İçeriğe atla

Alataş, Anamur

Alataş
Harita
Mersin ilinin Türkiye'deki konumu
Mersin ilinin Türkiye'deki konumu
Mersin üzerinde Alataş
Alataş
Alataş
Alataş'ın Mersin ilindeki konumu
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlMersin
İlçeAnamur
Coğrafi bölgeAkdeniz Bölgesi
Rakım35 m
Nüfus
 (2020)
 • Toplam443
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0324
İl plaka kodu33

Alataş Mersin'in Anamur ilçesinin bir köyüdür. Alataş 36°05′K 32°47′D / 36.083°K 32.783°D / 36.083; 32.783 koordinatlarında ve Ören beldesinin hemen kuzeyinde yer alir. Anamur'a 5, Mersin'e 235 kilometre uzaklıktadır. Nüfusu 2020 rakamlarına göre 443'tür.[1] Köy ekonomisi muz bahçelerine dayanır.

Kaynakça

  1. ^ "Nüfus sayfası". 6 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anamur Burnu</span> Türkiyede bir burun

Anamur Burnu, Türkiye'nin en güney ikinci noktasıdır. Koordinatları 36°01′17″K 32°48′07″D dır.

<span class="mw-page-title-main">Alataş, Maçka</span>

Alataş,Trabzon ilinin Maçka ilçesine bağlı bir mahalledir.

Anamur Müzesi Mersin ili Anamur ilçesinde kurulmuş olan arkeoloji ve etnografya müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Anemurium</span>

Anamurium Antik Kenti Mersin ili batısında bir kent örenidir.

Kaledran Çayı Mersin ili Anamur ilçesinde yer alan bir çaydır. Çayın adı Toros Dağları üzerindeki Kaleduran adındaki bir kale öreninden gelmektedir. Bölgedeki yazın kuruyan birçok çayın aksine her mevsim belli bir debiye sahip olan çay 36°06′01″K 32°33′46″D koordinatlarında Akdeniz'e dökülür. Çayın kaynağı Toros Dağlarında Anamur'a bağlı Güngören köyü kuzeyindedir. Güneye doğru akan çay Akdeniz'e dökülmeden önce Mersin ili batı sınırını çizer. Çayın batısı Antalya ili Gazipaşa ilçesi, doğusu ise Anamur ilçesidir. Eskiden bu bölgede bulunan ve çayla aynı isme sahip olan köyün bazı kısımları çayın batısında kalmıştı. Bu sebepten köy ikiye ayrıldı ve doğudaki köy Anıtlı batıdaki köy de Yakacık adını aldı. Ancak halk arasında her iki kısım da hala Kaledran adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Paşabeleni</span>

Paşabeleni (Nagidos) Mersin ili Bozyazı ilçesinde bir sit alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Softa Kalesi</span> Bozyazıda bir kale

Softa Kalesi (Sycae) Mersin ilinde yer alan bir kale örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Ören, Anamur</span>

Ören Mersin ilinin Anamur ilçesinde bir mahalledir. İlçe merkezinin yedi kilometre güney batısında ve 36.0461°K 32.7791°D koordinatlarında yer alır. Ören adını yörede bulunan Anemurium antik kentinden almıştır. Türkiye'nin Akdeniz sahilindeki en güney noktasında yer alır. 1911 yılında Fransızlar tarafından yapılmış olan Anamur Deniz Feneri de belde sınırları içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Anıtlı, Anamur</span>

Anıtlı (Kaledran) Mersin ilinin Anamur ilçesinde yer alan bölünmüş bir köydür. Köy Mersin ili ile Antalya ili arasındaki sınırı çizen Kaledran Çayının Mersin ili tarafında kurulmuş, ancak köyün büyümesi sonunda köyün bir bölümü de çayın batısına taşmış, böylece köy iki il arasında bölünmüştür. Anıtlı köyün Mersin ili tarafında kalan bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Atlılar, Toroslar</span>

Atlılar (Sadiye), Mersin'nde bir dağ köyüdür. Köy Toros dağları üzerinde 37°05′K 34°27′D koordinatlarında kurulmuştur. Mersin'e uzaklığı 65 kilometredir. 1864 yılında Çerkes Sürgünü ardından Rusya'dan gelen Çerkez asıllı mülteciler kendilerine destek olan bir hanım sultanın ismini vererek Sadiye köyünü kurmuşlar, daha sonra at yetiştiriciliği de dikkate alınarak köyün adi Atlılar olarak değiştirilmiştir. Halk arasında her iki ad da kullanılmaktadır. Başlıca geçim kaynağı kiraz üretimi ve hayvancılık olan köyün nüfusu 2018 rakamlarına göre 194'tür.

<span class="mw-page-title-main">Kuzucubelen</span> Mersin ilinin Mezitli ilçesine bağlı mahalle

Kuzucubelen Mersin ilinde Mezitli merkez ilçe sınırları içinde bir belde ve yayladır.

<span class="mw-page-title-main">Akdere, Silifke</span>

Akdere Mersin'in Silifke ilçesinde yer alan bir beldedir. 36°15′K 33°45′D koordinatlarında, Silifke'nin batısında Mersin'i batıya bağlayan D.400 devlet kara yolu üzerindedir. Belde kıyıya yakın olmakla birlikte, belde ile kıyı arasında alçak bir dağ sırası vardır. Silifke'ye 30 kilometre, Mersin'e 110 kilometre uzaklıktadır. Antik Palai kent öreninin bulunduğu Eğribük Koyu beldenin üç kilometre güneydoğusundadır. 2020 rakamlarıyla beldenin nüfusu 1223'tür.

<span class="mw-page-title-main">Atalar, Tarsus</span> Tarsusa bağlı mahalle

Atalar Mersin'in Tarsus ilçesi kırsalında yer alan bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Yanışlı, Gülnar</span>

Yanışlı Mersin ili Gülnar ilçesi sahil boyunda bulunan bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Anamur Deniz Feneri</span> Mersin ili Anamur ilçesinde bulunan deniz feneri

Anamur Deniz Feneri Mersin ili Anamur ilçesinde bulunan bir deniz feneridir.

<span class="mw-page-title-main">Bekiralanı, Toroslar</span>

Bekiralanı, Mersin ilinin Toroslar ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Dikilitaş, Mersin</span>

Dikilitaş Mersin il merkezinin doğusunda bir anıttır. Anıt aynı addaki köyün güneyindedir. Köyün halk arasındaki adı Bekirde olmakla birlikte köyün güneyinde yer alan bir bu dikilitaş sebebiyle resmî adı Dikilitaş'tır.

<span class="mw-page-title-main">Güleç, Anamur</span>

Güleç (Orhana) Mersin ili Anamur ilçesinde yer alan bir köydür. 36°06′K 32°48′D koordinatlarındaki köy ilçe merkezine komşudur. Ilçe merkezine sadece 5, il merkezi Mersin'e ise 230 kilometre uzaklıktadır. 2019 rakamlarına göre nüfusu 637 dir. Köyün başlıca ürünü muzdur.

Alaköprü Mersin ilinin Anamur ilçesinde bulunan ve hâlâ kullanılabilir durumda olan tarihi bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Pullu Tabiat Parkı</span>

Pullu Tabiat Parkı Mersin ilinin Anamur ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Mersin'i batıya bağlayan D.400 devlet kara yolu genellikle Akdeniz kıyı şeridine paraleldir. 36°5′15″K 32°54′38″D koordinatlarındaki Pullu tabiat parkı kıyı şeridi ile kara yolu arasında ve Anamur'un 7 kilometre doğusundadır. Mersin'e olan uzaklığı 207 kilometre kadardır. Genişliği 10.3 hektar olan park 1980 yılında piknik alanı, 2011 yılında da tabiat parkı ilan edilmiştir. Günü birlik piknik alanı olarak 1500 kişiye hizmet veren parkta 180 kişiye hizmet veren geceleme tesisleri ve 30 karavanlık park yeri vardır.