İçeriğe atla

Aleksandr Fomin

Aleksandr Vasiljevich Fomin
Fomin'in 1935 yılından öncesine ait portre fotoğrafı
Doğum2 Mayıs 1869(1869-05-02)
Ermolevka, Petrovsk, Saratov Oblastı, Rusya
Ölüm16 Ekim 1935 (66 yaşında)
Kiev
MilliyetUkrayna
EğitimKiev Üniversitesi
Kariyeri
DalıBotanik

Aleksandr Vasiljevich Fomin, Sovyetler Birliği döneminde yaşamış Rus botanikçi. Eğrelti otları ve tohumlu bitkiler üzerinde çalıştı. Aynı zamanda Kiev Üniversitesi Botanik Bahçesi'nin direktörüydü. Ölümünden sonra bahçeye adı verildi. Bitki bilim mahlası Fomin'dir.[1]

Biyografi

Saratov Oblastı'na bağlı Petrovsk'un Ermolevka köyünde doğdu.[2]

1888'den 1890'a kadar Nicolaĭ Adolfowitsch Busch ve Nikolai Ivanovich Kuznetsov ile birlikte Kafkasya'ya çeşitli botanik ve coğrafi keşif gezileri düzenledi.

1893 yılında Moskova Üniversitesi'nden mezun oldu.[2]

1896'da Tartu Üniversitesi'nde araştırma görevlisi oldu.[2] Foin, Busch ve Kuznetsov ile birlikte 'Flora Caucasica critica' yazdı[3] ve bu eser 1901 ve 1913 arasında yayımlandı. Eser, 'Trudy Sankt-Peterburgskogo obshchestva estestvoispytatelei' dergisine özel ek halinde yazılmıştı.[4] Yayın boyunca, Arabidopsis pumila dahil olmak üzere birkaç yeni bitki türü bilim dünyasına tanıtıldı.[5]

1902'de Tiflis Botanik Bahçeleri'nde botanikçi oldu.[2][6]

1907 ve 1919 arasında Yury Nikolaevich Voronov ile Kafkasya'daki bitki türlerini kapsayan 'Kavkaza i Kryma'yı yazmaya başladı. Bununla birlikte, Ancak eser Birinci Dünya Savaşı'nın başlaması nedeniyle yarım kaldı.[7] 1907'de 'Cucurbitaceae i Companulaceae flory Kaukaza'yı yazdı.[8]

1914'te, Kiev Üniversitesi'ne profesör olarak atandı.[2][9]

1914-1935 yılları arasında Ukrayna'nın Kiev kentindeki Saint Vladimir Üniversitesi Botanik Bahçesi'nin müdürü olarak görev yaptı.[10]

Kafkasya'dan topladığı bitki koleksiyonu, Estonya'daki Tartu Üniversitesi'ndeki herbaryumda saklanmaktadır.

Aşağıdakiler dahil birçok türün botanik yazarıdır; Allium atroviolaceum, Allium callidyction, Allium rupestre, Astragalus cyri, Asyneuma lobelioides, Campanula andina, Campanula armena, Campanula bayerniana, Campanula besenginica, Campanula raddeana, Campanula petrophila, Campanula daghestanica, Campanula longistyla, Campanula sibirica, Campanula suanetica, Centaurea daralagoezica, Crocus suwarowianus, Cryptogramma brunoniana, Fritillaria michailovskyi, Galanthus transcaucasicus, Iris acutiloba var. schelkowinkowii, Myriophyllum spicatum, Pseudomuscari forniculatum ve Tulipa schmidtii.[6][11]

Onuruna adlandırılan taksonlar:[12] Cirsium fominii, Crinitaria fominii, Campanula fominii, Colchicum fominii, Polystichum × fominii, Juncus fominii, Acinos fominii, Acantholimon fominii ve Atropis fominii.

Kaynakça

  1. ^ "IPNI". 20 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2020. 
  2. ^ a b c d e The Great Soviet Encyclopedia (3. bas.). 1970–1979. 18 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2014. 
  3. ^ Flora Caucasica critica = Materialy dlia flory Kavkaza : kriticheskoe sistematichesko-geograficheskoe. ch.3 vyp.3. biodiversitylibrary.org. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2014. 
  4. ^ "Flora Caucasica critica". uk.ipni.org (International Plants Names Index). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2014. 
  5. ^ "Details for: Arabidopsis pumila". Ocak 2011. 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2014. 
  6. ^ a b Mitchell, Alan, (Ed.) (2013). "Lilies and related plants" (PDF). RHS Lily Group. s. 79. 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2014. 
  7. ^ David G. Frodin Google Kitaplar'da Guide to Standard Floras of the World: An Annotated, Geographically Arranged
  8. ^ A.V Fomin Google Kitaplar'da Cucurbitaceae i Companulaceae flory Kaukaza
  9. ^ "History". univ.kiev.ua. 26 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2014. 
  10. ^ "Fomin botanical garden". mykiev.info. 4 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2014. 
  11. ^ "Sritis:Aleksandr Vasiljevich Fomin" (Rusça). lietuvai.lt. 9 Ekim 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2014. 
  12. ^ Harold T. Clifford, Peter D. BostockGoogle Kitaplar'da Etymological Dictionary of Grasses

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara florası</span> Ankara ilinin florası

Ankara florası; Ankara il sınırları içerisinde hüküm süren iklim koşulları, sıcaklık, yağış miktarı gibi faktörler sonucunda şekillenip ortaya çıkan bitki çeşitliliğini tabir etmek için kullanılır. Güncel kayıtlara göre şehirdeki flora; 99 familyadan 495 cinse ait 1365 çiçekli bitki türünden oluşmaktadır. Bu türler içinden de 22'si safi Ankara'ya özgü olmak üzere 271 tanesi (%19.85) Türkiye'ye endemik canlılardan oluşmaktadır.

Herbaryumlar, genellikle üniversitelere bağlı fakülte ve enstitüler bünyesinde kurulurlar. Botanik, ekoloji, biyocoğrafya ve iklim bilimi gibi doğa bilimlerinin bir parçası olan bölümlerde oluşturulanlar, daha çok bitkinin genetiğini araştırma, belirli bir coğrafya üzerindeki dağılış ve yayılışını inceleme ve gelecek nesiller adına koruma altına alma amacıyla kullanılırken eczacılık gibi daha çok uygulamaya dayalı bölümlerde ilaç üretim teknikleri ve aşamaları konusunda kaynaklık etmesi için yararlanılır.

Kurt Krause, Alman botanikçi. Ziraat Vekaleti'ne bağlı olan Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü'nde 1933-1939 yılları arasında botanik profesörü olarak görev aldı ve Botanik Enstitüsü direktörlüğünü üstlendi. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesinde bir herbaryum kurulmasına öncülük etti. Türkiye'de bulunduğu süreçte ağırlıkla Orta, Batı, Güney ve Kuzeydoğu Anadolu'da birçok botanik gezisinde bulundu ve Türkiye florası üzerine çalışmalar yürüttü. Flora of Turkey'de adını taşıyan 5 örnek bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Olof Swartz</span>

Olof Peter Swartz İsveçli bir botanikçi ve taksonomist. Pteridofit türler üzerine yaptığı çalışmaları ile bilinir. Bitki bilim mahlası Sw.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nicolaas Laurens Burman</span> Hollandalı botanikçi

Nicolaas Laurens Burman Hollandalı botanikçi. Bitki bilim mahlası Burm.f.'dir.

Baron Friedrich August Marschall von Bieberstein Kafkasya ve Yeni Rusya dahil olmak üzere İmparatorluk Rusya'sının güney kısmının flora ve arkeolojisini ilk inceleyenlerden biriydi. Ayrıca Kırım-Kafkas bölgesinin ilk kapsamlı flora kataloğunu derledi. Bitki bilim mahlası M. Bieb.'dir.

Christian von Steven Finlandiya doğumlu Rus botanikçi ve böcek bilimci. Bitki bilim mahlası Steven'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mardakan Arboretumu</span>

Mardakan arboretumu, yarı kurak Abşeron Yarımadası'ndaki Mardakan ilçesinde yer almaktadır ve Bakü'ye 40 km uzaklıktadır. 1895-1920'lerde zamanının iş adamı ve petrol milyoneri Murtuza Muhtarov'un şahsi bahçesiydi. Şu anda, Arboretumun bir bölümü 24 hektardır. Arboretum, flora türlerinin sayısı ve yaşı açısından dünyanın en zengin koleksiyonları arasında listelenmiştir. Azerbaycan ve diğer birçok ülkeden 1.540 bitki türü ve cinsi içeren yaklaşık 1.800 tür ziyaretçilere tanıtılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Millî Botanik Bahçesi</span>

Gürcistan Milli Botanik Bahçesi Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in güneybatısında, Narikala kalesinin eteğinde yer alan Güney Kafkasya'nın en büyük botanik bahçesi. Eskiden Tiflis Botanik Bahçesi olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Campanula betulifolia</span>

Çıngırakotu veya bilimsel adıyla Campanula betulifolia, volkanik kayalıklardaki yarıklarda yetişen çan çiçeğigiller familyasından çiçekli bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine özgü olan çıngırakotu, Kafkasya'ya bitki toplama gezileri düzenlemiş Alman botanikçi Karl Koch tarafından 1850'de sınıflandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Carl Peter Thunberg</span>

Karl Peter von Thunberg, Carl Pehr Thunberg veya Carl Per Thunberg olarak da bilinen Carl Peter Thunberg, İsveçli bir doğa bilimci ve L.'un "havarisiydi". Uppsala Üniversitesi'nde L.'tan eğitim aldıktan sonra, yedi yıl boyunca Güney Afrika ve Asya'da gezerek, birçok bitki ve hayvan örneği toplayarak tanımladı ve bu arada yerel kültürleri gözlemledi. "Güney Afrika bitki bilimcilerinin babası", "Japonya'da Doğu Tıbbının öncüsü" ve "Japon L." unvanları ile bilinir. Bitki bilim mahlası Thunb.'dur.

<span class="mw-page-title-main">Antoni Lukianowicz Andrzejowski</span> Ukraynalı-Leh botanikçi, zoolog ve paleontolog

Antoni Lukianowicz Andrzejowski, Ukraynalı-Leh botanikçi, zoolog ve paleontolog. Bitki bilim mahlası Andrz.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bartolomeo Biasoletto</span> İtalyan eczacı, botanikçi ve fikolog

Bartolomeo Biasoletto, İtalyan eczacı, botanikçi ve fikolog. Bitki bilim mahlası Biasol.'dur.

<i>Iris caucasica</i>

Iris caucasica, Iris cinsine bağlı çiçekli bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Manfred Adalbert Fischer</span>

Manfred Adalbert Fischer Avusturyalı bir botanikçi ve bitki sistematisti. Resmi botanik yazar kısaltması M.A.Fisch'tir.

<span class="mw-page-title-main">Boris Şişkin</span>

Boris Konstantinoviç Şişkin Rus botanikçi ve SSCB Bilimler Akademisi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tiran Botanik Bahçesi</span>

Tiran Botanik Bahçesi Arnavutluk'un başkenti Tiran'nın güneyinde Tiran ve Kruja dağlarının karşısında tepelik yamaçlarda kurulu bir botanik bahçesidir.

<span class="mw-page-title-main">William Jackson Hooker</span>

William Jackson Hooker, Kew Bahçeleri'nin ilk yöneticisi olan İngiliz botanikçi ve botanik illüstratörü. Ayrıca Kew Bahçeleri Herbaryumunu kurdu, bahçeler ile arboretumu genişletti. Bitki bilim mahlası Hook.'tur.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Engler</span> Alman bitkibilimci (1844-1930)

Heinrich Gustav Adolf Engler, Alman botanikçidir. Karl AE von Prantl ile birlikte düzenlediği Die natürlichen Pflanzenfamilien gibi bitki taksonomisi ve fitocoğrafyası üzerine yaptığı çalışmalarla dikkat çekti.

<span class="mw-page-title-main">Richard Wettstein</span>

Richard Wettstein Avusturyalı botanikçi. Oluşturduğu taksonomik sistemi Wettstein sistemi, filetik ilkelere dayanan en eski sistemlerden biriydi.