İçeriğe atla

Alberto Nagel

Alberto Nagel
Doğum07 Haziran 1965 (59 yaşında)
Milan
MeslekMediobanca CEO

Alberto Nicola Nagel (d. 7 Haziran 1965, Milano), 2008 yılından bu yana Mediobanca'nın CEO'luğunu yürütmektedir.

Biyografi

1984 yılında Istituto Leone XIII lisesinin klasik eğitim bölümünden mezun olduktan sonra, Milano Bocconi Üniversitesi’ne kayıt olmuş ve üniversite eğitimini  1990 yılında tamamlamıştır. 1991 yılında Mediobanca'da çalışmaya başlamıştır.

Evli ve iki çocuk babası olan Alberto Nagel İtalya'da mukim olup, iş faaliyetini Milano ile haftanın bir kısmını geçirdiği Londra'da yürütmektedir.

Mediobanca’daki kariyeri    

Profesyonel yaşamına 2 Nisan 1991 tarihine Mediobanca'da başlamış olan Alberto Nagel'in bütün kariyeri artan sorumluluklar ile Kurum içinde; önce Finansal Hizmetler, sonra 1997 yılında Sorumluluğunu üstlenmiş olduğu Genel Sekreterlik bünyesinde devam etmiştir. Mediobanca'nın Organizasyon yapısında meydana gelen gelişme ile Alberto Nagel, daha sonra Yatırım Bankacılığı Bölümünün Sorumluluğunu üstlenmiştir.

Alberto Nagel 1 Nisan 1995 tarihinde Yönetici, 1 Şubat 1998 tarihinde Orta Seviye Müdür, 12 Nisan 2002 tarihinde Genel Müdür yardımcısı ve 14 Nisan 2003 tarihinde Genel Müdür olarak atanmıştır. Alberto Nagel, 2007 yılının Temmuz ayında Murahhas Üye ve 2008 yılının Ekim ayında Mediobanca’nın CEO 11 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'su  olarak atanmış olup, halen bu görevi yürütmektedir.[1]

Doksanlı yıllarda Mediobanca tarafından yürütülen İtalyan özelleştirme işlemlerine katılmıştır. Bunlar arasında,  Enel (1999), BNL (1998) ve Finmeccanica (2000) özelleştirme işlemleri bulunmaktadır.

Aynı yıllarda İtalya'nın en büyük Birleşme ve Satın Alma işlemlerinden bazılarına katılmıştır. 1994/1995 yıllarında Credito Italiano'nun Credito Romagnolo ile ilgili Zorunlu Çağrı işlemini yürütmüştür; 1999 yılında Olivetti'nin Telecom Italia ile ilgili Zorunlu Çağrı sürecine katılmış ve 2000/2001 yıllarında Generali'nin INA ile ilgili Zorunlu Çağrısını yürütmüştür.Ayrıca, Banche Popolari Italiane bankalarının konsolidasyon sürecini yürütmüştür.

2004 yılında, Genel Müdür sıfatıyla, Mediobanca'nın ilk sanayi planını finans topluluğuna tanıtmıştır .

21 Haziran 2013 tarihinde finans topluluğuna sunulan 2014-2016 üç yıllık stratejik planın yaratıcısıdır. Ulusal ve uluslararası medya organlarında büyük yankı uyandırmış olan bu plan, İtalyan Kapitalizmi için bir dönüm noktası olarak tanımlanmıştır.[2]

Nagel tarafından iktisadi faaliyetin çeşitlendirilmesi aracılığı ile gerçekleştirilen yeni denge bugün önemli sonuçlara erişilmesini sağlamış ve Banka'nın iş birimlerini yeniden konumlandırmıştır.

Paris (2004), Moskova ve Lüksemburg (2005), Frankfurt, Madrid ve New York (2007), Londra (2008), İstanbul (2013) şubeleri ile yabancı pazarlarda Mediobanca'nın Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı faaliyetlerinin genişlemesi onun gayretiyle gerçekleşmiştir.

Aynı zamanda açılmış olan yurt dışı şubeleri, Mediobanca Grubunun perakende bankacılık alanında gelişimini başlatmıştır. 2007 yılında Compass tarafından Linea'nın satın alınmasıyla başlayan bu gelişim, Grubun yeni perakende bankası ve bugün İtalya'nın başlıca İnternet bankaları arasında yer alan CheBanca!'nın 2008 yılında piyasaya tanıtımı ile devam etmiştir. 2015 yılının sonunda perakende bankacılık alanı, Barclays Italia'nın perakende bankacılık faaliyetinin seçilen bir bölümünün satın alınmasıyla konsolide edilmiştir. 2015 yılında Nagel, Londra merkezli Cairn Capital, Credit Asset Management'in kontrol hissesini satın alarak Alternatif Portföy Yönetimi faaliyetini başlatmıştır.[3]

2016 yılında Alberto Nagel, finans topluluğuna 2019 itibarıyla üç yıllık stratejik planını sunmuştur. Bu plan; Kurumsal Yatırım Bankacılığı'nın ana faaliyet alanı ile Varlık Yönetiminin sinerji içinde geliştirilmesine ağırlık verilmesini öngörmektedir.[4][5]

Nagel tarafından plan ile birlikte açıklanan, yüksek varlık sahibi bireylere yönelik özel bankacılık hizmetlerinin geliştirilmesine fonksiyonel olan Banca Esperia'nın tamamının satın alınması da, bu çerçeve içinde konumlanmaktadır. 

Kaynakça

  1. ^ "Alberto Nagel, directeur général de Mediobanca, La Tribune". 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2017. 
  2. ^ Italian Business: No way Back - Financial Times Mediobanca Bids Arrivederci to Italy Inc. 24 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Mediobanca takes control of London-based Cairn Capital, Financial Times
  4. ^ Mediobanca lifts dividend after posting record revenues, Daily Mail
  5. ^ Mediobanca’s new business plans focuses on wealth management, Il Sole24ore [1] 26 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Banka</span> finansal etkinlikte bulunan kurum

Banka, faizle para alınıp verilebilen, kredi, iskonto, kambiyo işlemleri yapan, kasalarında para, değerli belge, eşya saklayan ve bunun dışındaki diğer ticari, finansal ve ekonomik etkinliklerde bulunan kuruluşlara denir. En yaygın üçüncül sektörlerden biridir. Banka sözcüğü İtalyanca banca sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Para bozma gişesi, para bozma yeri anlamına gelir. Kredilendirme faaliyetleri doğrudan banka tarafından veya sermaye piyasaları aracılığıyla dolaylı olarak da yapılabilir. Bankalar genellikle uluslararası bir dizi sermaye standardı olan Basel Anlaşmalarına dayanan asgari sermaye gereksinimine tabidir. Bankalar bir ülkenin finansal sistem ve ekonomisinde önemli bir rol oynadıklarından, yargı alanlarının çoğu bankalar üzerinde yüksek derecede düzenleme uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası</span> Türkiyenin merkez bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), banknot ihraç eden, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin para ve kredi politikasını yürüten, veznedarlık görevini üstlenmiş ve devletin iktisadi ve mali danışmanlığını yapan yasal olarak bağımsız bir ekonomik kurumdur. Kâğıt para (banknot) basma tekelini elinde bulundurur ve bu yetkiye istinaden bağımsız olarak para politikasını belirler. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce basılan madeni paraların tedavülü de Merkez Bankasınca sağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Garanti BBVA</span> Yabancı sermayeli Türk bankası

Garanti BBVA, 1946 yılında Ankara'da kurulmuş özel sermayeli bir bankadır. 30 Eylül 2014 tarihi itibarıyla 107 milyar ABD dolarına ulaşan konsolide aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük ikinci özel bankasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Finans</span> Akademik disiplin

Finans, para, döviz ve sermaye varlıklarının incelenmesi ve disiplinidir. Mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketiminin incelenmesi olan ekonomi ile ilgilidir ancak ondan farklıdır. Kapsama dayalı olarak Finansal sistemlerde finansal faaliyetlere ilişkin disiplin, kişisel, kurumsal ve kamu finansmanı olarak ayrılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Credit Suisse</span> Merkezi İsviçrede bulunan banka ve finans şirketi

Credit Suisse, Merkezi Zürih, İsviçre'de bulunan banka ve finans şirketidir. 5 Temmuz 1856 yılında Alfred Escher'in Schweizerische Kreditanstalt'ı kurmasıyla meydana gelmiştir. Özelleştirilmiş hizmetlerin yanı sıra Credit Suisse, dünya genelinde tüm büyük finansal merkezlerde ofisleri bulunan dokuz küresel "bulge bracket" bankasından biridir. Yatırım bankacılığı, özel bankacılık, varlık yönetimi ve paylaşılan hizmetler gibi hizmetler sunmaktadır. Banka, sıkı banka-müşteri gizliliği ve bankacılık gizliliği ile bilinir. Finansal İstikrar Kurulu, Credit Suisse'i küresel sistemik öneme sahip bir banka olarak değerlendirmektedir. Credit Suisse, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) önde gelen bayilerinden biri ve döviz (Forex) piyasalarında da faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İş Bankası</span> özel sermayeli küresel Türk bankası

Türkiye İş Bankası A.Ş., kısaca İş Bankası, Türkiye'de bireysel ve ticari bankacılık hizmeti sunan en büyük özel bankadır. 1924'te Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle kurulan İş Bankası, cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankasıdır. 2023'te 2.5 trilyon Türk lirası aktif büyüklüğe ulaşan banka, The Banker dergisinin açıkladığı sıralamaya göre ana sermaye bazında dünyanın en büyük 181. bankasıdır. Aralık 2021 itibarıyla 21'i yurt dışında olmak üzere 1.195 şube, 6.476 bankamatik ve 22 bini aşkın personeli bulunan İş Bankası'nın ayrıca Almanya'da İşbank AG, Gürcistan'da İşbank Georgia A.Ş. ve Rusya'da İşbank A.Ş. adıyla üç iştiraki vardır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Ekonomi Bankası</span> Özel sermayeli Türk bankası

Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türkiye'de faaliyet gösteren İstanbul merkezli özel mevduat bankasıdır. 1927 yılında Kocaeli Halk Bankası T.A.Ş. unvanıyla kurulup 1982 yılına kadar bu isimle faaliyet göstermiştir. Bu tarihten itibaren yurt çapında faaliyet göstermeye başlayan bankanın genel müdürlüğü İstanbul’a taşınmış, unvanı da Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (TEB) olarak değişmiştir. Banka, 2005 yılında Euro bölgesinin ve dünyanın önde gelen bankalarından biri olan BNP Paribas ile stratejik ortaklık anlaşması imzalamıştır. Türk Ekonomi Bankası, Türkiye'deki faal bankalar arasında Ziraat Bankası (1863) ve Türkiye İş Bankası'ndan (1924) sonra en köklü üçüncü banka konumundadır.

Aracı kuruluş ya da aracı kurum; sermaye piyasası faaliyetlerinde bulunmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu’nca(SPK) yetkili kılınmış bankalar ve aracı kurumlardır. Bankalar kuruluş, denetim, gözetim, muhasebe, mali tablo ve rapor standartları konularında Bankacılık Kanunu'na tabidir. Aracı kuruluşların kuruluş, faaliyet ve yetkilendirilmelerine ilişkin esaslar Sermaye Piyasası Kurulu’nun (Kurul) Seri: V No:46 sayılı “Aracılık Faaliyetleri ve Aracı Kuruluşlara İlişkin Esaslar Tebliği” ile düzenlenmiştir.

Akbank, Ocak 1948'de Adana'da Hacı Ömer Sabancı'nın da aralarında bulunduğu bir grup iş insanı tarafından bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak amacıyla kurulmuş özel banka. Yaklaşık 94 milyar dolar seviyesindeki aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük bankalarından biri haline gelmiştir. Akbank 2017 yılında Brand Finance tarafından hazırlanan “Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası” araştırmasında üst üste 6. Kez ‘Türkiye’nin En Değerli Banka Markası’ olmuştur. Akbank bu marka değeri ile dünya genelinde 500 bankanın bulunduğu listede 94. sırada yer almıştır. Akbank ayrıca, 2015 yılında Brand Finance'in yaptığı “Dünyanın En Değerli 500 Markası” araştırmasında “Türkiye’nin En Değerli Markası” olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bank Asya</span>

Bank Asya, Türkiye'de faaliyet gösteren devlet bankası. Altıncı özel finans kurumu olarak 24 Ekim 1996 tarihinde Altunizade'deki Merkez Şubesi ile faaliyetlerine başlamış ve 20 Aralık 2005 tarihinde "Müflis Asya Finans Kurumu Anonim Şirketi" olan şirket unvanı "Müflis Asya Katılım Bankası Anonim Şirketi" olarak değiştirilmiştir. 3 Şubat 2015 tarihinde TMSF, bankanın Gülen cemaati ile bağlantılı olması gerekçesiyle şirket yönetiminin %63'üne el koymuştur. 29 Mayıs 2015 tarihinde ise bankanın tamamı TMSF'ye devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İller Bankası</span> Kamusal sermayeli Türk kalkınma ve yatırım bankası

İLBANK A.Ş., bütün işlemlerinde kuruluş kanunu ve özel hükümlerine bağlı, tüzel kişiliğe sahip, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan bir kamu kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">QNB Finansbank</span> Yabancı sermayeli Türk bankası

QNB Finansbank, 1987 yılında Hüsnü Özyeğin tarafından kurulan ve günümüzde QNB Grup yönetiminde olan bir mevduat bankası.

Aktif Bank, 1999 yılında Çalık Holding bünyesinde kurulan, 2007'de yeniden yapılandırılan ve 2008 yılında Aktif Bank adını alan, Türkiye'nin özel sermayeli yatırım bankasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İslami bankacılık</span>

İslami bankacılık olarak adlandırılan sistem, aktivitelerini şeriatı esas alarak belirlemektedir. Şeriat, ödünç verilen paradan para kazanmayı yasaklamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bankpozitif</span> Yabancı sermayeli Türk kalkınma ve yatırım bankası

Bankpozitif, 2002 yılında TMSF tarafından satışa çıkarılan Toprak Yatırım Bankası A.Ş. hisselerinin yine aynı yıl kurulan C Faktoring A.Ş. tarafından satın alınmasının ardından, 2004 yılından itibaren Ankara ve İzmir'de kurumsal ve bireysel bankacılık hizmetleri veren bankadır.

<span class="mw-page-title-main">Koçbank</span>

Koçbank, Türkiye'de faaliyet göstermiş eski bir banka.

Azerbaycan'daki finans sistemi, borçlanma ve borç verme ve varlıkların transferine ilişkin hükûmet politikası ve düzenlemelerinden oluşmaktadır. Sistem, bankalar, sigorta şirketleri, diğer finans kuruluşları, emeklilik sistemi, finansal piyasalar ve ödeme sistemlerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şahap Kavcıoğlu</span> Türk siyasetçi

Şahap Kavcıoğlu, Türk bankacı, ekonomist, siyasetçi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski başkanı ve mevcut Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Agnelli</span> İtalyan Mucit

Giovanni Agnelli, İtalyan iş insanı ve FIAT'ın kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Sina Bank</span>

Sina Bank, perakende, ticari ve yatırım bankacılığı hizmetleri sunan özel bir İran bankacılık kuruluşudur. Şirket, hükûmetin bankacılık sistemini özelleştirmesinin bir parçası olarak 1985 yılında kuruldu. Banka, Tahran'da kurulduğunda ülke çapında 1998 çalışanı ve 253 şubesiyle faaliyet gösteriyordu. Sina Bank, Tahran Borsası'nda işlem görmektedir ve şu anda İran'daki sekiz özel bankadan biridir. Banka şu anda İran'ın 64'üncü büyük şirketidir. 2007 yılında Sina Bank'ın başlangıç özsermayesi 10 Milyar IRR idi.