
Rosaceae (gülgiller), Rosales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.
Rize nakılı veya bilimsel adıyla Atocion scythicinum, Božo Frajman tarafından yeniden adlandırılan karanfilgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. Yaklaşık 700 metre yüksekliğindeki tepe kenarlarında yaşayan Silene scythicina, Rize'ye endemiktir.
Alchemilla ancerensis, H. Kalheber tarafından tanımlanmış, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir bitkidir. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. Yaklaşık 2150 metre yükseklikteki çayırlıklarda yaşayan Alchemilla ancerensis, Rize'ye endemiktir.
Kaçkardağı aslanpençesi veya bilimsel adıyla Alchemilla kackarensis, H. Kalheber tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Yaklaşık 2350 metre yükseklikteki dere kenarları ve Nardus stricta çayırlıklarında yaşayan Kaçkardağı aslanpençesi, Rize'ye endemiktir.
Yayla parmakotu veya bilimsel adıyla Potentilla doddsii, John Jefferson Davis tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Rize'ye endemik olan yayla parmakotu, granit kayalıklarda yaşamaktadır.

Delphinium formosum veya Gür hezaren, Delphinium cinsine bağlı bir bitki türüdür. Pierre Edmond Boissier ve Huet tarafından tanımlanmıştır. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Türkiye'ye endemik olan tür, Rize, Trabzon, Bayburt ve Erzincan'da görülmüştür. 1500 ila 2700 metre yükseklikteki çayırlık, su kenarları ve çakıllıklarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.
Allium djimilense veya bilimsel adıyla, Pierre Edmond Boissier ve Eduard August von Regel tarafından tanımlanmış, nergisgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Türkiye'ye özgü bir türdür. Rize, Trabzon, Gümüşhane, Artvin, Ardahan ve Erzincan'da görülmüştür.
Alchemilla ayderensis, Kalheber tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. Rize'ye endemik bir türdür.
Alchemilla transcaucasica, Werner Hugo Paul Rothmaler tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaklaşık 2000 metre yükseklikte yaşayan Rize pençesi, Rize'de görülmüştür.

Beyazdiza veya bilimsel adıyla Alchemilla barbatiflora, Kafkasya'ya özgü çok yıllık bir otsu bitki türüdür. Türkiye'de Rize ve Trabzon'da görülmüştür. Yaklaşık 1700-2400 metre yükseklikteki sarp yamaçlarda yaşamaktadır.
Alchemilla ayazii, Kalheber tarafından tanımlanmış, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir bitkidir. Alchemilla ayazii, Trabzon'a endemiktir.
Başak pençesi veya bilimsel adıyla Alchemilla basakii, Kalheber tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Başak pençesi, Rize'ye endemiktir.
Bey pençesi veya bilimsel adıyla Alchemilla beyazoglui, Kalheber tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Bey pençesi, Trabzon'a endemiktir.
Cimil keltatı veya bilimsel adıyla Alchemilla cimilensis, Kalhaber tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Rize'ye endemik olan Cimil keltatı, yaklaşık 2100 metre yükseklikteki çayırlıklarda yaşamaktadır.
Efe pençesi veya bilimsel adıyla Alchemilla haraldi, Sergei Vasilievich Juzepczuk tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Türkiye'de Rize'de görülmüştür.

Kıllıpençe veya bilimsel adıyla Alchemilla hirtipedicellata, Sergei Vasilievich Juzepczuk tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Türkiye'de Rize, Artvin, Trabzon ve Bitlis'te görülmüş olan kıllıpençe, yaklaşık 1100 metre yükseklikte yaşamaktadır. Kafkasya'da yaygındır.
Dere pençesi veya bilimsel adıyla Alchemilla ikizdereensis, Heinz Kalheber tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Rize'ye endemik olan dere pençesi, yaklaşık 1000 metre yükseklikteki dere kenarları, çayırlıklar ve yamaçlarda yaşamaktadır.
Sivri keltat veya bilimsel adıyla Alchemilla oxysepala, Juz. tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Türkiye'de Rize'de ve Trabzon'da görülmüş olan sivri keltat, yaklaşık 1500-1800 metre yükseklikteki çimenlikler ve dere kenarlarında yaşamaktadır. Kafkasya'da yaygındır.
Otlak pençesi veya bilimsel adıyla Alchemilla venosa, Juz. tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Türkiye'de Rize'de görülmüş olan otlak pençesi, yaklaşık 2500-2600 metre yükseklikteki alpin çayırlıklar ve Rhododendron fundalıklarında yaşamaktadır. Kafkasya ve Transkafkasya'da yaygındır.
Damarlı keltat veya bilimsel adıyla Alchemilla retinervis, Robert Buser tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Türkiye'de Rize, Artvin, Giresun, Niğde ve Erzincan'da görülmüş olan damarlı keltat, yaklaşık 2500-3000 metre yükseklikteki dereler arasındaki kayalıklarda yaşamaktadır. Kafkasya'da yaygındır.