İçeriğe atla

Albert Pierrepoint

Albert Pierrepoint
Doğum30 Mart 1905(1905-03-30)
Clayton, İngiltere
Ölüm10 Temmuz 1992 (87 yaşında)
Southport, Merseyside, İngiltere
MeslekCellat, Kamu Personeli
Evlilik
Annie Fletcher (e. 1943)
Ebeveyn(ler)
  • Henry Pierrepoint
  • Mary Buxton
Akraba(lar)Thomas Pierrepoint (amcası)
Albert Pierrepoint'un 1932 ve 1955 yılları arasında gerçekleştirdiği infazların ayrıntılarını not aldığı kayıt defteri, Ulusal Adalet Müzesi, Nottingham

Albert Pierrepoint (30 Mart 1905 – 10 Temmuz 1992) 1956'da sona eren 25 yıllık kariyerinde 435 ila 600 kişiyi idam eden bir İngiliz cellattı. Babası Henry ve amcası Thomas'da ondan önce resmi cellatlardı.

Pierrepoint, Yorkshire'ın West Riding bölgesinde Clayton'da doğdu. Babasının aralıklı çalışması ve çok içki içmesi nedeniyle ailesi maddi olarak zorlandı. Pierrepoint, cellat olmak istediğini henüz küçük yaşta iken biliyordu ve Eylül 1932'de, 27 yaşındayken cellat yardımcısı olarak işe alındı. İlk idamı, o yılın Aralık ayında, amcası Tom'un yanındaydı. Ekim 1941'de baş cellat olarak ilk idamını gerçekleştirdi.

Görev süresi boyunca, Almanya ve Avusturya'da savaş suçlarından hüküm giymiş 200 kişiyi ve aralarında Gordon Cummins, John Haigh (Asit Banyosu Katili) ve John Christie'nin de bulunduğu birkaç yüksek profilli katili astı.

1956'da Pierrepoint, bir şerifle ödeme konusunda bir anlaşmazlığa karıştı ve bu olay emekli olmasına yol açtı. 1940'ların ortasından 1960'lara kadar Lancashire'da bir bar işletti. 1974'te, bundan sonra pozisyonunu değiştirmiş olsa da, ölüm cezasının caydırıcı olmadığı sonucuna vardığı anılarını yazdı. Görevini her zaman ciddiyetle yapan Pierrepoint, infazın "kendisi için kutsal" olduğunu söyledi.[1] Hayatı, Timothy Spall tarafından canlandırıldığı 2005 filmi Pierrepoint gibi çeşitli kurgu eserlerine dahil edildi.

Cellat yardımcısı (1931-1940)

19 Nisan 1931'de Pierrepoint, Hapishane Komiserlerine bir mektup yazdı ve cellat yardımcısı olmak için başvuruda bulundu. Boş yer olmadığı için geri çevrildi, ancak altı ay sonra görüşme için davet aldı. Kabul edildi ve uygulama için bir mankenin kullanıldığı Londra'daki Pentonville Hapishanesinde dört gün eğitim gördü. Eylül 1932'nin sonunda cellat yardımcısı olarak resmi kabul mektubunu aldı.

Aralık 1932'nin sonlarında Pierrepoint ilk infazını gerçekleştirdi. Amcası Tom, kardeşini öldüren İrlandalı genç bir çiftçi olan Patrick McDermott'un asılması için Özgür İrlanda Devleti hükûmeti tarafından sözleşme imzalamıştı; Tom, İngiltere dışında olduğu için kendi asistanını seçmekte özgürdü ve Pierrepoint'i yanına aldı. Asmak için Dublin'deki Mountjoy Hapishanesine gittiler. Sabah 8.00 için planlandı ve gerçekleştirmesi bir dakikadan az sürdü. Pierrepoint'in asistan olarak görevi, mahkûmu iskeleye kadar takip etmek, mahkûmun bacaklarını birbirine bağlamak ve ardından baş cellat mekanizmayı harekete geçirmeden önce kapaktan geri adım atmaktı.

1930'ların geri kalanında Pierrepoint bakkal işinde ve cellat yardımcısı olarak çalıştı. Görevlerinin çoğu, Pierrepoint'in çok şey öğrendiği amcası Tom ile birlikteydi. Özellikle amcasının ağırbaşlı ve sağduyulu yaklaşımından ve tavrından etkilenmişti; Ayrıca Tom'un tavsiyesine uydu "eğer viski olmadan yapamıyorsan, hiç yapma."

Temmuz 1940'ta Pierrepoint, sömürge yöneticisi Sir Michael O'Dwyer'ı vurmaktan hüküm giymiş bir Pencap mültecisi olan Udham Singh'in idamında yardımcıydı. İnfazdan bir gün önce, yeni terfi eden baş cellat Stanley Cross, düşme uzunluğu hesaplamalarını karıştırınca Pierrepoint doğru ölçümler konusunda tavsiyede bulunmak için devreye girdi; Pierrepoint kısa süre sonra baş cellatlar listesine eklendi.

Savaşla ilgili infazlar

İkinci Dünya Savaşı sırasında Pierrepoint 15 Alman casusunu astı.

Ağustos 1943'te Pierrepoint, beş yıllık bir flörtün ardından Anne Fletcher ile evlendi. Düğünden birkaç hafta sonra, iki sabotajcıyı asmak için Cebelitarık'a uçuncaya kadar, karısına ikinci mesleğinin cellatlık olduğunu bahsetmedi; dönüşünde yokluğunun nedenini açıkladı ve karısı dedikoduları duyduktan sonra ikinci işini başından beri bildiğini söyledi.

1945'in sonlarında, Bergen-Belsen toplama kampının kurtarılması ve ardından kampın yetkilileri ve görevlilerinin yargılanmasının ardından, Pierrepoint, ölüme mahkûm edilenlerden on birinin ve diğer iki Almanın infazını gerçekleştirmek üzere Almanya'nın Hamelin kentine gönderildi. Mesleği ile bağlantılı olarak herhangi bir tanıtımdan hoşlanmadı ve adının General Sir Bernard Montgomery tarafından basına duyurulmasından dolayı mutsuzdu. Kendisine fahri askeri yarbay rütbesi verildi ve 13 Aralık'ta önce kadınları tek tek, sonra erkekleri ikişer ikişer infaz etti. Pierrepoint birkaç kez Hamelin'e gitti ve Aralık 1948 ile Ekim 1949 arasında, genellikle günde 10'dan fazla olmak üzere 226 kişiyi ve birkaç kez 2 gün boyunca 17'ye kadar olan grupları idam etti.

Pierrepoint'in cellat olarak uzmanlığına ve Alman savaş suçlularını Hamelin'de asma deneyimine rağmen, Nürnberg mahkemelerinde verilen cezaları infaz etmek üzere cellat olarak seçilmedi; iş, nispeten tecrübesiz olan Amerikalı Başçavuş John C. Woods'a gitti. Basın infaz sürecini gözlemlemeye davet edildi ve daha sonra asmaların kötü yapıldığını gösteren fotoğraflar yayınlandı. Kapı açıldıktan sonra Wilhelm Keitel'in ölmesi 20 dakika sürdü; tuzak yeterince geniş değildi, bu yüzden bazı adamlar düşerken kenarlara çarptı (bu süreçte birden fazla kişinin burnu yırtıldı) ve diğerleri boyunları kırılmak yerine boğularak öldüler.[2][3]

Savaş sonrası

Savaştan sonra, Pierrepoint teslimat işinden ayrıldı ve Oldham'ın Hollinwood bölgesindeki Manchester Road'daki Help the Poor Struggler adlı bir barın kirasını devraldı. 1950'lerde bardan ayrıldı ve Preston, Lancashire yakınlarındaki Much Hoole'da daha büyük Rose and Crown'u kiraladı. Daha sonra asıl mesleğini değiştirdiğini söyledi.

1948'de Parlamento, ölüm cezasına devam edilip edilmeyeceği sorusunu gündeme getiren yeni bir Ceza Adaleti Yasasını tartıştı. Tartışmalar sürerken hiçbir infaz gerçekleşmedi ve Pierrepoint yalnızca kendi barında çalıştı. Tasarı Lordlar Kamarası'nda başarısız olunca, dokuz aylık bir aradan sonra idamlar yeniden başladı. Ertesi yıl, İçişleri Bakanı Chuter Ede, Birleşik Krallık'ta idam cezasını araştırmak için bir Kraliyet Komisyonu kurdu. Pierrepoint, Kasım 1950'de ifade verdi ve komisyon üyeleri için Wandsworth hapishanesinde bir sahte askıyı dahil etti.

Ölümü

Pierrepoint ve karısı, 1960'larda sahil kasabası Southport'a emekli olana kadar barlarını işlettiler. 1974'te otobiyografisi Cellat: Pierrepoint'i yayınladı. 10 Temmuz 1992'de 87 yaşında yaşamının son dört yılını geçirdiği huzurevinde öldü.[4][5]

Kaynakça

  1. ^ Pierrepoint 1977, s. 187.
  2. ^ Bailey 1989, s. 172.
  3. ^ Fielding 2008a, ss. 202-203.
  4. ^ Fielding 2008a, ss. 273-274.
  5. ^ Klein 2006, ss. 214 and 228.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erdal Eren</span> Türkiye Devrimci Komünist Partisi militanı

Erdal Eren, Halkın Kurtuluşu ve Türkiye Devrimci Komünist Partisi mensubu militan. 12 Eylül Darbesi'nden sonra 1980-1984 arasında idam edilen 50 mahkûmdan biridir. 2 Şubat 1980 günü Piyade Er Zekeriya Önge'yi öldürdüğü iddiası ile yargılanıp 19 Mart 1980'de ölüm cezasına çarptırılmış, darbe sonrasında idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saddam Hüseyin</span> 5. Irak cumhurbaşkanı

Saddam Hüseyin Abdülmecid et-Tikriti, Iraklı siyasetçi. Irak'ın beşinci cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Giyotin</span> İdam aracı

Giyotin, idam mahkûmunun başını kesmek amacıyla geliştirilmiş bir çeşit idam aracı. Giyotin ilk kez 1792 yılında Jacques Nicholas Pelletier adlı bir hırsızı idam etmek için kullanılmıştır.

<i>Yedi Asılmışların Hikayesi</i>

Yedi Asılmışların Hikâyesi, Leonid Andreyev'in ünlü eseri. 1905'te patlak veren ve ancak 1907'de bastırılabilen ilk devrim döneminde yaşanan intihar ve idamları konu alan kitaptır. Schlüsselburg kalesi ve çoğunluğu kale şeklinde olan hapishanelerin dolup taştığı günlerde, Sibirya'ya kürek mahkûmu olarak gönderilen ve nüfus kütüğü silinen Rus hümanist ve aydınlarından birçoğu bu tarihlerde idam edilmiştir.

Ölüm cezası olarak da bilinen ve daha önce adli cinayet olarak adlandırılan idam cezası, bir suçun cezası olarak bir kişinin öldürülmesinin devlet tarafından onaylanmış uygulamasıdır ve genellikle kişinin söz konusu cezayı gerektiren normları ihlal etmekten sorumlu olduğu sonucuna varmak için yetkili, kurallarla yönetilen bir süreci takip eder. Bir suçlunun bu şekilde cezalandırılmasını emreden hüküm, ölüm cezası olarak bilinir ve cezanın yerine getirilmesi eylemi infaz olarak adlandırılır. Ölüm cezasına çarptırılan veya infaz edilmeyi bekleyen mahkumlara "idam mahkumu" denir. Etimolojik olarak idam terimi, kafa kesme yoluyla infaz anlamına gelir, ancak infazlar asma, vurma, zehirli iğne, taşlama, elektrik verme ve gaz verme gibi birçok yöntemle gerçekleştirilir.

<i>Yeşil Yol</i> (film) 1999 yapımı Amerikan dram ve gizem filmi

Yeşil Yol, 1999 yılında çekilen ABD yapımı bir dram filmidir. Yönetmeni ve senaristi Frank Darabont'tur. Film, Amerikalı ünlü bilimkurgu yazarı Stephen King'in aynı adlı romanından uyarlanmıştır.

Mustafa Pehlivanoğlu, Türk Ülkücü militan. 10 Ağustos 1978'de dört kahvehaneyi otomatik silahla tarayıp 5 kişiyi öldürdüğü, 12 kişiyi yaraladığı iddia edilerek yargılandı ve 18 Ekim 1979'da idama mahkûm edildi. 12 Eylül Darbesi'nden sonra cezası infaz edildi. 1980-1984 arasında idam edilen 8'i sağ görüşlü 50 mahkûmdan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Lincoln Burrows</span> kurgusal karakter

Lincoln Burrows, Prison Break dizisinde Dominic Purcell'in canlandırdığı karakterdir. Genç Lincoln'nü Max Kirsch ve Hunter Jablonski canlandırmıştır. Lincoln'nün kardeşi Michael Scofield onu idam cezasından kurtarmak için bilerek hapse girer.

<span class="mw-page-title-main">Béla Kun</span> Macar komünist devrimci (1886-1938)

Béla Kun [ˈbeːlɒ kun], Macar komünist politikacı.

Necdet Adalı, Türk Marksist militan. 10 Temmuz 1977'de kahvehane basıp iki kişiyi öldürdü. Yargılandı ve 2 Ekim 1979'da idama mahkûm oldu. Cezası 12 Eylül Darbesi'nden sonra infaz edildi. 12 Eylül Askerî İdaresi tarafından idam edilen 15'i sol görüşlü 48 mahkûmdan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Keitel</span> Wehrmacht Genelkurmay Başkanı, Generalfeldmarschall

Wilhelm Bodewin Johann Gustav Keitel, Alman subay. 1938'den 1945'e kadar Alman ordusunun genelkurmay başkanlığını yaptı. 1940'tan itibaren (Generalfeldmareşal) rütbesi ile Alman ordusunun en yüksek rütbeli subayı olarak Adolf Hitler'in en yakın çalışma arkadaşlarından biri oldu. II. Dünya Savaşı sonunda Nürnberg Mahkemeleri'nde "baş savaş suçlusu" olarak yargılanan 24 kişi ile birlikte hakkındaki 4 iddianın hepsinden "suçlu" bulundu ve "idam cezası"na mahkûm edildi. 16 Ekim 1946 tarihinde, 9 mahkûm ile birlikte Nürnberg'te asılarak idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Veysel Güney</span>

Veysel Güney, Devrimci Yol'un İskenderun sorumlusu militan. Üsteğmen Şahin Akkaya'yı öldürme suçundan mahkûm olmuştur. 12 Eylül Darbesi'nden sonra 1980-1984 arasında idam edilen 17'si sol görüşlü 50 mahkûmdan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Seyss-Inquart</span> 13. Avusturya şansölyesi

Arthur Seyß-Inquart, Avusturyalı nasyonal sosyalist siyasetçi.

Türkiye Cumhuriyeti'nde ölüm cezası, 1984'ten bu yana uygulanmamaktadır ve 2004'te kaldırılmıştır. Ölüm cezası önce 2001'de savaş tehdidi ve terör suçları hâlleri dışındaki suçlar için kaldırılmış, 3 Ağustos 2002'de "savaş ve çok yakın savaş tehdidi hâllerinde işlenmiş suçlar hariç" şartı ile kaldırılmıştır. 7 Mayıs 2004 tarihli 5170 sayılı Kanun ile Anayasa'dan ölüm cezaları ile ilgili maddeler çıkarılmış, 14 Temmuz 2004 tarihli 5218 sayılı Kanun ile Türk Ceza Kanunu'ndan ölüm cezaları ile ilgili maddeler çıkarılmış, böylece ölüm cezası Türk Hukuku'ndan tamamen kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Asarak idam</span> idam çeşidi

Asarak infaz etme, tarihteki en eski ve en çok uygulanmış idam cezası yöntemlerinden biridir. Asarak infazda, ilk önce idam mahkûmü idam sehpasına çıkar ve cellat idam mahkûmünün boğazından ip geçirir. Sonra cellat idam sehpasını tekmeyle devirir ve idam mahkûmü boşlukta kaldığı için asılır, boynu kırılarak veya boğularak ölür. Ayrıca mahkûm infazdan kaçmasın diye elleri bağlanır. Asılmak, sadece idam yöntemi değil ayrıca bir intihar yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Irma Grese</span>

Irma Grese, II. Dünya Savaşı sırasında Ravensbrück toplama kampı, Auschwitz Toplama Kampı ve Bergen-Belsen toplama kampında yaklaşık 30.000 kadın çalışanın sorumlusuydu.

Abdullah Şah, Afgan seri katildir. Kâbil'de eşi dahil 20'den fazla kişiyi öldürmekten suçlu bulundu. İdamı, 2001'in sonlarında Taliban'ın düşüşünden bu yana Afganistan'daki ilk infaz oldu.

John Clarence Woods 16 Ekim 1946'da Üçüncü Reich'ın on eski üst düzey liderinin Nürnberg Mahkemelerinde idam cezasına çarptırıldıktan sonra, infazını Joseph Malta ile birlikte gerçekleştiren Birleşik Devletler Ordusu başçavuşuydu. Time dergisine göre, 15 yıllık kariyeri boyunca o tarihe kadar 347 idam cezasını yerine getirmiştir. Daha sonraki araştırmalara göre, iki yıllık bir dönemde 60 ila 70 arası bir infaz sayısı daha inandırıcıdır.

Sabri Altay, 1974 yılında başka bir kadınla evlenmek için karısı Meliha Altay'ı başına dört kurşun sıkarak öldürdü. Yargılandı ve ölüm cezasına çarptırıldı. 12 Eylül Darbesi'nden sonra 1980–1984 arasında idam edilen 24'ü adli suçlu 50 mahkûmdan biridir.

<span class="mw-page-title-main">John Christie (seri katil)</span> İngiliz seri katil ve tecavüzcü

John Reginald Halliday Christie, İngiliz seri katil ve tecavüzcüdür. 1940'larda ve 1950'lerin başında eşi Ethel dahil en az sekiz kadını Londra, Notting Hill, 10 Rillington Place adresindeki evinde boğarak öldürdü.