İçeriğe atla

Alchemilla chlorosericea

Alchemilla chlorosericea
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Rosales
Familya:Rosaceae
Cins:Alchemilla
Tür: A. chlorosericea
İkili adlandırma
Alchemilla chlorosericea
(Buser) Juz., Fl. Kavkaza 4: 322 (1934).

Alchemilla chlorosericea, Buser tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Yeşil pençe, Rize'de görülmüştür.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Alchemilla". 194.27.225.161.com. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Türkiye biteyinde, Alchemilla cinsine bağlı toplam 79 takson bulunmaktadır. Endemik takson sayısı 34'dür.

Alchemilla ancerensis, H. Kalheber tarafından tanımlanmış, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir bitkidir. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. Yaklaşık 2150 metre yükseklikteki çayırlıklarda yaşayan Alchemilla ancerensis, Rize'ye endemiktir.

Alchemilla abchasica, Buser tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Yaklaşık 1700 metre yükseklikteki çayırlıklarda yaşayan Abaza pençesi, Trabzon'da görülmüştür.

Alchemilla akdoganica, Heinz Kalheber tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Alchemilla akdoganica, Trabzon'da görülmüştür.

Alchemilla ayazii, Kalheber tarafından tanımlanmış, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir bitkidir. Alchemilla ayazii, Trabzon'a endemiktir.

Başak pençesi veya bilimsel adıyla Alchemilla basakii, Kalheber tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Başak pençesi, Rize'ye endemiktir.

Bey pençesi veya bilimsel adıyla Alchemilla beyazoglui, Kalheber tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Bey pençesi, Trabzon'a endemiktir.

Cimil keltatı veya bilimsel adıyla Alchemilla cimilensis, Kalhaber tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Rize'ye endemik olan Cimil keltatı, yaklaşık 2100 metre yükseklikteki çayırlıklarda yaşamaktadır.

<i>Alchemilla fissa</i>

Yarık keltat veya bilimsel adıyla Alchemilla fissa, Günther ve Schummel tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Türkiye'de Artvin'de görülmüştür.

Efe pençesi veya bilimsel adıyla Alchemilla haraldi, Sergei Vasilievich Juzepczuk tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Türkiye'de Rize'de görülmüştür.

Hanım pençesi veya bilimsel adıyla Alchemilla hayirliogluorum, Kalhaber tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Hanım pençesi Trabzon'a endemiktir.

Etekli pençe veya bilimsel adıyla Alchemilla plicatissima, Sigurd Erich Fröhner tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Türkiye'de Artvin'de görülmüş olan etekli pençe, yaklaşık 1900 metre yükseklikteki kuru yamaçlarda yaşamaktadır. Kuzey İran'da yaygındır.

Esnekpençe veya bilimsel adıyla Alchemilla epidasys, Werner Rothmaler tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Esnekpençe Türkiye'de Trabzon'da görülmüştür.

Bayır keltatı veya bilimsel adıyla Alchemilla smirnovii, Juz. tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Türkiye'de Trabzon'da görülmüş olan bayır keltatı, yaklaşık 1750 metre yükseklikteki çayırlık dağ yamaçlarında yaşamaktadır. Kafkasya ve Ermenistan'da yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Alchemilla speciosa</span>

Aslanotu veya bilimsel adıyla Alchemilla speciosa, Buser tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Türkiye'de Trabzon'da görülmüş olan aslanotu, yaklaşık 1800 metre yükseklikteki dere kenarlarında yaşamaktadır. Kafkasya ve Azerbaycan'da yaygındır.

Kaya keltatı veya bilimsel adıyla Alchemilla stevenii, Buser tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Türkiye'de Trabzon ve Van'da görülmüş olan kaya keltatı, yaklaşık 2000-2200 metre yükseklikteki sarp kayalık yamaçlarda yaşamaktadır. Kırım'da yaygındır.

Murgul keltatı veya bilimsel adıyla Alchemilla tiryalensis, Pawl. tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Artvin'e endemik olan Murgul keltatı, yaklaşık 2300-2700 metre yükseklikteki kayalık volkanik yamaçlarda yaşamaktadır.

Zigana keltatı veya bilimsel adıyla Alchemilla ziganadagensis, Pawl. tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Zigana keltatı Trabzon'a endemiktir.

Damarlı keltat veya bilimsel adıyla Alchemilla retinervis, Robert Buser tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Türkiye'de Rize, Artvin, Giresun, Niğde ve Erzincan'da görülmüş olan damarlı keltat, yaklaşık 2500-3000 metre yükseklikteki dereler arasındaki kayalıklarda yaşamaktadır. Kafkasya'da yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Alchemilla erythropoda</span>

Al şebnemli veya bilimsel adıyla Alchemilla erythropoda, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Orta Avrupa, Kuzey Balkanlar, Kırım, Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Bolu, Ağrı ve Iğdır'a endemiktir. Elsi yapraklarda oluşan yaprak kümesi 20 cm uzunluğa erişebilir. Yeşil-sarı çiçekler Haziran ve Ağustos ayları arasında açar. Akrabası Alchemilla mollis gibi su çekmez özelliğiyle bilinir. Alchemilla mollis'ten daha küçüktür ve tam güneşli ortamda büyürse yaprakları kırmızımsı bir renk alabilir.