İçeriğe atla

Aleksandr Meryem Kuli

Aleksandr Meryem Kuli (Alexandre Meriem-Kouli) İstanbul Barosu'nun ilk başkanıdır. Osmanlı vatandaşıdır. 1878-1880 yılları arasında baro başkanlığı yapmıştır. Hukuk eğitimini Paris'te almıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Aydın, Tugay (1 Ocak 2020). "İstanbul Barosu'nun İlk Genel Kurul Toplantısı, İlk Levhası ve Kostaki Sardenski'nin Nutku (5 Nisan 1878) - haz.: Tugay Aydın". Türk Hukuk Tarihi Araştırmaları Dergisi (Journal Of Turkish Legal History). 19 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Kemal Tengirşenk</span> Türk politikacı ve diplomat

Yusuf Kemal Tengirşenk Osmanlı Meclis-i Mebûsan'ında ve TBMM'nin ilk dönemlerinde milletvekilliği, İstanbul Barosu başkanlığı, ayrıca farklı hükûmetlerde İktisat, Hariciye ve Adliye Vekilliği görevleri yürütmüş, 91 yıllık ömrünün son 40 yılını akademisyen olarak sürdürmüş bir siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Milan Baroš</span> Çek eski futbolcu

Milan Baroš, santrfor mevkiinde görev yapmış Çek eski futbolcudur. Çek Cumhuriyeti dışında İngiltere, Fransa ve Türkiye'de üst düzey kulüplerde aktif olarak oynadı. Ama aynı zamanda çeşitli olaylarla da ünlendi; örneğin hız sınırını saatte 140 km aşarken yakalandı, ırkçılıkla suçlandı ve bir keresinde uygunsuz davranış nedeniyle kısa süreliğine millî takımdan ihraç edildi. Medyayla da olumsuz bir ilişkisi vardı ve sık sık aşağılayıcı tabloid makalelerine konu oluyordu.

Nahit Menteşe, Türk avukat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Arar</span>

İsmail Hakkı Arar, Siyasetçi, hukukçu.

Ahmet Hulusi Köymen, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Aysel Çelikel</span> Türk hukukçu

Aysel Çelikel, Türk hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhak Kemal Yörük</span>

Abdülhak Kemal Yörük, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Barosu</span> İstanbuldaki avukatların meslek kuruluşu.

İstanbul Barosu, 5 Nisan 1878 tarihinde kurulmuştur. Aynı tarih Türkiye Barolar Birliği'nin 15-16 Mayıs 1987 tarihli genel kurulunda Avukatlar Günü olarak kabul edilmiştir.

Orhan Adli Apaydın, Türk hukukçu, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ethem Menemencioğlu</span>

İbrahim Ethem Menemencioğlu, Türk hukukçu ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Duygun Yarsuvat</span> Türk akademisyen, hukukçu ve spor yöneticisi

Duygun Yarsuvat Türk akademisyen, hukukçu ve spor yöneticisi. 35. Galatasaray SK başkanı, 3. Galatasaray Üniversitesi rektörü ve Galatasaray Divan Kurulu eski başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Metin Feyzioğlu</span> Türk hukukçu ve diplomat

Metin Feyzioğlu, Türk ceza hukuku profesörü, diplomat ve eski Türkiye Barolar Birliği başkanıdır. Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı görevini 2013-2021 yılları arasında sürdürmüş olan Feyzioğlu, Turhan Feyzioğlu'nun torunudur. 18 Temmuz 2012 tarihinde Bilim Yönetim ve Kültür Platformu kontenjanından CHP Parti Meclisi üyesi olmuştur. CHP Parti Meclisi üyeliğinden 2019 yılında istifa etmiştir. 30 Ekim 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliğine atanmıştır. 27 Temmuz 2024 tarihinde Prag büyükelçiliği görevine atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nimet Baş</span> Türk politikacı ve hukukçu

Nimet Baş, Türk hukukçu ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Barosu</span>

Ankara Barosu, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Anadolu şehirlerinde dernek statüsüyle kurulan barolardan birisidir. Ankara Barosu'nun dernek statüsündeki oluşumunun kuruluş tarihi, kurucuları ve amacı henüz tam olarak bilinmemektedir. Fakat 1924'ten önceki oluşumunun ilk başkanının Salih Sırrı olduğu bilinmektedir. Salih Sırrı'nın başkanlık döneminin başlangıcının olarak 1920 olarak belirtilmesi Ankara Barosu'nun geçmişinin bu tarihe kadar gittiğinin kabul edilmesine neden olmuştur. Günümüzde Ankara Barosu Türkiye'nin üye sayısı itibarıyla İstanbul Barosu'ndan sonra en kalabalık barosudur. Bünyesinde 27 kurul ve 10 merkez bulunan Ankara Barosu, çıkardığı süreli bilimsel dergiler ve kitaplarla uygulama ve teoride Türk hukukunun etkin aktörlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sezgin Tanrıkulu</span> Türk avukat ve siyasetçi

Mustafa Sezgin Tanrıkulu, Kürt asıllı Türk siyasetçi ve avukat. 1997 Robert Kennedy İnsan Hakları ödülüne layık görülen Tanrıkulu, 2010–2016 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiştir. İlk defa 2011 Türkiye genel seçimlerinde CHP İstanbul milletvekili olarak meclise girmiştir.

Mehmet Mekki Gelenbeğ, Türk siyasetçidir.

Muammer Aydın, Türk Avukat, Hukukçu, Siyasetçi, İstanbul Barosu eski başkanı, Demokratik Sol Parti Eski Genel Başkan Yardımcısı ve Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı.

İsmail Sıtkı Erboy, Türk siyasetçi.

Mehmet Uçum,, Türk hukukçu ve siyasetçidir.