İçeriğe atla

Albert Szent-Györgyi

Albert von Szent-Györgyi
Albert von Szent-Györgyi National Institutes of Health'te görevlendirildiği dönemde
Doğum16 Eylül 1893(1893-09-16)
Budapeşte, Macaristan, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
Ölüm22 Ekim 1986 (93 yaşında)
Woods Hole, Massachusetts
MilliyetMacaristan
VatandaşlıkMacaristan, ABD
Mezun olduğu okul(lar)Semmelweis University, MD
University of Cambridge, PhD
ÖdüllerNobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü (1937)
Kariyeri
DalıFizyoloji
Biyokimya
Çalıştığı kurumlarSemmelweis Üniversitesi, Szeged Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi
İmza

Albert von Szent-Györgyi de Nagyrápolt (d. 16 Eylül 1893 - ö. 22 Ekim 1986), 1937 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmış olan Macar fizyolog.[1] C vitaminini ve sitrik asit döngüsü bileşenleri ve reaksiyonlarını keşfetmesi ile bilinir. Ayrıca, II. Dünya Savaşı'nda Macar direnişinde etkin rol aldı ve savaştan sonra siyasete katıldı.

Kaynakça

  1. ^ Kyle, R. A.; Shampo, M. A. (2000). "Albert Szent-Györgyi--Nobel laureate". Mayo Clinic proceedings. Mayo Clinic. 75 (7). s. 722. PMID 10907388. 

İlgili Araştırma Makaleleri

22 Ekim, Miladi takvime göre yılın 295. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 70 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Aktin</span> yuvarlak şekilli, yapısal bir protein

Aktin, yuvarlak şekilli, yapısal bir protein. Heliks şeklinde polimerize olarak mikrofilament olarak da bilinen aktin filamentlerini oluşturur. Aktin filamentleri hücresel iskeleti oluşturur- ökaryotik hücrelerde, üç boyutlu, hücreyi boydan boya saran ağ. Aktin filamentleri hücreye mekanik destek sağlar, hücrenin şeklini belirler, hücrenin hareket etmesine olanak sağlar ; bazı tip hücrelerarası bariyerlerin oluşumunda, sitoplazma akıntısında ve hücre bölünmesi sırasında hücrenin ekvatorunda boğum oluşmasında rol alırlar. Kas hücrelerinde, miyozin adlı proteinle birlikte, kasılma eyleminin gerçekleştirilmesinde asli bir rol alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Charles Barkla</span> İngiliz fizikçi

Charles Glover Barkla, İngiliz fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">RNA dünyası hipotezi</span> Dünyadaki yaşamın erken evrimsel tarihindeki varsayımsal aşama

RNA dünya hipotezi, RNA esaslı hayat şimdiki DNA esaslı hayattan önce hüküm sürmüştür. DNA gibi bilgi depolayabilen ve proteinler (enzimler) gibi tepkimeler kataliz eden RNA hücresel veya ön hücresel yaşamın kurulmasını sağlamış olabilir. Günümüzde yaşamın kökeni hakkındaki bazı kuramlar RNA esaslı kataliz ve bilgi depolamayı hücrenin evrimindeki ilk aşama olarak sunuyorlar. RNA esaslı dünyanın günümüzün DNA ve protein dünyasına evrildiği iddia ediliyor.DNA, daha büyük kimyasal dengesi sayesinde, protein, amino asitlerin büyük çeşitliliği içinde kataliz yapma özelliği nedeniyle özelleşmiş katalitik molekül olurken, bilgi depolama görevini üstlendi. RNA dünya hipotezi, günümüz hücrelerinde RNA’nın, özellikle rRNAnın, RNA dünyasının evriminin bir izi olduğunu savunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Theodor Svedberg</span> Kimyager

Theodor H. E. Svedberg Nobel Kimya Ödülü sahibi İsveçli kimyager. Kolloidler üzerine çalışmaları, Albert Einstein ve Polonyalı jeofizikçi Marian Smoluchowski'nin ileri sürdüğü Brown hareketi ile ilgili teorilerini destekledi. Bu çalışmaları süresince, analitik ultrasantrifüj tekniğini geliştirdi ve bunun proteinlerin birini diğerlerinden saf olarak ayırmaya yaradığını gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Aaron Klug</span>

Aaron Klug OM, Litvanya doğumlu Britanyalı kimyager ve biyofizikçi. Kristalografik elektron mikroskobunun gelişimi ve biyolojik olarak önemli nükleik asit-protein komplekslerinin yapısının aydınlatılması konusundaki çalışmaları için 1982 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Eötvös Loránd Üniversitesi</span>

Eötvös Loránd Üniversitesi ya da ELTE, 1635 yılında Nagyszombat 'da kurulmuş, ardından 1777 yılında Budapeşte'ye taşınmış, Macaristan'ın en büyük ve en iyi üniversitesi niteliğindeki üniversite kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Philip Showalter Hench</span> Amerikalı hekim (1896 – 1965)

Philip Showalter Hench, Amerikalı hekim. Hench, Mayo Clinic'deki iş arkadaşı Edward Calvin Kendall ve İsviçreli kimyager Tadeus Reichstein ile birlikte 1950 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü, kortizon hormonunu keşifleri ve romatoid artrit tedavisinde kullanımı nedeniyle kazandılar. Nobel Ödül Komitesi gerekçeyi "Adrenal korteks ile ilişkili hormonun ve onun yapısı ve biyolojik etkileri ile ilgili keşifleri nedeniyle verilmiştir." şeklinde açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Edward Calvin Kendall</span> Amerikalı kimyager (1886 – 1972)

Edward Calvin Kendall, Amerikalı kimyager. 1950 yılında Kendall, Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü İsviçre'li kimyager Tadeus Reichstein ve Mayo Clinic hekimi Philip S. Hench ile birlikte adrenal bez hormonları ile ilgili çalışmaları nedeniyle kazandılar. Kendall sadece adrenal bez ile ilgilenmedi ayrıca tiroid bezinde üretilen tiroksin hormonunu da izole etmeyi başarmıştır. Ayrıca glutatyon ve kimyasal yapısı ile ilgili çalışmalar da yapmıştır. Kendall 1915 yılında Rebecca Kennedy ile evlendi ve ondan 4 çocuğu oldu. Kendall 1972 yılında New Jersey'de öldü.

<span class="mw-page-title-main">András Róna-Tas</span>

András Róna-Tas, Széchenyi ödüllü Macar dilbilimci, oryantalist, öğretim üyesi, Macar Bilimler Akademisi üyesi. Eski Macar Tarihi, Tibetistik, Türkoloji ve Mongolistik bilimlerinin ünlü araştırmacısı. Macarların Türk dili ve kültürü ile ilişkisinin araştırılmasına büyük katkısı oldu. 1990-1992 yılları arası József Attila Üniversitesi Rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Werner Arber</span>

Werner Arber İsviçreli mikrobiyolog ve genetikçi. Amerikalı araştırmacılar Hamilton Smith ve Daniel Nathans ile birlikte, Werner Arber 1978 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü restriksiyon endonükleaz enzimlerini keşfi nedeniyle kazanmıştır. Bu araştırmacıların çalışmaları rekombinant DNA teknolojisinin gelişimine öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hamilton O. Smith</span>

Hamilton Othanel Smith Amerikalı mikrobiyolog ve Nobel Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. Nobel Ödülü'nü restriksiyon enzimleri üzerine çalışmalarıyla Daniel Nathans ve Werner Arber ile birlikte almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Venkatraman Ramakrishnan</span>

Venkatraman "Venki" Ramakrishnan Hindistan doğumlu ABD ve Birleşik Krallık vatandaşı yapısal biyolog. 2009 yılında "ribozomun yapısı ve fonksiyonu" konulu çalışmalarıyla Thomas A. Steitz ve Ada E. Yonath ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Ramakrishnan halihazırda MRC'in Moleküler biyoloji laboratuvarında Cambridge, İngiltere'de çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Godfrey Hounsfield</span>

Sir Godfrey Newbold Hounsfield, CBE, FRS,, İngiliz elektrik mühendisi. 1979 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü, Allan McLeod Cormack ile birlikte X-ray temelli Bilgisayarlı tomografi ve tanısal teknikleri üzerine yaptığı çalışmaları nedeniyle kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">César Milstein</span> Arjantinli biyolog (1927-2002)

César Milstein, Arjantinli biyokimyacı. Antikor araştırmalarıyla tanınmıştır. 1984 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü Niels Kaj Jerne ve Georges J. F. Köhler ile birlikte antikor araştırmaları nedeniyle kazanmıştır.

Joseph Edward Murray Amerikan plastik cerrah. 23 Aralık 1954 tarihinde tek yumurta ikizleri Richard ve Ronald Herrick arasında ilk kez başarılı bir böbrek naklini gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Rotblat</span> Polonya asıllı İngiliz fizikçi

Joseph Rotblat, Polonya doğumlu İngiliz vatandaşlığına geçen fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Mikrobiyolog</span> mikroskobik organizmaların özelliklerini araştıran kişi

Mikrobiyolog, Bilim mesleklerinden biri; genellikle çıplak gözle görülemeyen canlıları araştıran bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan'daki üniversitelerin ve kolejlerin listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Macaristan'daki üniversiteler genellikle Yükseköğretim Yasası uyarınca Parlamento Yasası ile kurulmuştur. Yeni devlet üniversiteleri ve özel üniversiteler için, eğitimden sorumlu bakanlıktan ve daha sonra da Macaristan Ulusal Meclisinden onay almak gerekir. Macar devlet yükseköğretim sistemi, hem eğitim müfredatı hem de doktora derecesine kadar ilgili dereceleri sağlayan ve ayrıca araştırma faaliyetlerine katkıda bulunan üniversiteler ve diğer yükseköğretim kurumlarını içerir. Genel olarak, Macar devlet üniversiteleri, öğrenim ücreti almazlar.

<span class="mw-page-title-main">Semmelweis Universitesi</span>

Semmelweis Universitesi, Macaristan'ın Budapeşte kentinde 1769 yılında kurulan araştırma odaklı bir tıp üniversitesidir. Altı fakülte ve doktora okulu ile tıp ve sağlık bilimlerinin tüm alanlarını kapsar. Macaristanın ilk olmak üzere, Avrupa'nın en köklü ve önde gelen tıp fakültelerinden birine sahiptir.