İçeriğe atla

Aleksandr Serebrov

Aleksandr Serebrov
Алекса́ндр Алекса́ндрович Серебро́в
Aleksandr Aleksandroviç Serebrov
Doğum 15 Şubat 1944(1944-02-15)
Moskova, Sovyetler Birliği
Ölüm 12 Kasım 2013 (69 yaşında)
Moskova, Rusya
Ülkesi  Rusya
Meslek Uçuş mühendisi
Görev adı Soyuz T-7/Soyuz T-5
Soyuz T-8
Soyuz TM-8
Soyuz TM-17
Uzayda geçirdiği süre 372 gün 22 saat 52 dakika

Aleksandr Aleksandrovich Serebrov (15 Şubat 1944 - 12 Kasım 2013), Sovyet kozmonottur. 1967 yılında Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsünden mezun oldu ve 1 Aralık 1978'de kozmonot olarak seçildi. 10 Mayıs 1995'te emekli oldu.[1]

Serebrov, Soyuz T-7, Soyuz T-8, Soyuz TM-8 ve Soyuz TM-17 ile uçtu.[1][2] Hem Sovyetler Birliği hem de Rusya Federasyonu için uçan birkaç kozmonottan biriydi. Anatoly Solovyev onu geçene kadar çoğu uzay yürüyüşü rekorunu elinde tuttu. Uzayda 371,95 gün geçirdi. Serebrov, Salyut 6, Salyut 7 ve Mir uzay istasyonlarının tasarımına katkıda bulundu.

Aynı zamanda 1 Temmuz 1993 tarihinde Mir Uzay İstasyonundaki görevinde yanına bir Game Boy alarak uzayda Tetris oynamıştır. Bu sayede uzayda video oyunu oynayan ilk insan olarak Guinness Dünya Rekorları'na girmiştir.[3] Uzaydaki son görevi olan Soyuz TM-17'de 5 uzay yürüyüşü gerçekleştirmiştir. Bu sayının, bir astronot veya kozmonot tarafından yapılan en fazla uzay görevi sayısı olması sebebiyle Serebrov, Guinness Dünya Rekorlarına girmiştir. Bu rekoru 4 yıl elinde tutmuştur.

Serebrov, Rusya'daki ilk bilimsel-eğitim gençlik topluluğu olan VAKO Soyuz'un başkanı olarak görev yaptı ve Genç Kozmonotlar eğitim organizasyonunu yönetti. Mir'deki ilk ziyareti sırasında, uzaydan eğitim dersleri veren ilk uzay gezgini oldu.

Uzay uçuşuyla ilgili konularda dönemin Cumhurbaşkanı Boris Yeltsin'in danışmanı olarak çalışmak üzere 10 Mayıs 1995 tarihinde emekli olmuştur.

Serebrov, 12 Kasım 2013'te Moskova'da 69 yaşında öldü ve 15 Kasım'da Ostankinsky Mezarlığı'na gömüldü.[1]

Ödüller ve onurlar

Kaynakça

  1. ^ a b c "RIA Novosti" (Rusça). RIA Novosti. 12 Kasım 2013. 12 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2013. 
  2. ^ Joachim Becker. "Spacefacts". spacefacts.de. 23 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2014. 
  3. ^ "First person to play a videogame in space". Guinness Dünya Rekorları. 27 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2022. 
  4. ^ "MPC/MPO/MPS Archive". Minor Planet Center. 18 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Mir</i> sovyetler birliği tarafından alçak yörüngeye yerleştirilen uzay istasyonu

Mir, 1986 yılından 2001 yılına kadar alçak Dünya yörüngesinde kalan, Sovyetler Birliği ve ardından Rusya tarafından yönetilen uzay istasyonudur. İlk modülü 19 Şubat 1986'da uzaya gönderildi. İnsanlığın uzayda uzun süre düzenli olarak içinde yaşadığı ilk uzay araştırma istasyonudur. Yapılan uluslararası iş birliği sayesinde, çeşitli milletlerden uzay adamlarının kullanımına açıldı. Yörüngede 1986 ile 1996 yılları arasında gönderilen pek çok modül ile başarılı bir şekilde kenetlendi. 23 Mart 2001 tarihinde görevi sona erdi ve atmosfere girerek yanması sağlandı.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz T-15</span>

Soyuz T-15 Soyuz programı dahilinde yapılan ve mihenk noktası kabul edilen uzay uçuşu. 13 Mart 1986'da fırlatıldı. Mir uzay istasyonuna yapılan ilk ziyareti gerçekleştirdi. Kozmonotlar daha sonra Mir'den ayrılarak uzun süredir ziyaret edilmeyen Salyut 7 uzay istasyonuna geçtiler. Bu istasyonu buzlarla kaplı ve sistemleri kapalı halde buldular. İki uzay yürüyüşü gerçekleştirerek istasyonu tamir ettiler ve yörüngesini düzelttiler. Daha sonra Soyuz aracıyla Salyut 7'den ayrılıp Mir'e geri döndüler ve çalışmalarına bu istasyonda 20 gün daha devam ettiler. Böylece tarihte ilk kez bir uzaygemisi, iki uzay istasyonu arasında gidip gelmiş oluyordu. Bu görev ve uçuşların karmaşıklığı, tümünün başarıyla yerine getirilmesi, Sovyet uzay teknolojisinin yeni bir olgunluğa eriştiğinin göstergesiydi. Soyuz uzayaracı da güvenilirliğini ve yeteneklerini kanıtlamış oluyordu. Soyuz T-15 mürettebatı, bu uçuşta uzayda bir yıldan fazla kalan ilk kişiler oldular.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz 26</span>

Soyuz 26 10 Aralık 1977'de başlayan Sovyet uzay uçuşu. Uzay istasyonu Salyut 6 ile kenetlenme sağlayan ilk uçuş. Sovyetler'in uzayda neredeyse kalıcı bir varlık gösterdikleri dönemin başını oluşturur. Uçuş sırasında çeşitli rekorlar kırılmıştır. Ayrıca, Salyut 6'nın çift kapısı olması sayesinde, tarihte ilk kez üç uzay aracının birbiriyle kenetlenmesi sağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Svetlana Savitskaya</span>

Svetlana Yevgenyevna Savitskaya, Sovyet pilot ve kozmonotu. 1982 yılına Soyuz T-7 uçuşuna katılarak Valentina Tereşkova'dan 19 yıl sonra uzaya giden ikinci kadın oldu. Sovyet komutan Yevgeniy Savitskiy'in kızı.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Romanenko</span>

Yuri Viktoroviç Romanenko, eski Sovyet kozmonotu, iki kez Sovyetler Birliği Kahramanı. Kariyeri boyunca toplamda 430 gün 20 saat 21 dakika ve 30 saniye uzayda bulunmuş ve 18 saat uzay yürüyüşü yapmıştır. 1987 yılında Mir uzay istasyonunda kalıcı kozmonot olarak görev yapmış, istasyona Soyuz TM-2 ile ulaşmış ve Soyuz TM-3 ile ayrılmıştır. Mir'de kaldığı 326 gün süreyle o dönem en uzun süre uzay istasyonunda bulunan kozmonot olmuştur. Oğlu Roman Romanenko da kozmonottur ve Mayıs 2009'da Soyuz TMA-15 ile uzaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Orlan (uzay giysisi)</span> uzay giysisi

Orlan uzay giysisi NPP Zvezda tarafından yapılıp tasarlanmış yarı sert tek parça bir giysi modelidir. Sovyet uzay programının ardından ve diğer ülkelerdeki uzay programları tarafından Rus Uzay programı uzay yürüyüşlerinde kullanılmaktadır. Çin uzay programı tarafından da kullanılan Orlan'ın bir çeşidi NASA'da da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Krikalyov</span> Sovyet ve Rus kozmonot

Sergey Krikalyov veya doğum adıyla Sergey Konstantinoviç Krikalyov, Rus kozmonot ve makine mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz TM-6</span> uzay mekiği

Soyuz TM-6 , Sovyet Uzay İstasyonu Mir ziyaret eden 6. uzay mekiği. Ağustos 1988 yılında fırlatıldı. Üç kişilik mürettebat ile fırlatılmıştı. Mürettebat ; Araştırmacı Doktor Valeri Polyakov, ilk Afgan kozmonot Abdul Ahad Mohmand ve Vladimir Lyakhov.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Greçko</span> Sovyet kozmonot

Georgi Mihayloviç Greçko Soyuz 17, Soyuz 26 ve Soyuz T-14'te dâhil olmak üzere birçok uzay uçuşunda yer alan Sovyet kozmonot.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Gubarev</span> Sovyet kozmonot

Aleksei Aleksandrovich Gubarev, iki uzay uçuşuna çıkmış olan bir Sovyet kozmonottur. Çıktığı görevlerin adı "Soyuz 17" ve "Soyuz 28"dir.

<span class="mw-page-title-main">Valeri Kubasov</span> Sovyet kozmonot

Valeri Nikolayeviç Kubasov Sovyet/Rus kozmonottur. İki Soyuz programı'nda uçuş mühendisi olarak görev almıştır: Soyuz 6 ve Soyuz 19 ve Interkosmos programında Soyuz 36'nın kaptanlığını yapmıştır. 21 Temmuz 1975'te, ASTP için kullanılan Soyuz 7K-TM modülü 17:51 saatlerinde Kazakistan'a indi, modülden ilk Kubasov çıktı. Kubasov, Georgi Şonin ile birlikte uzaydaki ilk kaynak deneylerini yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Pavloviç Aleksandrov</span>

Aleksandr Pavlovich Aleksandrov, eski Sovyet kozmonottur ve iki kez Sovyetler Birliği Kahramanı ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lev Dyomin</span> Sovyet kozmonot

Lev Stepanovich Dyomin 1974 yılında Soyuz 15 uzay uçuşu ile uçan bir Sovyet kozmonottur. Bu uzay uçuşu uzay istasyonu Salyut 3'ün içine girmesi için tasarlandı, ancak başarısız oldu.

<span class="mw-page-title-main">Anatoli Berezovoy</span> Sovyet kozmonot

Anatoli Nikolayeviç Berezovoy Adige Cumhuriyeti doğumlu Sovyet kozmonottur.

Pyotr Ivanovich Kolodin eski bir Sovyet kozmonottur. 1983'te uzaya uçmadan emekli olmasına rağmen, Kolodin birçok uçuş görevinde görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Musa Manarov</span>

Musa Kiramanoviç Manarov, eski Sovyetler Birliği pilot ve kozmonotu, uzaya ilk çıkan Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti vatandaşı ve Kafkasya'dan ilk kişidir. Uzayda 541 gün geçirmiştir.

Bulgaristan kozmonot programı, Bulgaristan Halk Cumhuriyeti'nde insanlı uzay uçuşları yapmaya çabalar. Bulgar insanlı uzay uçuşları misyonu fikri, ilk yapay uydu olan Sputnik 1'in lansmanından önce başlamıştır. Sovyetler Birliği'nin bir Bulgar kozmonotu uzaya göndermesi için gayri resmi bir teklif 1964'te yayınlandı, ancak bu teklif Sovyetler tarafından ciddi olarak değerlendirilmedi. Resmî uzay işbirliği, 1966'da Doğu Bloku ülkelerinin Sovyet uzay teknolojisi ve varlıklarına erişmesine izin veren Interkosmos programının kurulmasıyla başladı.

Talgat Amangeldyuly Musabayev, Kazak test pilotu ve üç uzay uçuşu yapan eski kozmonottur. İlk iki uzay uçuşu, Rus uzay istasyonu Mir'de uzun süreli konaklamalardı. Üçüncü uzay uçuşu, ilk ücretli uzay turisti Dennis Tito'yu da taşıyan Uluslararası Uzay İstasyonu'na kısa süreli bir ziyaret göreviydi. Kasım 2003'te kozmonot olarak emekli oldu. 2007'den beri Kazakistan Ulusal Uzay Ajansı KazCosmos'un başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Valeri Ryumin</span> Sovyet ve Rus kozmonot

Valery Victorovich Ryumin Sovyet kozmonot.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz TM-13</span>

Soyuz TM-13, Ekim 1991'de Soyuz programı kapsamında Sovyet mürettebatının yörüngedeki Mir uzay istasyonuna yaptığı bir görevdi. Soyuz TM-13, ilk Avusturyalı astronot Franz Viehböck'ü uzaya taşıdı.