İçeriğe atla

Alba gu bràth

Alba gu bràth ([ˈal̪ˠapə kə ˈpɾaːx]) İskoçya'ya (Alba) bağlılığı ifade etmek için kullanılan İskoçça bir ifadedir. Deyimsel olarak Türkçeye 'Sonsuza dek İskoçya' olarak tercüme edilir.[1]

Ayrıca son birkaç sezonda bazı İskoçya milli futbol takımı formalarında da kullanıldı.

Bu ifade, diğer Kelt milliyetçi sloganları olan İrlandaca Éirinn go Brách (Sonsuza dek İrlanda), Galce Cymru am byth (Sonsuza dek Galler), Bretonca Breizh da viken (Sonsuza dek Bretonya) ve Kernevekçe Kernow bys vyken (Sonsuza dek Cornwall) ifadeleri ile paraleldir.

Popüler kültürde

1995 yapımı Cesur Yürek filminde İskoç şövalye William Wallace (Mel Gibson tarafından canlandırılıyor) Stirling Köprüsü Muharebesi'ndeki kesin zaferinden hemen önce toplanmış İskoç birliklerinin önünde dörtnala giderken. "Alba gu bràth!" diye bağırır.[]

Kaynakça

  1. ^ "Am Faclair Beag". Faclair Gàidhlig is Beurla le Dwelly 'na bhroinn: An English - Scottish Gaelic dictionary incorporating Dwelly. 30 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">William Wallace</span> I. İskoç Bağımsızlık Savaşı önderi (1270-1305)

Sir William Wallace, Birinci İskoç Bağımsızlık Savaşı sırasında ana liderlerden biri olan bir İskoç şövalyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

İskoçya, Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri. İskoçya anakarası, Büyük Britanya adasının kuzeydeki üçte birlik kısmını kaplar. Güneydoğusunda İngiltere ile 154 km uzunluğunda bir sınırı vardır. Kuzeyi ve batısı Atlas Okyanusu ile, kuzeydoğusu Kuzey Denizi ile ve güneyi İrlanda Denizi ile çevrilidir.

İskoçlar, İskoçya'da yaşayan halkın adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gayda</span>

Gayda, kamıştan yapılmış çift düdük ve tulumdan oluşan, tiz sesli, nefesli bir çalgı. Trakya, Bulgar, Makedon ve İskoçların millî çalgısıdır.

<i>İskoçyanın Son Kralı</i> 2006 yapımı İngiliz tarihî dram filmi

İskoçya'nın Son Kralı, 2006 yılında "en iyi erkek oyuncu" dalında Forest Whitaker'ın performansı ile Akademi Ödülü'ne ulaşan, Uganda'nın bir dönemine damgasını vuran İdi Amin'in yaşamından kesiti yansıtan, gerçek kişi ve olaylara dayanan filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Andy Murray</span> İskoç tenisçi

Andrew Barron "Andy" Murray İskoç tenisçi ve şu anda teniste Britanya'nın bir numarası konumunda bulunmaktadır. Murray ATP sıralamasında ilk 10'a ilk kez 16 Nisan 2007'de girmiştir. Şu ana kadar kariyerinde gördüğü en yüksek sıralama dünya 1 numarasıdır.11 Eylül 2012 tarihinde Amerika Açık finalinde Novak Djokovic'i yenerek kariyerinin ilk grand slam şampiyonluğunu elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1707 Birlik Yasaları</span> Büyük Britanya Krallığını kuran Parlamento yasaları

1707 Birlik Yasaları, İngiltere Parlamentosu'nda kabul edilen 1706 İskoçya ile Birlik Yasası ile İskoçya Parlamentosu'nda kabul edilen 1707 İngiltere ile Birlik Yasası olmak üzere iki farklı yasadır. Aynı hükümdara bağlı olmalarına karşın farklı devletler olan ve farklı yasama organlarına sahip İngiltere Krallığı ile İskoçya Krallığı'nın birleşmesi amacıyla 22 Temmuz 1706'da imzalanan Birlik Antlaşması, bu yasalarla yürürlüğe girmiştir.

Seonaidh, İskoç yazar Martin Martin'e göre Lewis'te yaşamış bir su cinidir. Adının İngilizleşmiş hali Shony veya Shoney olarak yazılır. Modern İskoçya Kelt dilinde "Johnny" isminin yerine kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">I. Roibert</span> İskoçya kralı (1274-1329; hd. 1306–1329)

I. Roibert ya da Robert Bruce, İskoçya kralı. Roibert, Birinci İskoç Bağımsızlık Savaşı sırasında savaştı ve Bannockburn Muharebesi'nde büyük bir zafer elde etti. 1328'de İskoçya'nın bağımsızlığını garantileyen Edinburgh-Northampton Antlaşması'nı imzaladı.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya Krallığı</span> 843ten 1707ye kadar Büyük Britanyanın kuzeyine egemen bir tarihî devlet

İskoçya Krallığı, 843'ten 1707'ye kadar Büyük Britanya'nın kuzeyine egemen bir tarihî devlet. Daha sonra İngiltere Krallığı ile birleşerek Büyük Britanya Krallığı oldu.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İskoçya Krallığı hükümdarları listesi İskoçya Krallığı devletinde hükümdarlık yapan kişilerin listesidir. İskoçya Krallığı 843'ten 1707'ye kadar devam eden Britanya adasının kuzeyinde kurulmuş bir devlettir. Bu İskoçya Krallığı devletinin hükümdarları İskoçya Krallarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İskoç Parlamentosu</span> İskoçya Yasama Organı

İskoç Parlamentosu İskoç halkını temsil eden, İskoçya'nın sınırlı, özerk tek meclisli yasama organıdır. Başkent Edinburgh'un Holyrood bölgesinde yer almaktadır. Genel kullanımda "Holyrood" olarak adlandırılan parlamento, 129 İskoçya Parlamentosu Üyesinden (İPÜ) oluşan demokratik bir organdır. Üyeler dört yıllık görev süresi için karışık nispi temsil sistemi ile seçilirler. Sonuç olarak, ulusal seçmenler tarafından çoğunluk sistemi ile seçilen 73 İPÜ, sekiz ek üye bölgesinden atanan 56 İPÜ'den oluşmaktadır. Son parlamento genel seçimleri 6 Mayıs 2021 tarihinde yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Piktler</span>

Piktler, günümüz İskoçya'sının doğu ve kuzeydoğusunda yaşamış antik bir halk. Halkın adı muhtemelen Latince picti (boyalı) sözcüğünden gelmiştir. Bunun nedeni muhtemelen vücutlarındaki boya ve dövmelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık Parlamentosu</span> Birleşik Krallıkın yasama organı

Birleşik Krallık Parlamentosu, Birleşik Krallık'ın en üst anayasal organıdır. Çift meclisli bir sistemi olan ülkede parlamento iki bölümden oluşur: Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası. Her iki meclis de Londra'da bulunan Westminster Sarayı'nda toplanır. Bu iki meclise, sınırlı şekilde kanun yapma yetkisi olan ve bu yüzden parlamentonun üçüncü bir parçası sayılabilecek olan monarşinin temsilcisi kral/kraliçeyi de eklemek mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">İskoç Bağımsızlığı</span>

İskoç Bağımsızlığı, İskoçya'da bazı siyasi partilerin, çıkar gruplarının ve bireylerin İskoçya'yı tekrar bağımsız bir egemen devlet pozisyonuna getirmeyi amaçlamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İskoç Aydınlanması</span> İskoçya’da 18. yüzyılda entelektüel ve bilimsel başarıların dışavurumu yoluyla karakterize edilen dönem

İskoç Aydınlanması olarak adlandırılan tarihsel dönem, İskoçya’da 18. yüzyılda entelektüel ve bilimsel başarıların dışavurumu yoluyla karakterize edilen dönemdir. 18. yüzyıl boyunca İskoçya, kilise okulları ve üniversitelerden oluşan bir ağa sahiptir. Aydınlanma kültürü temel olarak yeni kitapların detaylı incelemelerine ve St. Andrews, Glasgow, Edinburgh ve Aberdeen gibi antik üniversitelerde ve Edinburgh'daki birtakım toplanma yerlerinde günlük düzenlenen tartışmalara dayalıdır.

İskoç mitolojisi, İskoçya tarihi boyunca ortaya çıkan, bazen birbirini takip eden nesiller tarafından detaylandırılan ve diğer zamanlarda reddedilen ve başka açıklayıcı anlatılarla değiştirilen mitlerin bir koleksiyonudur.

İskoççada tarbh uisge olarak da bilinen su boğası, Mancadaki tarroo ushtey'e benzer mitolojik bir İskoç yaratığıdır. Genellikle, bozkır lochlarının gece sakini olarak kabul edilir, atlardaki muadili su atından daha cana yakındır, ancak benzer amfibi ve biçim değiştirme yeteneklerine sahiptir.

İskoçya Tarihi, ilk Paleolitik Çağda işgal edilmesine kadar dayanmaktadır. Bunlar vahşi havyanlar için çilek elma gibi meyve türleri için gelen avcı-toplayıcılardır.

<span class="mw-page-title-main">Minch'in mavi adamları</span>

Minch'in mavi adamları ya da fırtına kelpileri, İskoçya'nın Minch olarak bilinen iç ve dış Hebridler arasındaki kıyı sularında yaşayan, o bölgedeki havayı ve gemi trafiğini kontrol ettiğine inanılan İskoç folklorik mitolojik yaratıklarıdır. Dalgaları kontrol etme ve gemileri batırabilecek fırtınalar yaratma güçleri vardır. Dünyanın geri kalanında benzerlerine rastlanmayan ve İskoçya'nın diğer bölgelerinde pek bilinmeyen bu yaratıklar, Minch ve çevresindeki kuzey bölgelerden Wick'e kadar olan doğu bölgelerde tanınırlık kazanmış gibi görünüyor.