İçeriğe atla

Alcatel-Lucent

Alcatel-Lucent
TipAnonim
EndüstriTelekomünikasyon donatımı, Ağ donanımı
KuruluşAlcatel: 1872
Lucent Technologies: 1870
Alcatel-Lucent: 2006
KurucuAlcatel Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Genel merkezi
ÜrünTelekomünikasyon hizmet sağlayıcılarına ve işletmelerine donanım, yazılım ve hizmetler
BölümleriNokia
Web sitesialcatel-lucent.com

Alcatel-Lucent, Merkezi Fransa'nın Boulogne-Billancourt şehrinde bulunan bir Fransız küresel telekomünikasyon ekipmanları şirketidir.

Şirket, 130'dan fazla ülkede faaliyet gösteren sabit, mobil ve birleşmiş ağ donanımları, IP teknolojileri, yazılım ve hizmetleri üzerine yoğunlaştı. 2014 Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksleri incelemesinde Teknoloji Donanımı ve Ekipmanları Sanayi Grubu Lideri seçildi ve 2014 Thomson Reuters'de Top 100 Global Yenilikçiler listesinde 4. yıl listeye girdi.[1]

Tarihi

Şirketin resmi binası

Alcatel Lucent, 1 Aralık 2006'da Lucent Technologies ile birleştiğinde kuruldu. Ancak şirketin öncüleri 19. yüzyılın sonlarından bu yana telekomünikasyon sektörünün bir parçası haline geldi.[2] Şirketin iki erken telekomünikasyon şirketinde kökleri vardır: La Compagnie Générale d'Electricité (CGE) ve Western Electric Manufacturing Company.

Western Electric, 1869'da Elisha Gray ve Enos N. Barton Cleveland, Ohio'da bulunan küçük bir imalat firması açtığında başladı. 1880 yılına gelindiğinde, şirket Illinois, Chicago'ya taşınmış ve ABD'deki en büyük elektrik üretim şirketi haline gelmiştir. 1881 yılında Alexander Graham Bell tarafından kurulan ve American Telephone & Telegraph'ın (AT&T) öncülüğünü yapan Amerikan Bell Telephone Company, Western Electric'in kontrolünü ele geçirdi ve onu Bell telefon şirketleri için özel geliştirici ve donanım üreticisi haline getirdi.[3]

CGE, 1898 yılında Fransız mühendis Pierre Azaria tarafından Alsas bölgesinde kuruldu ve daha sonra Almanya, elektrik, ulaşım, elektronik ve telekomünikasyon gibi endüstrilerde faaliyet gösteren bir holding oldu. CGE, dijital iletişimde lider olacak ve Fransa'daki TGV (tren à grande vitesse) hızlı trenlerini üretmek için de biliniyor.

Bell Telephone Laboratories, 1925 yılında Western Electric ve AT & T Ar-Ge organizasyonlarının konsolidasyonuyla kuruldu.[4][5] Bell Labs, transistör, lazer, güneş pili, dijital sinyal işlemci çipi, Unix işletim sistemi ve cep telefonu hizmetinin hücresel konsepti de dahil olmak üzere önemli bilimsel gelişmeler yapacaktı. Bell Labs araştırmacıları 7 Nobel Ödülü kazandı.

AT & T, 1984 yılında Bell System'in satışından sonra Avrupa telekomünikasyon pazarına yeniden girdi. Philips, girişimin kısmen PRX kamusal anahtarlama teknolojisi yaşlandığından ve dijital anahtarlamanın geliştirme maliyetlerini karşılamak için bir ortak aramasından dolayı terfi etti. Ortak şirket, Lahey, Hilversum, Brüksel ve Malmesbury'deki mevcut imalat ve geliştirme tesislerinin yanı sıra ABD kaynaklarını, 5ESS sistemini Avrupa pazarına uyarlamak için kullandı. Ortak girişim şirketi AT & T & Philips Telecommunications BV, 1984-1987 yılları arasında yıllık cirosunu iki katına çıkardı ve esas olarak etkin bir şekilde tutulan Hollanda pazarında büyük anahtarlama ve aktarma sözleşmeleri kazandı. AT & T, 1987'de tutumunu% 60'a yükseltti ve 1990'da Philips'in holdinginin geri kalanını satın aldı.

Alcatel-Lucent dünyada.

1998'de Alcatel Alsthom, şirketin adını Alcatel olarak değiştirerek telekomünikasyon endüstrisine odakladı. AT & T, Nisan 1996'da Nisan 1997'de bir halka arz ile Lucent Technologies'ten ayrıldı. Nisan 2004'te TCL Corporation ve Alcatel, bir cep telefonu üretim ortak girişiminin kurulmasını duyurdu: Alcatel Cep Telefonları. Alcatel ve Lucent Technologies, telekomünikasyon endüstrisindeki yoğun rekabete karşın 30 Kasım 2006'da birleşti.

5 Nisan 2006'da Alcatel, Alcatel Alenia Space ve Telespazio'daki hisselerini 673 milyon avro ve Fransız savunma endüstrisinde kilit rol oynayan Thales'in % 12,1 hissesini takas edeceklerini açıkladı. Bu, Alcatel'in Thales'deki hisselerini % 20.8'e yükseltti.

Alcatel-Lucent'in Thales'deki hissesi Mayıs 2009'da Dassault Aviation tarafından satın alındı. Alcatel-Lucent, 1 Eylül 2010'da OpenPlug'u satın aldığını açıkladı. Alcatel-Lucent, Ekim 2011'de, çağrı merkezi hizmetleri birimi olan Genesys birimini, özel sermaye grubunun bir üyesi olan Permira'ya, şirketin 2000 yılında satın aldığı miktar olan 1.5 milyar dolara sattı. Alcatel-Lucent, Franco-American finansmanına ihtiyaç duydu.

Finlandiya telekomünikasyon şirketi Nokia, 15 Nisan 2015'te, Alcatel-Lucent'i 15.6 milyar dolarlık hisse anlaşması ile satın alma niyetini açıkladı. Satın alma, Nokia ve Alcatel-Lucent'ın toplam gelirler açısından 2014 yılında üst üste kaldıkları rakip firmalara Ericsson ve Huawei için daha güçlü bir rakip yaratmayı amaçlıyordu.[6] Satın alımın 2016 yılının başında tamamlanacağı ve düzenleyici ve pay sahiplerinin onayına tabi olduğu düşünülüyor. Düzenleyici onay Ekim 2015'te alındı ve hissedar onayı 4 Ocak 2016'da ilan edildi. Bell Labs bölümü devam edecek, ancak Alcatel-Lucent markasının yerini Nokia alacak.[7] 14 Ocak 2016'da Alcatel-Lucent, Nokia Group'un bir parçası olarak faaliyete geçti.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Microsoft</span> Amerika Birleşik Devletleri merkezli çok uluslu teknoloji şirketi

Microsoft Corporation, ABD merkezli çok uluslu teknoloji şirketidir. Bilgisayar yazılımları, elektronik cihazlar, kişisel bilgisayarlar ve bilişim hizmetleri geliştirir, üretir, lisanslar ve satar. Şirketin en çok bilinen yazılımları Microsoft Windows ve MS-DOS işletim sistemi aileleri, Microsoft Office paketi, Bing adlı arama motoru, Internet Explorer ve Edge web tarayıcılarıdır. Öne çıkan donanım ürünleri ise Xbox video oyun konsolları, Microsoft Hololens sanal gerçeklik gözlükleri ve Microsoft Surface dokunmatik ekranlı kişisel bilgisayar ürün ailesidir. Microsoft, 2016 itibarıyla dünyanın en büyük yazılım geliştiricisi ve dünyanın en değerli şirketlerinden birisidir. Şirketin adı, "microcomputer" (mikrobilgisayar) ve "software" (yazılım) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelir.

<span class="mw-page-title-main">Ericsson</span> Ağ teknolojileri, telekomünikasyon ekipmanı ve hizmetleri şirketi

Ericsson, merkezi İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan çok uluslu bir ağ teknolojileri, telekomünikasyon ekipmanı ve hizmetleri şirketidir. 1876'da Lars Magnus Ericsson tarafından kurulmuştur. Şirket, telekomünikasyon operatörleri gibi çeşitli müşterilerine geleneksel telekomünikasyon ve İnternet Protokolü (IP) ağ donanımları, mobil ve sabit genişbant operasyonları için gereçler ve iş destek hizmetleri, kablolu televizyon, IPTV, video sistemleri ve iletişim sistemleri için bilgi ve iletişim teknolojileri (BT) gibi kapsamlı teknolojiler ve hizmetler sunmaktadır. 2012'de 2G/3G/4G mobil ağ altyapısı pazarında Ericsson'un pazar payı %35 olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nokia</span> Finlandiya merkezli çokuluslu bir bilgi teknolojileri, telekomünikasyon şirketi

Nokia Corporation, 1865'te kurulmuş Finlandiya merkezli çokuluslu bir bilgi teknolojileri, telekomünikasyon şirketidir. Nokia'nın merkezi, Helsinki büyük metropol bölgesinde Espoo, Uusimaa'da bulunmaktadır. 2014'te Nokia, 120 ülkede 61.656 kişiyi istihdam etti, 150'den fazla ülkede iş yaptı ve yıllık gelirleri yaklaşık 12.73 milyar Euro olarak bildirildi. Nokia, Helsinki Borsası ve New York Menkul Kıymetler Borsası'nda halka açık bir limited şirkettir. Fortune Global 500'e göre 2013 yılında ölçülen gelirlere göre dünyanın 274'üncü en büyük şirketidir ve Euro Stoxx 50 borsa endeksinin bir bileşenidir.

Vodafone, 1991 yılında kurulmuş ve Newbury, Birleşik Krallık merkezli uluslararası bir telekomünikasyon şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Bell Labs</span>

Bell Laboratuvarları, önceleri American Telephone & Telegraph Company (AT&T) 'nin şimdilerde ise Alcatel-Lucent 'in araştırma geliştirme kurumudur. Merkezi Murray Hill, New Jersey ABD'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Panasonic</span>

Panasonic veya eski adıyla Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Japon elektronik markasıdır. 1918 yılında Osaka'da kurulan ve sadece 3 çalışanla iş hayatına başlayan Matsushita, bugün 260 bin kişiyi aşkın bir işgücüne sahip bulunmaktadır.

NEC Corporation, merkezi Minato, Tokyo'da bulunan bir Japon çok uluslu bilgi teknolojisi ve elektronik şirketidir. Şirket, 1983 yılında NEC olarak yeniden markalaşmadan önce Nippon Electric Company, Limited olarak biliniyordu. Ticari kuruluşlara, iletişim hizmetleri sağlayıcılarına ve devlet kurumlarına BT ve ağ çözümleri sağlar ve 1980'lerden bu yana PC-8000 serisi ile Japonya'daki en büyük PC satıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">AT&T</span> ABD merkezli çok uluslu bir telekomünikasyon şirketi

AT&T Inc., merkezi Dallas, Teksas'taki Whitacre Tower'da bulunan çok uluslu bir Amerikan telekomünikasyon holding şirketidir. Gelir bakımından dünyanın dördüncü en büyük telekomünikasyon şirketi ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük kablosuz taşıyıcısıdır. 2023 itibarıyla AT&T, 120,7 milyar dolarlık gelirle en büyük Amerika Birleşik Devletleri şirketlerinin Fortune 500 sıralamasında 13. sırada yer al dı.

Alcatel, Çinli elektronik şirketi TCL Corporation'ın lisansıyla kullanılmış bir mobil el cihazları markasıdır. Alcatel markası, Alcatel-Lucent tarafından cep telefonları ve cihazlar için TCL'ye lisanslandı ve bu lisans 2024 yılının sonunda sona eriyor. Nokia, 2016 yılında Alcatel-Lucent varlıklarını satın aldığında, Alcatel markası için lisans anlaşmaları da yaptı.

Lucent, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki New Jersey Murray Hill'de merkezi yapılan bir Amerikan çok uluslu telekomünikasyon ekipmanı şirketidir. Western Electric ve Bell Labs dahil AT&T Corporation'ın eski AT & T Technologies iş biriminin satılmasıyla 30 Eylül 1996'da kuruldu. Lucent, 1 Aralık 2006'da Alcatel-Lucent'ı kurarak Fransa'nın Alcatel SA'yla birleşti. Alcatel-Lucent, Ocak 2016'da Nokia tarafından alındı. "Lucent" ismi, Latince "hafif taşıyıcı" anlamına gelir.

Nokia Networks, merkezi Espoo, Finlandiya'da bulunan ve Nokia Corporation'ın tamamına sahip olduğu çok uluslu bir veri ağı ve telekomünikasyon donanımları şirketidir. Finlandiyalı Nokia ve Alman Siemens arasındaki bir ortak girişim olarak, Nokia Siemens Networks adıyla faaliyetlerine başladı. Nokia Networks, yaklaşık 120 ülkede etkinlik göstermektedir. 2013'te Nokia, Nokia Siemens Networks'teki Siemens hisselerinin tamamını satın alarak şirketin tamamının sahibi oldu ve şirketin adını Nokia Networks olarak değiştirdi. Nisan 2014'ten itibaren yeni markalaşma çalışmaları kapsamında NSN adı aşamalı olarak kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">ZTE</span>

ZTE, Çin merkezli bir elektronik üretim firması olup, Çin'de telekomünikasyon ekipmanı ve cep telefonlarının ikinci büyük üreticisidir. 1985 yılında kuruldu. Merkezi Shenzhen şehrindedir.

Hisense Çin'in Shandong Eyaleti, Qingdao kentinde bulunan çok uluslu bir beyaz eşya ve elektronik üreticisidir. Bu, halka açık iştirakleri olan devlete ait bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Thales Alenia Space</span>

Thales Alenia Space, Fransız Thales Group ile İtalyan Leonardo S.p.A. ortaklığında bir havacılık şirketidir. Şirket,1 Haziran 2005 tarihinde Alcatel Space ve Alenia Spazio'nun birleştirilmesiyle kurulmuş olup Avrupa'nın en büyük uydu üreticisidir. Merkezi Fransa'nın Cannes kentinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Symbian Vakfı</span> Symbian platformunu yöneten kâr amacı gütmeyen kuruluş

Symbian Vakfı Symbian platformunu yöneten kâr amacı gütmeyen kuruluştu; bu, Symbian sistemi'ne dayanan ve daha önce Symbian Ltd tarafından lisanslanmış olan cep telefonları için bir işletim sistemi idi. Symbian Foundation platformu asla doğrudan geliştirmedi, ancak evanjelize edildi, koordine edildi ve uyumluluk sağlandı. Ayrıca üyelerine ve topluluğa Symbian kaynak kodunu toplama, oluşturma ve dağıtma gibi temel hizmetler sağladı. Zaman boyunca Open Handset Alliance ve LiMo Vakfı'na karşı yarıştı.

Motorola Solutions, 2011 yılında Motorola Mobility cep telefonu bölümünün dağıtımını takiben, Motorola'dan sonra gelen Amerikan veri iletişim ve telekomünikasyon ekipmanı sağlayıcısıdır. Şirketin merkezi Chicago, Illinois'dedir.

<span class="mw-page-title-main">TCL Technology</span> Çin çokuluslu elektronik şirketi

TCL Technology, merkezi Çin'in Guangdong eyaletinin Huizhou şehrinde olan çok uluslu bir elektronik şirketidir. Televizyon alıcısı, cep telefonu, akıllı telefon, klima, çamaşır makinesi, buzdolabı ve küçük elektrikli ev aletleri gibi ürünleri tasarlar, geliştirir, üretir ve satar. 2010 yılında dünyanın 25. büyük elektronik üreticisi oldu. 2013'te pazar payı ile üçüncü büyük televizyon üreticisi oldu. TCL'nin kurumsal sloganı "Yaratıcı Yaşam" dır.

<span class="mw-page-title-main">Patricia Russo</span> Amerikalı iş insanı

Patricia F. Russo, Trenton, New Jersey doğumlu Amerikalı bir iş insanıdır. 2002'den 2008'e kadar Lucent Technologies'in CEO'su olarak görev yaptı. Şu an Hewlett Packard Enterprise'ın başkanı olarak görev yapmaktadır. Forbes Magazine, Russo'yu 2006 yılında Dünyanın En Güçlü 100 Kadını Listesi'nde onuncu olarak derecelendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Plan 9 (işletim sistemi)</span>

Plan 9 from Bell Labs, 80'lerin ortasında Bell Labs'in Bilgisayar Bilimleri Araştırma Merkezi'nde (CSRC) geliştirilmeye başlanmış, 1960'larda geliştirilen Unix'den ilham alan bir dağıtılmış işletim sistemidir. 2000 yılından beri Plan 9 Özgür ve açık kaynaktır. En son sürümü 2015 başları çıkmıştır.

TINA-C, Telecommunication Information Networking Architecture Consortium'un kısaltmasıdır. Bu konsorsiyum, telekomünikasyon dünyasındaki çeşitli aktörlerin telekomünikasyon altyapısı için bir yazılım mimarisi tanımlama, tasarlama ve gerçekleştirme yönündeki bir girişimi olarak 1992'de kuruldu. Konsorsiyum bir dizi spesifikasyon tanımladı ve çeşitli deneyler ve göstermeler düzenledi.