İçeriğe atla

Albertus Aquensis

Aix (-la-Chapelle) Albert veya Aachen'li Albert ; LatinceAlbericus Aquensis; fl. y. 1100) Birinci Haçlı Seferi ve erken Kudüs Krallığı tarihçisidir. 11. yüzyılın sonlarında doğdu ve daha sonra Aachen kilisesinde kanon (rahip) ve custos (koruyucu) oldu.[1][2]

Historia Hierosolymitanae expeditionis'in ("Kudüs'e Seferin Tarihi") veya 1125 ile 1150 yılları arasında yazılmış, Latince olarak on iki kitaptan oluşan Chronicon Hierosolymitanum de bello sacro'nun yazarı olması dışında hayatı hakkında başka hiçbir şey bilinmemektedir. Yazdığı bu tarih, 1095'te Clermont Konsili zamanında başlar, Birinci Haçlı Seferi'nin kaderi ve Kudüs'ün Latin Krallığı'nın daha önceki tarihi ile ilgilidir ve 1121'de aniden sona erer.[3]

Historia, Orta Çağ'da iyi biliniyordu ve büyük ölçüde Surlu William tarafından Historia rerum in partibus transmarinis gestarum'un ilk altı kitabı için kullanıldı. Modern zamanlarda, Edward Gibbon da dahil olmak üzere çoğu tarihçi tarafından yıllarca kayıtsız şartsız kabul edildi. Daha yakın zamanlarda Heinrich von Sybel ile başlayarak,[4] tarihsel değeri ciddi bir şekilde tartışıldı, ancak en iyi akademisyenin kararı, efsane bazı konular içermesine rağmen, genel olarak Birinci Haçlı Seferi olaylarının gerçek bir kaydını oluşturduğu şeklindedir.[5]

Albert, Kutsal Toprakları hiç ziyaret etmedi, ancak geri dönen haçlılarla önemli miktarda konuşma yapmış ve değerli yazışmalara erişimi varmış gibi görünmektedir.[1] Diğer birçok Birinci Haçlı Seferi vakayinamesinin aksine, Albert Gesta Francorum'a güvenmedi, kendi bağımsız röportajlarını kullandı;[6] Çalışması bu şiirle metinsel benzerlikler paylaştığı için Chanson d'Antioche'a da erişmiş olabilir.[7] Tarihin ilk baskısı 1584'te Helmstedt'te yayınlandı ve orijinal Latince ile bir çeviri Recueil des historiens des croisades, Cilt 4.iii'te (1879). Susan B. Edgington[8] tarafından Latince ve İngilizce olarak çevrilen modern bir baskı, Oxford Medieval Texts serisinde mevcuttur.[9] (bkz. Çeviride Haçlı Metinlerinin 24. ve 25. Ciltleri.)

Kaynakça

  1. ^ a b  Önceki cümlelerden bir veya daha fazlası artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Albert of Aix". Encyclopædia Britannica. 1 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 499.  Endnote: See
    • F. Krebs, Zur Kritik Alberts von Aachen (Munster, 1881)
    • B. Kugler, Albert von Aachen (Stuttgart, 1885)
    • M. Figeonneau, Le Cycle de la croisade et de la famine de Bouillon (Paris, 1877)
    • H. von Sybel, Geschichte des ersten Kreuzzuges (Leipzig, 1881)
    • F. Vercruysse, Essai critique sur la chronique d'Albert d'Aix (Liege, 1889).
  2. ^ Edgington, Susan B. "Albert of Aachen". The Crusades - An Encyclopedia. ss. 25-26. 
  3. ^ Albert of Aix. Medieval Sourcebook, Fordham University. "Historia Hierosolymita (Excerpts)". 9 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Sybel, H. von., Duff Gordon, L. (18--). The history and literature of the crusades 21 Eylül 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Londra.
  5. ^ Runciman, Steven (1951). A History of the Crusades, Volume I: The First Crusade and the Foundation of the Kingdom of Jerusalem (İngilizce). Cambridge: Cambridge University Press. s. 331. 
  6. ^ Albert of Aachen, Historia Ierosolimitana, i. I; i.24, 35; ii. 33, 65; iv. 53, 55; vi. 24; viii. 21
  7. ^ S. Edington (2007), pp. xxvi-xxvii
  8. ^ Bibliothèque nationale de France {BnF Data}. "Susan B. Edgington 18 Ekim 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.".
  9. ^ Jay Rubenstein (2008). The Journal of Ecclesiastical History. "Review: Albert of Aachen. Historia Ierosolimitana. History of the journey to Jerusalem. Edited and translated by Susan B. Edgington". 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Albert of Aachen, Albert of Aachen's History of the Journey to Jerusalem, cilt 1: Kitap 1-6. Birinci Haçlı Seferi 1095-1099, çev. SB Edgington (Farnham, 2013).
  • Aachen'li Albert, Aachen'den Albert'in Kudüs'e Yolculuk Tarihi, cilt. 2: Kitap 7-12. Latin Devletlerinin Erken Tarihi 1099-1119, çev. SB Edgington (Farnham, 2013).

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dorileon Muharebesi (1097)</span> I. Haçlı Seferi savaşı

Dorileon Muharebesi, 1 Temmuz 1097 tarihinde Birinci Haçlı Seferi'nin başlangıcında gerçekleşti. Eskişehir yakınında yapılan bu savaşta Haçlılar, I. Kılıçarslan'ın Anadolu Selçuklu ordusunu yenerek Anadolu'da ilerlemelerine devam ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Surlu William</span> Fransız tarihçi (1130-1186)

Surlu William Lübnan'da Sur Piskoposu; Haçlı ve Orta Çağ tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Clermont Konsili</span> Haçlı Seferlerinin başlangıç noktası olan konsey

Clermont Konsili, 1095 Kasım'ında, Papa II. Urbanus’un başkanlığında ve birçok din adamının katılımıyla gerçekleşen Clermont Konsili Haçlı Seferleri’nin başlangıç noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Godefroy de Bouillon</span> Fransız Orta Çağ şövalyesi

Godfrey de Bouillon Fransız Orta Çağ şövalyesi olan Aşağı Lorraine Dükü ve Birinci Haçlı Seferi liderlerinden birisi. Kutsal Kabir Koruyucusu unvanı ile Kudüs Krallığı'nın kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Nikea Kuşatması (1097)</span>

İznik Kuşatması, Kudüs'ü Müslümanlardan geri almak için başlatılan Haçlı seferine katılan ülkeler ve Bizans İmparatorluğu tarafından Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti İznik'e karşı yapılmış kuşatmaya verilen addır. Selçuklular İznik şehrini 1077 yılında yaşanmış Birinci İznik kuşatması sonucunda ele geçirmişti. İlk defa haçlılar 1096 yılında şehri geri almak için saldırsalar da, Selçuklu güçleri tarafından mağlup edildikten sonra geri çekilmişlerdir. İkinci kez haçlılar İznik saldırısını 1097 yılında gerçekleştirdiler. Şehri kurtarmak için Konya'dan İznik'e gelen I. Kılıç Arslan, mücadele sonunda şehri boşaltmak zorunda kaldı. Şehri kaybeden Anadolu Selçuklu Devleti, başkentini İznik'ten Konya'ya taşımak zorunda kaldı. Şehir tekrar Bizans hakimiyetine girdi. Haçlılar Kudüs'e Anadolu'dan ilerlemeye devam etti.

<span class="mw-page-title-main">El-Efdâl Şehinşâh</span> Fâtımî veziri (hd. 1094-1121)

El-Efdâl Şehinşâh veya uzun ismi ile El-Melik el-Efdâl ibn Bedr el-Cemâli Şehenşâh ve Latince: Lavendalius/Elafdalio; 1066, Akka - 11 Aralık 1121, Kahire), 1094-1121 döneminde Fâtımîler Hâlifeliği'nin veziri.

Sir James Cochran Stevenson Runciman CH, Steven Runciman olarak tanınır. Orta Çağ ile ilgili çalışmaları bilinen Britanyalı tarihçi. En tanınmış eseri, üç ciltlik Haçlıların Tarihi 'dir (1951–54). 1940'lı yıllarda İstanbul Üniversitesi'nde Bizans sanatı ve tarihi dersleri vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">1101 Haçlı Seferi</span> 1101 Haçlı Seferi

1101 Haçlı Seferi, Birinci Haçlı Seferi'nden sonra Kudüs Krallığı'na yerleşen Frank Haçlılarına destek sağlamak için 1101'de Avrupa'dan yapılan ek Haçlı seferleridir. Bu sefer, İstanbul'dan birbiri arkasından yürüyüşe geçen üç değişik sefer ordusu halindeydi. Birinci Haçlı Seferi'nin üçüncü safhası olarak da görülebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aşkelon Muharebesi</span> Aşkelon kalesi yanında 12 Ağustos 1099da yapılan muharebe

Aşkelon Muharebesi, Filistin Akdeniz sahilinde bulunan Aşkelon Kalesi yanında 12 Ağustos 1099'da yapılan muharebe. 1099'da Haçlıların Kudüs Kuşatması sonucu Kudüs'ü ele geçirip Haçlılar Kudüs Krallığı kurduktan sonra bu yeni devletin güneybatı sınırlarının güvenliğini sağlamak için yapılan ve çok kere Birinci Haçlı Seferi'nin son muharebesi olduğu olarak kabul edilen Haçlılar Kudüs Krallığı kralı seçilen Godfrey de Bouillon komutasındaki bir Haçlılar ordusu ile Fatımiler Veziri El-Efdâl Şehinşâh komutasındaki nispeten daha güçlü olan Fatımiler ordusu arasında yapılan bir muharebe. Haçlılar ordusu galip gelmiş Fatimiler ordusu büyük zayiat vererek mağlup olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs'ün Fethi (1187)</span>

Kudüs'ün Fethi veya Kudüs Kuşatması, 20 Eylül 1187'de Selahaddin Eyyubi'nin başlatmış olduğu kuşatmadır. Şehri savunan Kudüs komutanı İbelinli Balian'ın 2 Ekim 1187'de şehri teslim etmesiyle sona ermiştir. Kudüs'te yaşayan Hristiyan toplumun şehrin teslim edilmesi ile diğer Hristiyan topraklara göç etmiştir. Selahaddin'in Kudüs'ü almasıyla birlikte Kudüs Krallığı'nın başkenti Sur oldu. Avrupa'nın Üçüncü Haçlı seferinde Aslan Yürekli Richard, II. Philip Augustus ve Frederick Barbarossa tarafından Kudüs'ü kurtarmak için 1189'da yanıt geldi. Ancak bir sonuç çıkmadı ve Kudüs, Eyyubiler'in elinde kaldı.

Raymond d'Aguilers Birinci Haçlı Seferi'nin vakanüvisi (1096-1099). Sefer sırasında Provençal haçlı ordusu lideri Toulouse Kontu Raymond de Saint-Gilles'in din görevlisi oldu. Historia Francorum qui ceperunt Iherusalem isimli vakainamesi Kudüs'ün alınmasından hemen sonraki olaylar ile biter.

<span class="mw-page-title-main">Foucher de Chartres</span> Birinci Haçlı Sefer vakainüvisi

Foucher de Chartres rahipti ve Birinci Haçlı Seferi'ne katıldı. Uzun yıllar Kudüs Kralı I. Baudouin'e hizmet etti ve Haçlı Seferi'nin tarihini Latince yazdı.

Artah Antakya'nın 40 kilometre (25 mi) doğu-kuzeydoğusunda, Antakya'dan Halep'e devam eden Roma yolu üzerindeki Demir Köprü'nün doğusunda yer alan bir Orta Çağ kasabası ve kalesiydi.

Gervase veya diğer kullanım şekliyle Gervaise 1105/1106 yıllarından ölümüne kadar Celile Kontluğu yaptı. Fransa'da soylu bir ailede doğdu, Kudüs Kralı Baudouin onu 1100'de önce Kahya (Seneschal) yaptı daha sonra Celile Kontu olarak atadı. 1108'de Şam Atabeği Tuğtekin bir baskın yaparak ordusuyla birlikte Gervase'yi esir aldı. Fidye olarak Haçlıların elindeki üç büyük şehri istedi fakat Baudouin bu teklifi reddedince Gervaise infaz edildi.

Kserigordos, modern tarih yazımında sıklıkla yanlışlıkla Kserigordon, Anadolu'da bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Arsuf Kuşatması</span>

Arsuf Kuşatması, 1099'da Birinci Haçlı Seferi'nden hemen sonra gerçekleşmiştir. Şehir önceden kararlaştırılan haracı ödemeyince Godefroy de Bouillon tarafından kuşatılmıştır. Şehri ele geçirme girişimi, gemi yokluğu yüzünden başarısız olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Templum Domini</span> Kudüste kilise

Templum Domini(İbranicesinin Vulgata çevirisi: İbranice: 'הֵיכָל ה " YHVH Tapınağı"), Haçlılar tarafından Kudüs'teki Kubbetü's-Sahre için kullanılan bir addı. Kudüs Hristiyan Krallığı altında basılan sikkelerde tasvir edilen Kudüs'ün önemli bir sembolü haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Rhineland Katliamları</span>

Rhineland Katliamları, tarihte Birinci Haçlı Seferi'nin ilk aşaması olarak hatırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Yafa ve Aşkelon Kontluğu</span>

Yafa ve Aşkelon Kontluğu, Kudüs Krallığı'nın başlıca Haçlı devleti olmasının en büyük etkenini oluşturan dört büyük kontluktan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Dimyat Kuşatması (1249)</span> Yedinci Haçlı Seferinin parçası

Dimyat Kuşatması Yedinci Haçlı Seferi'nin bir parçası olarak gerçekleşen çatışma.