İçeriğe atla

Albert Butz

Albert Butz
Doğum1849
İsviçre
Ölüm1905
Amerika Birleşik Devletleri
Vatandaşlıkİsviçreli Amerikalı
MeslekMucit ve iş adamı

Albert Butz (1849–1905) İsviçre doğumlu Amerikalı bir mucit ve iş adamıydı ve bir dizi yeniden organizasyon, isim değişikliği ve birleşme yoluyla Honeywell, Incorporated adını alan Butz Thermo-electric Regulator Company şirketini kurdu.

Erken yaşamı

1857'de, 8 yaşındayken, (ailesiyle birlikte olduğu varsayılarak) Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti.

16 yaşındayken, Birlik Ordusu'na katıldı ve "Wisconsin'in 47. Piyade Alayı"nda görev aldı; çatışmanın son altı ayında; şirket çatışma görmedi ve kayda değer bir olay yaşanmadı.

Sonraki hayatı ve kariyeri

1881'de Saint Paul, Minnesota'da ikamet eden biri olarak ortaya çıktı.

1884'te Butz ve ortağı R.J. Mendenhall The Butz and Mendenhall Hand Grenade Fire Extinguisher Company adlı bir şirket kurdu. Ürünlerinin satıldığını, reklamının yapıldığını veya üretildiğini destekleyen hiçbir belge yoktur.

Sönümleme kapağı

Sönümleme kapağı, bir termostattan fırın damperini çalıştırarak kömürlü bir fırını kumanda edebilirdi. Butz, 1885'te ısı kontrol cihazını patentlemeye ve onu üretip satacak bir şirket kurmaya karar verdi. Mendenhall'ın Butz'u damper kapağını patentlemeye, üretmeye ve satmaya teşvik ettiğine inanılır. Butz'a başvuruyu hazırlamada yardımcı olan patent avukatları Amasa Paul, Rufus Sanford ve T. Dwight Mervin'di. Hay & Company Investors and Business Brokers olarak bilinen bir yatırımcı grubu, Butz'a 23 Nisan 1886'da Butz Termoelektrik Regülatör Şirketi'ni kurmak için gereken sermayeyi sağladı. 4 Mayıs 1886'da Butz'un patenti verildi.

Ürününün herhangi bir satışının olup olmadığı bilinmemektedir - satışları destekleyen kayıtlı bir belge yoktur.

1888'de Butz işini bıraktı ve Chicago'ya taşındı. Hukuk firması Butz patentlerini elinde tuttu. Butz'un neden Minneapolis'ten ayrıldığı veya patentlerini neden hukuk firmasına devrettiği bilinmemektedir. 1888'de Butz'un avukatları şirketin adını Consolidated Temperature Controlling Company' olarak değiştirmişlerdi.

1892'nin başlarında, Consolidated Temperature Controlling Company yönetimi şirketin adını Electric Thermostat Company olarak değiştirdi.

16 Ağustos 1892'de, Electric Thermostat Company BBC'nin hissedarları, kapsamlı bir patent listesini W.R. Sweatt'e 1.00$ karşılığında satmayı kabul etti.

5 Ekim 1892'de, yöneticiler şirketin adını Electric Heat Regulator Company olarak değiştirdi, sermayesini yeniden düzenledi ve William Sweatt'i hem Sekreter hem de Hazinedar olarak seçti. Hissedarlar, Electric Thermostat Company'nin varlıklarını kabul etmeyi ve Sweatt'in yükümlülüklerini mütevelli olarak üstlenmeyi kabul etti.

1912'de şirketin adı The Minneapolis Heat Regulator Company olarak değiştirildi.

1927'de Minneapolis Heat Regulator Company ve Honeywell Heating Specialties Company birleşerek Minneapolis-Honeywell Regulator Companyyi oluşturdu.

1964'te şirket adı 'Honeywell Inc. olarak değiştirildi.

1999'da AlliedSignal Honeywell'i satın aldı ve birleşen şirketin adını 'Honeywell International Inc. olarak değiştirdi.

Miras

Minnesota Mucitler Onur Listesi, 1992 üyesi[1]

Patentler

1886 Termo-elektrik damper-regülatör ve alarm (341.092 ve 347.866)
1888 Otomatik sıcaklık kontrolü (390.281)
1889 Sıvı satış aparatı (401.250)
1889 Termostat (409.316)
1890 Binalarda buharı düzenleme aparatı (441.745)
1893 Elektrikli ısıtıcılar için sıcaklık regülatörü (510.889)
1894 Termostatik vana (525.330)
1900 Buharla ısıtılan binalarda sıcaklığı düzenleme cihazı (660.209)
1902 Termostatik devre kapatma (705.379)
1903 Elektrikli damper regülatörü (736.490)
1903 Termostatik ısı regülatörü (739.055)
1909 Sıcaklık düzenleme aparatı (910.269)

Ek okuma

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Albert M. Butz 27 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at the Minnesota Inventors Hall of Fame

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">LED</span> yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır

LED, yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. 1920'lerde Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nde icat edildi ve 1962 yılında Amerika'da pratik olarak uygulanabilen elektronik bir bileşen haline getirildi. Oleg Vladimirovich Losev adlı bir radyo teknisyeni radyo alıcılarında kullanılan diyotların ışık yaydığını fark etti ve 1927 yılında bir Sovyet gazetesinde LED hakkında buluşlarını yayımladı.

<span class="mw-page-title-main">Max Planck</span> Nobel ödüllü Alman fizikçi, kuantum fiziğine katkılarıyla bilinir

Max Karl Ernst Ludwig Planck, Alman fizikçi ve 1918 Nobel Fizik Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin</span> Güney Amerikada yer alan bir ülke

Arjantin, resmî adıyla Arjantin Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Güney Amerika kıtasının güneyini kaplayan Güney Konisi’nde yer alan ülke. Arjantin 2.791.810 kilometrekare (1.077.924 sq mi)'lik toplam yüzölçümü ile Güney Amerika'da ikinci, dünyada ise en büyük sekizinci ülkedir. Kuzeyde Bolivya ve Paraguay, kuzeydoğuda Brezilya, batıda Şili, doğuda ise Uruguay komşusudur. Güneyini Drake Boğazı, batısını And Dağları ve doğusunu Atlas Okyanusu çevreler.

<span class="mw-page-title-main">Henry Ford</span> Amerikalı iş insanı (1863 – 1947)

Henry Ford Amerikalı sanayici büyük işadamı, Ford Motor Company'nin kurucusu ve seri üretim'in montaj hattı tekniğinin baş geliştiricisiydi. Ford Motor Company'nin kurucusu olarak, Fordizm denilen sistem aracılığıyla orta sınıf Amerikalılar için otomobilleri uygun fiyatlı hale getirmede öncü olarak kabul edilir. 1911'de Ford Model T ve diğer otomobillerde kullanılacak olan şanzıman mekanizması için bir patent aldı.

<span class="mw-page-title-main">Nikola Tesla</span> Sırp-Amerikalı mucit (1856–1943)

Nikola Tesla, Sırp mucit, elektrik mühendisi, makine mühendisi ve fütüristti. Günümüzde en çok alternatif akım (AC) elektrik kaynağı sistemine ve mühendisliğe verdiği katkılarla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Termostat</span> sıcaklığı istenen ölçüde sabit tutabilen bir tür kontrol aracı

Termostat, fiziksel bir sistemin sıcaklığını algılayan ve sistem sıcaklığının istenen ayar derecesine yakın tutulması için çalışan bir kontrol aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek hızlı demiryolu</span> Konvansiyonel sistemlerden önemli ölçüde daha hızlı ve gelişmiş demiryolu taşımacılığı ve teknoloji ile geliştirilmiş altyapı sistemleri

Yüksek hızlı demiryolu (YHD), kendine özgü ray sistemi ve bu sisteme entegre özel raylı taşıtları ile geleneksel demiryolu trafiğinden önemli ölçüde daha hızlı ulaşıma imkân tanıyan demiryolu taşımacılığı türüdür. Dünya çapında bir tek geçerli standart tanım bulunmamakla birlikte, 250 kilometre/saat (160 mph) ve üstü hıza uygun yeni demiryolu hatları ve 200 kilometre/saat (120 mph) ve üstü hıza uygun geliştirilmiş mevcut demiryolu hatları yaygın olarak yüksek hızlı demiryolu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Opel</span> fransız-italyan otomotiv firması

Opel Automobile GmbH veya kısaca Opel, Alman otomobil üreticisidir. Opel 1929'dan 2017'ye kadar, Amerikan otomobil üreticisi General Motors'a aitti. General Motors'dan ayrılan Opel, 2017'de Group PSA bünyesine geçti. 16 Ocak 2021'de Groupe PSA ve Fiat Chrysler Automobiles'ın birleşimi ile meydana gelen Stellantis otomotiv şirketine katıldı. Opel araçları Birleşik Krallık'ta Vauxhall markası altında satılmaktadır. Bazı Opel araçları, Avustralya'da Holden markası altında, Kuzey Amerika ve Çin'de ise Buick markası altında üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güneş pili</span>

Güneş pili, Güneş Hücresi, Güneş Gözesi veya fotovoltaik hücre, fiziksel ve kimyasal bir fenomen olan fotovoltaik etki ile ışığın enerjisini doğrudan elektriğe dönüştüren elektrikli bir araçtır. Akım, voltaj veya direnç gibi elektriksel özellikleri ışığa maruz kaldığında değişen bir araç olarak tanımlanabilen bir fotoelektrik hücre formudur. Güneş hücreleri, genellikle halk arasında güneş panelleri ya da modülleri olarak bilinen fotovoltaik cihazların elektriksel yapı taşlarıdır. Genel olarak tek bağlantılı silisyum güneş hücresi, yaklaşık 0,5 ila 0,7 voltluk bir maksimum açık devre gerilimi üretebilir.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik mühendisliği tarihi</span>

Elektrik mühendisliği tarihi, elektrik kullanımının günümüze gelirken geçirdiği dönüşümleri, yaşam ve teknolojinin gelişimine etkilerini ve bu gelişime katkıda bulunan bilim insanlarını anlatan tarihtir.

İklimlendirme terimi çoğunlukla soğutma yapılarak iç mekanlardaki havanın ısı konforu sağlanması ve neminin alınması işlemlerine denir. Daha geniş bir anlamda, terim HVAC, ısıtma, soğutma ve havalandırma veya havanın durumunu iyileştirmek için dezenfeksiyon işlemleri için de kullanılır. Bir klima bir çevrimi kullanarak, çoğunlukla binalardaki ve taşıma araçlarındaki konfor için ortamdaki ısıyı çeken, bir aygıt, bir sistem veya bir mekanizmadır.

Elektromanyetik kuramın tarihi özellikle aydınlatma alanındaki atmosferik elektrik ile ilişkilendirilmiş eski ölçümlerle başlar. İnsanlar elektrik hakkında çok az bilgiye sahipti ve bilimsel olarak bu doğa olaylarını açıklayamıyorlardı. 19. yüzyılda elektrik kuramının tarihi ve manyetizma kuramının tarihi kesişti. Elektriğin hareket halinde olduğu her yerde manyetizmanın varlığından da söz edilebileceği için elektriğin manyetizma ile birlikte ele alınması gerektiği çok açıktı. Manyetizma, manyetik indüksiyon düşüncesi geliştirilmeden tam olarak açıklanamadı. Elektrik, elektrik yük düşüncesi geliştirilmeden tam olarak açıklanmadı.

<span class="mw-page-title-main">Enerji katalizörü</span>

Enerji katalizörü, mucit Andrea Rossi tarafından fizikçi Sergio Focardi’nin desteğiyle icat edilen bir sözde soğuk füzyon cihazı.. Şekilsel olarak incelenen ancak teknik incelemesi yapılmayan bir İtalyan patenti, bu cihazı “özellikle nikel ve hidrojenden ekzotermik reaksiyonlar elde etme süreci ve donanımı” olarak tanımlar. Rossi ve Focardi cihazın, ısıtılmış hidrojeni nikel tozunun içine döküp, bakıra dönüştürerek ve aşırı sıcaklık üreterek çalıştığını söylemişlerdir. Uluslararası patent başvurusu, “genel olarak kabul gören fizik yasaları ve var olan teorilere aykırı” olarak kabul edildiğinden patent verilebilirliğe ilişkin olumsuz bir uluslararası başlangıç raporu almıştır. 2015'te ABD Patent Ofisi Rossi'ye “sıvıyı ısıtan bir cihaz” için patent vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">John Tyndall</span> İrlandalı fizikçi ve dağcı (1820-1893)

John Tyndall FRS (; 2 Ağustos 1820 – 4 Aralık 1893) oldukça seçkin bir 19. yüzyıl fizikçisidir. Bilimsel alandaki ünü 1850'lerde diyamanyetizma üzerine yaptığı çalışmalarla ortaya çıkmıştır. Daha sonra kızılötesi ışınların açığa çıkardığı radyasyon alanında ve havanın fiziksel özellikleri ile ilgili keşiflere imza atmıştır ve 1859'da atmosferik CO2 ile günümüzde sera etkisi olarak bilinen olay arasındaki bağlantıyı kanıtlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İklim değişikliğini hafifletme</span> İklim değişikliğini sınırlandırmak için net sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik eylemler

İklim değişikliğinin hafifletilmesi, uzun vadeli küresel ısınmanın ve ilgili etkilerinin büyüklüğünü veya oranını sınırlayan eylemlerden oluşur. İklim değişikliğinin hafifletilmesi genel olarak insan (antropojenik) sera gazı emisyonlarındaki azalmayı içerir. Karbon yutaklarının kapasitesini artırarak da hafifletme sağlanabilir. Etki hafifletme politikaları, insan kaynaklı küresel ısınmayla ilişkili riskleri önemli ölçüde azaltabilir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde sansür, konuşma veya kamuya açık iletişimin bastırılmasını içermektedir ve Amerika Birleşik Devletleri Anayasası'nın Birinci Değişikliği ile korunan ifade özgürlüğü meselelerini gündeme getirir. Bu temel özgürlüğün yorumu, kutsandığından bu yana değişiklik göstermiştir. Örneğin, Amerikan Karşıtı Faaliyetleri İzleme Komitesi'nin duruşmalarında örneklendiği üzere, 1950'lerin yaygın anti-komünist duyarlılık döneminde kısıtlamalar arttı. Miller - California (1973) davasında, ABD Yüksek Mahkemesi, Birinci Değişikliğin, ifade özgürlüğünün müstehcenlik için geçerli olmadığını ve dolayısıyla sansürlenebileceğini söyledi. Bazı nefret söylemi biçimleri eyleme geçmedikleri veya başkalarını yasadışı eylemlerde bulunmaya teşvik etmedikleri sürece yasal olsa da, daha şiddetli eylemler insanların veya grupların yürüyüş izinlerinin veya Westboro Baptist'in reddedilmesine yol açtı. Kilise hakkında dava açıldı, ancak ikincisi aleyhindeki ilk olumsuz karar, daha sonra ABD Yüksek Mahkemesi'nin Snyder - Phelps davasına temyiz edildiğinde bozuldu.

<span class="mw-page-title-main">Komplo teorileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, kayda değer komplo teorilerinin bir listesidir. Birçok komplo teorisi, gizli hükûmet planları ve ayrıntılı cinayet planları hakkındadır. Komplo teorileri, genellikle fikir birliğini reddeder ya da tarihsel veya bilimsel yöntem ile kanıtlanamaz. Bununla birlikte Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda Polonya'yı işgal etme iddiası gibi doğrulanmış komplolarla ilgili araştırmalarla karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Willis Carrier</span> Amerikalı mucit (1876 – 1950)

Willis Haviland Carrier, en çok modern klimayı icat etmesiyle tanınan Amerikalı bir mühendisti. Carrier, 1902'de ilk elektrikli klima ünitesini icat etti. 1915'te ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme (HVAC) sistemlerinin üretimi ve dağıtımında uzmanlaşmış bir şirket olan Carrier Corporation'ı kurdu.