İçeriğe atla

Alanya Kuşatması

Alanya Kuşatması
Bizans-Selçuklu Savaşları Ermeni-Selçuklu Savaşları I. Alâeddin Keykubad'ın Savaşları

Alanya Kuşatması
Tarih1221-1222[1]
Bölge
Sonuç Kesin Selçuklu Zaferi
Coğrafi
Değişiklikler
Alanya Kalesi Selçuklu hâkimiyetine geçti.
Taraflar
Kilikya Ermeni Krallığı Bizans İmparatorluğuAnadolu Selçuklu Devleti
Komutanlar ve liderler
Kyr VartI. Alâeddin Keykubad Mübarizeddin Ertokuş
Güçler
Şehir garnizonu (Sayı=?) Tam teçhizatlı ordu ve küçük bir donanma (Sayı=?)
Kayıplar
Bilinmiyor Bilinmiyor

Alanya Kuşatması, Anadolu Selçuklu Devleti sultanı I. Alâeddin Keykubad tarafından gerçekleştirilen kuşatmadır. Bu kuşatma sonucunda Alanya, Selçuklu hâkimiyetine geçmiştir.

Arka Plan

Haçlılar, IV. Haçlı Seferi ile İstanbul'u işgal edince bölgedeki Bizans istikrarı bozulmuş ve Bizans İmparatorluğu'nun her yanında mahallî hakîmler ortaya çıkmıştı. Kyr Vart'da bu mahallî hakîmlerden biriydi ve Alanya'yı yönetiyordu. Kyr Vart'ın kardeşi de Antalya ve Alanya arasındaki Alara Kalesi'nin sahibiydi. (Rumlar, Alanya' ya Kalonoros, Avrupalılar ise Candelore olarak isimlendirmişlerdi. Selçuklu kaynaklarında her iki isimde kullanılmaktadır.)[2]

Kuşatma

İbn Bîbî'ye göre Sultan I. Alâeddin Keykubad, bir gün nedimleriyle sohbet ederken,"Şimdi bizim eğlence (bezm) rahatlığından kurtulup savaş (rezm) sazına el atmamız ve saltanat kanunlarını uygulamamız gerekir, ülkenin her yerindeki halkın rahatını sağlamak ve cihangirlik vazifesini yerine getirmek için düşünce gözünüzü iyice açın, o düşünceden çıkacak sonuca göre harekete geçip savaşa başlayalım." dedi.[3]

Sultanın bu sözleri üzerine uzun zamandır Antalya subaşılığı yapan ve o bölgedeki sahilleri iyi bilen Mübarizeddin Ertokuş ve Emîr-i Âhur Esededdin Ayaz, Akdeniz sahilinde bulunan Kalonoros Kalesi'nin güzelliğini, her mevsimin orada bahar gibi hoş ve şirin geçtiğini, kara tarafından Sîs (Kozan) memleketine bağlı olduğunu, deniz tarafından da Mısır üzerine ağır bac ve haraçlar yüklediğini uzun uzadıya anlattılar ve kolaylıkla fethedileceğini bildirerek Sultan Alâeddin Keykubad'ı buranın fethine teşvik ettiler. Emirlerin bu teklifini uygun bulan sultan, uc beylerine asker ve mühimmat tedariki için fermânlar yazılmasını emretti. Fermânların gönderilmesinden 10 gün kadar sonra tam teçhizatlı bir ordu Konya'da toplandı.[4]

Konya'daki ordu sultanın liderliğinde kaleyi hem karadan hem de denizden kuşatmaya başladı.

Kaynakça

  1. ^ İbn Bîbî, I, 253-271
  2. ^ Ali Öngül, Anadolu Selçukluları, Çamlıca Yayınları, İstanbul, 2017, s.163
  3. ^ İbn Bîbî, I, 254
  4. ^ Ali Öngül, Anadolu Selçukluları, Çamlıca Yayınları, İstanbul, 2017, s. 163

İlgili Araştırma Makaleleri

I. Kılıç Arslan ya da Kılıçarslan, Anadolu Selçuklu Devleti'nin kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ın oğlu ve ikinci Anadolu Selçuklu sultanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alanya Kalesi</span> Kale

Alanya Kalesi, Antalya'nın ilçesi Alanya'nın simgelerinden biri olan kale. Denizden yaklaşık olarak 250 metre kadar yükselen bir yarımada üzerinde bulunmaktadır. Surlarının uzunluğu toplam olarak 6,5 kilometredir.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Camii (Alanya)</span>

Süleymaniye Camisi, Alanya, Antalya'da bulunan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Selçuklu Devleti</span> Batı Oğuz Türkleri tarafından kurulmuş olan, Anadoluda hüküm sürmüş eski bir devlet (1077–1308)

Anadolu Selçuklu Devleti, Türkiye Selçuklu Devleti veya Rum Sultanlığı, Selçuklu Türklerinden olan Kutalmış oğlu Süleyman Şah tarafından Anadolu'da İznik başkent olmak üzere 1077 yılında kurulmuş olan Türk devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul Gazi</span> Osman Gazinin babası ve Kayı boyu lideri

Ertuğrul Gazi ya da Ertuğrul Bey, 13. yüzyılın ortalarında Oğuzların Kayı boyunun lideri ve Osmanlı Beyliği'nin kurucusu olan Osman Bey'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kösedağ Muharebesi</span> Selçuklular ile Moğollar arasında 1243 yılında yapılan savaş

Kösedağ Muharebesi, 3 Temmuz 1243 tarihinde Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollar arasında gerçekleşen ve Selçuklu Devleti'nin yenilip Moğol tâbiiyetine girmesiyle sonuçlanan muharebedir. Kösedağ Muharebesi, sonuçları bakımından Türk tarihi içerisinde özel bir yere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">I. Alâeddin Keykubad</span> Anadolu Selçuklu Devleti sultanı (s. 1220–1237)

I. Alâeddin Keykubad, Anadolu Selçuklu Devleti'nin 1220-1237 yılları arasındaki hükümdarıdır. Anadolu Selçuklu Devleti'ne en parlak günlerini yaşatan sultandır. Büyük Keykubad olarak da bilinir. Saltanatı boyunca inşa ettirdiği ve çoğu günümüze kadar ulaşan eserler, idari ve askeri bakımdan hem şahsına hem de devletine kazandırdığı prestij nedeniyle Türkiye ve dünya literatürünün en ünlü Anadolu Selçuklu sultanıdır. Konya'daki Alâeddin Camii, Niğde'deki Niğde Kalesi, Antalya'daki Yivli Minare Camii ve Beyşehir'deki Kubadabad Sarayı, Sultan Alâeddin'in yaptırdığı en önemli eserlerdir.

<span class="mw-page-title-main">I. Mesud</span> 4. Anadolu Selçuklu Sultanı

I. Rükneddin Mesud (1095-1156) en uzun süre hüküm sürmüş Anadolu Selçuklu Sultanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Alanya</span> Antalya ilçesi

Alanya, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'ndeki Antalya iline bağlı bir turizm ilçesidir. İl merkezine uzaklığı 154 kilometredir. Türkiye'nin güney sahillerinde bulunan Alanya, 1.598,51 km²'lik bir alana sahiptir ve TÜİK nüfus verilerine göre 2022'de nüfusu 364.180 kişidir. Alanya ilçesi idari olarak Antalya iline bağlıdır, Alanya Belediyesi ve ilçesi de Antalya Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanına girmiştir. Alanya'ya 45 kilometre mesafede bulunan Alanya Gazipaşa Havalimanı 2012 yılında faaliyete geçmiştir.

Hunad Hatun, Hunat Hatun ya da Hunad Mahperi Hatun, I. Alaeddin Keykubad 'ın eşi, II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in annesidir. Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yaptırdığı medreseler, aşevleri ve daha pek çok eser bırakmıştır. Kayseri'de adını taşıyan büyük bir külliyesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">II. Gıyâseddin Keyhüsrev</span> 1237–1246 yılları arasındaki Anadolu Selçuklu sultanı

II. Gıyaseddin Keyhüsrev, 1237-1246 arasında Anadolu Selçuklu Sultanı.

<span class="mw-page-title-main">I. Gıyâseddin Keyhüsrev</span> Türkiye Selçuklu Sultanı

I. Gıyaseddin Keyhüsrev Türkiye Selçuklu Sultanı ve II. Kılıç Arslan'ın oğludur. İki değişik dönemde tahta çıktı.

<span class="mw-page-title-main">I. İzzeddin Keykâvus</span> 10. Anadolu Selçuklu sultanı

I. İzzeddin Keykavus,, Türkiye Selçuklu Sultanı'dır (1211-1220).

II. İzzeddin Keykavus Türkiye Selçuklu Sultanı ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in büyük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Sadeddin Köpek</span> Anadolu Selçuklu Devleti emiri ve devlet adamı

Sadeddin Köpek, Anadolu Selçuklu Devleti'nin devlet adamı, emiri ve baş mimarıdır. Sultan I. Alaeddin Keykubad ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev dönemlerinde görev yapmış ve devlet yönetiminde büyük söz sahibi olmuştur.

İbn Bîbî, 13. yüzyılda yaşamış İranlı yazar ve tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Kuşatması</span> Mart 1207de Antalya şehrinin Türkler tarafından ele geçirilmesi

Antalya Kuşatması, 1207 yılında Güneybatı Anadolu'da bir liman şehri Attalia, Anaodolu Selçuklu tarafından fethidir. Antalya Limanı'nın ve Antalya'nın ele geçirilmesi Anadolu Selçuklu Devleti'nin iktisadî yönden gelişmesinde büyük rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alaşehir Muharebesi</span> Muharebe

Antiochia ad Maeandrum Muharebesi İznik İmparatorluğu ile Anadolu Selçuklu Devleti arasında, 1211 yılında, Antiochia ad Maeandrum yakınında gerçekleşmiş çatışmadır. Türklerin yenilgisi, Küçük Asya'nın Ege Bölgesi'nin sahilinde İznik egemenliğini devam ettirdi. Selçuklu sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev muharebe meydanında öldürüldü. Muharebe, Aydın'ın Kuyucak ilçesinde bulunan modern Yamalak kasabası yakınlarında gerçekleşti.

<i>el-Evâmirül-Alâiyye fil-umûril-Alâiyye</i>

el-Evâmirü'l-Alâiyye fi'l-umûri'l-Alâiyye ya da Selçuknâme, İbn Bîbî tarafından Farsça olarak yazılan eser. 1277 ve 1282 yılları arasında yazılan eser Anadolu Selçuklu Devleti döneminin birincil kaynağı olarak kabul edilmektedir.

Mübarizeddin Ertokuş Bey ya da kısaca Ertokuş Bey, I. Gıyaseddin Keyhüsrev, I. İzzeddin Keykavus (1211-1220) ve I. Alaeddin Keykubad (1220-1237) dönemlerinde Türkiye Selçuklu Devleti'nde Atabeglik ve Isparta ve Antalya Serleşkerliğini yapmış devlet adamı. İdari ve askeri bakımdan hem şahsına hem de devletine kazandırdığı prestij nedeniyle Türkiye Selçukluları için önemli bir devlet adamıdır. Mübarizeddin Ertokuş bey gulam asıllı olup Türkiye Selçuklu Devletinin Gulaman-ı Haslarındandır.