İçeriğe atla

Alanyalı Alda

Alda (Gürcüceალდა) veya Alde (Gürcüceალდე), 11. yüzyıl Alan prensesi ve Gürcistan Kralı I. Giorgi'nin ikinci karısıydı (h. 1014-1027). Çiftin, üvey kardeşi IV. Bagrat'ın hükümdarlığı sırasında Gürcistan'daki iç karışıklıklarda önemli rol oynayan Demetre adında bir oğlu vardı.[1]

I. Giorgi'nin "ikinci karısı", Giorgi'nin ölümünden sonra Abhazya kıyılarında Anakopia'da yaşayan oğlunu terfi ettirmek için soylu bir partinin beyhude girişimini anlatan bir pasajda I. Giorgi'nin "ikinci karısı"ndan bahsetmektedir. Demetre daha sonra Bizanslılara sığındı ve Anakopia'yı İmparator III: Romanos Argyros'a teslim etti (yaklaşık 1033). Aynı pasajda, "Oset kralının kızı" olarak anılır, "Osetler", Gürcüce Alanların adıdır.[2] Alda adı (YunancaἈλδή) çağdaş Bizans kaynaklarından öğrenilmektedir. Gürcü yıllıklarını doğrulayan İoannis Skilicis, Alda'nın "Giorgi'nin karısı" olduğunu bildirdi... Alan ırkından, oğlu Demetre'yi magistros rütbesiyle onurlandıran imparatora "Anakopia'nın çok güçlü kalesini" teslim etti.[3][4]

Giorgi'nin ilk karısı Meryem'i reddetmesine doğrudan bir gönderme Gürcü vakayinamelerinde bulunmadığından, Alda, Marie-Félicité Brosset[5] gibi bazı tarihçiler tarafından bir cariye olarak düşünülür, ancak Giorgi'nin Alda ile evliliğinin meşruiyeti çağdaş kaynaklarda sorgulanmış görünmez.[6] Meryem'in Giorgi'nin ölümü ve reşit olmayan oğlu IV. Bagrat için naipliğe katılmasının ardından yeniden öne çıkmasının ardından, Alda ve oğlu Demetre Bizans imparatorluğuna kaçtı. Demetre, mücadelesinde güçlü Kldekari Dükü Liparit ve Bizanslılar tarafından desteklenen Gürcü tacını ele geçirme girişimlerinde yaklaşık yirmi yıl geçirdi. 1053 yakınlarında öldü. Daha sonra, 18. yüzyıl Gürcü tarihçisi Prens Vahuşti'ye göre, Demetre'nin oğlu David, büyükannesi (yani, isminden bahseilmese de, Alda) tarafından, torunlarının geliştiği ve Gürcistan Kraliçesi Tamar'ın ikinci kocası David Soslan'ın geldiği yerel bir "kraliyet" çizgisi üreten Alanya'ya götürüldü (h. 1184-1213).[1][7]

Kaynakça

  1. ^ a b Toumanoff (1976), pp. 121 & 545.
  2. ^ Thomson (1996), p. 288.
  3. ^ Alemany (2000), p. 222.
  4. ^ Seibt (2012), pp. 174-178.
  5. ^ Brosset (1849), p. 315, n. 4.
  6. ^ Garland, Lynda & Rapp, Stephen (2006), "Mary 'of Alania': Woman and Empress Between Two Worlds", p. 120. In: Garland (2006).
  7. ^ Alemany (2000), p. 321.

Bibliyografya

Dış bağlantılar

Kraliyet Unvanları
Önce gelen
Vasburaganlı Meryem
Gürcistan Kraliyet eşleri
c. 1018–1027
Sonra gelen
Helena Argyre

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Krallığı</span> Orta Çağda kurulmuş Gürcü krallığı

Gürcistan Krallığı ya da Gürcü İmparatorluğu, Orta Çağ'da kurulmuş olan Gürcü devleti. Gürcistan pek çok alanda, Altın Çağ olarak adlandırılan dönemi bu krallık zamanında yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">III. Giorgi</span>

Giorgi III Bagrationi hanedanı mensubu Gürcü kralı. 1156 – 1184 yılları arasında Gürcü Krallığına hükmetmiştir. Gürcü Kralı I. Demetre'nin oğludur. O ve kızı Tamar'ın hükümdarlık dönemi diplomatik başarılar, askeri zaferler, dini, kültürel ve sanatsal açılımlar ile Gürcistan'ın "Altın Çağı" olarak bilinir.

Alanialı Maria Bizans imparatoriçesi. Gürcü kralı IV. Bagrat'ın kızı, Bizans İmparatorları VII. Mihail ile III. Nikiforos'in karısıdır.

Aleksios Komninos, Bizans imparatoru I. Andronikos ile akrabası ve metresi Theodora Komnini'nin oğlu.

V. Bagrat, "Büyük", Gürcü Kralı IX. David'in oğludur, 1355 yılından sonra onunla ortak hükümdar olmuş, 1360 yılında ölümünden sonra Kral olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">VII. Giorgi</span>

VII. Giorgi, 1393 ile 1407 yılları arası Gürcü Kralı.

<span class="mw-page-title-main">IV. Bagrat</span> Eski bir Gürcü Kralı

IV. Bagrat, Bagrationi Hanedanı'nın bir üyesidir. 1027 ile 1072 yılları arası Gürcistan Krallığı yapmıştır. Uzun ve olaylı hükümdarlığında Gürcistan'ın hükümdarlığını Bizans İmparatorluğu ve Selçuklu Hanedanı'ndan korumak için çalışmıştır.

IV. Liparit, bazen III. Liparit olarak bilinir, 11. yüzyıl Gürcü general ve politik figürü. Gürcü Kralı IV. Bagrat'ın başlangıçta en değerli destekçisi sonra en tehlikeli düşmanı olmuştur. Liparit hanedanına mensuptu. Bu nedenle kalıtımsal olarak Kldekari ve Trialeti dükü oldu. Kral IV. Bagrat'ın küçüklüğünde Kartli eristavisi İvane Abazasdze ile birlikte Gürcistan'ın gerçek yöneticisiydi.

<span class="mw-page-title-main">I. Parnavaz</span> İberyanın ilk kralı

I. Parnavaz, İberya'nın ilk kralı. Amcası Samara Mtsheta çevresindeki Gürcü kabilelerinin başkanı (mamasahlisi) idi. O, prens Azo'ya karşı silahlı bir isyanı bastırmıştı. Ona bu işte Kolhis hükümdarı Kuci ve Azo'nun ordusundan 1000 asker de destek vermişti. Parnavaz galip gelerek 27 yaşında İberia'nın ilk hükümdarı oldu. 65 yıl hüküm sürdü. Ölümünden sonra yerine oğlu Saurmag geçti. Kartlis Tshovreba kroniklerine göre Gürcü alfabesini oluşturan kişi I. Parnavaz'dır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'ın Altın Çağı</span>

Altın Çağ ya da Gürcistan'ın Altın Çağı, Geç Orta Çağ döneminde, Gürcistan Krallığı'nın 11. yüzyılın sonundan 13. yüzyıla değin dönemine verilen addır. Bu dönemde Gürcistan'ın gücü ve gelişmesi zirveye ulaşmıştır. Bunun dışında askeri başarılarla ülke sınırlarının genişlemesi, Gürcü mimarisinin, resim sanatının ve edebiyatının gelişmesine olanak sağlamıştır. Bu dönemdeki kilise sanatı ve din dışı edebiyat eserlerinin pek çoğu günümüze ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lihni Kilisesi</span>

Lihni Meryem'in Ölümü Kilisesi, Abhazya/Gürcistan'ın Lihni köyünde bulunan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks Kilisesidir. 10. yüzyılda inşa edilmiştir. Kilisedeki 14. yüzyıl freskleri, çağdaş Bizans sanatıdan etkilenmiştir. Ayrıca bir düzineden fazla Gürcüce ve Yunanca yazıtla süslenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Marie-Félicité Brosset</span> Fransız tarihçi (1802-1880)

Marie-Félicité Brosset, Gürcü ve Ermeni araştırmalarında uzmanlaşmış Fransız oryantalisttir. Çalışmalarını çoğunlukla Rusya'da gerçekleştirmiştir.

Prens İoane Hosroviani kraliyet hanedanından bir Gürcü prensi. Kaheti'nin yerel bir prensi idi, küçük kardeşi Cuanşer ile birlikte hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Vasburaganlı Meryem</span>

Meryem, bir Gürcü kraliçesi ve naibi idi. Vaspurakanlı Ermeni kralı John-Senekerim Artsruni'nin kızı ve Gürcistan kralı I. Giorgi'nin ilk eşidir. Gürcistan'ın zengin dul kraliçesi olarak, reşit olmayan oğlu IV. Bagrat adına 1027'den 1037'ye naip olarak hüküm sürdü ve Bizans İmparatorluğu ile diplomasi işlerine katıldı.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Giorgi</span>

VIII. Giorgi (1417-1476) krallığı saltanatı sırasında halihazırda parçalanmış ve 1446'dan 1465'e kadar bir iç savaşa karışmış olsa da birleşik Gürcistan Krallığı'nın son kralıydı. İsyancılar tarafından yenildi, yalnız doğu eyaleti Kaheti'de I. Giorgi olarak hüküm sürdü. 1465'te ölümüne kadar, Bagrationi kraliyet hanedanı'nın yerel bir branşını kurdu.

I. Aleksandre, Bagrationi Hanedanı'ndan, 1387'den 1389'a kadar Batı Gürcistan İmereti kralıdır. Bundan önce Gürcistan krallarının yetkisi altında İmereti eristavi ("dük") idi.

I. Giorgi, Bagrationi Hanedanı'ndan, 1389'dan 1392'ye kadar Batı Gürcü krallığı İmereti'nin kralıdır.

II. Konstantine, Bagrationi Hanedanı'ndan, 1396'dan 1401'deki ölümüne kadar İmereti kralıdır.

Prens Stepanoz kraliyet Hosroviani Hanedanı'ndan bir Gürcü prensiydi. 685-736'da Kaheti prensidir.

Giorgi Gürcistan prensi idi. I. Konstantine'nin oğludur.