İçeriğe atla

Alburnus derjugini

Alburnus derjugini
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Teleostei
Takım:Cypriniformes
Familya:Leuciscidae
Alt familya:Leuciscinae
Cins:Alburnus
Tür: A. derjugini
İkili adlandırma
Alburnus derjugini
Berg, 1923
Sinonimler
Alburnus chalcoides var. derjugini Berg, 1923

Alburnus derjugini veya Türkçede bilinen adıyla inci balığı, sazangiller familyasından bir tatlı su balığıdır. Kafkasya'nın Doğu Karadeniz'a akan akarsuları, Çoruh Nehri, İyidere Deresi, Melyat Deresi, Kürtün Baraj Gölü, Hopa Deresi, Harşit Çayı ve Sakarya Nehri'nde görüldüğü rapor edilmiştir.[2] Tespit edilen en büyük örnek 10.8 cm uzunluğundaydı.[3][4][5][6]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Freyhof, J. (2014). "Alburnus derjugini". The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2014: e.T19018463A19222773. doi:10.2305/IUCN.UK.2014-1.RLTS.T19018463A19222773.en. 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2021. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2022. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Darevskia derjugini</i>

Darevskia derjugini, Darevskia cinsine bağlı bir kertenkele türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Gölü</span>

Marmara Gölü, Manisa'nın ilçesi Gölmarmara'nın güneyindeki bir alüvyal set gölüdür. Ege Bölgesi'nde yer alır. Gölün bulunduğu saha çukur olup batı ve kuzeyi tepelerle çevrilidir. Doğu kısmı Gediz Ovası'na, kuzeybatı kısmı Akhisar Ovası'na açık olup buralardan alüvyon setleriyle ayrılır. Bu durum, Marmara Gölü'ne set gölü karakterini verir. Gediz çöküntü havzası içinde bulunan gölün seviyesi, Gediz Ovası'nın seviyesinden daha alçaktır. Derinliği az olan gölün yüzölçümü 44,5 km²'dir. Gediz Nehri ile Demrek Deresi'nden ve kuzeydeki Kum Çayı'ndan göle kanallar açılmıştır. Bu kanallar bilhassa ilkbahar sonlarında kabarık olan akarsuların sularını göle taşırlar. Göl kapalı bir çukurda olup suları tuzludur. 12 Haziran 2017'de "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" ilan edildi.

<i>İnci kefali</i> Endemik balık türü

İnci kefali ya da Van balığı, sazangiller (Cyprinidae) familyasından Van Gölü'nün tuzlu ve yüksek derecede sodalı sularında yaşayabilen endemik bir balık türü. Van Gölü havzasına özgüdür.

<span class="mw-page-title-main">Somon Balığı</span>

Sombalığı, som balığı ya da somon olarak adlandırılan balıkların hepsi Salmoniformes sınıfının Salmonidae familyasına ait olsalar da aslında bu familyanın farklı cinslerindenlerdir: Salmo, Salmothymus, Stenodus ve Oncorhynchus.

En İyi Animasyon Filmi Akademi Ödülü, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından ilk kez 2001 yılında verilmeye başlandı. Güzel ve Çirkin (1991) En İyi Film Oscar'ına aday olmuş, Waltz with Bashir (2008) ise En İyi Yabancı Film Oscarı'na aday olmuş ilk ve tek animasyon filmleridir.

<span class="mw-page-title-main">Melyat Deresi</span> Pazarda bir akarsu

Melyat Deresi veya Venek Deresi, Rize ilinin Pazar ve Çayeli ilçelerini ayıran ve Karadenize akan bir nehirdir. Nehrin uzunluğu 20.3 kilometredir. Rize il merkezine 28 km mesafededir. Pazar doğu, Çayeli ise batı tarafında kalır. Derenin batı tarafında çoğunlukla Türkler ve az da olsa Hemşinliler yaşar. Lazların yaşadığı bölge, bu nehrin doğusunda kalır. Kaynağı Hemşin ilçesindeki Ceğalver Dağı olan nehrin; Zafer, Yavuzlar, Erenler, Çınartepe, Kaçkar, Kestanelik, Tektaş, Güneyköy, Şendere, Kuzayca, Örnek, Merdivenli, Leventköy ve Balıkçı köylerine sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">İyidere Deresi</span> Rize ilindeki en uzun akarsu

İyidere Deresi veya İkizdere Çayı, Rize ilinin İyidere, Kalkandere ve İkizdere ilçeleri ile Trabzon ilinin Of ve Hayrat ilçelerinin arasından geçen ve Karadeniz'e akan bir nehirdir. Rize ilindeki en uzun akarsudur. Ortalama debisi 28,35 m³/s'dir. Kaynağı İkizdere ilçesinin dağlık bölgeleri olan nehir, baskın olarak kuzey-kuzeybatı yönünde akmaktadır. Nehrin kaynağının denizden yüksekliği yaklaşık 3000 metredir ve nehrin uzunluğu yaklaşık 78,4 kilometredir. Nehrin yatak eğimi %38'dir. İspir'den Karadeniz'e giden D 925 kara yolu nehrin yanından geçer. Nehrin havza alanı 1047,4 kilometrekaredir. Kalkandere'nin merkezinden geçmekte olan "Karadere" adlı bir uzantısı vardır. Cimil ve Anzer derelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Nehirde sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir.

Salmo coruhensis veya bilinen adıyla Çoruh alabalığı, tatlı suda yaşayan alabalıkgillerden bir kırmızı benekli alabalık türüdür. Karadeniz'e akan Türkiye'deki ve muhtemelen Gürcistan'daki akarsularda yaşamaktadır. 2010 yılında tanımlanmıştır. İsmini Çoruh Nehri'nden almıştır.

Ponticola rizensis, Türkiye'ye endemik bir kaya balığı türüdür. İyidere Deresi, Güneysu Deresi, Sabuncular Deresi, Melyat Deresi, Fırtına Deresi, Arılı Deresi ve Çağlayan Deresi'nde yaşadığı kaydedilmiştir. İlk kez 2008 yılında tanımlanmış olan tür, tatlı su akıntılı, tabanı yuvarlak çakıl taşlarından oluşan bir akarsuda yaşamaktadır. Türün dişileri 8,7 cm (SL) uzunluğa, erkekleri ise 12,4 cm uzunluğa erişebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hopa Deresi</span> Artvinden Karadenize dökülen akarsu

Hopa Deresi, Hopa Çayı veya Hopa Nehri, Artvin ilinin Hopa ilçesinde bulunan ve Karadenize akan bir nehirdir. Hopa ilçesi bu nehrin çevresinde kurulmuştur. Balıklı Dağı'ndan doğan Galişka Deresi ve Sultanselim Dağı'ndan doğan Zalona (Koyuncular) Deresi'nin birleşmesi ile oluşmuştur. 11 km uzunluğundaki nehir, ilçe merkezinin batısında denizle karışır. Nehrin çevresi, Pleistosen dönemde oluşmuş birikinti ovaları bakımından zengindir.

İznik İncibalığı Sazangiller familyasına bağlı ve Türkiye'de bulunan İznik Gölü'ne endemik bir tatlı su balığıydı. 1941 yılında Türkiye'nin ilk kadın zoologu Fahire Battalgil tarafından tanımlanmıştır. 20. yüzyılın sonlarından beri görülmemiştir ve şu an için Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından soyu tükenmiş olarak kabul edilmektedir.

Chondrostoma colchicum veya Türkçe kullanılan adıyla karaburun balığı sazangiller familyasından bir tatlı su balığıdır. Adını Antik Kolhis Krallığı'ndan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Baraj Gölü</span> Türkiyede bir baraj gölü

Atatürk Baraj Gölü, Türkiye'nin Adıyaman, Şanlıurfa ve Diyarbakır illeri arasında yer alan bir baraj gölüdür. Fırat üzerinde Atatürk Barajı'nın inşa edilmesiyle oluşmuştur. 817 km2'lik yüzölçümüyle ülkenin en büyük üçüncü gölüdür. Gölün toplam su hacmi 48,5 milyar m3'tür.

Luciobarbus escherichii, sazangiller familyasından bir tatlı su balığıdır.

Capoeta banarescui veya Türkçede bilinen adlarıyla siraz balığı veya karabalık, sazangiller familyasından bir tatlı su balığıdır. Türkiye'ye endemik olan tür, ince veya kalın çakıllı zemini olan, hızlı akan sularda yaşar.

<i>Alburnoides fasciatus</i> Balık Türü

Alburnoides fasciatus veya Türkçede bilinen adıyla noktalı inci balığı, sazangiller familyasından bir tatlı su balığı türüdür. Batı Güney Kafkasya ve Türkiye'nin Karadeniz'e akan akarsularında yaşar. Batıda Kızılırmak Nehri'ne kadar görülen türün İyidere Deresi, Bolaman Irmağı, Güneysu Deresi, Sabuncular Deresi, Çoruh, Hopa Deresi, Fırtına Deresi, Arılı Deresi ve Çağlayan Deresi'nde yaşadığı tespit edilmiştir. Kaya, iri çakıl veya ince çakıl zeminli, hızlı akan sığ akarsuları tercih eder. Bilinen en büyük örneğin uzunluğu 13.8 cm, ağırlığı ise 32 gram olarak ölçülmüştür.

<i>Rutilus frisii</i> balık türü

Rutilus frisii, Rutilus cinsine bağlı bir balık türüdür. Karadeniz, Azak Denizi ve Marmara Denizi'ne akan akarsular, Paliastomi Gölü ve İznik Gölü'nde yaşadığı tespit edilmiştir. Volga, İyidere Deresi, Hopa Deresi ve Güneysu Deresi bu türün yaşadığı akarsulardan bazılarıdır.

Ponticola constructor veya Kafkas kaya balığı, Kafkasya'dan Karadeniz'e akan akarsulara özgü bir kaya balığı türüdür. Tatlı su balığı olan Kafkas kaya balığı, 20 cm uzunluğa erişebilir. Türkiye'de Çoruh, Terme Çayı ve Hopa Deresi'nde görülmüştür.

Squalius orientalis veya Türkçede kullanılan adıyla tatlı su kefali, sazangiller familyasından bir tatlı su balığı türüdür. Çoruh Nehri, Borçka Baraj Gölü, Ilıca Irmağı (Fatsa), Sırlı Deresi (Erzurum), Fırat Nehri, Urmiye Gölü'ne akan Zarrineh Nehri ve Gürcistan'daki bazı akarsularda görüldüğü bildirilmiştir. Şimdiye kadar tespit edilen en büyük örnek 53.2 cm uzunluğunda ve 16 yaşındaydı. Borkça Baraj Gölü'nde yapılan araştırmada türün ortalama boyu 28,3±7,83 cm, ortalama ağırlığı ise 364,35±353,86 olarak hesaplanmıştır.

Capoeta sieboldii veya Türkçede bilinen adıyla siraz balığı, sazangiller familyasından tatlı su balığı türüdür. Mevsimsel olarak nehirlere veya akarsulara bağlı bir dizi habitatta yaşar. Doğuda Sakarya Nehri ve batıda Rioni Nehri'ne kadar olan akarsularda görülmüştür. Şimdiye kadar tespit edilen en büyük örnek 45.5 cm uzunluğundaydı. Çoruh Nehri, Borçka Baraj Gölü, Deriner Baraj Gölü, Hirfanlı Baraj Gölü, Delice Irmağı, Kirmir Çayı ve Elekçi Deresi görüldüğü rapor edilen yerlerden bazılarıdır.