İçeriğe atla

Aleksandr Rudin

Aleksander Rudin

Alexandr İzraileviç Rudin (Rusça: Александр Израилевич Рудин[telaffuz?] (d. 25 Kasım 1960, Moskova, Rusya)) Rus çello sanatçısı ve orkestra şefi.

Biyografi ve kariyeri

Rudin 1960 yılında Moskova'da doğdu. Önce Gnessin Enstitüsünde piyano ve çello eğitimi ve ardından Dmitri Kitayenko'dan Moskova Konservatuvarında orkestra şefliği eğitimi aldı. Birçok uluslararası yarışmada ödüller kazandı ve bilindik birçok orkestrada çello çaldı. Hem çelloda hem de viyolada erken dönem klasik müzik ve barok müzik eserlerini çaldı.

Orkestra şefi olarak öğrenci orkestralarıyla çalıştı. 1988'den beri Musica Viva Chamber Orchestra'nın müdürlüğünü yapmaktadır. Oda müziği dersleri verdiği Moskova Üniversitesinde profesördür, ayrıca dünyanın birçok yerinde lisansüstü dersleri vermektedir. Bununla birlikte Yaşar Üniversitesinde müzik yönetmeni olarak dersler vermektedir.

Rudin; Hyperion, Fuga Libera ve Naxos gibi plak şirketleri için birçok kayıt yapmıştır. Bu kayıtlarda, Johann Sebastian Bach, Edvard Grieg, Sergey Prokofyev ve Strauss gibi isimlerin besteleri yer almıştır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aram Haçaturyan</span> Sovyet-Ermeni besteci (1903-1978)

Aram Haçaturyan, Ermeni Sovyet besteci. Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Marşı'nın bestecisidir.

<span class="mw-page-title-main">Gürer Aykal</span> Türk orkestra şefi

Gürer Aykal Türk orkestra şefi. 1988'den beri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın şefliğini, ayrıca Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın genel müzik direktörlüğünü ve daimi şefliğini yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Antonín Dvořák</span> Çek besteci

Antonín Dvořák, Çek, Geç Romantik Dönem, klasik batı müziği bestecisi ve keman ve org virtüözüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Senfoni Orkestrası</span>

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), Bilkent Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren senfoni orkestrası. Türkiye'nin ilk özel, akademik, uluslararası sanat topluluğu olma özelliğini taşır. Müzik direktörlüğünü Klaus Weise'ın yaptığı orkestra, Türkiye ve yurt dışından, büyük bölümü aynı zamanda üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan 120 sanatçıdan oluşur. BSO 2009 yılından beri UNICEF iyi niyet elçisidir.

Arife Gülşen Tatu, Türk flüt sanatçısı.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

<span class="mw-page-title-main">Ulvi Cemal Erkin</span> Türk klasik müzik bestecisi, piyanist

Ulvi Cemal Erkin, Türk besteci ve eğitimcidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

Hasan Ferit Alnar, Türk bestecidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">George Crumb</span> Amerikalı besteci (1929 – 2022)

George Henry Crumb, 20. yüzyıl klasik müzik bestecisi.

Paul Tortelier, bir marangozun oğlu olarak 21 Mart 1914 yılında Paris'te doğmuş, 18 Aralık 1990 yılında ölmüş Fransız çellist ve besteci. Annesi ve babası tarafından viyolonsel çalması için cesaretlendirildi ve 12 yaşında Paris konservatuvarı'na girdi. İlk ödülünü 16 yaşında konservatuvarda kazandı ve sonra Jean Gallon'un armoni sınıfında ders almaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Mstislav Rostropoviç</span> sovyet-Rus çellist ve kondiktör

Mstislav Leopoldoviç Rostropoviç Rus çellist ve orkestra şefidir. 20. yüzyılın en önemli çello sanatçılarından biri olarak kabul edilir.

Truls Olaf Otterbech Mørk, Norveçli çellist.

Gregor Piatigorsky, Rus çellist.

<span class="mw-page-title-main">Arturo Toscanini</span> İtalyada doğmuş Amerikalı müzisyen

Arturo Toscanini, İtalya'da La Scala'da ve Amerika'da Metropolitan Opera'da orkesra şefliği yapmış, dünyaca ünlü müzisyen. Birçok sanat eleştirmenine göre; Toscanini, yorulmaz titizlik ve mükemmellik çabası, olağanüstü müzik kulağı, yorumunun yoğunluğu, fotoğrafik hafızası ile tüm zamanların en iyi şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Serge Koussevitzky</span> Rus orkestra şefi, besteci ve kontrbasçı

Serge Koussevitzky, Rus orkestra şefi, besteci ve kontrbasçı. 1924'ten 1949'a kadar Boston Senfoni Orkestrası'nda yaptığı orkestra şefliğiyle bilinir.

Benyamin Sönmez, Türk çellist.

<span class="mw-page-title-main">George Enescu</span> Rumen besteci (1881-1955)

George Enescu ya da Fransa'da bilinen adıyla Georges Enesco, Rumen kemancı, besteci ve orkestra şefidir. En bilinen eserleri Romanian Rhapsody no. 1 ve no. 2 ile Œdipe operasıdır.

Nataliya Şahovskaya, Sovyet Rus kadın çellist. Gnessin Müzik Okulu'nda viyola eğitimi aldıktan sonra S. Kosulupov'un öğretmenliği altında Moskova Konservatuvarı'nda çello okudu. Eğitimini Mstislav Rostropovich ile bu merkezde tamamladı.

İgor Mihailoviç Jukov, Rus piyanist, orkestra şefi ve ses mühendisidir.

<span class="mw-page-title-main">Londra Filarmoni Orkestrası</span>

Londra Filarmoni Orkestrası, Londra merkezli Birleşik Krallık'ın beş daimi senfoni orkestrasından biridir. Orkestra şefi Thomas Beecham ve Malcolm Sargent tarafından 1932'de mevcut Londra Senfoni Orkestrası ve BBC Senfoni Orkestrası'na rakip olarak kuruldu.