İçeriğe atla

Albaraka Türk

Albaraka Türk Katılım Bankası AŞ
Slogan
  • Faizsiz kazanç!
  • Değerlerinize değer katıyoruz.
Ticari ismi
ALBRK
EFT Kodu : 0203
SWIFT Kodu : BTFH TR IS
Kuruluş1984
Genel merkeziÜmraniye, İstanbul,
Türkiye
Şube sayısı189 (2014)[1]
Önemli kişiler
Yönetim kurulu
  • Yalçın Öner (Yönetim kurulu II. başkanı)
  • İbrahim Fayez Humaid Alshamsi (Yönetim kurulu üyesi)
  • Osman Akyüz (Yönetim kurulu üyesi)
  • Bekir Pakdemirli (Yönetim kurulu üyesi)
  • Mithat Aktaş (Yönetim kurulu üyesi)
  • Hamad Abdullah A. Eqab (Yönetim kurulu üyesi)
  • Fahad Abdullah A. Alrajhi (Yönetim kurulu üyesi)
  • Hood Hashem Ahmed Hashem (Yönetim kurulu üyesi)
  • Khalifa Taha Hamood Al-Hashimi Yönetim Kurulu Üyesi
  • Kemal Varol (Yönetim kurulu üyesi)
  • Fahrettin Yahşi (Yönetim kurulu üyesi)
  • Melikşah Utku (Genel müdür)
  • Mehmet Ali Verçin (Genel müdür yardımcısı)
  • Nihat Boz (Genel müdür yardımcısı)
  • Temel Hazıroğlu (Genel müdür yardımcısı)
  • Bülent Taban (Genel müdür yardımcısı
  • Turgut Simitçioğlu (Genel müdür yardımcısı)
  • Mahmut Esfa Emek (Genel müdür yardımcısı)
  • Ali Tuğlu (Genel müdür yardımcısı)
MarkalarBireysel
Ticari/Kurumsal
BölümleriAlbaraka Grubu B.S.C.
Alt kuruluş(lar)Katılım Emeklilik ve Hayat AŞ
Bereket Varlık Kiralama AŞ
Kredi Garanti Fonu AŞ
Çalışan sayısı2667 (2022)[]
Web sitesialbarakaturk.com.tr
Albaraka Türk Genel Müdürlük
Bankanın eski logosu

Albaraka Türk Katılım Bankası, 1984 yılında İstanbul, Türkiye'de kurulan bir faizsiz bankacılık kuruluşudur. Albaraka Türk, câri hesaplar ve katılma hesapları aracılığıyla fon toplayan ve topladığı fonları, bireysel finansman, kurumsal finansman, finansal kiralama ve proje bazında kâr zarar ortaklığı gibi hizmetlerle tekrar ülke içi ekonomide değerlendirerek işletmenin yanında, faizsiz bankacılık uygulamasıyla çeşitli finansman ve bankacılık hizmetlerini sunan bir kuruluştur.

Albaraka Türk bireysel ve küçük işletme bankacılığında da hizmet vermektedir. 2022 sonu itibarıyla ülke geneline yayılmış 224 ve yurt dışında da (Erbil, Bağdat) iki şubesi ile toplam 226 şubeyle uluslararası bir katılım bankasıdır.[2]

Türkiye'de faizsiz bankacılık alanındaki finansal kuruluşların ilki olan Albaraka Türk Katılım Bankası, 1984 senesinde kuruluşunu tamamlayarak 1985 yılı itibarıyla faaliyete geçmiştir.[3]

Ortaklık yapısı

Albaraka Türk faaliyetlerini 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'na tâbi olarak sürdürmektedir. Ortadoğu gruplarından Albaraka Grubu B.S.C, İslam Kalkınma Bankası ve yerli bir sanayi grubunun ortaklığıyla kurulan Albaraka Türk'ün Ekim 2022 itibarıyla ortaklık yapısı tablodaki gibidir:

Albaraka Türk ortaklık yapısı[4]
Mülkiyet Yapısı Hisse Tutarı (TL) Pay Yüzdesi (%)
Albaraka Grubu B.S.C. 1.084.167.314,26 43,37
Dallah Al Baraka Holding 207.585.000,00 8,30
İslam Kalkınma Bankası 196.038.269,08 7,84
Alharthy Ailesi 31.106.364,33 1,24
Halka Açık 960.180.273,02 38,41[not 1]
Yerli Ortaklar 17.982.292,85 0,72
Diğer 2.940.486,45 0,12
Toplam 2.500.000.000,00 100

Ana ortağı Albaraka Grubu B.S.C, faaliyet gösterdiği Körfez, Orta Doğu ve Kuzey Afrika coğrafyalarında finansal ürün ve hizmet sunmaktadır. Albaraka Türk, 80 ülkede 1000'e yakın banka ile dış ticaret (ithalat, ihracat ve kambiyo) hizmetleri de vermektedir.[]

Albaraka Türk Katılım Bankası, kâr-zarar ortaklığı, tüketici finansmanı, kredi kartı icazet[5] belgelerine sahiptir.[6]

Notlar

  1. ^ Halka açık kısmın %4,49’luk kısmı Albaraka Grubu B.S.C.'na aittir. Albaraka Grubu B.S.C.'nin toplam sermaye içindeki payı %45,09'dir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2014. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2023. 
  3. ^ "Albaraka Türk - Bizi Tanıyın". 10 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2014. 
  4. ^ "Ortaklık Yapısı | Albaraka Türk". www.albaraka.com.tr. 14 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 
  5. ^ "Finansal faaliyet ve ürünlerin İslami prensiplere uygunluğu için verilen icazet / fetva" (PDF). 12 Eylül 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  6. ^ "Albaraka Türk Katılım Bankası İcazet Belgeleri". 6 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Banka</span> finansal etkinlikte bulunan kurum

Banka, faizle para alınıp verilebilen, kredi, iskonto, kambiyo işlemleri yapan, kasalarında para, değerli belge, eşya saklayan ve bunun dışındaki diğer ticari, finansal ve ekonomik etkinliklerde bulunan kuruluşlara denir. En yaygın üçüncül sektörlerden biridir. Banka sözcüğü İtalyanca banca sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Para bozma gişesi, para bozma yeri anlamına gelir. Kredilendirme faaliyetleri doğrudan banka tarafından veya sermaye piyasaları aracılığıyla dolaylı olarak da yapılabilir. Bankalar genellikle uluslararası bir dizi sermaye standardı olan Basel Anlaşmalarına dayanan asgari sermaye gereksinimine tabidir. Bankalar bir ülkenin finansal sistem ve ekonomisinde önemli bir rol oynadıklarından, yargı alanlarının çoğu bankalar üzerinde yüksek derecede düzenleme uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Finans</span> Akademik disiplin

Finans, para, döviz ve sermaye varlıklarının incelenmesi ve disiplinidir. Mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketiminin incelenmesi olan ekonomi ile ilgilidir ancak ondan farklıdır. Kapsama dayalı olarak Finansal sistemlerde finansal faaliyetlere ilişkin disiplin, kişisel, kurumsal ve kamu finansmanı olarak ayrılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İş Bankası</span> özel sermayeli küresel Türk bankası

Türkiye İş Bankası A.Ş., kısaca İş Bankası, Türkiye'de bireysel ve ticari bankacılık hizmeti sunan en büyük özel bankadır. 1924'te Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle kurulan İş Bankası, cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankasıdır. 2023'te 2.5 trilyon Türk lirası aktif büyüklüğe ulaşan banka, The Banker dergisinin açıkladığı sıralamaya göre ana sermaye bazında dünyanın en büyük 181. bankasıdır. Aralık 2021 itibarıyla 21'i yurt dışında olmak üzere 1.195 şube, 6.476 bankamatik ve 22 bini aşkın personeli bulunan İş Bankası'nın ayrıca Almanya'da İşbank AG, Gürcistan'da İşbank Georgia A.Ş. ve Rusya'da İşbank A.Ş. adıyla üç iştiraki vardır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Ekonomi Bankası</span> Özel sermayeli Türk bankası

Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türkiye'de faaliyet gösteren İstanbul merkezli özel mevduat bankasıdır. 1927 yılında Kocaeli Halk Bankası T.A.Ş. unvanıyla kurulup 1982 yılına kadar bu isimle faaliyet göstermiştir. Bu tarihten itibaren yurt çapında faaliyet göstermeye başlayan bankanın genel müdürlüğü İstanbul’a taşınmış, unvanı da Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (TEB) olarak değişmiştir. Banka, 2005 yılında Euro bölgesinin ve dünyanın önde gelen bankalarından biri olan BNP Paribas ile stratejik ortaklık anlaşması imzalamıştır. Türk Ekonomi Bankası, Türkiye'deki faal bankalar arasında Ziraat Bankası (1863) ve Türkiye İş Bankası'ndan (1924) sonra en köklü üçüncü banka konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">VakıfBank</span> Kamusal sermayeli Türk bankası

Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı ya da kısaca VakıfBank, 1954 yılında kurulmuş, Türkiye Bankalar Birliği'nin 2024 yılı Haziran ayı raporuna göre Türkiye'nin aktif büyüklük açısından en büyük 2. bankasıdır. Genel müdürü Abdi Serdar Üstünsalih'tir.

Akbank, Ocak 1948'de Adana'da Hacı Ömer Sabancı'nın da aralarında bulunduğu bir grup iş insanı tarafından bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak amacıyla kurulmuş özel banka. Yaklaşık 94 milyar dolar seviyesindeki aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük bankalarından biri haline gelmiştir. Akbank 2017 yılında Brand Finance tarafından hazırlanan “Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası” araştırmasında üst üste 6. Kez ‘Türkiye’nin En Değerli Banka Markası’ olmuştur. Akbank bu marka değeri ile dünya genelinde 500 bankanın bulunduğu listede 94. sırada yer almıştır. Akbank ayrıca, 2015 yılında Brand Finance'in yaptığı “Dünyanın En Değerli 500 Markası” araştırmasında “Türkiye’nin En Değerli Markası” olmuştur.

DenizBank A.Ş., Türkiye'de faaliyet gösteren Dubai menşeli, özel sermayeli bir mevduat bankasıdır. Mayıs 2018'de Rus Sberbank Denizbank hisselerini Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Emirates NBD'ye satarak devretti. Eylül 2012'den Mayıs 2018'e kadar %99,85 oranında hisse ile Rusya'nın en büyük bankası olan Sberbank'a aitti. Bankanın daha önceki sahipleri Avrupa'nın en büyük kamu bankalarından biri olan Belçika - Fransız menşeli Dexia grubuydu.

<span class="mw-page-title-main">Bank Asya</span>

Bank Asya, Türkiye'de faaliyet gösteren devlet bankası. Altıncı özel finans kurumu olarak 24 Ekim 1996 tarihinde Altunizade'deki Merkez Şubesi ile faaliyetlerine başlamış ve 20 Aralık 2005 tarihinde "Müflis Asya Finans Kurumu Anonim Şirketi" olan şirket unvanı "Müflis Asya Katılım Bankası Anonim Şirketi" olarak değiştirilmiştir. 3 Şubat 2015 tarihinde TMSF, bankanın Gülen cemaati ile bağlantılı olması gerekçesiyle şirket yönetiminin %63'üne el koymuştur. 29 Mayıs 2015 tarihinde ise bankanın tamamı TMSF'ye devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İller Bankası</span> Kamusal sermayeli Türk kalkınma ve yatırım bankası

İLBANK A.Ş., bütün işlemlerinde kuruluş kanunu ve özel hükümlerine bağlı, tüzel kişiliğe sahip, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan bir kamu kurumudur.

Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş., 25 Şubat 2019 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan faaliyet izniyle Katılım bankası olarak yeniden kurulmuş kamu bankası. önceli olan Türkiye Emlak Bankası A.Ş. ise 8 Ocak 1988'de Anadolu Bankası ve Türkiye Emlak Kredi Bankası'nın birleşmesi ile kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İslami bankacılık</span>

İslami bankacılık olarak adlandırılan sistem, aktivitelerini şeriatı esas alarak belirlemektedir. Şeriat, ödünç verilen paradan para kazanmayı yasaklamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki bankalar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de faaliyet gösteren 62 banka bulunmaktadır. Bunlar; 33 mevduat bankası (3 adet devlet mevduat bankası, 30 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankaları, 1 adet TMSF'ye ait banka, 19 kalkınma ve yatırım bankası ve 9 katılım bankası şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt Türk</span> Yabancı sermayeli Türk katılım bankası

Kuveyt Türk, 16.12.1983 gün ve 831/7506 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın tespit ettiği esaslara uygun olarak faaliyet göstermek üzere 1989 yılında Özel Finans Kurumu statüsünde kurulmuştur. Özel Finans Kurumları'nın faaliyetleri, 1999 yılında Bankacılık Kanunu kapsamına girinceye kadar geçen süreçte bir yanda Bakanlar Kurulu Kararı, diğer yanda Merkez Bankası ve Hazine Müsteşarlığı'nın tebliğleri ile yürütülmüştür. 1999 yılı Aralık ayından itibaren diğer Özel Finans Kurumları gibi Kuveyt Türk de 4389 sayılı Bankacılık Kanunu'na tâbi hale gelmiştir. Mayıs 2006'da ünvanı, Kuveyt Türk Katılım Bankası AŞ olarak değişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bankpozitif</span> Yabancı sermayeli Türk kalkınma ve yatırım bankası

Bankpozitif, 2002 yılında TMSF tarafından satışa çıkarılan Toprak Yatırım Bankası A.Ş. hisselerinin yine aynı yıl kurulan C Faktoring A.Ş. tarafından satın alınmasının ardından, 2004 yılından itibaren Ankara ve İzmir'de kurumsal ve bireysel bankacılık hizmetleri veren bankadır.

Anadolubank, İstanbul'da 29 Aralık 1961'de Buğday Bankası A.Ş. ile Türk Ekspres A.Ş.'nin birleşmesi sonucu kurulmuş banka.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Ulusal Bankası, Kuzey Makedonya'nın merkez bankasıdır. Merkezi Üsküp'tedir. 1991 yılında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Ziraat Katılım</span> Kamusal sermayeli Türk katılım bankası

Ziraat Katılım, tamamı T.C. Hazinesi tarafından ödenmiş 675.000.000 -TL sermayesi ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 15.10.2014 tarih ve 29146 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 10.10.2014 tarih ve 6046 sayılı izniyle kurulan katılım bankası. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 14.05.2015 tarih ve 29355 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 12.05.2015 tarih, 6302 sayılı kararı ile faaliyet izni almıştır. 2022 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda alınan karara istinaden Ziraat Katılım Bankası'nın sermayesi 2.650.000.000 -TL’ye yükseltilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İktisatbank</span>

Kıbrıs İktisat Bankası Ltd., 1990 yılında bireysel ve ticari bankacılık alanlarında faaliyet göstermek üzere kurulmuş olup, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren özel sermayeli yerel bankalar arasında lider konumundadır. Kıbrıs Türkü müteşebbisler tarafından kurulan Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ithalatçı firmalar başta olmak üzere inşaat/taahhüt firmaları, imalatçı firmalar ve küçük/orta boyutlu işletmeler (kobiler) ile ticari ve kurumsal müşterilerle çalışmaktadır. Banka bireysel bankacılık konularında da çalışmayı ve derinleşmeyi kuruluşundan bu yana ön planda tutmuş ve 2000'li yılların başından itibaren teknolojik altyapı için çok ciddi yatırımlar yapmaya başlamıştır. Bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Mete Özmerter'dir.

<span class="mw-page-title-main">Vakıf Katılım Bankası</span> Kamusal sermayeli Türk katılım bankası

Vakıf Katılım, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Bayezid Han-ı Sani Vakfı, Mahmut Han-ı Evvel Bin Mustafa Han Vakfı, Mahmut Han-ı Sani Bin Abdulhamit Han-Evvel Vakfı ve Murat Paşa Bin Abdusselam Vakfı tarafından ödenmiş 805.000.000.- TL sermayesi ile 25 Haziran 2015 tarihinde bir anonim şirket olarak kurulmuş, 17 Şubat 2016 tarihinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan faaliyet izni almış katılım bankası. Yönetim Kurulu Başkanlığını İbrahim Şenel, Genel Müdürlüğünü Mehmet Ali Akben yapmaktadır. Vakıf Katılım Bankası karz uygulamaları, katılma hesapları mudarebe, murabaha ve icazet belgelerine sahiptir.

Diler Yatırım Bankası 16 Aralık 1998 yılında yatırım bankacılığı hizmetleri vermek üzere kurulmuştur. Diler Yatırım Bankası'nın sahibi Diler Şirketler Grubu'dur. Banka İstanbul'da bulunan tek şubesiyle hizmet vermektedir. Banka yatırım bankacılığı başta olmak üzere; mevduat ve katılım fonu kabul etme, kredi kullandırma, ticari finansman, kurumsal bankacılık, fon yönetimi işlemleri ve finansal kiralama gibi işlemler yapmaktadır.