İçeriğe atla

Alaska bayrağı

Alaska
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Alaska
TipiDevlet
Oran125:177
TasarımMavi zemin üzerine "büyük kepçe" şeklinde sekiz altın yıldız. Kuzey Yıldızı diğer 7'den daha büyüktür.
TasarlayanBenny Benson

Alaska eyalet bayrağı, koyu mavi bir alan üzerinde Büyük Kepçe ve Polaris'i oluşturan sekiz altın yıldız gösteriyor. Büyük Kepçe, Alaska'ya özgü bir hayvan olan bir ayı sembolize eden Büyük Ayı takımyıldızındaki bir yıldız işaretidir. Bayrakta gösterildiği gibi, yıldızları acemi tarafından Polaris'in yerini belirlemek ve manyetik bir kuzeyden önemli ölçüde değişen gerçek kuzeyi belirlemek için bir rehber olarak kullanılabilir.[1]

Tasarım Seward'lı Benny Benson tarafından yaratıldı ve 1927'deki bir yarışmada yaklaşık 700 başvuru arasından seçildi. 2001 yılında, Kuzey Amerika Veksilloloji Derneği tarafından yürütülen bir anket, Alaska'nın bayrağını, 72 Kanada eyaleti, ABD eyaleti ve ABD bölge bayrakları arasında tasarım kalitesinde en iyi beşinci sıraya koydu. Sırasıyla New Mexico, Teksas, Quebec ve Maryland bayraklarının arkasında bitti.[2]

Tasarımı ve kökeni

Alaska eyalet haline gelmeden otuz iki yıl önce, Amerikan Lejyonu Alaska Departmanı, bölge için bir bayrak tasarlamak için yedinci sınıftan (12-13 yaş) on ikinci sınıfa (17-18 yaş) kadar Alaska çocukları için bir bölgesel yarışmaya sponsor oldu.[3] 1927'de yarışma komitesi, Alaska Bölgesi'nin gelecekteki bayrağını temsil etmesi için on üç yaşındaki yetim Benny Benson'ın tasarımını seçti. Alaska Yerlisi olan Benson, Seward'daki Jesse Lee Çocuk Evi'nde ikamet ediyordu. O zamana kadar, Alaskalılar 1867'de Rusya'dan satın alındığından beri yalnızca ABD bayrağını dalgalandırmıştı. Benson'ın tasarımı, bölge genelindeki okul çocuklarından gelen yaklaşık 700 diğer sunumdan seçildi. Diğer kayıtların çoğu, bölgesel mühür, gece yarısı güneşi, kuzey ışıkları, kutup ayıları ve / veya altın tavalarda varyasyonlara sahipti. Başarısını kutlamak için Benson, 1.000 ABD doları ve oymalı bir saatle ödüllendirildi.

Tarihi

Benny Benson'un orijinal tasarımı

Rus-Amerikan Şirket Bayrağı

Eyalet bayrağı

Alaska Yasama Meclisi, 2 Mayıs 1927'de Benson'un tasarımını Alaska Bölgesi'nin resmi bayrağı olarak kabul etti. Benny'nin tasarımına göre yapılan ilk bayrak, mavi ipek ve aplike altın yıldızlardan yapıldı. 9 Temmuz 1927'de resmen uçuruldu. 1959'da Statehood'da devlet bayrağı olarak korundu.

Bayrağın sembolizmi devlet şarkısı "Alaska'nın Bayrağı" nda anlatılıyor.

1927'den önce dalgalanan bayraklar

Bağlılık Yönetim birimi Tasarım(lar) Kullanım tarihi
Rus kaşifler hak iddia ediyor Yok 1729 – Temmuz 8, 1799
Rus İmparatorluğu Rus-Amerikan Şirketi (Shelikhov-Golikov) 8 Temmuz 1799 – Ekim 10, 1806
Rus İmparatorluğu Rus-Amerikan Şirketi (sivil bayrak olarak kullanılır) 10 Ekim 1806 – Ekim 18, 1867
Amerika Birleşik Devletleri Alaska Bakanlığı (Birleşik Devletler Ordusu) 18 Ekim 1867 – Temmuz 3, 1877
Amerika Birleşik Devletleri Alaska Bakanlığı (Birleşik Devletler Ordusu) 4 Temmuz 1877 – Temmuz 3, 1890
Amerika Birleşik Devletleri Alaska Bölgesi 4 Temmuz 1890 – Temmuz 3, 1891
Amerika Birleşik Devletleri Alaska Bölgesi 4 Temmuz 1891 – Temmuz 3, 1896
Amerika Birleşik Devletleri Alaska Bölgesi 4 Temmuz 1896 – Temmuz 3, 1908
Amerika Birleşik Devletleri Alaska Bölgesi 4 Temmuz 1908 – Temmuz 3, 1912
Amerika Birleşik Devletleri Bölgesel Alaska 4 Temmuz 1912 – Temmuz 9, 1927
Amerika Birleşik Devletleri Bölgesel Alaska

Alaska Eyaleti

9 Temmuz 1927 – Ocak 3, 1959

3 Ocak 1959 – günümüz

Kaynakça

  1. ^ Jeff Goodman. "Magnetic North Pole vs. Geographic North Pole". Reich College. 31 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2009. 
  2. ^ Archive.org copy of now-offline NAVA survey results
  3. ^ "The Contest". 21 Ekim 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alaska</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Alaska, Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeybatı ucunda yer alan bir eyaletidir. Bir yarı-eksklav olan Alaska, doğuya Kanada'nın British Columbia ve Yukon bölgeleriyle sınırlanmıştır ve batıda Bering Boğazı'ndaki bir deniz sınırını Rusya Federasyonu'nun Chukotka Otonom Okrugu ile paylaşmaktadır. Kuzeyde Arktik Okyanus'un Chukchi ve Beaufort Denizleri, güneyde ve güneybatıda ise Pasifik Okyanusu yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Colorado</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Colorado veya Türkçeleştirilmiş ismi ile Kolorado, orta-batı ABD'de bulunan, en yüksek rakıma sahip eyaletlerden biri. Doğuda Büyük Ovalar, merkezde Rocky Dağları, batıda Colorado Ovası ve kuzeybatıda Intermontane Havzası olmak üzere dört ana bölgeye ayrılmıştır. Yazları serin ve kuru, kışları ise soğuk ve karlı olur. Yazın ortalama sıcaklık 15 °C, kışın ise -6 °C'dir. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri Colorado Springs'de bulunmaktadır. Colorado'nun başkenti Denver, yüzölçümü 269.619 km², nüfusu 4.301.260 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Buz Denizi</span> Kuzey Kutbu bölgesinde bir okyanus

Kuzey Buz Denizi ya da Arktik Okyanusu, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın kuzeylerinde yer alan, Kuzey Kutbu'nu kapsayan, buzlarla kaplı bir okyanustur. Uluslararası Hidrografi Örgütü (IHO) tarafından okyanus olarak kabul edilmektedir (Arctic Ocean). Yüzölçümü 14.090.000 km² olan devasa bir alandır. Diğer okyanuslara göre sığ olup, en derin noktası 5.449 m, ortalama derinlik 1.038 m'dir. Rusya, ABD, Kanada, Danimarka (Grönland), Norveç ile kıyıları vardır. Bunlara ek olarak soğuk ve elverişsiz iklimine rağmen çok önemli hayvan çeşitliliğine sahip olan Arktik Okyanus'ta birçok balık ve kuş türü yanında kompleks habitatlar oluşturan memeliler de yer alır. Özellikle kutup bölgesinin ikon hayvanları kutup ayıları, foklar, morslar, belugalar ve narvaller bu iklim ve çevre koşullarına milyonlarca yıllık bir evrimle adapte olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Kızılderilileri</span>

Kızılderililer ya da Amerika Yerlileri veya kısaca Yerliler, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan Kızılderililer için kullanılan ortak birleştirici ad. Dilce birbiriyle akraba olmayan en az iki ayrı grupta toplanırlar: Sibirya kökenli olan Na-Dene dilleri ile Na-Dene dilleri dışındaki bütün Kızılderili dillerini içeren Amerind dilleri.

<span class="mw-page-title-main">Washington (eyalet)</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Washington, Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeybatısında bulunan eyaletlerinden birisidir. Eyalet, Amerika Birleşik Devletleri'nin Büyük Okyanus kıyısındaki eyaletlerinin en kuzeyde olanıdır. Eyalet, Seattle, Spokane gibi ABD'nin sayılı büyük şehirlerini barındırır. Eyaletin kuzey sınırları Kanada'ya komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Ursa Major (takımyıldız)</span>

Büyük Ayı takımyıldızı, kuzey gökyüzünde bulunan ve mitolojisi muhtemelen tarih öncesi dönemlere kadar uzanan bir takımyıldızdır. Latince adı "büyük ayı" anlamına gelir ve yakınındaki Küçük Ayı ile tezat oluşturur. Antik çağda, MS 2. yüzyılda Batlamyus tarafından Yunan, Mısır, Babil ve Asur astronomlarının önceki çalışmalarına dayanarak listelenen orijinal 48 takımyıldızdan biriydi. Bugün 88 modern takımyıldız arasında üçüncü en büyük takımyıldızdır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri bayrağı</span> Ulusal bayrak

Amerika Birleşik Devletleri bayrağı, Amerika Birleşik Devletleri'ne ait resmi ulusal bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Yemen bayrağı</span> Ulusal bayrak

Yemen bayrağı, Kuzey ve Güney Yemen'in birleştiği gün olan 22 Mayıs 1990 tarihinde kabul edilmiş ve yeni devletin simgesi hâline getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Malezya Bayrağı, Malezya devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">James F. Calvert</span> Amerikalı amiral

James Francis Calvert, Amerika Birleşik Devletleri donanmasında hizmet etmiştir. Bu hizmeti sırasında, ABD'nin üçüncü nükleer denizaltısı ve Kuzey Kutbu'na ulaşan ikinci denizaltısı olan USS Skate'e komutanlık yapmıştır. 11 Ağustos 1958 tarihinde USS Skate, Kuzey Kutbu'nda ilk deniz yüzeyine çıkan denizaltı unvanını, James Francis Calvert emrindeyken elde etmiştir. Mesleğinin ileriki aşmasında Amerika Birleşik Devletleri Deniz Harp Okulu'da komutanlık yapmıştır. Akademi'nin 46. komutanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İnyupikçe</span>

İnyupikçe ya da İnyupik dili, Kuzey ve Kuzeybatı Alaska'da İnyupiklerin konuştuğu İnuit dilleri kolundan bir Eskimo dili. Alaska Yerli Dil Merkezine göre 15.700 kişilik nüfustan 2.144 kadarı anadillerini konuşabiliyor.

County, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer İngilizce konuşulan ülkelerde kullanılan idarî bir birim ismidir. County kelimesi, köken olarak kont sözcüğünden türemiştir, ancak bugün idarî bir birim olan county'nin kontluk ile herhangi bir hukukî ilişkisi kalmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Atabasklar</span>

Atabasklar, Atabask halkları, Atabask Kızılderilileri, Athabaskalar ya da Deneler, Kuzey Amerika'da Amerika Birleşik Devletleri ile Kanada'da yaşayan ve Na-Dene dillerinin Atabask dilleri grubundan dilleri konuşan, avcı ve toplayıcı, yarı göçebe, anasoylu, animist-şamanist Kızılderili halkları. Toplam nüfusları yaklaşık 200.000 kişidir ve çoğunluğu Navaholar oluşturur. En yakın akrabaları birlikte dilce bir üst grup oluşturan Eyaklar, en uzak akrabaları ise Eyak-Atabask dillerine paralel Na-Dene dillerinin diğer ana grubunu oluşturan Tlingitlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Totem direği</span>

Totem direği, Pasifik Kuzeybatısı Kızılderilileri kültüründe kullanılan, tek parça uzun boylu ağaçlardan, özellikle de yöredeki boylu mazı ağacının dallarından arındırılan gövdesinden oyulan totem ağacı olarak anıt heykel.

<span class="mw-page-title-main">Haiti bayrağı</span> Ulusal bayrak

Haiti bayrağı, günümüzde kullanılan hâli ile 25 Şubat 1986 tarihinde göndere çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">NATO bayrağı</span> Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütünü temsil eden bayrak

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) bayrağı, dört kardinal yönden yayılan dört beyaz çizgiyle beyaz bir pusula gül amblemi ile yüklü koyu mavi bir alandan oluşur. NATO'nun kurulmasından üç yıl sonra kabul edilen, 14 Ekim 1953'ten beri NATO'nun bayrağı olmuştur. Mavi renk Atlas Okyanusu'nu sembolize ederken, daire ise birlik anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Sayım Bürosu</span> ABD Federal İstatistik Sistemine bağlı büro

Amerika Birleşik Devletleri Nüfus Sayım Bürosu ABD Federal İstatistik Sistemi'ne bağlı bir bürodur. Amerikan halkı ve ekonomisi hakkında veri üretiminden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Indiana bayrağı</span> ABD eyaleti Indiananın bayrağı

Indiana bayrağı, Paul Hadley tarafından tasarlandı ve resmen Indiana eyaleti tarafından 11 Mayıs 1917'de kabul edildi. Eyaletin ilk resmî bayrağıydı ve o zamandan beri, bayrak üretimini standartlaştırmak için bir tüzük oluşturulması dışında değişmeden kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Chicago bayrağı</span>

Chicago bayrağı, beyaz bir alan üzerinde iki açık mavi yatay çubuktan veya şeritten oluşur, her biri tam bayrağın yüksekliğinin altıda biri kadardır ve yukarıdan ve alttan altıda birinden biraz daha az bir mesafeye yerleştirilir. Her biri altı sivri uçlu dört parlak kırmızı yıldız, bayrak yüzeyinin orta üçte birlik kısmında yan yana, birbirine yakın yerleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">ABD eyaletlerinin ve bölgelerinin bayrakları</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Amerika Birleşik Devletleri'nin elli eyaletinin ve sınır dışı topraklarının bayraklarının bir listesi hakkındadır.