İçeriğe atla

Alaturka ve Alafranga Mükemmel Yemek Kitabı

Alaturka ve Alafranga Mükemmel Yemek Kitabı
YazarFahriye Nedim
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürYemek kitabı

Alaturka ve Alafranga Mükemmel Yemek Kitabı, ilk baskısı 1933 yılında yapılan Fahriye Nedim tarafından yazılan yemek kitabıdır.1928 harf devrimi sonrası Cumhuriyet döneminde Latin alfabesi ile yazılmıştır.Alaturka ve Alafranga Mükemmel Yemek Kitabı, Cumhuriyet modern kadınına hitap eden, ev idaresi ve ev ekonomisinin ailede kadının görevleri arasında olduğunu simgeleyen bir kitaptır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tuvalet</span> temizlik demirbaşı

Tuvalet ya da hela, insan boşaltım sistemi artıkları olan dışkı ve idrarın boşaltılması ve uzaklaştırılması amacıyla tasarlanmış sabit düzenekler ile bunların yerleştirildiği kapalı mekândır. Tuvalet kelimesi hem atıkların boşaltıldığı tesisat, hem de bu tesisatın bulunduğu oda anlamında kullanılır. WC, hela, abdesthane, ayakyolu, kenef ve yüz numara olarak da bilinir. Modern tuvaletlerde insan ihtiyaçlarını gidermeye yarayacak ve atıkları kanalizasyon sistemine ulaştıracak, helataşı, klozet, bide ve pisuvar, otomatik koku makinesi, tuvalet kağıdı dispenseri, klozet kapağı, koku giderici klozet kapağı, elektronik bide gibi tesisatlar bulunur. Modern evlerde tuvalet odası genellikle küvet ya da duş gibi bir yıkanma tertibatı ile aynı odaya yerleştirilmiştir. Böyle odalara banyo denir. Çoğu evde bir banyonun yanı sıra bir de tuvalet bulunur. Bunlara ek olarak modern evlerde yetişkinlerin yattığı odaya açılan bir ebeveyn banyosu bulunması giderek yaygınlaşmaktadır. Bebeklere ihtiyaçlarını yapması için bebek bezi uygulanır, tuvalet eğitimi çocuklara küçük yaşlarından verilir.

<span class="mw-page-title-main">Alafranga tuvalet</span> genellikle bir oturak, oturak kapağı, rezervuar ve sifon sisteminden oluşan tuvalet

Alafranga tuvalet, klozet ya da WC, genellikle bir oturak, oturak kapağı, rezervuar ve sifon sisteminden oluşan tuvalet. İnsan dışkısının su yolu ile kanalizasyona aktarılmasını sağlayan en hijyenik tuvalet türüdür. Alafranga tuvalet, Alaturka tuvalet olarak olarak bilinen ayaktaşlı helâdan oturaklı ve su depolu olması ile ayrılır. Günümüzdeki ayaktaşlı helâlarda da yaygın olarak su deposu ve sifon sistemi kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Piruhi</span>

Piruhi; un, yumurta, tulum peyniri, tereyağı, et suyu ve ceviz içinden yapılan bir hamur yemeğidir. Pirohi, piruhi ve piruşki Rusça kökenli bir kelimedir. Bir çeşit mantıdır. Osmanlı mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mutfağı</span> Osmanlıdaki mutfak, yemek ve sofra kültürü

Osmanlı mutfağı Osmanlı dönemindeki mutfak kültürüdür. Kökeni Selçuklu mutfağına dayanır. Osmanlı Mutfağı'nı, Osmanlı saray mutfağı ve Osmanlı halk mutfağı şeklinde ikiye ayırmak doğru olacaktır. Halk mutfağı, saray mutfağı kadar gösterişli olmamasına rağmen lezzet ve çeşitlilik yönünden oldukça zengin bir menüye sahip olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yemek kitabı</span>

Yemek kitabı, yemek yapım tarifleri ile sofra ve mutfakla alakalı bilgileri içeren kitaplardır. Bilinen en eski yemek kitaplarından biri Yunan gastronom Athenaios'a aittir. Apicius ise antik tarihin bilinen en eski gastronomlarından biridir. Eski Çin zamanından kalma çorba tariflerini içeren yemek kitapları ile Orta Çağ Avrupasını yansıtan yemek kitapları da mevcuttur. Tarihsel süreçte matbanın icadı yemek kitabı sayısını da artımış ve yemeklerin tanınırlığına katkı sağlamıştır.

Alaturka ve alafranga, Osmanlı İmparatorluğu ve halkına özgü müzikal ve kültürel kavramlardır. Terimler, Balkanlar'da Doğu kültürü ile Batı kültürü arasındaki ayrımı açıklamaktadır. Ayrıca eski moda (alaturka) ve modern (alafranga) ile de bağlantılıdırlar. Artık etiketler eski sayılmaktadır, ancak Osmanlı ve Türk kültür tarihini anlamada faydalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Umumi tuvalet</span>

Umumi tuvalet, herkesin kullanımına açık olan tuvalet. Okul, alışveriş merkezi, hapishane gibi kamusal alanlarda bulunan umumi tuvaletler küçük bir kabin şeklinde olabildiği gibi daha büyük bir yapı hâlinde küçük kabinlere bölünmüş şekillerde de olabilmektedir. Alafranga ya da alaturka tuvaletin yanı sıra pisuvarın da bulunabildiği alanlar çoğu yerde erkek ve kadın için ayrı ayrı olmakla birlikte cinsiyetsiz tuvaletler de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şeftali reçeli</span>

Şeftali reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Şeftali kullanılarak hazırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Kızılcık reçeli</span>

Kızılcık reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır.

Yeni Usûl Yemek Kitabı, Osmanlı döneminde yayınlanan yemek kitabıdır. 1880-81 yıllarında, kimliği belirsiz bir yazar tarafından yazılmıştır. 1924 yılında Muammer Mehri tarafından yeniden basılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rozbif</span>

Rozbif (İngilizce:Roast beef); Bonfile, Biftek, Antrekot gibi özel etlerin etrafı hava almayacak şekilde sarılıp(sicim ipi)fırınlanması veya açık ateşte mühürleme tekniği ile yapılan geleneksel bir yemektir.

Alaturka ve Alafranga Yemek Kitabı, ilk baskısı 1944 yılında yapılan Ekrem Muhittin Yeğen tarafından yazılan yemek kitabıdır.1928 harf devrimi sonrası Cumhuriyet döneminde Latin alfabesi ile yazılmıştır.

Mükemmel Yemek Kitabı, ilk baskısı 1926 yılında Takvor Mardirosyan Matbaası'nda basılan, Vağinag Pürad tarafından yazılan Ermeni harfli Türkçe yemek kitabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Özbek pilavı</span>

Özbek pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Afganistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan’da yapılır. Pirince et ile birlikte çeşitli baharatlar, sebzeler, meyveler veya yemişlerin eklenmesi ile yapılır. Türkiye'de Afyonkarahisar mutfağında yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Acem pilavı</span>

Acem pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Koyun eti veya dana eti ile hazırlanır. Çam fıstığı, üzüm, tarçın, karanfil ve kakule eklenerek hazırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Türkistan pilavı</span>

Türkistan pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Malzemeleri pirinç, havuç, soğan, kavurma, kuyruk yağı, sarımsaktır. Uygur Türklerinde Türkistan pilavı hazırlanır. Uygurlar için Türkistan pilavı etnik kimliklerinin bir göstergesidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir kebabı</span>

İzmir kebabı bir çeşit yatay döner kebabıdır. Koyun etinden yapılır. Mesire yemeğidir.

Cumhuriyet Dönemi Türk Mutfağı, 1923 yılından günümüze kadar uzanan Türk mutfağıdır. Türkiye'nin her bölgesinde farklı özellikler göstermektedir. Sentez bir mutfak görünümündedir.Osmanlı mutfağını devam ettirmiş olmasına rağmen önemli değişimler yaşamıştır. Geleneksel alaturka mutfak ve modern alafranga mutfak olarak ayrılır.

Presika bir çeşit sütlü tatlıdır. Koyun sütü, şeker, vanilya, enginar çiçeği suyu ile hazırlanır.Aşçı Mektebi ve Mükemmel ve Mufassal Aş Ustası yemek kitaplarında tarifi verilmiştir.

1001 Çeşit Yemek Reçetesi: Alaturka ve Alafranga Mükemmel Yemek, Tatlı, Pasta, Fahriye Nedim tarafından 1956 yılında yazılmış yemek kitabıdır.