İçeriğe atla

Aldabra Atolü

Aldabra Atolü
UNESCO Dünya Mirası
Aldabra dev kaplımbağası
Konum Seyşeller
KriterDoğal: vii, ix, x
Referans185
Tescil1982 (6. oturum)
BölgeAfrika

Aldabra, dünyanın ikinci büyük mercan atolüdür. Hint Okyanusu'ndaki Seyşeller'in Dış Adaları'nın bir parçası olan Aldabra Grup adalarında, Mahé Adası'ndaki başkent Victoria'nın 1,120 km (700 mil) güneybatısında yer almaktadır.

Adalardaki flora ve faunaya dair yapılan en erken çalışma 1910 tarihlidir. Aldabra'da 307 tür hayvan ve bitki vardır.[1] Sürüngenler belirgin kara faunasıdır.[2] Sir David Attenborough, Aldabra'yı "Dünyanın mucizelerinden biri" olarak adlandırmıştır ve ada Hint Okyanusu'nun "saray mücevherleri" olarak da bilinir.[3][4]

Aldabra Atolü, 1982 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Coe, Malcolm James (1998). A Fragile Eden: Portraits of the Endemic Flowering Plants of the Granitic Seychelles. Princeton University Press. ss. 11-. ISBN 978-0-691-04817-8. 4 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2013. 
  2. ^ "Aldabra Atoll". Unesco. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2013. 
  3. ^ "Aldabra". Official web site of Aldabra Foundation Organization. 26 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2016. 
  4. ^ "Aldabra Atoll, Seychelles". Ocean Portal by The Smithsonian Institution. 11 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, egemen devletlere genel bir bakış sağlamaktadır ve ülkelerin egemenliklerinin tanınması hakkında bilgi veren bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Seyşeller</span> Doğu Afrikada bir ada devleti

Seyşeller ya da resmî adıyla Seyşeller Cumhuriyeti, Afrika kıtasına bağlı ada ülkesidir. Seyşeller, Hint Okyanusu'ndaki 115'ten fazla ada üzerinde kurulu bir ülke olup, Afrika ana kıtasının doğusunda, Madagaskar'ın ise kuzeydoğusunda yer almaktadır. Ülkenin başkenti Victoria'dır.

<span class="mw-page-title-main">Marshall Adaları</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Marshall Adaları ya da resmî adı ile Marshall Adaları Cumhuriyeti, Mikronezya ada öbeği içerisinde, Okyanusya'da Kuzey Pasifik Okyanusu'nda Hawaii ve Papua Yeni Gine arasında bulunan 31 adet yuvarlak ada grubu, 5 ada ve 1152 adet adacıktan oluşan ada devleti. Marshall Adaları, resmî adıyla Marshall Adaları Cumhuriyeti, bir ada ülkesi ve Uluslararası Tarih Çizgisinin biraz batısında, Pasifik Okyanusu'nda Ekvator'a yakın bir konumdadır. Coğrafî olarak, ülke daha büyük Mikronezya ada grubunun bir parçasıdır. Ülkenin 58.413 kişilik nüfusu 29 mercan atolü 1.156 ayrı ada ve adacıktan oluşmaktadır. Başkent ve en büyük şehir Majuro'dur. Ada %97,87 ile herhangi bir egemen devletin sudan oluşan topraklarının en büyük kısmına sahiptir. Adalar, kuzeyde Wake Adası, güneydoğuda Kiribati, güneyde Nauru ve batıda Mikronezya Federal Devletleri ile deniz sınırlarını paylaşır. Marshall Adalılarının yaklaşık %52,3'ü Majuro'da yaşıyor. Birleşmiş Milletler verileri, 2018'de 58.413 olan tahmini bir nüfusu göstermektedir. 2016 yılında nüfusun %73,3'ü "şehirli" olarak tanımlandı. BM ayrıca km² başına 295 nüfus yoğunluğunu belirtir ve 2020 yılı için öngörülen nüfusu 59.190'dır. Mikronezyalı kolonistler, MÖ 2. binyıl civarında kanolar kullanarak Marshall Adaları'na ulaştılar ve adalar arası navigasyon, geleneksel çubuk haritalar kullanılarak mümkün hâle getirildi. Sonunda buraya yerleştiler. Takımadalardaki adalar ilk olarak 1520'lerde Avrupalılar tarafından, İspanya'nın hizmetinde olan Portekizli bir kâşif olan Ferdinand Magellan, Juan Sebastián Elcano ve Miguel de Saavedra'dan başlayarak keşfedildi. İspanyol kâşif Alonso de Salazar, Ağustos 1526'da bir atol gördüğünü bildirdi. İspanyol ve İngiliz gemilerinin diğer seferleri izledi. Adalar, isimlerini 1788'de ziyaret eden John Marshall'dan almaktadır. Adalar tarihsel olarak bölge sakinleri tarafından "jolet jen Anij" olarak biliniyordu. İspanya, adaları 1592'de sahiplendi ve Avrupa güçleri adalar üzerindeki egemenliğini 1874'te tanıdı. 1528'den beri resmen İspanyol Doğu Hint Adaları'nın bir parçasıydılar. Daha sonra İspanya, adaların bir kısmını 1885'te Alman İmparatorluğu'na sattı ve onlar o yıl adalarda ticaret yapan ticaret şirketleri, özellikle Jaluit Şirketi tarafından yönetilen Alman Yeni Gine'nin bir parçası oldu. I.Dünya Savaşı'nda Japonya İmparatorluğu, 1920'de Milletler Cemiyeti'nin Güney Denizleri Mandası'nı oluşturmak için diğer eski Alman topraklarıyla birleştiği Marshall Adaları'nı işgal etti. İkinci Dünya Savaşı sırasında A.B.D., 1944'te Gilbert ve Marshall Adaları kampanyasında adaların kontrolünü ele geçirdi. Bikini Atoll'da nükleer testler 1946'da başladı ve 1958'de sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Tokelau</span> Büyük Okyanusta bulunan, Yeni Zelandaya bağlı bölge

Tokelau, Polinezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneyinde, Yeni Zelanda'ya tam bağımlı bir bölgedir. Birçok küçük Okyanusya ülkesi gibi mercan adalardan oluşur. Tokelau resmî olarak bir başkente sahip olmayıp, her üç mercan adasının merkezî yerleşim yerleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Midway Adası</span> Büyük Okyanusun kuzeyinde, üzerinde yerleşim olmayan A.B.D. denizaşırı bölgesi

Midway Atolü ya da Midway Adaları, Kuzey Pasifik Okyanusunda, Hawaii takımadalarının kuzey-batısında bulunan atoldür.

<span class="mw-page-title-main">Chagos Takımadaları</span> Hint Okyanusunda bulunan Britanya denizaşırı bölgesi

Chagos Takımadaları, Hint Okyanusu'nun ortasında, Hindistan Yarımadasının ucundan yaklaşık 1,600 km güneyde yer alan ada grubu, Britanya Denizaşırı Toprakları'nın bir parçası olan Britanya Hint Okyanusu Toprakları'nın (BHOT) başlıca coğrafî özelliklerinden birini oluşturur. Toplam yüzölçümü 60 km²'dir. Doğuya bakan bir yarımay oluşturan takımadalar, kuzey uçtaki Salomon Adalarından başlayarak Peros Banhos Atolü, Three Brothers, Eagle ve Dangers adaları, Egmont Adaları ve grupraki en büyük kara kütlesi olan Diego Garcia Atolü biçiminde sıralanır.

<span class="mw-page-title-main">Mercan adası</span>

Mercan adası ya da atol; ortasında lagün adı verilen bir göl bulunan, kısmen veya tamamen lagünü çevreleyen adacıklara denir. Atolller her zaman dairesel yapıda olmamakla birlikte düzinelerce kilometre çapında kapalı bir şekil oluşturan ve ortasında yaklaşık 50 m ya da daha derin bir lagün bulunduran mercan resiflerinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Afrika'da 145 Dünya Mirası belirlemiştir. Bu sit alanları 35 ülkede yer almaktadır.

Seyşel Adaları'nı ziyaret eden tüm yabancı uyruklu kişilere vizesiz giriş hakkı tanınır. Geçerli bir pasaport, dönüş veya ileri bilet, konaklama kanıtı ve yeterli fona sahip olmalıdırlar. Ziyaretçinin İzni ücretsiz olarak verilir ve başlangıçta üç aya kadar geçerlidir, ancak üç aya kadar olan bir ücret karşılığında, toplam süresi on iki ayı geçmeyecek şekilde uzatılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Jokhang Tapınağı</span> Lhasa da yer alan, Tibetlilere göre en kutsal tapınak

Jokhang Tapınağı, Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nin başkenti Lhasa'da bulunan bir Budist tapınağıdır. Genel olarak Tibetliler tarafından Tibet'in en kutsal ve önemli tapınağı olarak kabul edilmektedir. Tapınak günümüzde Gelug mezhebi tarafından korunur, ancak Budizmin tüm mezheplerine mensup olanları da kabul etmektedir. Tapınağın mimari tarzı Hint vihara, Tibet ve Nepal mimarisinin bir karışımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasları, 1972 yılında kabul edilen UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde tanımlandığı şekliyle kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerlerdir. Portekiz, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'yi 30 Eylül 1980'de onaylayarak, tarihî yerlerini listeye dâhil edilmeye uygun hâle getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Henderson Adası (Pitcairn Adaları)</span>

Henderson Adası, güney Pasifik Okyanusundaki ıssız bir adadır. Okyanustan tektonik hareketler sonucu yukarı çıkmak suretiyle oluşmuş mercan atolleri içinde en son ortaya çıkmış olanıdır. 51 çiçekli bitkisinin on tanesi, dört kara kuşu ve tespit edilen böceklerin ve gastropodaların yaklaşık üçte biri endemiktir - adanın büyüklüğü göz önüne alındığında göze çarpan bir çeşitliliktir.

<span class="mw-page-title-main">Bikini Atolü</span> Marshall Adalarına bağlı atol

Bikini Atolü Marshall Adaları'nda, 23 adadan oluşan, derin bir 229.4 mil karelik (594.1 km2) merkezi lagün çevresinde bulunan 8.8 km2'lik bir atoldür. Ailinginae Atolü'nün yaklaşık 87 kilometre kuzeybatısında, Majuro'nun 850 kilometre kuzeyindeki Ralik Zinciri'nin kuzey ucunda yer alır. Bikini Atolü'nde Bikini, Eneu, Nam ve Enidrik adaları arazinin %70'inden fazlasını oluşturmaktadır. Bikini ve Eneu, atolün kalıcı bir nüfusa ev sahipliği yapan tek adalarıdır. Bikini Adası, kuzeydoğudaki en büyük ve en yoğun adacıktır. İkinci Dünya Savaşı'ndan önce, atol, Alman adı Eschscholtz Atolü olarak bilinmekteydi. 1954 yılında buraya şu ana dek geliştirilmiş en büyük 2. nükleer bomba olan Castle Bravo adlı bomba test amaçlı atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mukkawar Adası Deniz Ulusal Parkı</span>

Mukawwar, Kızıldeniz'de, Sudan'daki Dungonab Koyu'nun güneyinde bulunan bir adadır ve 20 km²'lik bir alanı kaplamaktadır. Uzunluğu 12 km ve genişliği 3.3 km olan ada, anakaradan yaklaşık 7 km uzaklıkta yer almaktadır. Ada çoğunlukla bitki örtüsünün olmadığı kumtaşı ile kaplıdır. Sadece güney ucunda mangrovlar vardır. Adanın en yüksek noktası 94 metredir. Adanın kuzeyinde bir mercan resifi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Atol das Rocas</span>

Rocas Atolü, Brezilya Eyaleti Rio Grande do Norte'ye ait bir adadır ve Güney Atlantik Okyanusu'ndaki tek atoldür. Natal'ın yaklaşık 260 km (160 mi) kuzeydoğusunda, Fernando de Noronha takımadalarının 145 km (90 mi) batısında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Réunion Ulusal Parkı</span> Fransanın denizaşırı ili Réunionda yer alan bir millî park

Réunion Ulusal Parkı, Hint Okyanusu'nda, Fransa'nın denizaşırı ili Réunion'da yer alan bir millî parktır. 5 Mart 2007'de kurulan park, Réunion'un dağlık iç Les Hauts endemik ekosistemlerini içerir ve adanın yaklaşık %42'sini kapsar. Önemli endemik türler arasında Réunion Cuckooshrike ve Reunion Adası day gecko gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Abemama</span>

Abemama, Büyük Okyanus'ta Gilbert Adaları'nda yer alan ve Kiribati'ye bağlı bir mercan adasıdır. Ada, Tarawa'nın 152 km güneybatısında yer almaktadır. Kariatebike köyü adanın yönetim merkezi olarak hizmet vermektedir.

Kaafu Atolü, Maldivler Cumhuriyeti'ndeki Kaashidhoo Adası, Gaafaru, Kuzey Malé Atolü ve Güney Malé Atolü'nden oluşan bir idari bölümedür. İki Malé Atolü idari bölgenin ana adaları olduğu için, tüm Kaafu Atolü idari bölümü resmi olarak Maldiv dili Dhivehi'de Malé Atolü veya Malé Atolü olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Turneffe Atolü</span>

Turneffe Atolü, Ambergris Caye ve Caye Caulker'ın güneydoğusunda, Orta Amerika'da Belize kıyılarında, Belize City'den 20 mil (32 km) uzaklıkta yer almaktadır. Glover's Resifi ve Deniz Feneri Resifi ile birlikte Belize Bariyer Resifi'nin üç atolünden biridir. Yaklaşık 30 mil (48 km) uzunluğunda ve 10 mil (16 km) genişliğindedir, bu da onu Belize'deki ve Mezoamerikan Set Resifi Sistemi'ndeki en büyük mercan atolü yapmaktadır. Atol, 22 Kasım 2012 tarihinde resmen deniz koruma alanı ilan edildi.

Faraulep Atoll, Pasifik Okyanusu'ndaki Caroline Adaları'nın merkezindeki üç adadan oluşan bir mercan adasıdır ve Mikronezya Federal Devletleri'ndeki Yap Eyaletinde bir yasama bölgesi oluşturur. Toplam arazisi alanı yalnızca 0.422 kilometrekare (163 sq mi)dir. Faraulep yaklaşık 100 kilometre (62 mi) Gaferut'un güneybatısında, 150 kilometre (93 mi) Woleai'nin kuzeydoğusunda ve 700 kilometre (430 mi) Yap'ın doğusundadır.