İçeriğe atla

Aleksandr Braunşteyn

Alexander Evseevich Braunstein
Doğum26 Mayıs 1902(1902-05-26)
Harkiv, Ukrayna
Ölüm01 Temmuz 1986 (84 yaşında)
Moskova
MilliyetRus
VatandaşlıkSovyet
Kariyeri
DalıBiyokimya ve enzimler

Alexander Evseevich Braunstein (1902-1986) kariyerini Sovyetler Birliği içinde geçiren bir biyokimyacı idi. En iyi bilinme nedeni Maria Kritzman ile enzimatik transaminasyon ve onun vitamin B6 ile bağımlılığını keşfetmesidir. Braunstein ve Amerikalı bilim insanı Esmond Snell "B6 vitamininin babaları" olarak gösterilir.[1]

İlk yılları ve eğitimi

Braunstein, 1902'de Harkiv (daha sonraki adıyla Harkiv), Ukrayna'da doğdu. Babası bir oftalmolog idi. Erken öğreniminde, kimya eğitimi almak istedi ve 1920'de Kharkov Devlet Tıp Enstitüsünde çalışmaya başladı. Daha sonra Moskova'ya taşındı ve 1928'de Vladimir Engelhardt'ın denetiminde doktorasını aldı.[2]

Akademik kariyeri

Braunstein, erken bilimsel kariyerini Sağlık Bakanlığı (Sovyetler Birliği)'nde geçirdi. 1936'da A. M. Gorky Deneysel Tıp Enstitüsünde çalışmaya başladı. İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin ardından 1945 yılında, yeni SSCB Tıp Bilimleri Akademisi himayesinde Biyolojik ve Tıbbi Kimya Enstitüsünde bir laboratuvarın liderliğini üstlendi. 1959'da doktorasını bitirdi.[2]

Araştırmaları

Braunstein, enzimatik transaminasyon ve kofaktörü olan vitamin B6 (özellikle piridoksal fosfat biçimindeki rolü)nün reaksiyonlardaki kofaktör rolü üzerine çalışmalar yapmıştır. Braurstein, Maria Kritzman'ın yanı sıra transaminasyon fenomenini keşfetmiştir ve biyolojik önemini 1937'de başlayan bir dizi makalede açıklamıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ Hackert, Martin L.; Miles, Edith W.; Reed, Lester J. (2009). "Esmond Emerson Snell: 1914-2003" (PDF). National Academy of Sciences Biographical Memoirs. 10 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  2. ^ a b Demidkina, T.V. (13 Mayıs 2002). "Alexander Evseevich Braunstein". Biokhimiya. 67 (10). 12 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  3. ^ Cooper, AJ; Meister, A (Nisan 1989). "An appreciation of Professor Alexander E. Braunstein. The discovery and scope of enzymatic transamination". Biochimie. 71 (4). ss. 387-404. PMID 2503044. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nusret Fişek</span>

Hasan Nusret Fişek, Türk hekimdir.

13 Aralık, Miladi takvime göre yılın 347. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 18 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">C vitamini</span> turunçgillerde ve diğer gıdalarda bulunan besin maddesi

C vitamini veya askorbik asit, suda çözünebilen ve birçok görevi olan vitamin. Çoğu Hayvanlar ve bitkiler, kendi C vitaminlerini glukozdan üretebilirler. İnsanlar, bazı meyve yarasaları, hint domuzu ve insan benzeri primatlar C vitamini üretemediklerinden bunu besinlerden almak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Sigmund Freud</span> Psikanaliz biliminin kurucusu olan nörolog

Sigmund Freud veya doğum adı ile Sigismund Schlomo Freud, psikolojinin en önemli alt dallarından biri olan psikanaliz biliminin kurucusu olan Avusturya doğumlu Yahudi nörolog. Psikanaliz, hasta ile psikanalist arasında gerçekleşen diyalog yoluyla psikopatolojik vakaları tedavi etmekte kullanılan klinik yöntemidir. Hastaların zihinsel süreçlerinin bilinç dışı unsurlarla olan bağlantılarını ortaya çıkarmaya çalışır. Freud'a göre, bilinç dışına itimler yaşantıların kendileri değil, anıları üzerinde gerçekleşirler. Ancak söz konusu istekler gerçeğe dönüştürüldüğünde, daha doğrusu doyurulduğunda karşılaşılacak üzüntü ve pişmanlık duygusundan kaçınılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Remziye Hisar</span> Türk akademisyen ve kimyager

Remziye Hisar, Türk kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Marie Curie</span> Fransız-Polonyalı fizikçi ve kimyager

Marie Skłodowska Curie, radyoaktivite alanında öncü araştırmalar yapmış ve bu araştırmaları sonucunda Nobel Ödülü'ne layık görülmüş Polonyalı-Fransız fizikçi ve kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Erwin Schrödinger</span> Avusturyalı fizikçi (1887-1961)

Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger, Avusturyalı fizikçi ve bilim kuramcısıydı. Schrödinger, kuantum mekaniğinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Atom teorisinin yeni, üretken işlevlerinin keşfedilmesine yaptığı katkılar için 1933'te Paul Dirac ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Heidelberg Üniversitesi</span>

Heidelberg Ruprecht Karl Üniversitesi, ya da kısa adıyla Heidelberg Üniversitesi, 1386'da Heidelberg'de kurulmuş, Almanya'nın en eski üniversitesi olmasının yanında; en ünlü ve prestijli üniversitelerinden biridir. Üniversitenin tarihi 14. yüzyıla kadar uzanır. 16. yüzyılda hümanizmin merkezi haline gelmiştir. 19. yüzyıl sonrasında bağımsız düşünürlerin, demokratik düşüncenin ve ileri seviye bilimsel araştırmaların merkezi haline gelmiştir. Bu dönemde Amerikan üniversitelerinde yüksek lisans eğitimi veren okullarına rol modeli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Dovjenko</span> Ukrayna kökenli Sovyet senarist, film yapımcısı ve yönetmen (1894-1956)

Aleksandr Petroviç Dovjenko ya da Oleksandr Petrovych Dovzhenko, Ukrayna kökenli Sovyet senarist, film yapımcısı ve yönetmen. Sovyet montaj teorisi' nin öncüsü olmakla birlikte Sergei Eisenstein, Dziga Vertov ve Vsevolod Pudovkin ile birlikte çoğunlukla en önemli ve eski erken Sovyet film yapımcılarından biri olarak gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Linus Pauling</span>

Linus Carl Pauling, Amerikalı kuantum kimyageri ve biyokimyager. Ayrıca kristalografer, moleküler biyolog ve tıp araştırmacısı olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rosalind Franklin</span> İngiliz biofizikçi, kimyager ve X ışını kristal bilimci (1920-1958)

Rosalind Elsie Franklin DNA, RNA, virüs, kömür ve grafitin yapılarının anlaşılmasında büyük katkılarda bulunan İngiliz kimyager ve X ışını kristalografçısıdır. Kömür ve virüslerle ilgili eserleri hayatı boyunca takdir edilmesine rağmen, DNA yapısının keşfine yaptığı katkılar büyük oranda ölümünden sonra fark edildi.

<span class="mw-page-title-main">Paul Ehrlich</span> araştırmacı

Paul Ehrlich, Yahudi kökenli Alman bakteriyolog.

<span class="mw-page-title-main">Maria Goeppert-Mayer</span> Alman-Amerikalı teorik fizikçi

Maria Goeppert-Mayer, Alman-Amerikalı fizikçi, fizik dalında atom çekirdeğinin çekirdek kabuğu modeli ile Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür. Marie Curie’den sonra Nobel Ödülü'ne layık görülen ikinci kadındır.

<span class="mw-page-title-main">George Koval</span> Sovyet-Amerikalı istihbaratçı (1913 – 2006)

George Abramovich Koval, Sovyet atom bombası projesi için Sovyetler Birliği adına istihbarat görevlisi olarak görev yapan Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı casus, bilim insanı, kandidat. Sovyet kaynaklarına göre Koval'ın Sovyet İstihbarat İdaresi (GRU) ajanı olarak Manhattan Projesi'ne sızıp bilgi aktarması, Sovyetler Birliği'nin nükleer silah geliştirmesi için gereken süreyi büyük ölçüde azalttı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Devlet Ödülü</span>

SSCB Devlet Ödülü, Sovyetler Birliği'nin devlet nişanıydı. 9 Eylül 1966'da Merkez Komitesi ve SSCB Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe sokuldu. 1967 ile 1991 arasında Ekim Devriminin yıldönümünde, bilim ve teknoloji ve edebiyat ve sanat alanlarında olağanüstü başarıları ödüllendirmek için verilirdi. 1960 ile 1980'ler arasında ödül, "Stalin Ödülü" olarak bilinir oldu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bu ödülün yerine Rus Federasyonu'nun Devlet Ödülü getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Ülkelerine göre Nobel Ödülü sahipleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste Nobel Ödülü kazanan kişileri ülkelerine göre sıralamaktadır. Ülke referansları Nobel Ödül Komitesi'nin resmi internet sitesinde bildirdiği şekilde alınmış ve ülkeler alfabetik sıraya göre listelenmiştir. Ödül yılları azalan sırayla eklenmiştir. Bazı kişilerin birden fazla ülke başlığı altında yer almasının nedeni, resmi web sitesinin ödül sahibi ile ilgili olarak birden fazla ülkeden bahsetmesidir. Resmi sitede yer almayan ülke bağlantıları bu listede kabul edilmemiştir. Ödül sahibinin yanına doğduğu ülkenin o anki durumu ve yeni durumu gibi bilgiler verilmiştir. Liste 2011 yılına kadarki verileri içermektedir.

Sovyetler Birliği'nde veteriner tıp, Sovyetler Birliği'ndeki veteriner tıp çalışmalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Betül Kaçar</span> Türk araştırmacı, akademisyen

Betül Kaçar, Türk astrobiyolog ve profesör.

<span class="mw-page-title-main">Benjamin List</span> Alman kimyager

Benjamin List Alman organik kimyager ve bilim insanı. Köln Üniversitesi'nde profesör olarak ders veren List, İskoç kimyager David MacMillan ile birlikte 2021 Nobel Kimya Ödülünü kazandı. Nobel Komitesi yaptığı açıklamada "asimetrik organokataliz" olarak bilinen, molekülleri oluşturmak için geliştirdikleri yeni yönteme dair çalışmaları nedeniyle ikilinin ödüle layık görüldüklerini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Lawrence Joseph Henderson</span> Amerikalı biyokimyacı, filozof ve sosyolog

Lawrence Joseph Henderson bir fizyolog, kimyager, biyolog, filozof ve sosyolog idi. 20. yüzyılın başlarında önde gelen biyokimyacılardan biri oldu. Çalışması, bir asitlik ölçüsü olarak pH'ı hesaplamak için kullanılan Henderson-Hasselbalch denklemi'ne katkıda bulundu.