İçeriğe atla

Albert Gobat

Charles Albert Gobat
Charles Albert Gobat
DoğumCharles Albert Gobat
21 Mayıs 1843(1843-05-21)
Tramelan, İsviçre
Ölüm21 Mayıs 1843 (-71 yaşında)
Bern, İsviçre
Milliyetİsviçre
Vatandaşlıkİsviçre
MeslekYazar
Tanınma nedeni1902 Nobel Barış Ödülü Sahibi
Ödüller
Nobel Barış Ödülü (1902)

Charles Albert Gobat (d. 21 Mayıs 1843 - ö. 16 Mart 1914), İsviçreli yazar, eğitim yöneticisi ve 1902 yılında Élie Ducommun ile birlikte Nobel Barış Ödülü alan siyasetçi. Ödülü alma sebebi Ducommun ile birlikte Uluslararası Barış Bürosu'na liderlik etmesinden dolayıdır.[1]

Gobat, 21 Mayıs 1843'te İsviçre'nin Tramelan kasabasında doğmuştur. Babası protestan bir papazdır. Amcası ise Kudüs'te piskoposluk yapmış bir misyoner olan Samuel Gobat'tır.

Eğitimini Heidelberg, Basel, Bern ve Paris üniversitelerinde almıştır. Hukuk üzerine doktorasını 1867 yılında Heidelberg Üniversitesi'nde yapmıştır.

1910'da da o sıralarda yöneticisi olduğu Uluslararası Barış Bürosu, Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür.

16 Mart 1914'te(71 yaşındayken) İsviçre'nin Bern şehrinde bir barış konferansında konuşma yapacağı sırada çökmüş, olaydan bir saat sonra da hayata gözlerini yummuştur.

Kurucularından biri olduğu ve bir dönem yöneticilik yaptığı Uluslararası Barış Bürosu dünyanın en eski barış kuruluşudur ve hâlen hizmet vermektedir.

Kaynakça

  1. ^ *nobelprize.org. "Charles Albert Gobat Biyografisi". 26 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2012.  (İngilizce) (5 Mart 2012).

İlgili Araştırma Makaleleri

1902 (MCMII) çarşamba günü başlayan bir yıldır.

21 Mayıs, Miladi takvime göre yılın 141. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 224 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Nobel Ödülü</span> İnsanlığa hizmet ödülü

Nobel Ödülü, 27 Kasım 1895 tarihli ve 30 Aralık 1896 tarihinde Stockholm'de açıklanan vasiyetnamesiyle Alfred Nobel tarafından kurulan derneğin verdiği, insanlığa hizmet edenleri ödüllendirmek amacını taşıyan prestijli bir ödüldür. İlk Nobel Ödülleri 1901 yılında verilmeye başlanmıştır. Nobel Ödülleri her yıl Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta verilir.

<span class="mw-page-title-main">Nobel Ödülü sahipleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Nobel Ödülleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından kişiler veya kuruluşlara fizik, kimya, edebiyat, barış ve fizyoloji veya tıp alanlarındaki olağanüstü başarılarına verilmektedir. 1895 yılındaki Alfred Nobel'in vasiyeti doğrultusunda, 1896 yılından bu yana Nobel Vakfı tarafından idare edilmekte ve yürütülmektedir. Ekonomi dalında verilen bir başka ödül ise 1968 yılında Sveriges Riksbank ile merkez bankasının İsveç ekonomisine yapmış olduğu katkılar nedeniyle verilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nobel Barış Ödülü sahipleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Nobel Ödülleri kapsamındaki Nobel Barış Ödülü, ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarf eden kişi, kişiler veya kuruluşlara verilir. Alfred Nobel'in mirası üzerine Nobel Vakfı tarafından organize edilen ve her yıl, Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık günü Oslo'da gerçekleştirilen törende takdim edilen ödüllerin sahipleri, Norveç Nobel Komitesi tarafından belirlenir. Her bir ödül kazananı, birer madalya ve diplomanın yanı sıra, zaman içerisinde değişiklik gösteren para ödülünün de sahibi olur.

<span class="mw-page-title-main">Heidelberg Üniversitesi</span>

Heidelberg Ruprecht Karl Üniversitesi, ya da kısa adıyla Heidelberg Üniversitesi, 1386'da Heidelberg'de kurulmuş, Almanya'nın en eski üniversitesi olmasının yanında; en ünlü ve prestijli üniversitelerinden biridir. Üniversitenin tarihi 14. yüzyıla kadar uzanır. 16. yüzyılda hümanizmin merkezi haline gelmiştir. 19. yüzyıl sonrasında bağımsız düşünürlerin, demokratik düşüncenin ve ileri seviye bilimsel araştırmaların merkezi haline gelmiştir. Bu dönemde Amerikan üniversitelerinde yüksek lisans eğitimi veren okullarına rol modeli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi</span> uluslararası insani hareket

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi; görevi din, inanç, dil, ırk, toplumsal sınıf veya politik görüş farkı gözetmeksizin insan hayatı ve sağlığını korumak, insan varoluşunun saygı görmesini sağlamak, insanların acı çekmesini önlemek ve acılarını dindirmek olan uluslararası bir insani harekettir.

<span class="mw-page-title-main">Henri La Fontaine</span>

Henri La Fontaine Belçikalı hukuk adamı.

<span class="mw-page-title-main">Élie Ducommun</span>

Élie Ducommun, İsviçreli yazar ve barış gönüllüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Austen Chamberlain</span> İngiliz siyasetçi

Joseph Austen Chamberlain, 1924-1929 yılları arasında Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı olarak görev yapmış olan İngiliz siyasetçi. Locarno Paktı'nın gerçekleşmesine katkılarından dolayı Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Charles Gates Dawes ile birlikte 1925 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Randal Cremer</span> İngiliz politikacı

Sir William Randal Cremer, genellikle Randal olan göbek adıyla tanınan 1903 yılında Nobel Barış Ödülünü kazanan, İngiliz Liberal Parlamento üyesi ve pasifist.

<span class="mw-page-title-main">Kai Siegbahn</span> İsveç fizikçi (1918-2007)

Kai Manne Börje Siegbahn 1981'de "yüksek çözünürlükte elektron spektroskopisinin geliştirilmesine katkısı" dolayısıyla Nobel Fizik Ödülü kazanmış İsveç fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Bertha von Suttner</span>

Bertha Felicitas Freifrau Sophie von Suttner Avusturyalı yazar, radikal pasifist ve Nobel Barış Ödülü alan ilk kadın.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Hukuk Enstitüsü</span> Uluslararası hukuk organizasyonu

Institut de droit international, dünyanın uluslararası hukuk alanında çalışan önde gelen avukatlarının üyesi olduğu, uluslararası hukukun gelişimini amaçlayan bir organizasyondur. Sloganı olan Latince justitia et pace sözü, "adalet ve barış" anlamına gelir. Enstitü 1904 yılında Nobel Barış Ödülünü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Barış Bürosu</span>

Uluslararası Barış Bürosu, 1891 yılında kurulan dünyanın en eski barış örgütüdür. Barış konferansları için yapılan başvurular üzerinde çalışmak amacıyla, 13 Kasım 1891'de Roma'da yapılan 3. uluslararası Parlamentolar Arası Birlik konferansında kuruldu. Büronun yaptığı çalışmalar 1910 yılında Nobel Barış Ödülü ile ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Auguste Beernaert</span> Belçikanın 14. başbakanı

Auguste Marie François Beernaert Ekim 1884 ilâ Mart 1894 tarihleri arası görev yapmış Belçika'nın 14. başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu</span>

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu 1919'da Cenevre, İsviçre'de kurulmuş bir insani yardım kuruluşudur. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi içinde bulunan 188 Kızılhaç ve Kızılay Derneği’nin koordinasyonunu sağlamakla görevli birliktir. Hükûmetler dışı bağımsız bir kuruluş olan federasyon, 1963 yılında ICRC ile birlikte Nobel Barış Ödülü almıştır. 100 milyon gönüllü üye tarafından desteklenir. Çalışmaları yedi temel ilke tarafından yönlendirilir. Daha çok barış zamanında faaliyet gösterir

Nobel Ödülü, 1901'den beri Fizik, Kimya, Fizyoloji veya Tıp, Edebiyat ve Barış alanlarındaki başarılar için her yıl verilen uluslararası bir ödüldür. İktisadi Bilimler alanı ödülü 1969'dan beri verilmektedir. Nobel Ödülleri 800'den fazla kişiye verildi.