İçeriğe atla

Aleksandar Cankov

Aleksandar Cankov
1944'te Cankov
21. Bulgaristan başbakanı
Görevde
Makama geliş
9 Haziran 1923 - 4 Ocak 1926
Yerine geldiğiAleksandır Stamboliyski
Yerine gelenAndrey Lyapçev
Kişisel bilgiler
Doğum 29 Haziran 1879
Oryahovo
Ölüm 27 Temmuz 1959 (80 yaşında)
Buenos Aires

Aleksandar Cankov (29 Haziran 1879 - 27 Temmuz 1959), İki savaş arası dönemde önde gelen Bulgar[1] politikacıydı.

Biyografi

1910'dan itibaren Sofya Üniversitesi'nde ekonomi politiği profesörüydü.[2] 1923'te Aleksandar Stamboliyski hükümetinin devrilmesinde öncü bir rol üstlendi. Görevden alınan başbakanın yerine geçen koalisyonun başına seçildi.[2] Bulgar Komünist Partisi'nin Stamboliyski'yi desteklemek yerine Tarımcılara karşı tarafsız bir tavır almasıyla darbe başarılı oldu.[3] Aynı yıl 9 Haziran'da Bulgaristan Başbakanı oldu. 4 Ocak 1926'ya kadar bu görevine devam etti. O dönemde Demokratik İttifak'ın lideriydi. Başbakanlığına, 1925'te Çar III. Boris'e yönelik bir girişim ve Azize Nedelya Katedrali'ne düzenlenen bombalı saldırının ardından Cankov'un sıkıyönetim ilan etmesi ve Komünistleri yasadışı ilan ederek bastırdığı Bulgar Komünist Partisi ile derin iç mücadeleler damgasını vurdu.[2]

Bunu Yunan birliklerinin kısa bir işgali izledi ve Milletler Cemiyeti'nin kınamasının ardından uzun süre orada kalmasalar da ülke borç yüzünden sakat kaldı.

Ana akım siyasi görüşten uzaklaştırıldıktan sonra Cankov, faşizme hayranlık duymaya başladı ve kısa sürede Adolf Hitler'in destekçisi oldu.[2] 1932'de esas olarak Nazi Partisini taklit ederek kendi Ulusal Sosyal Hareketini kurdu.[4]Zveno'nun desteğinden yoksundu ve öncelikle Bulgar Ulusal Lejyonları Birliği'ne ayrılmış olan Nazi onayını alamamıştı.[2] Bununla birlikte Cankov, 1944 yılında Naziler tarafından Kimon Georgiev'in vatan cephesi hükümetine tepki olarak Almanya'da kurulan sürgündeki Bulgar hükûmetinin başbakanı olarak atandı.[5] Bu, Cankov'un Dimitar Peşev'in Yahudilerin sınır dışı edilmesine son verilmesi çağrısında bulunan mektubunu imzalayan iki sağ muhalefetten biri olmasına rağmen oldu.[6] İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Cankov Arjantin'e kaçtı ve 1959'da Belgrano kentinde öldü[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Political crises in the 1930s". Library of Congress. 1994. 25 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2018. 
  2. ^ a b c d e f Philip Rees, Biographical Dictionary of the Extreme Right Since 1890
  3. ^ S.G. Evans, A Short History of Bulgaria, London, Lawrence and Wishart, 1960, p. 161
  4. ^ Roger Griffin, The Nature of Fascism, London: Routledge, 1993, p. 210
  5. ^ Stanley G. Payne, A History of Fascism 1914-1945, London, Routledge, 2001, p. 430
  6. ^ Michael Bar-Zohar, Beyond Hitler's Grasp: The Heroic Rescue of Bulgaria's Jews, Adams Media Corporation, 1998, p. 147

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Simeon Sakskoburggotski</span> Son Bulgar çarı ve 48. Bulgaristan başbakanı

Simeon Borisov Sakskoburggotski ya da II. Simeon, 1943-1946 yıllarında Bulgaristan çarı olmuştur ve 1946 yılındaki devrim sırasında annesi ve kardeşiyle beraber ülkeden sürgün edilmiş ve daha sonra 2001'den 2005'e kadar Bulgaristan Başbakanı olarak görev yapan bir Bulgar siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Antikomünizm</span> komünist sistem ve görüşlerin yayılımını engelleme çalışmaları

Antikomünizm ya da komünizm karşıtlığı, kapitalist görüşlere karşı olan ve aksinin gerçekleşebileceğini öneren komünizm düşüncesine karşı olarak komünist sistem ve görüşlerin yayılımını engelleme çalışmalarıdır. Bununla birlikte Marksist-Leninist politikaların 20. yüzyılda dünya üzerine söz sahibi olması üzerine, bu politikalara karşı olan görüşleri ifade eden bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Ion Antonescu</span>

Ion Antonescu, Rumen asker ve siyasetçi. II. Dünya Savaşı sırasında Romanya Krallığı'nın mareşal, başbakan ve "Millî Şef"i olarak Nazi Almanyası yanlısı bir diktatörlük kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Krallığı</span> Güneydoğu Avrupada 1908-1946 arasında hüküm sürmüş krallık

Bulgaristan Krallığı veya Bulgaristan Çarlığı, 1908-1946 yılları arasında var olmuş bir devlet. 1885'te Doğu Rumeli'yi Osmanlılardan alan Bulgaristan Prensliği'nin 5 Ekim 1908 tarihinde krallık olmasıyla kurulmuştur. Bulgaristan de jure olarak Osmanlı'ya karşı bağımsızlığını bildirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan Sosyal Cumhuriyeti</span> Kuzey İtalyadaki eski Nazi kukla devleti

İtalyan Sosyal Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın desteği ile kurulmuş, İtalya'nın kuzeyindeki eski kukla devlettir. 1943-1945 yılları arasında varlığını sürdürmüştür. Kurucusu ve yöneticisi Benito Mussolini'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Bulgaristan'daki Yahudilerin tarihi MÖ 2. yüzyıla kadar uzanır. Bu zamandan beri her zaman bir Yahudi nüfusu olan Bulgaristan'da Yahudilerin Bulgaristan tarihinde antik çağlardan Orta Çağa ve bugüne kadar önemli rolleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Nazizm ile Stalinizm'in karşılaştırılması</span> İki totaliter ideolojinin karşılaştırılması

Nazizm ile Stalinizm'in karşılaştırılması, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin dönemi politikaları ile Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler'in politikaları arasındaki karşılaştırmalardır. Çok sayıda yazar Nazizm ile Stalinizm karşılaştırılmasını yapmış ve iki ideolojinin benzer olup olmadığı, 20. yüzyıl tarihini anlamak için bu ideolojilerin karşılaştırılmasının etkilerini, iki rejim arasında var olan ilişkileri ve neden her iki ideolojinin de aynı zaman dilimi içinde baskınlaştığını incelemiştir. 20. yüzyılda Stalinizm ile Nazizm karşılaştırması totalitarizm, ideoloji ve liderlerin kişiliği üzerine yapılmıştır. Her iki rejim de Batı'da süregelen liberal rejim ile kıyaslanmış ve ikisi arasındaki benzerlikler ön plana çıkarılırken aralarındaki ayrılıklar minimize edilmiştir. Hannah Arendt, Carl Friedrich gibi siyasi kuramcılar ve Amerikalı Zbigniew Brzezinski, bu ideolojileri "totaliter" olarak yorumlayan önde gelen isimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Todor Burmov</span>

Todor Stoyanov Burmov, Önde gelen bir Bulgar Muhafazakâr Partisi siyasetçisi ve bağımsız Bulgaristan'ın ilk Başbakanı.

Bulgaristan için Koalisyon Bulgaristan'da Bulgar Sosyalist Partisi'nin liderliğinde kurulan siyasi bir ittifaktır.

<span class="mw-page-title-main">Yannis Rallis</span> Yunanistan başbakanı (1878-1946; hd. 1943-1944)

Yannis Rallis, Yunanistan'ın Mihver kuvvetleri tarafından II. Dünya Savaşı sırasında işgal edilmesi sırasında Yunanistan'ın üçüncü ve son başbakandı ve 7 Nisan 1943'ten 12 Ekim 1944'e kadar görev yaparak, Atina'da Alman kontrolündeki Yunan kukla hükûmetinde Konstantinos Logotetopulos'u takiben görevli idi.

<span class="mw-page-title-main">Roma'ya Yürüyüş</span> İtalya tarihinde bir olay

Roma'ya Yürüyüş, Ekim 1922 tarihinde İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde Kara Gömleklilerin Napoli'den başkent Roma'ya düzenlediği yürüyüşten oluşan bir gösteridir. Yürüyüş sonunda Ulusal Faşist Parti, İtalya'da iktidarı ele geçirmiştir.

Bulgaristan-Sovyetler Birliği ilişkileri, Bulgaristan Halk Cumhuriyeti ile Sovyetler Birliği arasındaki diplomatik ilişkilerdir.

Demokrat Parti Bulgaristan'da Aleksander Pramatarski liderliğindeki merkez sağ siyasi partidir. Parti, Avrupa Halk Partisi'nin bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in siyasi görüşleri</span> Hitlerin politik düşünceleri

Adolf Hitler'in siyasi görüşleri tarihçilere ve biyografilere bir miktar zorluk çıkarmıştır. Antisemitizm, anti-komünizm, anti-parlamentarizm, Alman Lebensraum gibi bazı sabit temalar olmasına rağmen, yazıları ve yöntemleri, Ari ırkının üstünlüğüne ve aşırı bir Alman milliyetçiliğine olan inancı genellikle ihtiyaca ve o dönemin koşullarına göre uyarlanmıştır. Hitler, kişisel olarak "Yahudi Bolşevizmi"ne karşı savaştığını iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iktidara yükselişi</span> Adolf Hitlerin iktidara yükselişini anlatan olaylar dizisi

Adolf Hitler'in iktidara yükselişi, Almanya'da Eylül 1919'da Hitler'in daha sonra Deutsche Arbeiterpartei - DAP olarak bilinen siyasi partiye katılmasıyla başladı. İsim 1920'de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP olarak değiştirildi. Anti-Marksistti ve Weimar Cumhuriyeti'nin savaş sonrası demokratik hükûmetine ve Versay Antlaşması'na karşıydı, aşırı milliyetçiliği (Pancermenizmi) ve aynı zamanda antisemitizmi savunuyordu. Hitler, Reichstag'ın o ay 1933 Yetki Kanununu kabul etmesinden sonra Mart 1933'te iktidara geldi ve genişletilmiş yetkiler aldı. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, bir dizi parlamento seçimleri ve ilgili arka oda entrikalarından sonra 30 Ocak 1933'te Hitler'i Şansölye olarak atadı. Yetki Kanunu - acımasızca ve otoriterce kullanıldığında - Hitler'in bundan sonra anayasal olarak yasal itiraz olmaksızın diktatörlük yetkisini kullanabileceği imkanına kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">1923 Bulgaristan askerî darbesi</span>

9 Haziran darbesi olarak da bilinen 1923 Bulgaristan askerî darbesi General İvan Valkov'un yönettiği Askeri Birlik'in düzenlediği ve 9 Haziran 1923'ten önceki gün gerçekleşen askerî bir müdahaleydi. Bulgar Çarı III. Boris'in kararnamesiyle meşrulaştırılan Aleksandar Stamboliyski hükûmeti devrildi ve yerine Aleksandar Tsankov tarafından bir hükûmet kuruldu.

Zoltán Böszörmény İkinci Dünya Savaşı'ndan önce Macaristan'da Faşizmin önde gelen savunucularından biri olan siyasi aktivisttir.

Volksgemeinschaft, Volk bileşeninin çevirisine bağlı olarak "halk topluluğu", "ulusal topluluk", veya "ırksal topluluk" anlamına gelen Almanca bir ifadedir. Bu ifade ilk olarak I. Dünya Savaşı sırasında Almanların savaşı desteklemek için bir araya gelmesiyle popüler hale geldi ve birçoğu "bir anda tüm sosyal ve politik bölünmelerin büyük ulusal denklemde çözülebileceğine dair bir rahatlama" yaşadı. Volksgemeinschaft fikrinin kökleri, milli bir amaca ulaşmak için sınıfsal bölünmelerin ötesindeki insanları birleştirme fikrine ve milli birliğin "işverenler ve çalışanlar, kasaba ve kırsal, üreticiler ve tüketiciler, sanayi ve zanaat arasındaki tüm çatışmaları ortadan kaldıracağı umuduna dayanıyordu."

<span class="mw-page-title-main">Zveno</span>

Zveno, 1930'da Bulgar politikacılar, aydınlar ve Bulgar Ordusu subayları tarafından kurulmuş bir Bulgar siyasi örgütüydü. İsim, bir gazete ile ilişkilendirerek oluşturulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Anti-komünist kitlesel katliamlar</span>

Anti-komünist toplu katliamlar, komünistlerin, komünist olduğu iddia edilen kişilerin veya onların destekçisi olduğu iddia edilen kişilerin, anti-komünistler ve komünizme karşı çıkan siyasi örgütler veya hükümetler tarafından siyasi amaçlı toplu katliamlarıdır. Komünist hareket kurulduğu günden bu yana muhalefetle karşı karşıya kalmış ve bu muhalefet çoğu zaman örgütlü ve şiddete dayalı olmuştur. Soğuk Savaş sırasında yürütülen birçok anti-komünist toplu katliam çabaları, Amerika Birleşik Devletleri ve Batı Bloğu müttefikleri tarafından desteklendi. 1965-66'daki Endonezya toplu katliamları ve Guatemala İç Savaşı sırasında Guatemala ordusu tarafından gerçekleştirilen katliamlar da dahil olmak üzere ABD destekli bazı toplu katliamlar soykırım eylemleri olarak kabul edilir.