
Koyun (Ovis), keçiler ile birlikte Caprinae alt familyası içerisinde yer alan bir memeli cinsi. Cinsin coğrafi olarak ve nüfusça en yaygın türü Evcil koyun olmaktadır, ancak pek çok yabani tür de Ovis cinsine aittir.

Koyun eti, evcil koyundan sağlanan, daha çok Avustralya ve Yeni Zelanda ile Türkiye, Balkan ve Orta Doğu ülkelerinde tüketilen kırmızı ettir. Güney Asya ve Karayip mutfağında "koyun eti" genellikle keçi eti ve kuzu eti anlamına gelir. Genellikle kebap, mangal, et konservesi, haşlama, ızgara, kavurma veya rosto yöntemleriyle pişirilerek yenir.
Pound, bir ağırlık ölçüsü birimi. Dünyada yaygın olarak kullanılan avoirdupois sistemde 0,45359237 kilograma, 16 onsa veya 7000 grain'e eşittir. Troy ve apothecaries sistemlerinde 0,3732417216 kg, 12 ons veya 5760 graine' eşittir. "lb" kısaltması, modern pound'un atası olan Roma ağırlık birimi libradan gelir. Aşağıdaki tabloda bazı diğer pound türleri de gösterilmiştir:

Kuzu eti, genç kuzu ve koyunun parçalanmış etine denir. Kişi başına düşen en çok kuzu eti tüketimi Yeni Zelanda, Avustralya, Yunanistan, Uruguay ve İrlanda'da yapılmaktadır. İngiliz ve birçok batı mutfağında önemli yer tutmaktadır. Fransız mutfağında ise kuzu etli tariflerin İngiliz mutfağından farklı olarak pişirilme süreleri kısa olmaktadır. Ayrıca Türk, Yunan ve Orta Doğu mutfağında çok önemli yer tutmaktadır.

Mersin morinası, Avrupa morinası, Beluga balığı olarak da bilinmektedir. Hazar Denizi, Marmara Denizi, Karadeniz ve ara sıra da Adriyatik Denizi'nde görülen bir mersin balığı türüdür. En büyük tatlı su balıklarından biri olan bu türün şu anda nesli kritik tehlikedeki türler arasında yer almaktadır. Mersin morinasının avlanması 6 Ekim 2005 tarihinden beri yasaklanmış ve tür, koruma altına alınmıştır.
IBSA Dünya Golbol Şampiyonası, Paralimpik Oyunları destinasyon turnuvaları arasında 1978'den beri her dört yılda bir düzenlenen uluslararası bir Golbol turnuvasıdır. Uluslararası Görme Engelliler Spor Federasyonu (IBSA) Golbol Alt Komitesi tarafından organize edilmektedir.

Charmoise, Fransa'dan gelen tek renkli bir beyaz evcil koyun ırkı. 18. yüzyılda Fransa'nın Centre-Val de Loire bölgesindeki Loir-et-Cher semtinde, İngiltere'den ihracat edilen Romney koyununu yerli Merino, Berrişon ve Solognot ırkların dişileriyle melezleştirilerek geliştirilirdi. Pontlevoy'da Charmoise koyun ırkını geliştiren Édouard Malingié'ye anıt var. Koçlar 70 kilogram (150 lb) ve dişi koyunlar 45 kilogram (99 lb) oluyor. Charmoise sayısı 1993 ve 2001 yılları arasında 122,000'den 21,000'e kadar azaldı.
Mançega koyunu İspanya'nın Yeni Kastilya bölgesindeki La Mancha'dan gelen bir entrefino koyunudur. Süt ve yün için yetiştirilen Mançega koyunların sütünden Mançego peyniri yapılıyor.

Sakız koyunu, kökenleri belli olmayan bir yerli koyun türüdür. Yarı yağlı kuyruklu bir cins olarak sınıflandırılır. Sakız koyunu esas olarak süt üretimi için yetiştirilmektedir. Bu cinsin Kıvırcık ile Dağlıç cinslerinin çiftleşmesi sonucunda ortaya çıktığı yönünde iddialar olmasına rağmen, Yunanistan'ın Sakız adasında ortaya çıktığı yaygın olarak kabul edilmektedir. Türkiye'de çeşme koyunu olarak da anılır. Bu isim İzmir’in Çeşme ilçesinde koyunların yetiştirilmesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca Çeşme Belediyesi’nin düzenlediği Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği, Türkiye’de sakız koyunu yetiştiriciliğinin önemini vurgulayan temalardan biridir. Şenlikte veteriner ve yetiştiricilerden oluşan jüri üyeleri, ırkının özelliklerini en iyi taşıyan sakız koyunu, koçu, dişi toklu ve erkek toklu olmak üzere koyunları çeşitleri kategorilerde ayırarak koyunları ödüllendirmektedir.
Romanya mutfağı, geleneksel olarak en çok Türk mutfağından, daha sonra da Avusturya, Alman, Yunan ve Macar mutfaklarından etkilenmiştir. Köfteler, çorbalar, dolmalar, tatlılar, salatalar dört yüzden yıldan fazla egemenliği altında kaldıkları Osmanlı İmparatorluğu'nun yemeklerine çok benzer. Alkollü içkilerden en çok şarap içilir. Romanya şarabı, dünyada en çok üretilen ilk on arasındadır. Bira da tercih edilen alkollü içkilerdendir.
Gerdan tatlısı koyunun gerdan etinden yapılan bir tatlıdır. Kurban bayramında kesilen kuzuların gerdan kısmından yapılır. Osmanlı mutfağına ait bir tatlıdır.

Kaburga dolması malzemeleri koyun kaburgası, kuş üzümü, kuzu ciğeri, soğan, çam fıstığı, tereyağı, pirinç, su, yenibahar, karabiber, salça, tuz olan et yemeğidir. Osmanlı mutfağında yer alır. Diyarbakır'da yapılmaktadır. Mardin'de yapılmaktadır.

Fiat Phylla, 2008 yılında İtalyan otomobil üreticisi Fiat tarafından tanıtılan konsept otomobil modelidir. 2010 yılında seri üretime geçilmesi planlanmış, ancak bu gerçekleşmemiştir. Phylla adı eski Yunancada "yapraklar" anlamına gelir.

Lamini Camelinae alt familyasının bir oymağıdır. Güney Amerika'dan münhasıran gelen lama, alpaka, vikunya ve guanako olmak üzere dört türlü bir mevcut cins (Lama) içerir. İlk ikisi evcilleştirilmiş türlerdir, son ikisi ise yalnızca vahşi doğadadır. Hiçbiri cinsel dimorfizm göstermez. Dört tür çiftleşebilir ve verimli yavrular üretebilir. Ek olarak oymak, fosil kayıtlarından bilinen iki soyu tükenmiş cinsi de içerir.

Terbiyeli ciğer çorbası, kuzu veya koyun ciğeri ile yapılan bir çorbadır.

Süt kebabı, kuzu veya koyun eti ile yapılan bir kebaptır.

Kuş kebabı, kuzu veya koyun eti ile yapılan bir kebaptır.

Muhzır kebabı (Mübaşir kebabı),kuzu veya koyun eti ile yapılan bir kebaptır.

Kıymadan fırın kebabı, koyun eti kıymasından ile yapılan bir kebaptır.

Koyun ve kuzu külbastısı, koyun ve kuzu eti ile yapılan bir külbastıdır.