nedeniyle 2005 yılında kapatılmış ve hemen ardından Olimpija Ljubljana adında tekrar kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Miro Cerar</span>

Miroslav Cerar Jr., 18 Eylül 2014 - 13 Eylül 2018 tarihleri arasında Slovenya Başbakanı olan bir Sloven avukat ve siyasetçi.

Sloven İstihbarat ve Güvenlik Ajansı Slovenya Cumhuriyeti Başbakanı'na doğrudan bağlı olan ve devlet kurumu olarak başlıca sivil istihbarat hizmeti veren kurumdur. Slovenya Cumhuriyeti merkezi istihbarat ve güvenlik hizmeti olarak SOVA'nın görevi ulusal güvenlik sağlamaktır. Ajansın merkezi Dravlje içinde Stegne Caddesi'nde, Ljubljana'nın merkezinin kuzeybatısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vida Tomšič</span>

Vida Tomšič née Bernot, Sloven komünist politikacı ve aktivist. II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslav partizanları cephesinde savaştı ve Halk Kahramanı Nişanı'na layık görülü. Uzun yıllar Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti'nde ve Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde pek çok hükûmet pozisyonunda bulundu. Tomšič, kadın haklarını ülkenin bütünüyle sosyal ve ekonomik kalkınmasına tamamen bağımlı olarak gören bir Marksist feministti.

<span class="mw-page-title-main">Ljubljana Jože Pučnik Havalimanı</span>

Ljubljana Jože Pučnik Havalimanı veya Brnik Havalimanı olarak da bilinir, Slovenya'nın başkenti olan Ljubljana'da bulunan uluslararası havalimanı. Havalimanı, Brnik köyü yakınlarında, Ljubljana'nın 24 km (15 mi) kuzeybatısında ve Kranj'ın 9,5 km (5,9 mi) doğusunda yer almaktadır. 30 Eylül 2019'e kadar, Slovenya'da bulunan en büyük havayolu olan Adria Airways'in ana merkezi olarak hizmet vermiştir.

Marko Elsner, defans pozisyonunda görev yapmış Sloven eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Postojna Mağarası</span>

Postojna Mağarası, Slovenya'nın güneydoğusundaki Postojna kasabası yakınlarında yer alan 24.340 m uzunluğundaki karst mağara sistemidir. Ülkedeki ikinci en uzun mağara sistemi olan Postojna, aynı zamanda Slovenya'nın en önemli turistik mekanlarındandır. Mağaralar Pivka Nehri tarafından oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Janez Kocijančič</span>

Janez Kocijančič, Sloven siyasetçi ve hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Janez Drnovšek</span>

Janez Drnovšek Sloven liberal politikacı, Yugoslavya Başkanlık Konseyi başkanı (1989–1990), Slovenya başbakanı ve Slovenya cumhurbaşkanı (2002–2007).

Slovenya Parlamentosu Sloven ulusunun genel temsilci organının ve Slovenya Cumhuriyeti yasama organının gayri resmi tanımıdır.

Ana Kansky, Ljubljana Üniversitesi'nde doktora derecesi alan ilk kişi ve Slovenya'dan ilk kadın bilim insanı biri olarak tanınan Sloven bir kimyager ve kimya mühendisiydi. Tanınmasındaki en önemli nedenlerinden biri Slovenya'nın ilk kadın bilim insanı kabul edilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Jože Plečnik</span> Sloven mimar

Joze Plečnik (

<span class="mw-page-title-main">Fran Zwitter</span>

Fran Zweiter, Sloven tarihçidir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Golob</span> 9. Slovenya başbakanı

Robert Golob, Sloven bir iş insanı ve politikacı. Slovenya'nın günümüzdeki başbakanı ve Nisan 2022 ulusal seçimlerinde başbakan Janez Janša liderliğindeki Sloven Demokrat Partisini mağlup eden Özgürlük Hareketi partisinin başkanıdır.

Delo, Slovenya'da ulusal bir günlük gazete. 60 yılı aşkın bir süredir yayın yapan Delo, Slovenya'daki siyaset, ekonomi, spor, kültür ve sosyal olayları ele alır. Gazete, Slovenya'ya ek olarak, birçok Hırvat şehrinde ve Sırbistan'ın Belgrad kentinde dağıtılmaktadır. Gazete, Slovenya'nın başkenti olan Ljubljana merkezlidir.

<span class="mw-page-title-main">Ljudmila Plesničar Gec</span>

Ljudmila Plesničar Gec, Ljubljana'nın Roma tarihini ortaya çıkarma konusunda uzman Sloven bir arkeologdu. 1985'te Valvasor Ödülü, 1997'de Slovenya Cumhuriyeti Altın Özgürlük Ödülü ve 2000'de Slovenya Arkeoloji Derneği'nden Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tanja Fajon</span> Sloven siyasetçi

Tanja Fajon Slovenya dışişleri bakanı, Sosyal Demokratlar adlı partinin genel başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Samuel Žbogar</span> Sloven diplomat ve siyasetçi

Samuel Žbogar Sloven diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Tea Petrin</span>

Tea Petrin, Sloven ekonomist, siyasetçi ve diplomat.