İçeriğe atla

Aleksandr Beketov

Aleksandr Beketov
Kişisel bilgileri
Tam adıAleksandr Vladimiroviç Beketov
Doğumu14 Mart 1970 (54 yaşında)
Voskresensk, Rusya SFSC, Sovyetler Birliği
Boy1,82 m (5 ft 11+12 in)
Spor
SporEskrim
Madalyalar
Erkekler eskrim
 Rusya adına
Olimpiyat Oyunları
Altın1996 AtlantaBireysel epe
Gümüş1996 AtlantaTakım epe

Aleksandr Vladimiroviç Beketov (RusçaАлександр Владимирович Бекетов, d. 14 Mart 1970), Rus eskrimci.[1]

1994 yılında Rusya şampiyonu oldu.

Atlanta'da düzenlenen 1996 Yaz Olimpiyatları'nda bireysel epede altın, Pavel Kolobkov ve Valeri Zahareviç ile takım epede ise gümüş madalya kazanmıştır.[2][3]

Beketov, 2014'ten bu yana modern pentatlonda Rus millî epe takımı için antrenör olarak çalışmaktadır.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Aleksandr BEKETOV - Olympic Fencing | Russian Federation". Uluslararası Olimpiyat Komitesi (İngilizce). 20 Haziran 2016. 27 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2018. 
  2. ^ "1996 Summer Olympics – Atlanta, United States – Fencing" 7 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. databaseOlympics.com (27 Eylül 2008 tarihinde alındı)
  3. ^ "Aleksandr Beketov Olympic Results". sports-reference.com. 3 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2012. 
  4. ^ "Александр Бекетов: «По фехтовальному «работает» только Александр Лесун»". 28 Eylül 2016. 14 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2019.  auf pentathlon-russia.ru (Rusça)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Voleybolda Olimpiyat madalyası kazananlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Voleybol, geleneksel altı kişilik salon oyunu ve daha yeni olan plaj voleybolu oyunu olmak üzere Yaz Olimpiyat Oyunları'nda iki disiplinde oynanan sporlardan biridir. Salon voleybolu, 1957 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da düzenlenen 53. oturumunda Olimpiyat programına eklendi ve ilk müsabakalar Tokyo'da düzenlenen 1964 Yaz Olimpiyatları'nda yapıldı. Sovyetler Birliği, Tokyo'daki erkekler altın madalyası da dahil olmak üzere, voleybolun da dahil olduğu ilk beş Olimpiyatta hem erkeklerde hem de kadınlarda madalya kazandı. Japonya kadın takımı, açılıştaki Olimpiyat voleybol yarışmasında altın madalya kazandı ve sonraki iki oyunda gümüş madalya kazandı. 1976 Montreal Olimpiyatları'nda Polonya erkek takımı, kadınların 1964 ve 1968'de bronz madalya kazanmasının ardından bu sporda ülkenin tek altın madalyasını kazandı. 1980 Moskova Olimpiyatları'nda ev sahibi takım her iki yarışmada da altın madalya kazandı. Bulgaristan takımı erkekler ve kadınlar turnuvasında sırasıyla bir gümüş ve bir bronz iki madalya kazandı. Amerika Birleşik Devletleri voleybolda ilk madalyasını erkeklerde altın, kadınlarda gümüş olmak üzere 1984 Los Angeles Olimpiyatları'nda kazandı. Çin Halk Cumhuriyeti, ilk kez bir Olimpiyat voleybol müsabakasına katılarak Los Angeles'taki kadınlar yarışmasında altın madalya kazandı. Amerika Birleşik Devletleri, Seul'de düzenlenen 1988 Yaz Olimpiyatları'nda erkeklerde altın madalyasını başarıyla korudu ve Peru, voleyboldaki tek madalyasını kadınlar yarışmasında gümüş madalyayı kazanarak aldı. Sovyetler Birliği, son olimpiyatlarında erkeklerde gümüş, kadınlarda ise altın madalya kazandı. Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından, bağımsızlığını yeni kazanan 15 ülkeden 12'si Barselona'da Birleşik Takım olarak birlikte yarıştı. Kadınlar yarışmasında Birleşik Takım gümüş madalyayı kazanırken, Küba üst üste üç altın madalyasından ilkini kazandı. Erkekler müsabakasında Brezilya sporda ilk altın madalyasını, Hollanda ise ilk genel madalyasını kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Natalya İşçenko</span> Rus senkronize yüzücü

Natalya Sergeyevna İşçenko, Rus senkronize yüzücü. Beş kez Olimpiyat şampiyonu ve on dokuz kez dünya şampiyonu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pavel Kolobkov</span> Rus Spor Bakanı

Pavel Anatolyeviç Kolobkov, Sovyetler Birliği ve Rusya adına yarışmış eski epe branşı eskrimcisi. 1988'den 2004'e kadar beş Yaz Olimpiyat Oyunları'nda bireysel kategoride 1 altın, 1 gümüş ve 1 bronz ; takım kategorisinde ise 1 gümüş ve 2 bronz madalya kazanmıştır. Halen Rusya hükûmetinde Spor Bakanı olarak görev yapmaktadır. Ayrıca daha önce Spor Bakanı Yardımcısı ve Spor, Turizm ve Gençlik Politikası Bakan Vekilliği de yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yaz Olimpiyatları'nda Saint Lucia</span>

Saint Lucia, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na üçü atletizmde, biri ise yüzmede olmak üzere dört sporcuyla katıldı. İlk katılımını 1996 Yaz Olimpiyatları'nda yapan Saint Lucia, dört yılda bir düzenlenen bu organizasyona dördüncü kez sporcu gönderdi. Bu sporcuların en yaşlısı olan 32 yaşındaki Dominic Johnson, önceki oyunlarda da ülke adına yarışan tek sporcu konumundaydı.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yaz Olimpiyatları'nda Benin</span>

Benin, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na, üç sporda beş sporcuyla katıldı. İlk kez 1972 Yaz Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Yaz Olimpiyatları tarihindeki dokuzuncu katılımını gerçekleştirdi. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Beninli sporcular, yarıştıkları etkinliklerin hiç birinde eleme turunu geçemedi.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yaz Olimpiyatları'nda Dominika</span>

Dominika, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na, her ikisi de atletizmde olmak üzere iki sporcuyla katıldı. Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk kez 1996 Yaz Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Yaz Olimpiyatları tarihindeki dördüncü katılımını gerçekleştirdi. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Dominikalı sporcular, bu oyunlarda da madalya kazanamadı. Erkekler 200 m kategorisinde yarışan Chris Lloyd ile erkekler 400 m kategorisinde yarışan Erison Hurtault, elemeleri geçemeyip yarıştıkları ilk turda müsabakalardan elendiler.

Masa tenisi 1988'ndan bu yana, tekler, çiftler olmak üzere kadın ve erkeklerde düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Laura Badea-Cârlescu</span>

Laura Gabriela Badea-Cârlescu, Rumen eskrimci. 1995'te dünya, ertesi yıl ise Olimpiyat şampiyonu olmuştur. Emekliliğin ardından antrenör ve spor yöneticisi olarak çalışmaya başlayan Badea halihazırda Romanya Eskrim Federasyonu başkan yardımcısı ve Romanya Olimpiyat Komitesi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Irene Camber</span> İtalyan eskrimci

Irene Camber ya da Irene Camber-Corno, İtalyan eskrimci. 1952 Yaz Olimpiyatları'nda altın, 1960 Yaz Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanmıştır.

Valérie Barlois-Mevel-Leroux, Fransız eskrimci.

<span class="mw-page-title-main">Mariel Zagunis</span> Amerikalı eskrimci

Mariel Leigh Zagunis, Amerikalı eskrimci. Kılıç kategorisinde mücadele eden sporcu, bireyselde 2004 ve 2008 Yaz Olimpiyatları'nda altın madalya kazandı. Zagunis, Olimpiyat şampiyonu olmayı başaran ilk Amerikalı eskrimcidir. 2012 Yaz Olimpiyatları açılış töreninde ABD bayrağını taşıyan isimdi.

<span class="mw-page-title-main">Vitalina Batsaraşkina</span> Rus atıcı

Vitalina İgorevna Batsaraşkina, Rus atıcıdır. İki kez Olimpiyat şampiyonu ve iki kez Olimpiyat gümüş madalyası sahibidir. 2020 Yaz Olimpiyatları'nda aynı Olimpiyat Oyunları'nda üç madalya kazanan ilk atıcı oldu. Bir önceki Olimpiyat Oyunları'nda 10 m havalı tabancada ikinci sırada yer aldı. Bunun yanı sıra 2018 Dünya Şampiyonası'nda altın, gümüş ve bronz madalya kazandı. Rusya'nın Liyakatli Spor Ustasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Karelin</span>

Aleksandr Aleksandroviç Karelin Rus politikacı ve emekli Grekoromen güreşçidir. Sovyetler Birliği ve Rusya adına güreşmiştir. Rusya Federasyonu Kahramanı ödülüne sahiptir. Takma adı Rus Ayısı, Rus King Kong, Büyük İskender ve The Experiment'dir. Tüm zamanların en büyük Greko-Romen güreşçilerinden biri olarak kabul edilir. Karelin, 1989, 1990, 1991, 1993, 1994, 1995, 1997, 1998, 1999 Dünya Güreş Şampiyonası'nda altın madalya, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1998, 1999 ve 2000 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanmıştır. 1988, 1992 ve 1996 Olimpiyat Oyunları'nda 3 altın madalya kazanmış, girdiği son olimpiyat oyunu olan 2000 Yaz Olimpiyatları'nda gümüş madalya alarak kariyerini sonlandırmıştır. Güreş kariyeri boyunca 887 maç kazanmış sadece 2 kez kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Medved</span> Belarus asıllı Sovyet güreşçi

Aleksandr Vasiliyevich Medved, Dünya Güreş Birliği (FILA) tarafından "tarihin en iyi güreşçilerinden biri" olarak adlandırılmış emekli Sovyet serbest güreşçidir. 1962 ve 1972 yılları arasında üç Olimpiyat altın madalyası, yedi dünya ve üç Avrupa şampiyonluğu kazandı. 1972'de Sovyetler Birliği için Olimpiyat bayrağını taşıdı ve Belarus için 1980 Olimpiyatlarının açılış töreninde yargıcın yeminini okudu.

<span class="mw-page-title-main">Renal Ganeyev</span>

Renal Ramileviç Ganeyev, Atina'daki 2004 Yaz Olimpiyatları'nda takım flöre yarışmasında bronz Olimpiyat madalyası kazanan Rus flöre eskrimci.

Aleksandr Sergeyeviç Kabanov, Sovyet-Rus sutopu oyuncusu ve antrenör.

<span class="mw-page-title-main">Olga Fomina</span> Rus hentbolcu

Olga İgorevna Fomina, Rus hentbolcudur. GK Lada ve Rusya millî takımında oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Burundi</span>

Burundi ilk olarak 1996 Olimpiyat Oyunlarına katıldı ve o tarihten itibaren her oyununa yarışmacı göndermiştir. Diğer taraftan ülke, kış olimpiyat oyunlarına bugüne kadar sporcu göndermemiştir. Burundi Ulusal Olimpiyat Komitesi 1990 yılında kuruldu ve 1993 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Maldivler</span>

Maldivler 1988 yılından beri aralıksız olarak tüm olimpiyat oyunlarına sporcu göndermektedir. Bugüne kadar katıldıkları oyunlarda madalya alma başarısı gösteremeyen ülke, kış olimpiyat oyunlarına ise bugüne kadar sporcu göndermemiştir.

Aleksandr Domaşev, Sovyet-Rus çim hokeyi oyuncusu ve antrenörü.