İçeriğe atla

Aleksandr İvançenkov

Aleksandr Sergeyeviç Ivançenkov
Vladimir Kovalyonok ve Aleksandr Ivançenkov 1978 Sovyet posta pulunda: "uzayda 110 gün"
Vladimir Kovalyonok ve Aleksandr Ivançenkov 1978 Sovyet posta pulunda: "uzayda 110 gün"
Vladimir Kovalyonok ve Aleksandr Ivançenkov 1978 Sovyet posta pulunda: "uzayda 110 gün"
Doğum 28 Eylül 1940 (84 yaşında) İvanteyevka, Sovyetler Birliği
Ülkesi Sovyetler Birliği, Rusya
Meslek Kozmonot, mühendis
Görev adı Soyuz 29, Soyuz T-6
Uzayda geçirdiği süre 147 gün 12 saat 37 dakika
Toplam EVA 2 saat 5 dakika
Ödülleri Sovyetler Birliği Kahramanı (2) Lenin Nişanı (2)

Aleksandr Sergeyeviç Ivançenkov (RusçaАлекса́ндр Серге́евич Иванче́нков; d. 28 Eylül 1940) uzayda 147 gün, 12 saat ve 37 dakika dakika geçirmiş, Soyuz 29 ve Soyuz T-6'da uçuş mühendisi olarak yer almış emekli Sovyet kozmonottur.

Hayatı

Ivançenkov evlidir ve bir çocuğu vardır. 27 Mart 1973'te kozmonot olarak seçildi. 3 Kasım 1993'te emekli oldu.

Ödüller

Kaynakça

  1. ^ SSCB Yüksek Sovyet Prezidyumunun 2 Kasım 1978 ve 2 Temmuz 1982 tarihli kararları uyarınca iki kez Lenin Nişanına layık görülmüştür. http://www.cosmoworld.ru/spacehistory/astronauts/ivanchenkov.html 12 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça) 4 Haziran 2020 tarihinde erişilmiştir

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yuri Gagarin</span> Sovyet pilot ve kozmonot, uzaya çıkan ilk insan (1961)

Yuri Alekseyeviç Gagarin, Sovyetler Birliği pilotu ve kozmonotudur. Yuri Gagarin 12 Nisan 1961'de Vostok uzay aracıyla uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde turunu tamamladı. Böylece uzaya çıkan ilk insan olmayı başarmış oldu ve bu başarısıyla birlikte uzay çağını başlattı.

<span class="mw-page-title-main">Lenin Nişanı</span>

Lenin Nişanı, SSCB'nin ülke gelişiminde katkıda bulunan; sanat, bilim, spor, askeri alanlarda başarılı olan kişilere, organizasyonlara, şehirlere verdiği nişandır. Ortasında bronz Lenin kabartması bulunur, diğer kısımları altındır. 6 Nisan 1930'da çıkarılan kanunla tedavüle girmiştir. İlk olarak Komsomol-Pravda gazetesine verilmiştir. Sovyetler Birliği'ndeki en üst madalya olan Sovyet Kahramanlık Madalyası'nı alan herkese ayrıca Lenin Nişanı da verilmiştir. Mareşal Dmitri Ustinov nişanı en çok alan kişi olmuştur. Tedavülde olduğu sürece 431.418 adet verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kahramanı</span>

"Sovyetler Birliği Kahramanı", Sovyetler Birliği'nin en yüksek dereceli onur madalyası.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Romanenko</span>

Yuri Viktoroviç Romanenko, eski Sovyet kozmonotu, iki kez Sovyetler Birliği Kahramanı. Kariyeri boyunca toplamda 430 gün 20 saat 21 dakika ve 30 saniye uzayda bulunmuş ve 18 saat uzay yürüyüşü yapmıştır. 1987 yılında Mir uzay istasyonunda kalıcı kozmonot olarak görev yapmış, istasyona Soyuz TM-2 ile ulaşmış ve Soyuz TM-3 ile ayrılmıştır. Mir'de kaldığı 326 gün süreyle o dönem en uzun süre uzay istasyonunda bulunan kozmonot olmuştur. Oğlu Roman Romanenko da kozmonottur ve Mayıs 2009'da Soyuz TMA-15 ile uzaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Krikalyov</span> Sovyet ve Rus kozmonot

Sergey Krikalyov veya doğum adıyla Sergey Konstantinoviç Krikalyov, Rus kozmonot ve makine mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Gorbatko</span>

Viktor Vasilyevich Gorbatko, Sovyet-Rus kozmonot. Soyuz 7, Soyuz 24 ve Soyuz 37 uzay araçlarının misyonlarında görev aldı. Sovyetler Birliği Kahramanı ve Lenin Nişanı ödüllerini iki kez ödül aldı. Azul-Karadeniz Krai, Gulkevichsky Bölgesi'nde doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Greçko</span> Sovyet kozmonot

Georgi Mihayloviç Greçko Soyuz 17, Soyuz 26 ve Soyuz T-14'te dâhil olmak üzere birçok uzay uçuşunda yer alan Sovyet kozmonot.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Gubarev</span> Sovyet kozmonot

Aleksei Aleksandrovich Gubarev, iki uzay uçuşuna çıkmış olan bir Sovyet kozmonottur. Çıktığı görevlerin adı "Soyuz 17" ve "Soyuz 28"dir.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Feoktistov</span>

Konstantin Petrovich Feoktistov, Sovyet kozmonot ve seçkin bir uzay mühendisidir. Feoktistov, uzay teknolojisi ve keşif üzerine birkaç kitap da yazmıştır. Aydaki Feoktistov kraterine adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Valeri Kubasov</span> Sovyet kozmonot

Valeri Nikolayeviç Kubasov Sovyet/Rus kozmonottur. İki Soyuz programı'nda uçuş mühendisi olarak görev almıştır: Soyuz 6 ve Soyuz 19 ve Interkosmos programında Soyuz 36'nın kaptanlığını yapmıştır. 21 Temmuz 1975'te, ASTP için kullanılan Soyuz 7K-TM modülü 17:51 saatlerinde Kazakistan'a indi, modülden ilk Kubasov çıktı. Kubasov, Georgi Şonin ile birlikte uzaydaki ilk kaynak deneylerini yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Pavloviç Aleksandrov</span>

Aleksandr Pavlovich Aleksandrov, eski Sovyet kozmonottur ve iki kez Sovyetler Birliği Kahramanı ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Glazkov</span>

Yury Nikolayevich Glazkov Sovyet Hava Kuvvetleri görevlisi ve bir kozmonot idi. Glazkov, Rusya Hava Kuvvetleri'nde Tümgeneral rütbesine yükselmiştir.

Yevgeni Vasilyeviç Hrunov Soyuz 5 ve Soyuz 4 görevlerinde uçan Sovyet kozmonottur.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Beregovoy</span> Sovyet kozmonot (1921-1995)

Georgiy Timofeyevich Beregovoy 1968 yılında Soyuz 3 görevine liderlik eden Sovyet kozmonottur. Uçuşu sırasında Beregovoy 47 yaşındaydı. Bu onu yörüngeye çıkmış en erken tarihte doğmuş insan yapmaktadır, eski rekorun sahibi John Glenn'den üç ay ve üç gün önce doğmuştur, ama daha sonra X-15 pilotu Joe Walker bu rekoru kırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lev Dyomin</span> Sovyet kozmonot

Lev Stepanovich Dyomin 1974 yılında Soyuz 15 uzay uçuşu ile uçan bir Sovyet kozmonottur. Bu uzay uçuşu uzay istasyonu Salyut 3'ün içine girmesi için tasarlandı, ancak başarısız oldu.

<span class="mw-page-title-main">Anatoli Berezovoy</span> Sovyet kozmonot

Anatoli Nikolayeviç Berezovoy Adige Cumhuriyeti doğumlu Sovyet kozmonottur.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Aksyonov</span>

Vladimir Viktorovich Aksyonov, eski Sovyet kozmonot. Mühendislik Enstitüsünden mezun olduktan sonra Hava Kuvvetleri Enstitüsünden mezun oldu. Daha sonra ise Politeknik Enstitünden mezun oldu. Teknik bilim adayıydı.

<span class="mw-page-title-main">Musa Manarov</span>

Musa Kiramanoviç Manarov, eski Sovyetler Birliği pilot ve kozmonotu, uzaya ilk çıkan Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti vatandaşı ve Kafkasya'dan ilk kişidir. Uzayda 541 gün geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Serebrov</span> Sovyet ve Rus kozmonot

Aleksandr Aleksandrovich Serebrov, Sovyet kozmonottur. 1967 yılında Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsünden mezun oldu ve 1 Aralık 1978'de kozmonot olarak seçildi. 10 Mayıs 1995'te emekli oldu.

<span class="mw-page-title-main">Valeri Ryumin</span> Sovyet ve Rus kozmonot

Valery Victorovich Ryumin Sovyet kozmonot.