İçeriğe atla

Aleksandr Mihayloviç Şerbak

Aleksandr Mihayloviç Şerbak
DoğumuAleksandr Mihayloviç Şerbak
18 Aralık 1926
Letnyaya Stavka, Türkmenistan, Sovyetler birliği
Ölümü28 Ocak 2008
Sankt-Peterburg, Rusya
Alma materStavropolskiy Devlet Pedagoji Enstitüsü
İlgi alanlarıDilbilim

Aleksandr Mihayloviç Şerbak, (d. 18 Aralık 1926 - ö. 28 Ocak 2008), Rünik Uygur yazısı ve Çağatayca üzerine çalışmalarıyla tanınan Rus dilbilimci.

Hayatı

Şarkiyatçı Türkolog Aleksandr Mihayloviç Şerbak, 18 Aralık 1926'da Stavropolskiy bölgesinin Turkmen rayonunun Letnyaya Stavka köyünde dünyaya geldi.

1948 yılında Stavropolskiy Devlet Pedagoji Enstitüsü, Filoloji Fakültesi, Rus Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Enstitüye devam ederken aynı zamanda Türk dillerini öğrenmekle meşgul oldu. 1944-1945 yılları arasında Kızılordu'nun 3. Ukrayna Cephesi'nde görev yaptı ve ağır yaralandı. 1948 yılından itibaren Leningrad'daki SSCB İlimler Akademisi Dilbilimi Enstitüsü'nde (önceki adı Dil ve Düşünce Enstitüsü) eğitmen oldu. 1951'de as ilim üyesi, 1961'den itibaren (Altay dilleri bölümünde) üst ilim üyesi oldu.[1]

1951 yılında "Skazanie ob Oguze, Uygurskiy variant" adlı tezini ve 1968 yılında "Sravnitelnaya fonetika tyurkskih yazıkov" adlı doktora tezini savundu.

1960'ta Moskova'da yapılan XXV Milletlerarası Şarkiyatçılar Kongresi'ne katıldı. 1971 yılında Türk Dil Kurumu'na yüksek üye olarak seçildi. Budapeşte'nin korunmasında yer aldığı ve "Büyük Vatan Savaşı ve Almanya zaferi"ndeki hizmetlerinden dolayı madalyayla ödüllendirilmiştir.

Eserleri

Aleksandr Mihayloviç Şerbak, 80'den fazla bilimsel esere imza attı. Bu eserlerin çoğu Özbek edebi dili ve diğer Türk dillerinin öğrenimi hakkındadır. Şerbak, Güneydoğu Avrupa'da bulunmuş olan Yenisey runik harfli anıtların deşifresinde otorite olarak kabul edilir.

Ölümü

28 Ocak 2008 tarihinde öldü. Cenazesi 31 Ocak 2008 Perşembe günü Sankt-Peterburg'da defnedildi.[2]

Kaynakça

  1. ^ Lunin, B. V. (2004). "Aleksandr Mihayloviç Şçerbak" (PDF). Kyrgyzstan-Turkey Manas University Social Studies. 11 (2). ss. 65-66. 3 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Şubat 2014. 
  2. ^ Sertkaya, Osman Fikri (Bahar 2008). "Türk Dil Kurumu'nun Onur Üyesi Prof. Dr. Aleksandr Mihailoviç Şçerbak'ı Yitirdik" (PDF). Dil Araştırmaları Dergisi, 2. s. 158-161. ISSN 1307-7821. 24 Aralık 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Dil Kurumu</span> Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla oluşturulmuş kamu kurumu

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla 12 Temmuz 1932'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan kurumdur. Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan kurum, Türk dili üzerine çalışmaların yapılıp yayımlandığı bir merkezdir. Türk Dil Kurumu 1955'ten başlayarak çeşitli dallarda ödüller verdi. Ödüller her yıl 26 Eylül Dil Bayramı'nda Ankara'da yapılan törenle sahiplerine verilirdi. Ödül verilen dallar farklı yönetmeliklere göre zaman zaman değişirdi. 1983'te Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesine alındıktan sonra Türk Dil Kurumu ödülleri kaldırıldı. Günümüzde "Türk Diline Hizmet Ödülleri"ni vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Necatigil</span> Türk şair, öğretmen ve çevirmen

Behçet Necatigil ; Türk şair, öğretmen ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Memduh Şevket Esendal</span> Türk yazar, diplomat, siyasetçi

Mustafa Memduh Şevket Esendal, Türk yazar, diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Puşkin</span> Rus yazar (1799-1837)

Aleksandr Puşkin, Rus şair ve yazardır. Rusya'nın "ulusal şair"i ve modern Rus edebiyatının kurucusu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Nabokov</span> Rus-Amerikalı romancı (1899 – 1977)

Vladimir Vladimiroviç Nabokov Rus asıllı Amerikalı yazar. İlk eserlerini Rusça yazdı, uluslararası ününü İngilizce yazdığı romanlarla kazandı. En tanınmış eseri Stanley Kubrick ve Adrian Lyne tarafından filme de çekilen Lolita adlı romanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Tarih Kurumu</span> Devlet kurumu

Türk Tarih Kurumu, Türk tarihinin ilk kaynaklardan araştırılması amacı ile Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifi sonucu 15 Nisan 1931'de kurulmuş bir araştırma kurumudur. 664 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Türk Tarih Kurumu ayrı bir kamu tüzel kişiliğe sahip olup 1983 yılında kurulan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun denetim ve gözetimine bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İlhan Koman</span> Türk heykeltıraş

İlhan Koman, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Abdülbaki Gölpınarlı</span> Türk edebiyat tarihçisi ve tercüman

Abdülbaki Gölpınarlı, asıl adı Mustafa İzzet Baki olan edebiyat tarihçisi ve mütercimdir.

<span class="mw-page-title-main">Czesław Miłosz</span>

Czesław Miłosz Polonyalı şair ve deneme yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Tahsin Banguoğlu</span> Türk siyasetçi

Hasan Tahsin Banguoğlu, Türk akademisyen, dilbilimci ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Semavi Eyice</span>

Mustafa Semavi Eyice, Türk Bizantolog ve sanat tarihçisi.

Mehmet Kaplan,, Türk edebiyat kuramcısı, eleştirmen, edebiyat tarihçisi, yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Caferoğlu</span>

Ahmet Caferoğlu, Türk dilbilimci.

Hakasça veya Hakas Türkçesi Hakas Türklerinin dili. çağdaş Türk yazı dillerinden Sibirya kesiminde konuşulup yazılan kollarından biridir. Hakas eski Kırgız devletinin ismidir. Hakas Türkleri tarafından konuşulmaktadır. Hakaslar Hakasya adı verilen ülkede yaşamakta olup, Güney Sibirya bölgesindedir. Hakas Cumhuriyeti veya Hakasya, Rusya'da yer alır. Hakasların nüfusu 78,500 olup, bunun 60,168 kadarı Hakasça konuşmayı bilmektedir.

Zeynep Korkmaz, Türkolog ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Samoyloviç</span>

Aleksandr Nikolayeviç Samoyloviç, Rus Doğu bilimci, Türkolog, SSCB Bilimler Akademisi üyesi.

Fatma Müjgân Cunbur, Türk kütüphaneci ve edebiyat araştırmacısı. Bazı kitap ve yazılarında "Müjde Nasiboğlu" ve "Salim Şehidoğlu" imzalarını kullanmıştır. Genel olarak Türk Edebiyatı ve kültürü konularında yaptığı inceleme ve bibliyografya çalışmalarıyla tanınmıştır.

Dmitri Vasilyev ); d. 11 Ekim 1946 - ö. 18 Ocak 2021), Rus Türkolog-şarkiyatçı, dilbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Kamal Abdulla</span> Azerbaycanlı dilbilimci, edebiyatçı ve yazar

Kamal Abdulla veya Kamal Mehdi oğlu Abdullayev, Azerbaycanlı dilbilimci, edebiyatçı, yazar, Azerbaycan Milli İlimler Akademisinin asil üyesi, Bakü Slav Üniversitesi Rektörü (2000-2014), Azerbaycan Milli İlimler Akademisi İnsani ve Sosyal Bilimler Bölümü Sekreteri (2010-2014), Azerbaycan Cumhuriyeti Milletlerarası, Çok Kültürlülük ve Dinî Konularda Devlet Müşaviri (2014-2017), Azerbaycan Diller Üniversitesi Rektörü, Azerbaycan Milli İlimler Akademisine bağlı "Türkologiya" dergisinin editörü, Azerbaycan Yaratıcılık Vakfı Başkanı; Bakü Uluslararası Multikulturalizm (Çokkültürlülük) Merkezinin Mütevelli Heyet Başkanı, birinci derece devlet müsteşarı.