İçeriğe atla

Alaska Tatlısı

Kontrol Edilmiş

Alaska Tatlısı, dışı sıcak ve çıtır, içi ise soğuk bir dondurma olan tatlıdır. Bu tatlı, dondurmanın üstüne koyulan kek tabanı ile kaplanmış ve ardından üstü beze (meringue) ile sarılmıştır. Beze, fırında veya bir meşale yardımıyla hafifçe kızartılarak tatlının dışı altın rengi bir çıtırlık kazanırken, içindeki dondurma soğuk kalır.

Tarihçe

Baked Alaska'nın kökeni, 1867 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Alaska'yı Rusya'dan satın almasını kutlamak için ortaya çıkmıştır. New York'taki Delmonico's Restaurant'ta yaratıldığı söylenen bu tatlı, o zamandan beri birçok farklı versiyonda yapılmıştır.

Tarifi

Malzemeler:

  • Kek tabanı (genellikle pandispanya)
  • Dondurma (genellikle vanilya veya farklı lezzetler)
  • Beze (yumurta akı ve şeker)

Yapılışı:

  1. Kek tabanı hazırlanır ve soğutulur.
  2. Kek tabanının üzerine istenilen lezzette dondurma yerleştirilir.
  3. Dondurma kek tabanının üstünde iyice sertleştikten sonra, beze ile tamamen kaplanır.
  4. Beze, önceden ısıtılmış fırında kısa süreliğine pişirilir veya bir meşale ile yakılarak kızartılır. Böylece tatlının dışı çıtır çıtır olurken, içindeki dondurma soğuk kalır.

Servis: Alaska Tatlısı, genellikle dilimlenerek servis edilir ve zengin, kontrastlı lezzetiyle dikkat çeker.

Popülerlik

Tatlı, restoran menülerinde özel bir yer edinmiş ve zamanla dünyanın farklı mutfaklarında çeşitli versiyonları yapılmıştır. Farklı kültürler ve mutfaklar tarafından benimsenmiş bu tatlı, hem görsel hem de lezzet açısından etkileyici bir sunum sağlar.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Baked Alaska Recipe". 1 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pasta</span>

Pasta, içine katılmış çeşitli maddelerle özel bir tat verilmiş, fırında veya başka bir yolla pişirilerek hazırlanmış hamur işi tatlı. Türkçede pasta sözcüğü ile genellikle "yaş pasta" kastedilir.

<span class="mw-page-title-main">Kemalpaşa tatlısı</span> Türk mutfağından şerbetli peynir ve hamur tatlısı

Kemalpaşa tatlısı, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, küçük süthanelerde üretilmeye başlanan bir peynir tatlısıdır. Halen 15'e yakın tesiste, günde 1 milyon adete varan üretim miktarlarına erişmektedir. Ramazan aylarında tüketim artmaktadır. Kemalpaşa Tatlısı, Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı veya Mustafakemalpaşa Tatlısı 18.06.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beze (yiyecek)</span> Çırpılmış yumurta akı ve şekerden yapılan tatlı

Beze yumurta akı ve pudra şekerinden yapılan bir köpük kurabiye türüdür. Fransızcası "'baiser'" olup anlamı öpücüktür. İsviçre ve Fransa'da "'Meringue'" olarak da bilinir. 100 °C ısıtılmış fırında 1-2 saat arasında adeta kurutularak yapılır. Bu karışıma limon suyu ilave edildiğinde bezeler daha katı bir kıvam kazanacaktır.

<i>Waffle</i> iki desenli, şekilli tabak arasında pişirilen hamur veya hamur bazlı yiyecekler

Waffle, Belçika asıllı bir hamur tatlısıdır. Üzerinde erimiş çikolata (pralin), krem şanti ve taze meyveler ile servis yapılan waffle, Belçika'da "Brüksel usulü" olarak adlandırılır. Yine Belçika'nın bir kenti olan Liège ise waffle hamurunun tek başına fırından çıktığı haliyle yenmesine verilen addır. Hamuru biraz daha altın sarısındadır, kremalize olan şekerin gevrekliği hamurun üstünde tadılabilir. Belçika usulü waffle hamuru dikdörtgen, Liège usulü ise uçları erimiş dikdörtgen görünümündedir. Her ikisi de kare şeklindeki derin çukur gözenekleri ile meşhurdur. Bu gözeneklerin derinlikleri 1 cm'yi bulur.

<span class="mw-page-title-main">Revani (tatlı)</span> Arap mutfağından şerbetli tatlı

Revani, Türk mutfağındaki tatlılardan biridir. Osmanlı döneminde Ermenistan'ın ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine Saray aşçılarının icat ettikleri ve Erivan zaferi sebebiyle "Revani" adı verdikleri bir tatlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dilber dudağı</span> Türk mutfağı tatlı

Dilber dudağı, bir çeşit hamur tatlısıdır. Bursa'da yapılan bir tatlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şambali</span> Türk mutfağından tatlı

Şambali veya Şam tatlısı, Türk mutfağından irmikli bir tatlıdır. Yoğurt, irmik, un ana malzemeleridir. Karışım yağlanmış tepsiye dökülerek üzerine badem veya yer fıstığı dizilir. Öncelikle üzeri kızarana kadar fırında pişirilir. Şeker, su ve limon suyundan oluşan kaynatılmış şerbet sıcak vaziyette üzerine dökülür. Soğuk biçimde servisi yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Elmalı turta</span>

Elmalı turta dünyanın en popüler turtalarından biridir. Bir elmalı turtanın ana maddesi elma ve hamurdur. Bunun dışında bazen krema ya da dondurma koyulur veya çedar peyniri yanında servis edilir. Elmalı turta genellikle "à la Mode" tarzında servis edilir. Pastada genellikle çift taraflı pasta yapımı ile üst ve altta hamur kullanılır; üst taraf çapraz şeritler dokunmuş dairesel veya pasta kafesi olabilir. Turtada esas kullanılan Bramley, İmparatorluk, Kuzey Spy ya da Granny Smith gibi elma türleri, daha sade ve normal elmalardan daha asidiktir. Pasta meyvesi taze, konserve veya kurutulmuş elma olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Dondurmalı pasta</span> Bir tatlı çeşidi

Dondurmalı pasta, pasta ve dondurmadan oluşan bir tatlıdır. Bir kek şeklinde dondurma, çikolata, sünger kek veya kurabiye parçalarının arasında yer alır. Popüler bir form, iki kat kek arasında bir dondurma tabakası olan üç katmanlı bir pastır.

<span class="mw-page-title-main">Krem Anglez</span>

İngiliz kreması, tatlı krema veya sos olarak kullanılan hafif bir koyu kremadır. Genellikle vanilya ile tatlandırılmış şeker, yumurta sarısı ve sıcak süt karışımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çikolatalı dondurma</span>

Çikolatalı dondurma, doğal veya yapay çikolata tadında dondurmadır. Çikolata, Amerika Birleşik Devletleri'nde vanilyadan sonra ikinci en yaygın dondurma lezzetidir.

<span class="mw-page-title-main">Tatar mutfağı</span> Tatarlara özgü yemek kültürü

Tatar mutfağı, başta Rusya içindeki Tataristan olmak üzere farklı ülkelerde ve coğrafi bölgelerde yaşamakta olan Tatarların yemek kültürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kosova mutfağı</span>

Kosova mutfağı, Kosova'ya özgü etnik grupların geleneksel yemeklerinden oluşan, Balkan mutfağının bir temsilcisidir. Arnavutluk ile tarihsel ve etnik bağları nedeniyle, Arnavut mutfağından önemli ölçüde etkilenmiş ve diğer Balkan ülkelerinin unsurlarını da benimsemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Damla çikolata</span>

Çikolata parçaları veya damla çikolata, tatlandırılmış karışımda ve daha az yaygın olarak krep gibi bazı kahvaltı yemeklerinde, birtakım tatlılarda bileşen olarak kullanılan tatlandırılmış çikolata parçalarıdır. Genellikle yassı dairesel tabanlara sahip gözyaşı damlası şeklindeki hacimler olarak üretilirler; başka bir çeşit çikolata parçacığı dikdörtgen veya kare blok şeklindedir. Çeşitli ebatlarda, genellikle 10 milimetreden daha küçüktürler.

<span class="mw-page-title-main">Şambaba tatlısı</span>

Şambaba tatlısı veya baba tatlısı, Türk mutfağından şerbetli bir hamur tatlısıdır. Yaş maya, toz şeker, su, un, tereyağı ve yumurta ile hazırlanan hamurlar küçük kek kalıplarına dökülerek pişirilir. Fırından çıkarılınca soğuyup sertleşen hamurlar, toz şeker ve su ile hazırlanan sıcak şerbete batırılır. Şerbeti içine çeken hamurlar servis tabağına konur. Tatlının üzeri kaymak ile süslenir.

Bağdat hurma tatlısı şerbetli bir tatlıdır. İlk olarak Güngör Sevinç 1971 yılında bu tatlıyı üretmiştir. Malzemeleri un, şeker, yumurta, yoğurt ve özel 10 baharat karışımından oluşur.Şerbet ve Hindistan cevizi üzerine dökülerek servis yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Pirinç keki</span>

Bir pirinç keki, tek bir nesne halinde şekillendirilmiş, yoğunlaştırılmış veya başka şekilde birleştirilmiş pirinçten yapılan herhangi bir gıda maddesi olabilir. Pirincin yenildiği birçok farklı kültürde çok çeşitli pirinç kekleri mevcuttur ve özellikle Asya'da yaygındır. Yaygın varyasyonlar arasında pirinç unuyla yapılan kekler, öğütülmüş pirinçten yapılanlar ve birlikte sıkıştırılmış veya başka bir bağlayıcı madde ile birleştirilmiş tam pirinç tanelerinden yapılanlar bulunur. Pirinç kekleri genellikle çeşitli türlerde.

<span class="mw-page-title-main">Lor tatlısı</span>

Lor tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Ege Bölgesin'de yapılır. Kullanılan lor peynirinin kesinlikle tuzsuz olmalıdır. Ayrıca pek çok şerbetli tatlıda olduğu gibi lor tatlısının yapımında da tatlının sıcak, şerbetin ise soğuk olması gerekir. Balıkesir Ayvalık mutfağında yer alır. Lor tatlısı 1920'li yıllarda Yunanistan'ın Girit adasından Balıkesir'in Ayvalık ilçesine yerleşen aileler tarafından getirilmiştir. Giritli Türklerin mutfağına ait bir tatlıdır. Ayvalık Lor Tatlısı 26.12.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Macar mutfağı</span> Macaristanın mutfak gelenekleri

Macar mutfağı, Macaristan ulusunun ve onun birincil etnik grubu olan Macarların mutfağının karakteristik özelliklerini ortaya koyar. Geleneksel Macar yemekleri öncelikle et, mevsim sebzeleri, meyveler, ekmek, süt ürünleri ve peynirlere dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gougère</span>

Gougère, Fransız mutfağı'nda bulunan, peynir ve baharatlarla karıştırılmış şu hamurunun fırında pişirilmesiyle elde edilen hamur işi türüdür. Tarifinde genellikle Gravyer, Comté veya Emmental gibi peynirler kullanılsa da farklı peynirler tercih edilebilir.