İçeriğe atla

Alcázar de Toledo

Koordinatlar: 39°51′29″K 4°01′14″B / 39.85806°K 4.02056°B / 39.85806; -4.02056
Alcázar de Toledo
Alcázar de Toledo
Harita
Genel bilgiler
TürSaray
KonumToledo, İspanya
Koordinatlar39°51′29″K 4°01′14″B / 39.85806°K 4.02056°B / 39.85806; -4.02056
Tamamlanma3 yy
Himmler ve Moscardó (21 Ekim 1940)

Alcázar de Toledo, İspanya'nın Toledo şehrinde bulunan alkazar.

3. yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun sarayı olarak inşa edildi. 1085 yılında Tavaif-ül Mülk'ten Toledo'yu geri alan VI. Alfonso, daha sonra X. Alfonso tarafından restore edildi. 1535 yılında I. Carlos tarafından restore edilip 1561'de II. Felipe'nin başkenti Madrid'e taşımasına kadar defalarca İspanya Krallığının sarayı olarak kullanıldı.

Alcázar Kuşatması

İspanya İç Savaşı'nın ilk günlerinde 22 Temmuz 1936'da Toledo ilinin askerî valisi Albay José Moscardó Ituarte komutasındaki 800 Guardia Civil (İspanya'nın Jandarma Teşkilatı) başta olmak üzere 1028 silahlı Cumhuriyetçi asker ve milisler tarafından kuşatıldı ve 28 Eylül 1936'da José Enrique Varela komutasındaki Afrika Ordusu tarafından kurtarıdı. Bu günlerde büyük bir ölçüde hasar gördü.

Himmler'in ziyareti

Heinrich Himmler, 23 Ekim 1940 tarihinde Fransa'nın Hendaye kasabasında yapılacak olan Hitler-Franko görüşmesinden dört gün önce 19 Ekim 1940'ta İspanya'ya geldi ve 21 Ekim'de Alcázar'ı ziyaret etti.

Dünya mirası

1986 yılında Alcázar da dahil olmak üzere şehrin tarihî alanı UNESCO Dünya Miras listesi'ne girdi. Günümüzde askerî müze olarak kullanılmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Havana</span> Kübanın başkenti

Havana, Küba'nın başkenti. 2.2 milyon nüfusuyla hem Küba'nın hem de Karayipler'in en büyük şehridir. Geçim kaynakları başta puro, şeker kamışı ve mısırdır. Havana ayrıca bir turizm kentidir. Kentte ilkbahar aylarında hızı 200 km hıza ulaşan kasırgalar görülür. Havana uzun yıllar İspanyolların sömürgesi altında kalmıştır. Bu sebepten dolayı bazı sokaklarında İspanyol etkisi hâlâ görülür. Havana Latin Amerika'nın önde gelen kentlerindendir. Havana'da tropik bir iklim görülür. Havana sanayi bakımından da gelişmiştir. Kentte yer altı kaynakları da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">İspanya İç Savaşı</span> Cumhuriyetçiler ve Milliyetçiler arasında yaşanan ve 1936-1939 arası İspanyada olan savaş

İspanya İç Savaşı, 17 Temmuz 1936–1 Nisan 1939 tarihleri arasında, demokratik seçimle başa gelmiş İkinci İspanyol Cumhuriyeti’ne sadık Cumhuriyetçiler ile General Francisco Franco liderliğinde isyancı bir grup olan Milliyetçiler arasında yaşanmıştır. Savaşı Milliyetçiler kazanmıştır ve Franco, 1939’dan öldüğü yıl olan 1975’e kadar İspanya’yı yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sevilla</span> İspanyanın Sevilla ilinde belediye

Sevilla, İspanya'nın güneybatı kesiminde Endülüs (Andalucía) özerk bölgesinin merkezi ve en büyük şehridir. Toplam nüfusu şehir merkezi ve kasabalar ile beraber 1.758.720'dir.

<span class="mw-page-title-main">Zaragoza</span> İspanyanın Zaragoza ilinde belediye

Zaragoza, Aragon Özerk Bölgesi'nin başkenti ve Zaragoza ili'nin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Santiago de Compostela</span> İspanyanın A Coruña ilinde belediye

Santiago de Compostela, İspanya'nın özerk bölgelerinden biri olan Galiçya'nın başkentidir. Kuzeybatıdaki A Coruña ili'ne bağlıdır ve 1997'ye kadar Galiçya bölgesi merkezi A Coruña şehri idi.

<span class="mw-page-title-main">Toledo, İspanya</span> İspanyanın Toledo ilinde belediye

Toledo, İspanya'nın ortasında Kastilya-La Mancha bölgesinin merkezi şehir. Madrid'in 80 km güneyinde, üç yanı Tajo Nehriyle çevrili engebeli bir burnun üzerinde yer alır. 2005 nüfusu 75,578'dir. Şehrin Romalılar zamanındaki adı Toletum'dur. Milattan sonraki sekizinci asırdaki Müslüman Arap fethinden sonra şehrin adı Araplarca ve diğer Müslüman milletler tarafından Tuleytula olarak tanındı.

İspanyol edebiyatı, İspanya'da yazılan edebiyat yapıtlarını kapsar. İspanya'nın ulusal dili olan Kastilya lehçesinde kaleme alınan yapıtlar İspanyol edebiyatının ana bölümünü oluşturmakla birlikte, Katalan dili ve Galicia lehçesinde yazılmış yapıtlar da bu kapsamda sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Francisco Franco</span> İspanya diktatörü (1939–1975)

Francisco Franco Bahamonde,, 1936'da İkinci Cumhuriyet'in demokratik hükûmetine karşı gerçekleştirilen askerî darbenin liderlerinden biri olan İspanyol asker ve diktatördü. 1 Ekim 1936'da isyancı tarafın başkomutanı olarak atandı, taraftarları tarafından el caudillo (önder) ilan edildi ve çatışmanın sona ermesinden ölümüne kadar 1975'e kadar devlet başkanı olarak görev yaptı. Ayrıca 1938'den 1973'e kadar hükûmet başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Toledo Katedrali</span>

Toledo Karedrali, İspanya'nın Toledo şehrinde bulunan ve Toledo Başpiskoposluğunun oturduğu katedral. Patron azizesi Meryemdir. Uzunluğu 120 metre ve genişliği 59 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Giralda</span>

Giralda, İspanya'nın Sevilla şehrinde bulunan dünyanın üçüncü en büyük kilisesi olan ve Gotik ve barok mimari tarzının güzel örneklerinden Sevilla Katedrali'nin çan kulesi. Kulenin yüksekliği 104,1 metre olup Orta Çağ kentin en önemli simgelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sevilla Katedrali</span> İspanyada bulunan bir Roma Katolik katedrali

Sevilla Katedrali veya Azize Meryem Katedrali İspanya’nın Endülüs bölgesinin Sevilla şehrinde yer alan bir Roma Katolik katedralidir. Dünyanın en büyük gotik kilisesi ve en büyük üçüncü kilisesidir. Ayrıca dünyanın en büyük katedrali olan bu dini yapı 1987 yılında UNESCO tarafından Alcázar ve Batı Hint Adaları Genel Arşivi yapıları ile birlikte Dünya Mirası ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">X. Alfonso</span>

Kastilyalı X. Alfonso, Bilgin olarak da adlandırılır, 1252-1284 yılları arasında Kastilya kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">El Escorial</span>

El Escorial, Madrid Özerk Bölgesi içinde, Sierra de Guadarrama dağının eteklerinde manastır, saray, kütüphane ve diğer bölümlerden oluşan, İspanya Kralı II. Felipe'nin ikâmetgâhı olarak kullanılmış dinî-kültürel yapı. 1984 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirasları listesindedir.

<span class="mw-page-title-main">İç kale</span> bir kentin tahkim edilmiş çekirdek kısmı

İç kale, bir kentin tahkim edilmiş çekirdek kısmıdır. Tahkimatın dış bölümleri düşman eline geçtiğinde insanlar buraya sığınırdı. Önceleri ahmedek adıyla bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Santa Cruz, Sevilla</span>

Santa Cruz İspanya’nın Sevilla şehrinin en önemli turistik bölgelerinden birisi olup, Orta Çağ’de şehrin Yahudi azınlığının yaşadığı yere verilen isimdir. Santa Cruz’un komşu bölgeleri Jardines de Murillo, Real Alcázar, Calle Mateos Gago ve Calle Santa María La Blanca/San José’dir. Şehrin en eski kiliselerinin çoğunun da yer aldığı bölgede, Sevilla’nın en büyük kilisesi olan Sevilla Katedrali ve Morolar’ın inşa ettiği caminin minaresi olan Giralda da yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Alcázar, Sevilla</span>

Alcázar, Sevilla İspanya’nın Sevilla şehrinde yer alan orijinal olarak Moro kökenli Müslüman krallar için inşa edilmiş bir kraliyet sarayıdır. İspanya’da ve İber Yarımadası’nda hâlen ayakta kalan Müdeccen mimari stile sahip en güzel ve etkileyici yapı olarak kabul edilmektedir. Sarayın üst katları hâlen kraliyet ailesi tarafından kullanılmakta olup Patrimonio Nacional adlı ulusal bir kurum tarafından işletilmektedir. Dünyada hâlen kullanılan kraliyet sarayların arasında en eskisi olan Alcázar, Sevilla UNESCO tarafından 1987 yılında Sevilla Katedrali ve Batı Hint Adaları Genel Arşivi ile birlikte Dünya Mirası ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Madrid Kraliyet Sarayı</span> Madrid Kraliyet Sarayı

Madrid Kraliyet Sarayı, İspanya Kraliyet Ailesi'nin Madrid'de bulunan ikametgâhı olup, sadece devlet törenleri için kullanılmaktadır. Kral ve ailesi daha mütevazı olan ve Madrid dışında bulunan Zarzuela Sarayı'nda oturmayı tercih etmektedirler.

Toledo Çevirmenler Okulu on ikinci ve on üçüncü yüzyılda İslami-Yahudi literatürü ve Klasik Arapçadaki(Fusha) ilmi eserleri hususan Latinceye tercüme etmek maksadıyla teşkil edilmiş bir müessesedir.

<span class="mw-page-title-main">Toledo Cetvelleri</span> Orta Çağ astronomi Cetvelleri

Toledo Cetvelleri, Güneş, Ay ve gezegenlerin sabit yıldızlara göre hareketlerini tahmin etmek için kullanılan astronomi cetvelleridir. Takvim tarihlerinin tahmini, kozmik olayların zamanları ve kozmik hareket dahil olmak üzere kozmosun farklı yönlerini tanımlayan bir matematik cetvelleri koleksiyonudur.