İçeriğe atla

Aleksandr Nevskiy (film)

Aleksandır Nevski
Filmin Fransa'da basılmış bir sinema afişi
YönetmenSergey Eisenstein
Dmitri Vasilyev
SenaristSergei M. Eisenstein
Pyotr Pavlenko
OyuncularNikolai Cherkasov
Nikolai Okhlopkov
Andrei Abrikosov
MüzikSergei Prokofiev
DağıtıcıGoskino
TürüTarihi
Yapım yılı1938,Sovyetler Birliği
Süre112 dakika
DilRusça
Diğer adlarıRusça:Александр Невский

Alexander Nevsky (Rusça Александр Невский) yönetmenliğini Sergey Ayzenştayn'ın yaptığı 1938 yılında Sovyetler Birliği'nde Mosfilm stüdyolarında çekilen film. Baş rolünü Nikolay Çerkasov'un oynadığı film, 13. yüzyılda Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen Novgorod istilası girişimini ve bu girişimi başarısızlığa uğratan Prens Alexander, daha çok bilinen ismiyle Alexander Nevsky'yi konu edinmiştir.

Film, 1978 yılında İtalya'da bir yayınevi olan Arnoldo Mondadori Editore tarafından yapılan bir ankette tüm zamanların en iyi 100 filmi arasında gösterilmiştir.[1]

Özet

Film 13. yüzyılda Alman Teutonic şövalyeleri ile Novgorod'da yaşayan Ruslar arasındaki savaşı anlatır. Alman şövalyeler Pskov şehrini istila ader ve şehir halkını kılıçtan geçirir. Aleksandr Nevskiy Novgorod'un insanlarını toparlar ve onun liderliğinde Peypus Nehri'nin donmuş yüzünde savaşa tutuşulur. Sayıca üstün olan Novgorodlılar Alman işgalcileri bozguna uğratırlar.

Politik altyapı

Filmin VHS kapağı

Aleksandr Nevski filmi Stalin döneminde Nazi Almanyası ile savaş ihtimali olan bir dönemde çevrilmiştir. Böyle bir filmin Stalin tarafından bir Alman işgaline karşılık Sovyet halkını savaşa hazır tutmak için Eisenstein'den özel olarak istediği de söylenmektedir. Film dönemin politik durumunu yansıtan birçok unsura sahiptir. Teutonic askerlerinin giydiği miğferler Alman askerlerinin miğferlerine oldukça benzemektedir. Birçok Teutons gamalı haçlarla süslüdür. Nervski ayrıca eski düşman Moğollarla şövalyelere karşı barış yapmıştır. Burada Nazi Almanyası'na karşı batılı güçlerle barış halinde olmanın gerekliliği ima edilmektedir. Ne yazık ki film Stalin'in Soyet-Alman saldırmazlık anlaşması'nı onaylamasından çok kısa bir süre önce yayınlanır. Ancak gösterime girmesi engellenir. 1941 yılında Almanya'nın Sovyetler Birliği'ne saldırması üzerine politik durum tekrar değişir ve film birçok Sovyet sinemasında gösterime girer. Film görsel olarak oldukça etkileyici hatta enfes olarak tanımlanabilir, ancak ses kalitesinin bu performansın yanında oldukça zayıf kalması o yıllarda Sovyet sinemasının sesli filmde teknik olarak hayli yeni olduğunun da göstergesidir.

Film tarzı hakkında

Aleksadr Nevski senaryo yapısı olarak yönetmenin önceki çalışmalarına nazaran daha az deneyseldir. Hikâye bir asıl karakter üzerine kurulmuştur. Bu film ayrıca yönetmenin ilk sesli filmidir. Film müzikleri Sergey Prokofyev tarafından yapılmıştır. Eisenstein bu filmede görüntülerle müziklerin beraber kullanımı ile yeni daramatik methodlar geliştirmiştir.

Kadro

  • Nikolai Cherkasov Prens olarak,
  • Nikolai Okhlopkov Vasili Buslaev olarak,
  • Andrei Abrikosov Gavrilo Oleksich olarak,
  • Dmitri Orlov, usta zırhacı Ignat olarak,
  • Vasili Novikov Pavsha olarak,
  • Nikolai Arsky Domash Tverdislavich,
  • Varvara Massalitinova Amelfa Timoferevna, Buslay'ın Annesi,
  • Vera Ivashova Olga Danilovna, Novgorod'un hizmetçisi olarak,
  • Aleksandra Danilova Vasilisa, Pskov'un hizmetçisi olarak,
  • Vladimir Yershov Hermann von Balk olarak, Teutonik Düzen'in Büyük Üstadı,
  • Sergei Blinnikov Trendilo, Pskov'un haini,
  • Ivan Lagutin Anani olarak, bir keşiş,
  • Lev Fenin, Başpiskopos,
  • Naum Rogozhin Black-Hooded Monk olarak

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "mindupper.com". Ruscico.com. 2 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2015. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Josef Stalin</span> Sovyetler Birliği lideri (1924–1953)

Josef Stalin, Gürcü asıllı Sovyet devlet adamı ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri (1922-1953). Sovyetler Birliği'ni 1924'ten ölümüne kadar diktatörlük rejimi ile yönetti. Stalin; Sovyetler Birliği'ni endüstriyel ve askerî bir süper güce dönüştürdü, fakat bunu gerçekleştirirken totaliter politikalar uyguladı ve milyonlarca Sovyet vatandaşı diktatörlüğü sırasında hayatını kaybetti. Stalin döneminde; 3 ila 20 milyon arasında insan çalışma kampları, zorunlu kolektivizasyon, kıtlık ve yargısız infazlardan dolayı ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Ayzenştayn</span> Sovyet sinema yönetmeni ve kuramcısı (1898-1948)

Sergey Mihayloviç Ayzenştayn, Sovyet sinema yönetmeni ve kuramcısı.

<i>Potemkin Zırhlısı</i> (film)

Potemkin Zırhlısı, 1925 Sovyetler Birliği yapımı sessiz filmdir. Özgün adı Bronyenosyets Potyomkin olan film Türkiye'de ilk kez 1927'de gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Tuhaçevski</span> Sovyet Mareşal

Mihail Tuhaçevski görevini 1918 ila 1937 sürdürmüş, Kızıl Napolyon lakaplı Sovyet mareşal ve teorisyen

<span class="mw-page-title-main">Mosfilm</span>

Mosfilm Stüdyosu, Sovyetler Birliği'nin ve aynı zamanda Avrupa'nın en büyük ve eski film stüdyolarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Dovjenko</span> Ukrayna kökenli Sovyet senarist, film yapımcısı ve yönetmen (1894-1956)

Aleksandr Petroviç Dovjenko ya da Oleksandr Petrovych Dovzhenko, Ukrayna kökenli Sovyet senarist, film yapımcısı ve yönetmen. Sovyet montaj teorisi' nin öncüsü olmakla birlikte Sergei Eisenstein, Dziga Vertov ve Vsevolod Pudovkin ile birlikte çoğunlukla en önemli ve eski erken Sovyet film yapımcılarından biri olarak gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Nevski</span>

Aleksandr Nevski, Novgorod'un Büyük Prensi, Rus savaş kahramanı ve Rus Ortodoks aziz.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kahramanı</span>

"Sovyetler Birliği Kahramanı", Sovyetler Birliği'nin en yüksek dereceli onur madalyası.

Avrupa Avantgarde Sineması, özellikle iki dünya savaşı arasındaki dönemde, Avrupa sinemasında etkili olan bir dizi akıma verilen toplu isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Kirov</span>

Sergey Mironoviç Kirov,, , Bolşevik lider.

<span class="mw-page-title-main">Liliya Brik</span>

Liliya Yurevna Brik daha çok Vladimir Mayakovski'nin esin kaynağı olarak bilinir. Elsa Triolet'in ablası ve Osip Brik'in eşidir. Pablo Neruda onun için "Rus avantgardın esin perisi" olarak söz eder. İsminin baş harfleri Rusça "любовь" (sevgi) kelimesinin ilk üç harfini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde sinema</span>

Sovyetler Birliği'nde sinema veya Sovyet sineması veya Devrim sineması diye Sovyetler Birliği'nde üretilen sinema filmleri adlandırılır.

Sovyet Edebiyatı veya Sovyetler Birliği'nde edebiyat, Sovyetler Birliği'nde üretilen ve ayrıca Ekim Devrimi ile sonrasındaki edebi çalışmaları kapsayan bir dönemdir. Bu dönemde ülke içinde konuşulan 88 dilden de eserler verilmiş olması ile birlikte Rusçanın bir hakimiyeti söz konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Lenin (anlam ayrımı)</span> Vikimedya anlam ayrımı sayfası

Lenin şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Devlet Ödülü</span>

SSCB Devlet Ödülü, Sovyetler Birliği'nin devlet nişanıydı. 9 Eylül 1966'da Merkez Komitesi ve SSCB Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe sokuldu. 1967 ile 1991 arasında Ekim Devriminin yıldönümünde, bilim ve teknoloji ve edebiyat ve sanat alanlarında olağanüstü başarıları ödüllendirmek için verilirdi. 1960 ile 1980'ler arasında ödül, "Stalin Ödülü" olarak bilinir oldu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bu ödülün yerine Rus Federasyonu'nun Devlet Ödülü getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Çerkasov</span>

Nikolay Konstantinoviç Çerkasov, SSCB Halk Sanatçısı unvanına sahip Rus oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Stalin</span> Josef Stalinnin oğlu

Vasili Yosifoviç Stalin, Sovyet savaş pilotu, Hava Kuvvetleri Korgenerali (1947), Hava Kuvvetleri Moskova Askeri Bölge Komutanı (1948-1952). Josef Stalin'in oğludur, onun ölümünün ardından Kruşçev yönetimi tarafından tehlikeli görülerek çeşitli gerekçelerle tutuklanmış ve toplumsal hayatın dışında tutulmuştur. Vasili Stalin, destalinizasyon uygulamalarına şiddetle karşı çıkmıştır.

<i>Okraina</i>

Okraina, 1933 yapımı Boris Barnet tarafından yönetilmiş bir Sovyet filmidir.

Aleksei Yakovlevich Kapler,, . Tanınan bir Sovyet film yapımcısı, senarist, oyuncu ve yazardı. 1918'de Lenin, Amfibi Adam, Mavi Kuş ve Çizgili Gezi gibi birçok Sovyet filminin senaristi ve Kinopanorama TV programının çapa ve yönetmenlerinden biri olarak biliniyordu. 1941'de Kapler, Stalin Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Peipus Gölü Savaşı</span>

Peipus Gölü Savaşı veya Buz Savaşı, Peipus Gölünün buzunda Jülyen takvimine göre 1242 yılının 5 Nisan Cumartesi gününde Aleksandr Nevski önderliğindeki Novgorod Cumhuriyeti ve Vladimir-Suzdal Knezliği ile Livonya Tarikatı liderliğindeki Danimarka, Dorpat piskoposluğu ve Chud birlikleri arasında gerçekleşen bir savaştır. Savaşın onuruna, 18 Nisan günü Rusya'nın askeri zafer günü olarak kutlanmaya başlandı.