İçeriğe atla

Aleksandr Puşkin Anıtı (Bakü)

Koordinatlar: 40°22′31″K 49°51′18″D / 40.37528°K 49.85500°D / 40.37528; 49.85500
Aleksandr Puşkin Anıtı (Bakü)
Harita
Koordinatlar40°22′31″K 49°51′18″D / 40.37528°K 49.85500°D / 40.37528; 49.85500
KonumBakü, Azerbaycan
TasarlayanYuri Orehov
Açılış tarihi12 Ekim 2001
AdandığıAleksandr Puşkin

Aleksandr Puşkin Anıtı (AzericeAleksandr Puşkinin heykəli), Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Rus şair Aleksandr Puşkin'i tasvir eden anıt. Anıt, Puşkin ve Üzeyir Hacıbeyov caddelerinin kesiştiği noktada aynı adı taşıyan parkta yer almaktadır. Bronz anıtın muallifi, Rus Sanat Akademisi'nin heykeltıraş ve akademisyeni Yuri Orehov'dur.[1] Bu anıt Orehov'un son eseridir.[2]

Tarihi

Anıtın açılışı 12 Ekim 2001'de gerçekleşmiştir.[2] Törene dönemin Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev,[3] Bakü Belediye Başkanı Hacıbala Abutalibov ve Rusya Federasyonu'nun Azerbaycan Büyükelçisi Nikolay Ryabov katılmıştır. Anıt, 18 Ekim'de kutlanan Azerbaycan'ın bağımsızlığının 10. yıldönümü için Rus hükûmetinin Azerbaycan'a bir armağanıdır.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakü</span> Azerbaycanın başkenti

Bakü, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Puşkin</span> Rus yazar (1799-1837)

Aleksandr Puşkin, Rus şair ve yazardır. Rusya'nın "ulusal şair"i ve modern Rus edebiyatının kurucusu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">İlham Aliyev</span> 4. Azerbaycan cumhurbaşkanı

İlham Haydar oğlu Aliyev, Azerbaycanlı siyasetçi ve iş insanıdır. 2003'ten itibaren Azerbaycan'ın dördüncü ve mevcut cumhurbaşkanıdır. Önceki Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in oğludur. Ayrıca Yeni Azerbaycan Partisinin genel başkanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Sovyeti</span>

Bakü Sovyeti, Rus İmparatorluğu'nda 1917 Ekim Devrimi sonucunda Bakü Guberniyasının arazisinde Bolşevik önder Stepan Şaumyan başkanlığında kurulmuş geçici hükûmet.

<span class="mw-page-title-main">Ferid Alekberli</span>

Ferid Alekberli, Azeri tarihçi, profesör. Orta Çağ tıp elyazmaları alanında uzman. Tip tarihi konusunda yazdığı kitapları ve Vatikan Gizli Arşivleri’nde yaptığı araştırmalarıyla biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">26 Bakü Komiseri Anıtı</span>

26 Bakü Komiseri Anıtı, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde bulunan ve Bakü Sovyetine bağlı 26 Bakü Komiseri'ni anmak için inşa edilen anıt. Anıtın 1968 yılında açılmasının ardından komiserlerin naaşları anıtın bulunduğu yere nakledilmişdi. Anıtın bulunduğu meydanın merkezindeki heykelde sonsuz alev tutan bir insan heykeli yer alırdı. Kurşuna dizilerek idam edilen 26 komiserin adları anıtta yer alan büyük bir taş kaideye yazılıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mirvarid Dilbazi</span>

Mirvarid Dilbazi, Sovyet Azerisi komünist şair.

<span class="mw-page-title-main">Bakü tramvay hattı</span>

Bakü tramvay hattı, 1889 ila 2004 yılları arasında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de kullanılan toplu taşıma sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Kamal Abdulla</span> Azerbaycanlı dilbilimci, edebiyatçı ve yazar

Kamal Abdulla veya Kamal Mehdi oğlu Abdullayev, Azerbaycanlı dilbilimci, edebiyatçı, yazar, Azerbaycan Milli İlimler Akademisinin asil üyesi, Bakü Slav Üniversitesi Rektörü (2000-2014), Azerbaycan Milli İlimler Akademisi İnsani ve Sosyal Bilimler Bölümü Sekreteri (2010-2014), Azerbaycan Cumhuriyeti Milletlerarası, Çok Kültürlülük ve Dinî Konularda Devlet Müşaviri (2014-2017), Azerbaycan Diller Üniversitesi Rektörü, Azerbaycan Milli İlimler Akademisine bağlı "Türkologiya" dergisinin editörü, Azerbaycan Yaratıcılık Vakfı Başkanı; Bakü Uluslararası Multikulturalizm (Çokkültürlülük) Merkezinin Mütevelli Heyet Başkanı, birinci derece devlet müsteşarı.

<span class="mw-page-title-main">20 Ocak Anıtı</span>

20 Ocak Anıtı Azerbaycan'ın başkentinde, Bakü şehrinde, Kara Ocak trajik olayların kurbanlarının anısına dikilmiş bir anıt. 19-20 Ocak gecesi, Sovyet Kara Kuvvetleri birlikleri Bakü'de yüzlerce sivilin ölümüne yol açan siyasi muhalefeti bastırmasının anısına tanıtıldı. Anıt, “20 Ocak” çevre yolunun yakınında, Yasamal bölgesinde dikildi. Anıtın yazarları heykeltıraşlar Javanshir Dadashov, Azad Aliyev ve mimar Adalat Mammadov idi.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kemal Atatürk Anıtı (Bakü)</span> Azerbaycanda bir anıt

Mustafa Kemal Atatürk Anıtı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yer alan bir anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Ramiz Mehdiyev</span> Azerbaycanlı siyasetçi

Ramiz Mehdiyev, Azerbaycanlı siyasetçi, Azerbaycan Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanlığı İdaresi başkanı; Azerbaycan Millî İlimler Akademisi üyesi ve eski Azerbaycan Millî İlimler Akademisi başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Zarife Aliyeva</span> Haydar Aliyevin eşi

Zarife Aliyeva, Azerbaycanlı göz doktoru, oftalmolog, Azerbaycan SSC'nin emekli bilim insanı, doktor (1976), profesör (1979) ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi asil üyesi (1983) idi.

Azim Azimzade Azerbaycanlı bir sanatçı ve karikatüristti. Azerbaycan SSC Halk Sanatçısı onursal unvanı ile ödüllendirildi.

Bakü'deki Dünya Ekonomik Forum, 7-8 Nisan 2013 tarihlerinde Bakü'de (Azerbaycan) düzenlendi. Forumun teması "Güney Kafkasya ve Orta Asya'nın geleceği üzerine stratejik senaryo" idi. Foruma iş dünyası, idare ve sivil toplum kuruluşlarından 200'ün üzerinde temsilci katıldı.

Şamama Memmed kızı Aleskerova Azeri kökenli Sovyet jinekologdu. Kariyerine II. Dünya Savaşı sırasında başlayan Aleskerova, daha sonra ülkede popüler bir hekim olmuştur. Lenin Nişanı, Sosyalist Emek Kahramanı ve "Orak ve Çekiç" Madalyası ile ödüllendirilmiş olan Aleskerova, 9. toplantı Azerbaycan SSC Yüksek Sovyeti Milletvekili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl Beyannamesi Anıtı</span>

İstiklâl Beyannamesi Anıtı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Milli İlimler Akademisi El Yazmaları Enstitüsü ile Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi binaları arasında yer alan bir anıttır. Azerbaycan Millî Şûrası tarafından 28 Mayıs 1918'de Tiflis'te ilan edilen Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti onuruna dikilmiştir. Bu gün, 28 Mayıs 1992'den beri Bağımsızlık Günü olarak kutlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Eldarov</span> Azeri heykeltıraş ve halk sanatçısı

Ömer Eldarov Azeri heykeltıraş, ressam, siyasetçi, halk sanatçısı ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi asil üyesi.

Nikola Tesla Anıtı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Sırp bilim insanı Nikola Tesla'ya adanmış bir anıtdır. Azadlık Caddesi ile Süleyman Rahimov Caddesi'nin kesiştiği yerde bir parkta dikilmiştir. Anıtın müellifleri heykeltıraş Ömer Eldarov ve mimar Senan Salamzade'dir. Anıt bronzdan dökülmüştür. Kaide ile birlikte yüksekliği 3,3 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Müslüm Magomayev Anıtı (Bakü)</span>

Müslüm Magomayev Anıtı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, şarkıcı Müslüm Magomayev'i tasvir eden ve Bakü Bulvarı'nda yer alan anıt.