İçeriğe atla

Aleksandr Samoyloviç

Aleksandr Nikolayeviç Samoyloviç

Aleksandr Nikolayeviç Samoyloviç (Rusça: Алекса́ндр Никола́евич Самойло́вич, 17 Aralık 1880, Nijni Novgorod - 13 Şubat 1938), Rus Doğu bilimci, Türkolog, SSCB Bilimler Akademisi üyesi.

Nijniy Novgorod Asilzade Enstitüsü'nü ve Sankt-Petersburg Üniversitesi Şarkiyat Fakültesi Arap-Fars-Türk-Tatar Şubesi'ni bitirdi. 1922-1925 yıllarında Leningrad Şarkiyat Enstitüsü rektörü, 1929-1933 yılları arasında SSCB Bilimler Akademisi Sosyal Bilimler Şubesi Sekreteri, 1934-1937 yıllarında SSCB Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Müdürü oldu.

Stalin'in aydın kıyımı yaptığı dönemde 1937 yılında Japonya ajanı olmak ve terörist örgüt kurmakla suçlanarak hapsedildi ve 1938 yılı şubatında kurşuna dizildi.

Başlıca eserleri

  • "Altay-Sayan Bölgesindeki Türk Boylarında İslam Kültürünün İzleri"[1]
  • "Türk Halklarında Haftanın Günleri"
  • "Hazarlar'ın Soyu ve Kültürü Sorunu Üzerine"
  • "Kırım-Türk Yazı Dilinin Tarihçesi"[2]
  • "Türk Boylarında Ad Verme Meselesine Dair"[3]

Kaynakça

  1. ^ "Altay-Sayan Bölgesindeki Türk Boylarında İslam Kültürünün İzleri" (PDF). Türk Dili. Türk Dil Kurumu. Erişim tarihi: 1 Mart 2021. []
  2. ^ "Kırım-Türk Yazı Dilinin Tarihçesi" (PDF). Türk Dili Araştırmaları Yıllığı Belleten. Türk Dil Kurumu. Erişim tarihi: 6 Mart 2021. []
  3. ^ "Türk Boylarında Ad Verme Meselesine Dair" (PDF). Türk Dili. Türk Dil Kurumu. 15 Şubat 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkoloji</span> Türk dili, tarihi, edebiyatı ve halk bilimi araştırmalarını konu edinen bilim dalı

Türkoloji (Osmanlı Türkçesi: Türkiyat [تركيات], İngilizce: Turcology, Fransızca: Turcologie) veya Türklük bilimi; Türk halklarının filolojisi, antropolojisi, edebiyatı ve tarihi başta olmak üzere genel bir somut ve somut olmayan kültürel miraslarını sistematik bir şekilde derleyen, araştıran ve inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Sezgin</span> Türk bilim tarihçisi, yazar ve akademisyen

Fuat Sezgin, Türk akademisyen. İslam tarihi, bilim ve teknoloji tarihi alanında çalışmalarıyla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Süheyl Ünver</span> Türk hekim ve yazar

Ahmet Süheyl Ünver, Türk yazar ve doktor.

7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 27 Mayıs - 9 Haziran 2009 tarihleri arasında düzenlenen ve yurt dışındaki Türk Okulları'nda öğrenim gören öğrencilerin katılarak Türkçe olarak şarkı, şiir, sunum, özel beceriler, dil bilgisi ve genel kültür kategorilerinde yarıştığı olimpiyat. İlki 2003 yılında yapılan organizasyonun yedincisi 2009 yılında düzenlenmektedir. 2009 yılında 115 ülkeden yabancı ve Türk asıllı öğrenciler katılmaktadır. Yabancı ve Türk asıllı öğrencilerin "Ana Dili Türkçe" kategorileri adı altında farklı dallarda yarışmaktadırlar.

Edhem Rahimoviç Tenişev Tatar asıllı Rus dil bilimci, Türkolog, Moğol bilimci, Rusya Bilimler Akademisi muhabir üyesi, Rusya Bilimler Akademisi Dil Bilimi Enstitüsü Türkoloji ve Moğol Bilimi Laboratuvarı Müdürü, Tyurkologiya ("Türkoloji") dergisinin ve çok ciltli Sravnitelno-İstoriçeskaya Grammatika Tyurkskih Yazıkov adlı yayının editörüdür.

Andrey Nikolayeviç Kononov Rus dil bilimci, Türkolog ve SSCB Bilimler Akademisi üyesidir.

Doğu'nun yazılı anıtlarının, Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinin Eski ve Orta Çağ tarihinin araştırılmasıyla iştigal eden, Rusya Bilimler Akademisi'ne bağlı bilim kurumu. Sankt-Peterburg kentinde Novo Mihaylovsk Sarayı'nda yerleşmiştir.

SSCB Bilimler Akademisi'ne bağlı bilimsel araştırma kurumu. SSCB, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika ülkeleri halklarının tarihini araştırmakla iştigal etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İgor Tamm</span> Rus fizikçi

İgor Yevgenyeviç Tamm, Rus fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Diller Üniversitesi</span>

Azerbaycan Diller Üniversitesi ya da kısa adıyla ADU Bakü, Azerbaycan'da bir devlet üniversitesidir. Öğrenci topluluğu yaklaşık 4000 lisans ve 900 lisansüstü öğrenciden oluşmaktadır. Üniversite 700'den fazla öğretmenden oluşan birleşik bir fakülteye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kanate Kurdo</span> Kürt yazar

Kanate Kurdo,, Sovyet Kürdü yazar, dilbilimci, akademisyen, Sankt-Peterburg Devlet Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü Kürdoloji bölümü başkanı.(1961-1985)

<span class="mw-page-title-main">İskender Tsitaşi</span> Laz dilbilimci, yazar ve eğitmen

İskender Tsitaşi, Laz dilbilimci, eğitmen, yazar ve aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Altay aymağı (Hakasya)</span>

Altay aymağı — Rusya Hakasya Cumhuriyetinde ilçe düzeyinde idari birim.

Dmitri Vasilyev ); d. 11 Ekim 1946 - ö. 18 Ocak 2021), Rus Türkolog-şarkiyatçı, dilbilimci.

<span class="mw-page-title-main">İvan Papanin</span> Sovyet kâşif

İvan Dimitriyeviç Papanin - - Sovyet kâşif. Coğrafî Bilimler Uzmanı ve Tümamiral (1943).

Anatoli Ryabov - Erzyan dilbilimci, öğretmen, halk figürü, profesör, Latin alfabesine dayanan Erzyan dilinin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Ryabov</span>

Vladimir Pavlovich Ryabov - Rus yazarların ve şairlerin eserlerini Erzyanca'ya çeviren profesyonel bir çevirmen, Mordovyalı ilk agronomist.

<span class="mw-page-title-main">Vahanca</span>

Vahanca ya da Vahi, Doğu İran dillerinin Pamir alt grubuna ait bir dildir. Esas olarak Afganistan, Çin, Pakistan ve Tacikistan sınırlarının bir araya geldiği Vahan Koridoru civarlarında yaşayan Vahanlılar tarafından konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Bilimler Akademisi Ufa Federal Araştırma Merkezi</span>

Rusya Bilimler Akademisi Ufa Federal Araştırma Merkezi Rusya Bilimler Akademisi, Ufa şehrine bulunan Bölgesel Bilim Merkezi. 1951 yılında SSCB Bilimler Akademisi'nin Başkurt şubesi olarak kurulmuştur. 2017'den beri modern bir isme sahiptir.

Viktor Grigoryeviç Guzev - önde gelen Türkçe araştırmacılarındandır. Sankt-Peterburg Devlet Üniversitesi Fahri Profesörü, Türkoloji bölümünün profesörü.