
Rosaceae (gülgiller), Rosales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.
Türkiye biteyinde, Alchemilla cinsine bağlı toplam 79 takson bulunmaktadır. Endemik takson sayısı 34'dür.
Plants of the World Online, Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri tarafından yayımlanan çevrimiçi bir veritabanıdır. Mart 2017'de nihai amacı "kullanıcıların 2020 yılına kadar dünyanın bilinen tüm tohum taşıyan bitkiler hakkındaki bilgilere erişmesini sağlamakla başlatılmıştır. İlk odak noktası tropikal Afrika Floraları, özellikle Flora Zambesiaca, Batı Tropikal Afrika Florası ve Tropikal Doğu Afrika Florası idi.
Rize nakılı veya bilimsel adıyla Atocion scythicinum, Božo Frajman tarafından yeniden adlandırılan karanfilgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. Yaklaşık 700 metre yüksekliğindeki tepe kenarlarında yaşayan Silene scythicina, Rize'ye endemiktir.
Alchemilla hemsinica, Heinz Kalheber tarafından tanımlanmış, Rosaceae (gülgiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Bitkinin cinsi halk arasında aslanpençesi olarak bilinmektedir. 2500-2700 metre yüksekliklerde yaşayan Alchemilla hemsinica, Rize'ye endemiktir.
Alchemilla ancerensis, H. Kalheber tarafından tanımlanmış, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir bitkidir. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. Yaklaşık 2150 metre yükseklikteki çayırlıklarda yaşayan Alchemilla ancerensis, Rize'ye endemiktir.
Kaçkardağı aslanpençesi veya bilimsel adıyla Alchemilla kackarensis, H. Kalheber tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Yaklaşık 2350 metre yükseklikteki dere kenarları ve Nardus stricta çayırlıklarında yaşayan Kaçkardağı aslanpençesi, Rize'ye endemiktir.
Yayla parmakotu veya bilimsel adıyla Potentilla doddsii, John Jefferson Davis tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Rize'ye endemik olan yayla parmakotu, granit kayalıklarda yaşamaktadır.

Delphinium formosum veya Gür hezaren, Delphinium cinsine bağlı bir bitki türüdür. Pierre Edmond Boissier ve Huet tarafından tanımlanmıştır. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Türkiye'ye endemik olan tür, Rize, Trabzon, Bayburt ve Erzincan'da görülmüştür. 1500 ila 2700 metre yükseklikteki çayırlık, su kenarları ve çakıllıklarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.
Allium djimilense veya bilimsel adıyla, Pierre Edmond Boissier ve Eduard August von Regel tarafından tanımlanmış, nergisgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Türkiye'ye özgü bir türdür. Rize, Trabzon, Gümüşhane, Artvin, Ardahan ve Erzincan'da görülmüştür.
Alchemilla ayderensis, Kalheber tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. Rize'ye endemik bir türdür.
Başak pençesi veya bilimsel adıyla Alchemilla basakii, Kalheber tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Başak pençesi, Rize'ye endemiktir.
Cimil keltatı veya bilimsel adıyla Alchemilla cimilensis, Kalhaber tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Rize'ye endemik olan Cimil keltatı, yaklaşık 2100 metre yükseklikteki çayırlıklarda yaşamaktadır.

Alchemilla glabricaulis, Lindb. tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Türkiye'de sadece Trabzon'da görülmüş olan köse keltata, Avrupa ve Sibirya'da rastlanmaktadır.
Efe pençesi veya bilimsel adıyla Alchemilla haraldi, Sergei Vasilievich Juzepczuk tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Türkiye'de Rize'de görülmüştür.

Kıllıpençe veya bilimsel adıyla Alchemilla hirtipedicellata, Sergei Vasilievich Juzepczuk tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Türkiye'de Rize, Artvin, Trabzon ve Bitlis'te görülmüş olan kıllıpençe, yaklaşık 1100 metre yükseklikte yaşamaktadır. Kafkasya'da yaygındır.
Damarlı keltat veya bilimsel adıyla Alchemilla retinervis, Robert Buser tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Türkiye'de Rize, Artvin, Giresun, Niğde ve Erzincan'da görülmüş olan damarlı keltat, yaklaşık 2500-3000 metre yükseklikteki dereler arasındaki kayalıklarda yaşamaktadır. Kafkasya'da yaygındır.

Kaf şebnemlisi veya bilimsel adıyla Alchemilla caucasica, Robert Buser tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya veTürkiye'nin Karadeniz bölgesine endemik olan Kaf şebnemlisi, 1665 ila 2500 metre yükseklikteki çam altları ve dağ yamaçlarında yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir.

Al şebnemli veya bilimsel adıyla Alchemilla erythropoda, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Orta Avrupa, Kuzey Balkanlar, Kırım, Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Bolu, Ağrı ve Iğdır'a endemiktir. Elsi yapraklarda oluşan yaprak kümesi 20 cm uzunluğa erişebilir. Yeşil-sarı çiçekler Haziran ve Ağustos ayları arasında açar. Akrabası Alchemilla mollis gibi su çekmez özelliğiyle bilinir. Alchemilla mollis'ten daha küçüktür ve tam güneşli ortamda büyürse yaprakları kırmızımsı bir renk alabilir.

Akpençe veya bilimsel adıyla Alchemilla sericea, Carl Ludwig Willdenow tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kuzeydoğu İran ve Hakkâri'ye endemik olan akpençe, 2200 ila 3700 metre yükseklikteki kayalık dağ yamaçlarında yetişmektedir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.