İçeriğe atla

Alegori

Alegori ya da yerine[1]; bir görüntü, bir yaşantı, düşünce, kavram veya bir davranışın daha iyi kavranmasını sağlamak için simgesel bir bağ kurulması ve bu bağın heykel ya da resim aracılığıyla görsel sanatlarda aktarılması.

Alegoriye sanat alanından bir örnek olarak soyut bir kavram olan adaletin, gözü bağlı ve elinde terazi bulunan bir kadın heykeliyle (Themis) tasvir edilmesi verilebilir.

Yusuf Has Hacib'in eseri Kutadgu Bilig, Türk yazınındaki alegorik yapıtlardan biridir. Eserde "Adalet", "Saadet", "Devlet" ve "Akıl" iyi bir devletin nasıl olması gerektiğini tartışır. Bu soyut kavramların insan niteliği ile verilmesi "Alegori"dir. Daha çok fabl'larda görülür.

Türk Dil Kurumu'nun tanımına göre sembollerle anlatılan metinlere alegorik denir. Alegori, "yaygın açık eğretileme (metafor)" özelliği de gösterir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Kavramsal sanat terimi, 1960'larda artık kendilerini alışılageldik sanat eseri biçiminde göstermeyen sanat eserleri için kullanılmaya başlanmıştır. Fikir sanatı olarak da geçer. Kavramsal sanatçılar, bir resim veya heykel yapmak üzere yola koyulup bu amaca yönelik fikirler üretmek yerine geleneksel gereçlerin ve biçimlerin ötesinde düşünüp fikirlerini uygun malzemeler ile ifade etme amacı güderler. Klasik anlamda resim veya heykel tarzı nesneler, ticari mal olmaya elverişli olduklarından sanatsal yaratı ve beğeninin dışında tutulur.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

İhsan Özsoy, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Soyut sanat</span>

Soyut sanat, genel anlamıyla doğada var olan gerçek nesneleri betimlemek yerine, biçimler ve renklerin, temsili olmayan veya öznel kullanımı ile yapılan sanata denir. Nonfigüratif sanat terimi ile değişmeli olarak kullanılır. 20. yüzyıl başında bu terim, gerçek biçimleri sadeleştirilmiş veya değiştirilmiş halleriyle imgelere indirgeyen Kübist ve Fütürist sanatı tanımlamak için de kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Hadi Bara</span> Türk heykeltiraş

Ali Hadi Bara, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Aksoy</span> Türk heykeltıraş

Mehmet Aksoy, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Peker</span> Türk ressam

Orhan Peker, Türk ressam.

Nurullah Berk Türk ressamdır. Türkiye’de geometrik-figüratif yapımcılığın (konstrüktivizim) ilk temsilcilerinden biridir. Eserlerinde kübizm etkilenmeleri de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Tankut Öktem</span> Türk heykeltıraş

Tankut Öktem, Türk heykeltıraştır.

Orhan Umut, Türk ressam, sanat eğitimcisi.

Ferruh Başağa Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Kuzgun Acar</span> Türk heykeltıraş

Abdülahet Kuzgun Çetin Acar, Türk heykeltıraş.

Turgut Pura, Türk heykeltıraş.

Şemsi Arel,, Türk ressam.

Seyhun Topuz, gometrik soyut anlatımla çalışan Türk heykeltıraş.

Koray Ariş, Türk heykelci. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin heykel bölümünden 1968 yılında mezun oldu. Bu kurumda Şadi Çalık'ın öğrencisi idi. Burs alarak İtalya'ya eğitim için gitti. Roma Güzel Sanatlar Akademisi'nde Prof. Dr. Emilio Greco ile 1969-70 arasında heykel üzerine çalıştı. Roma'da kendi atölyesini kurdu. Aynı zamanda 1970-71 arasında dekoratif sanatlar bölümünde biçim, yer ve renk üzerine çalıştı. Giovanna d'Arko adındaki İtalyan televizyon filminin kostümlerini çizgi ve farklı malzemeler ekseninde gerçekleştirdi (1971-72). 1972-1973 arasındaki çalışmalarını ise Floransa ve Roma'da sergileme fırsatı buldu. 1974'te Türkiye'ye döndü. Güzel Sanatlar Akademisi'nde 1977'ye kadar öğretim görevlisi olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahman Öztoprak</span>

Abdurrahman Öztoprak Türk ressam.

Figüratif sanat veya Figürativizm, doğada mevcut nesneleri betimleyen sanat eserlerini tanımlamak için kullanılan sanat terimi. Soyut sanatın tersi olarak kabul edilir. Terim, soyut sanatın ortaya çıkmasından bu yana, gerçek dünyayla ilgili güçlü referanslar içeren modern sanatın herhangi bir biçimini ifade etmek için kullanılmıştır.

İhsan Cemal Karaburçak Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Lütfü Günay</span>

Lütfü Günay Ressam ve Sanat Eğitimcisi.