İçeriğe atla

Aleksandr Fadeyev

Aleksander Fadeyev
Doğum24 Aralık 1901(1901-12-24)
Kimrı, Tver Governorate, Rus İmparatorluğu
Ölüm13 Mayıs 1956 (54 yaşında)
Peredelkino, Moskova Oblastı, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti
MilliyetRus
VatandaşlıkSSCB
TürKurgu
Önemli eserGenç Muhafızlar
EvliliklerAngelina Stepanova

Aleksander Aleksandroviç Fadeyev (RusçaАлекса́ндр Алекса́ндрович Фаде́ев; 24 Aralık [E.U. 11 Aralık] 1901 – 13 Mayıs 1956), Sovyet yazar, Sovyet Yazarlar Birliği kurucularından biri ve 1946 ile 1954 yılları arası başkanı.

Biyografi

Fadeyev, Rus İmparatorluğu'nun Tver Governorate'nde bulunan Kimrı şehrinde doğdu. 1908 ile 1912 yılları arasında Primorskiy Krayı'nda Chuguyevka kırsalında yaşadı. 1918 yılında Bolşevik Parti'ye katıldı ve Rus İç Savaşı sırasındaki Japon müdahalesine ve Beyaz Ordu'ya karşı gerilla eylemlerine katıldı. 1927 yılında genç gerilla savaşçılarını anlattığı Bozgun (Ondokuz olarak da bilinir) isimli romanı yayınlandı. Hayatının kalanında üzerinde çalışacağı (tümünü tamamlamayı başardığında ikinci cildi de içeren ikinci baskı 1940 yılında basıldı.[1]) Udegeyin Sonu kitabının ilk bölümü 1930 yılında yayınladı. Bu kitapta, Fadeyev "Çok ilkel bir insanın aşiret komünizminden, 20. yüzyılın karmaşık kolektif organizasyonuna, aile, özel mülkiyet, kölelik, feodalizm, kapitalizm ve sosyalizm gibi tarihsel aşamaları aşarak atılım gösterebilir.[...] Udegelerin Sonu Fadeyev'in en iyi sayfalarından bazılarnı içermesine rağmen, tüm enerjisini bu romanın tamamlanmasından çok edebiyat yönetimi üzerine harcaması küçük bir trajedir."[2] göstermeyi amaçladı.

1945'te Genç Muhafızlar romanını yazdı. Kitap, II. Dünya Savaşı sırasında işgal altında bulunan Krasnodon (Ukrayna SSC) şehrinde Nazilere karşı mücadele veren Genç Muhafızlar isimli yer altı Komsomol teşkilatının gerçek olaylarından esinlenmiştir. Roman nedeniyle Fadeyev 1946 yılında Stalin Ödülü almıştır. 1948 yılında kitap, Sovyet filmi Genç Muhafızlar konu olmuştur ve daha sonra 1964 yılında kitabın hatalarının düzeltildiği revize baskı yayınlanmıştır. Fadeyev, Josef Stalin'in gözdesiydi, onu "dünyanın bilinen en büyük hümanisti" olarak ilan etti. 1940'lar boyunca, Sovyetler Birliği'nin önde gelen yazar ve bestecilerinin çoğuna karşı eleştiri ve zulüm uygulayan Jdanov doktrinini uyguladı. Bununla birlikte, Mihail Şolohov'un arkadışıydy. Fadeyev ünlü bir sahne oyuncusu Angelina Stepanova ile evlendi (1905–2000).

Hayatının sonlarında sürekli alkol kullanımı yüzünden şiddetlenmiş nöroloji temelli sıkıntılar gelişti. Bazı kaynaklar bunun sebebinin Nikita Kruşçev dönemindeki Stalinizmin lanetlenmesi olduğunu iddia ederler. Sonunda Peredelkino'da bulunan daçasında kalbinden kendini vurarak intihar etti, arkasında bıraktığı mektupta Parti'nin yeni liderlerine karşı olumsuz tavrı görülebilir.[3] Ölümü, komşusu Boris Pasternak'ın bir hicvine neden olmuştur.

Aleksander Fadeyev, Novodeviçi Mezarlığı'na gömülmüştür.

Mirası

Nadezhda Mandelstam anılarında, Fadeyev'in Osip Mandelstam'a son tutuklanmasından hemen önce sevgi gösterdiği vedalaşmasını anlattıktan sonra şunları yazdı: "Liuba [Ehrenburg] bana Fadeyev'in soğuk ve acımasız bir adam olduğunu söylemişti - duygusallık ve göz yaşartma kabiliyeti ile oldukça uyumlu bir şey Bu, Liuba'ya göre, Yidiş yazarlarının idam zamanında çok netleşti ve tutuklanma konusundaki resmi anlaşmasını imzaladıktan sonra gözyaşı döktüğü veda kucaklamasıydı. Tasfiye - Yidiş yazarları Mandelstam'ın aksine arkadaşlarıydı."[4] Korney Çukovski, Fadeyev'in intiharından sonra günlüğüne aşağıdaki notu düşmüştür:

Sevgili Aleksander Aleksanderoviç için çok üzülüyorum: Bir insan, tüm tabaka altındaki bir doğal doğal Rus markası olan bir boylu adam hissetti - ama efendim, orada hangi katmanlar vardı! Stalinist dönemin tüm yalanları, aptalca acımasızlıkları, tüm korkunç bürokrasisi, tüm yolsuzlukları ve kırmızı bant, onun içinde istekli bir aksesuar buldu. Edebiyat gemisini "gözyaşları altında" seven özünde iyi bir insan, edebiyat gemisini en tehlikeli, en utanç verici sulara yöneltti ve insanlığı gizli polis zihniyetiyle birleştirmeye çalıştı. Dolayısıyla davranışındaki zikzaklar, dolayısıyla son yıllarının işkence görmüş vicdanı. O, kaybeden olmak için doğmadı; Bir lider olmaya, yazarların kaderlerinin hakemine, edebi mareşal pozisyonundan çekilmek zorunda kaldıkları onun için acı çekmeye alıştı. Hiçbir arkadaşı, kendisine Metalurjisi nin değersiz olduğunu, son birkaç yıldır yazdığı, korkak, bulanık ve normatif iddialarla dolu yazıların yalnızca kendisinin gözünde düşürebileceğini söylemeye istekli değildi. Okur kitlesi, Genç Muhafızlar bu güçlere uyacak şekilde yeniden hazırlanıyor utanç vericiydi. Vicdani, yetenekli ve duyarlı olduğu haliyle, çalkantılı, çürümüş bir çamurda akıp gidiyordu ve vicdanını şarapta boğuyordu.[5]

Bibliyografi

Toplama edisyon

  • Sobranie sochinenii, 7 vols. Moscow, 1969–71.

Kurgu

  • Protiv techeniia [Against the Current]. Moscow, 1924; reissued as Amgun'skii polk [The Amgunsk Regiment], Moscow, 1934, and as Rozhdenie Amgun'skogo polka [The Birth of the Amgunsk Regiment], Moscow, 1934.
  • Razliv [The Flood]. Moscow, 1924.
  • Razgrom. Moscow, 1927; as Razgrom/The Rout, edited by Roger Cockrell, London, Bristol Classical Press, 1995; translated as The Nineteen, by R. D. Charques, London, Martin Lawrence, 1929; reprinted Westport, Connecticut, Hyperion Press, 1973; also translated as The Rout, by O. Gorchakov, Moscow, Foreign Languages Publishing House, c. 1957.
  • Poslednii iz udege [The Last of the Udege]. Moscow, 1930–1941.
  • Molodaia gvardiia. Moscow, 1946; translated as The Young Guard, by Violet Dutt, Moscow, Progress, 1958; reprinted Moscow, Raduga, 1987.
  • Chernaia metallurgiia [Ferrous Metallurgy]. Moscow, 1951–56.

Anı, mektuplar ve edebiyat eleştirileri

  • Leningrad v dni blokady: Iz dnevnika. Moscow, 1944; translated as Leningrad in the Days of the Blockade, by R. D. Charques, London, Hutchinson, 1946; Westport, Connecticut, Greenwood Press, 1971.
  • Za tridtsat' let: Izbrannye stat'i, rechi i pis'ma o literature i iskusstve [Over Thirty Years: Selected Articles, Speeches and Letters on Literature and Art], edited by S. Preobrazhenskii, 2nd edition, Moscow, 1959.
  • Pis'ma 1917–1956 [Letters]. 2nd edition, Moscow, 1959.

Kaynakça

  1. ^ Роман Фадеева «Последний из удэге» 18 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ Edward J. Brown, Russian Literature Since the Revolution: Revised and Enlarged Edition (Harvard University Press, 1982: 0-674-78204-6), p. 138.
  3. ^ "Sovlit.net: Fadeyev'in intihar notu ve ölümü üzerine KGB raporu". 11 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2017. 
  4. ^ Nadezhda Mandelstam, Hope Against Hope: A Memoir (Random House Publishing Group, 1999: 0-375-75316-8), p. 358.
  5. ^ Kornei Chukovsky, Diary, 1901–1969 (Yale University Press, 2005: 0-300-10611-4), p. 406.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mircea Eliade</span> Rumen filozof, tarihçi, edebiyat eleştirmeni ve yazar (1907-1986)

Mircea Eliade, din tarihçisi ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Gogol</span> Ukrayna asıllı Rus roman ve oyun yazarı

Nikolay Vasilyeviç Gogol, Ukrayna asıllı Rus roman ve oyun yazarı. En çok tanınan eserleri Palto, Bir Delinin Hatıra Defteri ve Ölü Canlar’dır.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Brodsky</span> Rus-Amerikalı şair (1940 – 1996)

Josef Brodski (d. 24 Mayıs 1940, Leningrad, Rus ve Amerikalı şair ve deneme yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İlya Ehrenburg</span> Sovyet yazar

İlya Grigoryeviç Ehrenburg, Sovyet yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Bloku</span> Soğuk Savaş döneminde Orta ve Doğu Avrupanın sosyalist devletler grubu

Doğu Bloku, Komünist Blok, Sovyet Bloku ya da Demir Perde, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği ve onun Doğu ve Orta Avrupa'daki müttefiklerini tanımlamak üzere kullanılmış olan bir terimdir. 1947'de, başta Polonya Halk Cumhuriyeti, Romanya Sosyalist Cumhuriyeti, Bulgaristan Halk Cumhuriyeti, Macaristan Halk Cumhuriyeti, Çekoslovakya Sosyalist Cumhuriyeti ve Doğu Almanya olmak üzere komünist rejim altına giren birçok ülke Moskova'dan yönetilen bir blok hâline gelmiş bulunuyordu.

<i>Günlerin Köpüğü</i>

Günlerin Köpüğü, Fransız yazar Boris Vian'ın 1946 yılında yazdığı romanıdır. Yozlaşmış ilişkiler içinde yaşanan bir aşkı ve ardından gelen ölümü gerçeküstü bir zeminde işleyen roman, iki günde yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Demir Muhafızlar</span>

Demir Muhafızlar, 1927'den II. Dünya Savaşı'nın erken dönemlerine kadar Romanya'daki aşırı milliyetçi, kökten dinci, aşırı sağcı, anti-semitist, faşist bir harekete ve de siyasi partiye verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Devlet Marşı</span> Ulusal marş

Sovyetler Birliği Marşı, 15 Mart 1944'te Enternasyonal marşı yerine kabul edilmiştir. Sözler Sergey Mihalkov ve El-Registan (Эль-Региста́н) takma adıyla bilinen Gabriel Arkadiyeviç Ureklyan tarafından yazılmış, müzik Aleksandr Aleksandrov (1883-1946) tarafından bestelenmiştir. Sovyet askerlerinin, Enternasyonal'in uluslararası hareketi öven sözleri yerine Sovyetler Birliği'ne adanmış başka bir marş isteği üzerine ortaya çıktığı sanılır. Marşın aslı Bolşevik Partisi Marşı'na dayanır.

Sovyet Edebiyatı veya Sovyetler Birliği'nde edebiyat, Sovyetler Birliği'nde üretilen ve ayrıca Ekim Devrimi ile sonrasındaki edebi çalışmaları kapsayan bir dönemdir. Bu dönemde ülke içinde konuşulan 88 dilden de eserler verilmiş olması ile birlikte Rusçanın bir hakimiyeti söz konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Anna Komnini</span> Anna Komnini

Anna Komnini, genellikle Latin alfabesi ile Anna Comnena olarak yazılır, Bizanslı prenses, âlim, hekim, hastane yöneticisi ve tarihçi. Bizans imparatoru I. Aleksios ile karısı İrini Dukena'nın kızıdır. Babasının hükümdarlığını anlatan ve babası hakkında bir prenses tarafından yazılmış tek kitap olan Aleksiad'ı yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Svetlana Aleksiyeviç</span>

Svetlana Aleksandrovna Aleksiyeviç, 2015 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Belaruslu araştırmacı gazeteci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Landsberg</span> Sovyet fizikçi

Grigori Samuiloviç Landsberg, Sovyet fizikçi. Grigori S. Landsberg şu an raman saçılmasında kullanılan esnek olmayan tümleşik foton saçılımının eş-kâşifidir. Asıl bilimsel katkıları optik ve spektroskopi alanlarındaydı.

<span class="mw-page-title-main">Yelena Stasova</span> Rus Marksist-Leninist devrimci ve gazeteci

Yelena Dmitrievna Stasova, Sovyet Rus Marksist-Leninist devrimci, gazeteci, Komintern temsilcisi. 1921'de Almanya'da Komintern temsilciliği yaptı. 1927-1938 yılları arasında Enternasyonal Kızıl Yardım başkanlığı yaptı. 1938'den 1946'ya kadar Internatsionalnaya Literatura dergisinin editörlüğünü yaptı.

Sovyet Yazarlar Birliği, SSCB Yazarlar Birliği ya da Sovyetler Birliği Yazarları Sovyetler Birliği'nde profesyonel yazarların sanatçı birliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Heciyê Cindî</span>

Heciyê Cindî veya Hajiye Jndi, Sovyet Kürdü yazar, araştırmacı ve filologdur.

<span class="mw-page-title-main">Isaac Babel</span> Rus gazeteci ve yazar (1894-1940)

Isaac Emmanuilovich Babel, Rus gazeteci, oyun yazarı, çevirmen ve kısa öykü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Vera Panova</span>

Vera Fyodorovna Panova, Sovyet romancısı, oyun yazarı ve gazeteci.

<i>Zhuangzi</i> (kitap)

Zhuangzi, ideal Taocu bilgenin kaygısız doğasını örnekleyen hikâyeler ve anekdotlar içeren geç Savaşan Devletler Çağı dönemi eski bir Çin metnidir. Geleneksel yazarı "Usta Zhuang" (Zhuangzi) olarak adlandırılan Zhuangzi, Tao Te Ching ile birlikte Taoizm'in iki temel metninden biridir.

Çağdaş Ukrayna edebiyatı, hem Ukrayna'nın bağımsızlığını kazandığı hem de Sovyetler Birliği'nin dağıldığı yıl olan 1991'den sonraki dönem Ukrayna edebiyatına atıfta bulunur. 1991 yılından itibaren, Sovyetler Birliği'nin uyguladığı sansür ortadan kalktı ve yazarlar, sanat, müzik ve edebiyatın resmi sosyalist gerçekçilik tarzından ayrılma imkanı elde edebildiler. Ukrayna edebiyatında zaten Perestroika (1985) döneminde ve özellikle Çernobil Faciası'ndan sonra temel değişiklikler meydana gelmişti. Bazı araştırmacılar, modern Ukrayna edebiyatının 1970'lerde doğduğunu ve altmışlılar jenerasyonundan Sovyet muhalifleri tarafından kurulduğunu öne sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Clifford Edmund Bosworth</span> İngiliz tarihçi (1928–2015)

Clifford Edmund Bosworth FBA, İngiliz tarihçi ve oryantalistti.