İçeriğe atla

Alan Watts

Alan Watts
DoğumuAlan Wilson Watts
6 Ocak 1915(1915-01-06)
Chislehurst, Kent, İngiltere
Ölümü16 Kasım 1973 (58 yaşında)
Mt. Tamalpais, Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri
Milliyetiİngiliz ve Amerikalı[1][2]
Evlilik
  • Eleanor Everett
    (e. 1938; b. 1949)
  • Dorothy DeWitt
    (e. 1950; b. 1963)
  • Mary Jane Yates King (e. 1964)
Alma materSeabury-Western Theological Seminary
ÇağıÇağdaş felsefe
BölgesiBatı felsefesi
OkuluZen
Hinduizm
Panteizm
Hristiyanlık
Dini doğacılık
Taoizm
Kurumları
  • Amerikan Asya Çalışmaları Akademisi
  • Kaliforniya İntegral Çalışmalar Enstitüsü
  • San Jose Eyalet Üniversitesi
İlgi alanlarıKişisel kimlik
Yüksek bilinç
Estetik
Kültür eleştirmenliği
Etik
Bireycilik
Etkilendikleri
Etkiledikleri
İmzası

Alan Wilson Watts (6 Ocak 1915, Kent - 16 Kasım 1973, Mt. Tamalpais) batılı izleyici kitlesi için Japon, Çin ve Hint Budist, Taoist ve Hindu felsefesini yorumlaması ve yaygınlaştırmasıyla tanınan, kendine özgü "felsefi şovmen",[3] yazar ve konuşmacı bir İngiliz yazarıdır.

Watts, Chislehurst, İngiltere'de doğdu, 1938'de Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı ve New York'ta Zen eğitimine başladı. Seabury-Western Theological Seminary'den teoloji alanında yüksek lisans derecesi aldı ve 1945'te Episkopallik rahibi oldu. 1950'de bakanlıktan ayrıldı ve Amerikan Asya Çalışmaları Akademisinin fakültesine katıldığı Kaliforniya'ya taşındı.[4]

Watts, Berkeley'deki KPFA radyo istasyonunda gönüllü programcı olarak çalışırken takipçiler kazandı. Ortaya çıkan hippi karşı kültürü'nü Budizm üzerine en çok satan ilk kitaplardan Zen Yolu (1957) ile tanıştıran, din ve felsefe üzerine 25'ten fazla kitap ve makale yazdı.

Doğu ve Batı Psikoterapisi'nde (1961), Budizmin bir psikoterapi biçimi olarak düşünülebileceğini savundu. Nature, Man and Woman'ı (1958) "edebi açıdan şimdiye kadar yazdığım en iyi kitap" diye değerlendirdi.[5] Ayrıca "The New Alchemy" (1958) ve "The Joyous Cosmology" (1962) gibi eserlerde insan bilincini ve psikedelikleri araştırdı.

Watts'ın ölümünden sonra dersleri, özellikle Kaliforniya ve New York'ta olmak üzere kamu radyolarında ve son zamanlarda internette, YouTube[6] ve Spotify gibi sitelerde ve uygulamalarda yaptığı düzenli yayınlar sayesinde ölümünden sonra popülerlik kazandı. Kaydedilmiş sesli konuşmalarının çoğu 1960'larda ve 1970'lerin başlarında kaydedildi.

Çocukluk yılları

Watts 7 yaşındayken

Watts, 6 Ocak 1915'te Kent'in Chislehurst köyünde (şimdiki Londra'nın güneydoğusu) orta sınıf bir ebeveynin çocuğu olarak dünyaya geldi ve Rowan Tree Cottage, 3 (şimdiki 5) Holbrook Lane'de yaşıyordu.[7] Watts'ın babası Laurence Wilson Watts, Michelin lastik şirketinin Londra ofisi temsilcisiydi. Annesi Emily Mary Watts (kızlık soyadı Buchan), babası misyoner olan bir ev hanımıydı. Mütevazı mali olanaklarla kırsal bir çevrede yaşıyorlardı ve tek çocuk olan Watts, Brookside'da oynayarak kır çiçeklerinin ve kelebeklerin adlarını öğrenerek büyüdü.[8] Muhtemelen annesinin dindar ailesinin etkisiyle[9] Buchan'lar "nihai şeylere" karşı ilgi duydular. Bu, Watts'ın gizemli Uzak Doğu'nun masallarına ve romantik masallarına duyduğu ilgiyle karıştı.[10]

Watts daha sonra çocukken ateşli bir hastayken gördüğü mistik bir rüyayı da yazdı.[11] Bu dönemde Çin'den dönen misyonerlerin annesine hediye ettiği Uzakdoğu manzara resimlerinden ve işlemelerinden etkilenmiştir. Watts'ın İngiltere'de görebildiği birkaç Çin resmi onun ilgisini bir noktaya toplamıştı ve şöyle yazdı: "Çin ve Japon sanatındaki belirli bir netlik, şeffaflık ve ferahlık beni estetik açıdan büyüledi. Sanki havada süzülüyor gibiydi..."[12] Bu sanat eserleri, hayatı boyunca sabit kalan ve hakkında sık sık yazdığı bir konu olan, insanların doğadaki katılımcı ilişkisini vurguladı. (Örneğin Zen Yolunun son bölümüne bakın.[13])

Budizm

Kendi değerlendirmesine göre, Watts yaratıcı, inatçı ve konuşkandı. İlk yıllardan itibaren yatılı okullara ("Kaslı Hristiyan" türünden hem akademik hem de dini eğitimi içeren) gönderildi. Bu dini eğitimle ilgili olarak, "Okul hayatım boyunca dini telkinlerim acımasız ve sarhoş ve duygulu" dedi.[14]

Watts, gençlik yıllarında Fransa'da, hem Budizm hem de Avrupa kültürünün az bilinen egzotik yönlerine çok ilgi duyan zengin bir Epükürcü Francis Croshaw ile birlikte birkaç tatil yaptı. Çok geçmeden Watts, maruz kaldığı Anglikan Hristiyanlık ile Croshaw'ınki de dahil olmak üzere çeşitli kütüphanelerde hakkında okuduğu Budizm arasında karar vermek zorunda hissetti. Budizmi seçti ve Teosofistler tarafından kurulan Londra Budist Locası'na üye olmak istedi ve ardından avukat ve QC Christmas Humphreys tarafından yönetildi, (daha sonra Old Bailey'de yargıç oldu). Watts, 16'sında (1931) örgütün sekreteri oldu. Genç Watts, bu yıllarda çeşitli meditasyon tarzlarını keşfetti.

Eğitim

Watts, Canterbury Katedralinin arazisindeki The King's School, Canterbury'de okudu. Akademik olarak sınıfının en iyisi olmasına ve okulda kendisine sorumluluklar verilmesine rağmen, çok önemli bir sınav kompozisyonunu "küstah ve kaprisli" olarak okunacak şekilde yazarak Oxford'a burs fırsatını kaçırdı.[15]

Watts, King's'ten ayrıldığında bir matbaada ve daha sonra bir bankada çalıştı. Boş zamanlarını Budhist Locası ile ve ayrıca Dimitrije Mitrinović adlı bir "ahlaksız gurunun" vesayeti altında geçirdi. (Mitrinović'in kendisi de Peter Demianovich Ouspensky, G.I. Gurdjieff ve Freud, Jung ve Adler'in çeşitli psikanalitik okullarından etkilenmiştir.) Watts ayrıca felsefe, tarih, psikoloji, psikiyatri ve Doğu bilgeliği alanlarında da geniş çapta okudu.

Hem kendi hesabına hem de biyografisini yazan Monica Furlong'a göre Watts öncelikle bir otodidakt idi. Londra'daki Budist Locası ile ilişkisi Watts'ın kişisel gelişimine önemli fırsatlar sağladı. Humphreys aracılığıyla örn. sanatçı, bilgin ve mistik Nicholas Roerich, Sarvapalli Radhakrishnan ve Alice Bailey gibi önde gelen teosofist seçkin ruhani yazarlarla temasa geçti.

1936'da 21 yaşındayken, Londra Üniversitesi'nde düzenlenen Dünya İnançlar Kongresi'ne katıldı ve burada bildiri sunan Zen Budizmi'nin saygın alimi D. T. Suzuki ile buluştu.[16] Watts, tartışmalara katılmanın ötesinde, Hint ve Doğu Asya felsefesinin temel kavramlarını ve terminolojisini öğrenerek mevcut bilimsel literatürü inceledi.

Etkiler ve ilk yayını

Watts'ın Zen (ya da Ch'an) geleneğine olan hayranlığı 1930'larda başlayarak gelişti çünkü bu gelenek, Spirit of Zen: A Way of Life, Work, and Art in the Far East adlı eserinin alt başlığında örneklendiği gibi, uygulamayla iç içe geçmiş maneviyatı somutlaştırdı. Ruhani odaklanma nedeniyle "Çalışma", "yaşam" ve "sanat" 'ın rütbeleri düşürülmedi.

Yazısında, "Çin'de MS 700'den sonra Taoizm, Konfüçyüsçülük ve Budizm'in büyük Ch'an (veya Zen) sentezi" olduğundan bahsetti.[17] Watts ilk kitabı The Spirit of Zen, 'i 1936'da yayımladı. Yirmi yıl sonra The Way of Zen'de[18] The Spirit of Zen 'i Suzuki'nin önceki eserlerinin popülerleştirilmesi olarak nitelendirdi ve bilimsellikten çok uzak olmasının yanı sıra birçok açıdan modası geçmiş ve yanıltıcıdır" diye aşağıladı.

Watts, annesi Ruth Fuller Everett'in New York'ta geleneksel Zen Budist çevresine dahil olan Eleanor Everett ile evlendi. Ruth Fuller daha sonra Watts'a bir tür model ve akıl hocası olarak hizmet eden Zen ustası (veya "roshi") Sokei-an Sasaki ile evlendi ancak Sasaki ile resmi bir Zen eğitimi ilişkisine girmemeyi seçti. Bu yıllarda, daha sonraki yazılarına göre Watts, karısıyla yürüyüş yaparken başka bir mistik deneyim yaşadı. 1938'de Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşamak için İngiltere'den ayrıldılar. Watts, 1943'te Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı oldu.[19]

Hıristiyan rahip ve sonrası

Watts, öğretmenin yöntemi ona uymadığı için New York'taki resmi Zen eğitimini bıraktı. Bir Zen keşişi olarak atanmamıştı, ancak felsefi eğilimleri için mesleki bir çıkış bulma ihtiyacı hissetti. Illinois, Evanston'da bir Piskoposluk (Anglikan) okulu olan Seabury-Western Theological Seminary'ye girdi ve burada Hristiyan kutsal yazıları, teolojisi ve kilise tarihi okudu. Çağdaş Hristiyan ibadeti, mistik Hristiyanlık ve Asya felsefesinin bir karışımını oluşturmaya çalıştı. Watts, Behold the Spirit: A Study in the Necessity of Mystical Religion başlığıyla popüler bir baskı olarak yayınladığı tezine cevaben teoloji alanında yüksek lisans derecesi aldı.

Daha sonra, Budist terimlerle geleneksel Roma Katolik doktrini ve ritüelinin eisegesis'i olan Myth & Ritual in Christianity 'yi (1953) yayınladı. Ancak, Watts'ın asık suratlı, suçluluk duygusuyla dolu veya militan bir şekilde kendi dinini yaymaya yönelik olduğuna karar verdiği —Yahudilik, Hristiyanlık, İslam, Hinduizm veya Budizm'in içinde bulunup bulunmadıkları farketmeyeceği dini görüşlere karşı duyduğu hoşnutsuzluğu gizlemediği model belirlenmişti.

1951'in başlarında Watts, Kaliforniya'ya taşındı ve burada San Francisco'daki American Academy of Asian Studies fakültesine katıldı. Burada 1951'den 1957'ye kadar Saburo Hasegawa (1906–1957), Frederic Spiegelberg, Haridas Chaudhuri, lama Tada Tōkan (1890–1967) ve çeşitli misafir uzmanlar ve profesörlerle birlikte ders verdi. Hasegawa, özellikle Japon gelenekleri, sanatları, ilkelcilik ve doğa algıları alanlarında Watts'a öğretmenlik yaptı. Dört yıllık aşk ilişkisi yaşadığı şair Jean Burden ile bu sırada tanıştı.[20]

Kitapları

Türkçe

  • Zen Yolu, Şule Yayınları.
  • Taoculuk Zen ve Batı Kültürü, Çev. İlhan Güngören, Yol Yayınları, 1985
  • Suyun Yolu Tao, Dharma Yayınları 2001
  • Benlik Tabusu, Güncel Yayınları
  • Yaşama Oyna, Okyanus Yayınları
  • Mutluluğun Anlamı, İmge Kitabevi Yayınları
  • Güvencesizlikteki Bilgelik, Sola Unitas Yayınları
  • Doğu'nun & Batı'nın Psikoterapisi, Butik Yayınları
  • Doğu'nun & Batı'nın Psikoterapisi, Butik Yayınları
  • Kim Olduğumuzu Anlamamızı Engelleyen Tabular, Sola Unitas Yayınları
  • Keyifli Evrenbilim, Sola Unitas Yayınları
  • Önemi Var mı?, Sola Unitas Yayınları

İngilizce

  • 1936 The Spirit of Zen
  • 1937 The Legacy of Asia and Western Man
  • 1940 The Meaning of Happiness
  • 1944 Theologica Mystica of St. Dionysius, (translation from Greek of pseudo-Dionysius, now available online 27 Ekim 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  • 1948 Behold the Spirit:A Study in the Necessity of Mystical Religion, Vintage ed. 1972, ISBN 0-394-71761-9
  • 1950 Easter - Its Story and Meaning
  • 1950 The Supreme Identity, Vintage ed. 1972, ISBN 0-394-71835-6
  • 1951 The Wisdom of Insecurity, Vintage ed. 1968, ISBN 0-394-70468-1
  • 1953 Myth and Ritual in Christianity, Beacon Press 1971, ISBN 0-8070-1375-7
  • 1957 The Way of Zen, Vintage Spiritual Classics 1999, ISBN 0-375-70510-4
  • 1958 Nature, Man, and Woman, Vintage reissue 1991, ISBN 0-679-73233-0
  • 1960 "This Is It" and Other Essays on Zen and Spiritual Experience, Vintage reprint 1973, ISBN 0-394-71904-2
  • 1961 Psychotherapy East and West, Vintage ed. 1975, ISBN 0-394-71609-4 (alıntılar here)
  • 1962 The Joyous Cosmology - Adventures in the Chemistry of Consciousness
  • 1963 The Two Hands of God - The Myths of Polarity
  • 1964 Beyond Theology - The Art of Godmanship, Vintage 1973, ISBN 0-394-71923-9
  • 1966 The Book - On the Taboo Against Knowing Who You Are, Vintage reissue 1989, ISBN 0-679-72300-5 (alıntılar here)
  • 1967 Nonsense
  • 1970 Does It Matter?: Essays on Man's Relation to Materiality, Vintage ed. 1971, ISBN 0-394-71665-5
  • 1971 Erotic Spirituality - The Vision of Konarak
  • 1972 The Art of Contemplation
  • 1972 In My Own Way - An Autobiography 1915-1965, Vintage 1973, ISBN 0-394-71951-4
  • 1973 Cloud-hidden, Whereabouts Unknown: A Mountain Journal, Vintage 1974, ISBN 0-394-71999-9
  • 1975 Tao: The Watercourse Way, Pantheon 1977, ISBN 0-394-73311-8
  • 1987 The Early Writings of Alan Watts
  • 1990 The Modern Mystic: A New Collection of Early Writings

Kaynakça

  1. ^ Alan Watts 20 Kasım 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at NNDB
  2. ^ James Craig Holte The Conversion Experience in America: A Sourcebook on American Religious Conversion Autobiography 31 Ocak 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. page 199
  3. ^ Furlong, Monica (March 2001). Zen Effects: The Life of Alan Watts (1 bas.). SkyLight Paths. s. 150. ISBN 1893361322. 
  4. ^ James Craig Holte The Conversion Experience in America: A 'Sourcebook on American Religious Conversion Autobiography page 199
  5. ^ Watts, Alan W. (1973). In My Own Way: An Autobiography 1915–1965. New York: Pantheon Books. s. 280. 
  6. ^ Braswell, Sean (8 Ekim 2019). "A Dead Philosopher Makes New Connections on YouTube". www.ozy.com. 15 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2019. 
  7. ^ "In a 1973 interview, reading from his own autobiography, Watts estimates his time of birth as 6.20 am". 31 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 
  8. ^ Watts, Alan W. 1973, Part 1
  9. ^ Zen Effects: The Life of Alan Watts, by Monica Furlong, p. 12.
  10. ^ Zen Effects: The Life of Alan Watts, by Monica Furlong, p. 22
  11. ^ Watts, Alan W. 1973, p. 322
  12. ^ Watts, Alan W. 1973, pp. 71–72.
  13. ^ Watts, Alan W. 1957, Part 2, Chapter 4
  14. ^ Watts, Alan W. 1973, p. 60
  15. ^ Watts, Alan W. 1973, p. 102
  16. ^ Watts, Alan W. 1973, pp. 78–82
  17. ^ Watts, Alan W. 1947/1971 Behold the Spirit, revised edition. New York: Random House / Vintage. p. 32
  18. ^ Watts, Alan W., 1957, p.11
  19. ^ "Alan Wilson Watts". Encyclopedia of World Biography. 20 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  20. ^ Hudson, Berkley (16 Ağustos 1992). "She's Well-Versed in the Art of Writing Well : Poetry: Author, editor, and teacher Jean Burden shares her lifelong obsession through invitation-only workshops in her home". Los Angeles Times. 18 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Budizm</span> Bir din ve hayat felsefesi

Budizm, bugün dünya üzerinde yaklaşık 500 milyonu aşkın inananı bulunan bir dindir. İlk önce Hindistan’da ortaya çıkmış, daha sonra zaman içinde Güneydoğu ve Doğu Asya’da yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sheng-yen</span>

Sheng-yen Usta, en önemli Chan Budizm hocalarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Zen</span> aydınlanmacı bir yaşam felsefesi

Zen, kökeni Hindistan'daki Dhyana (ध्यान) okuluna kadar uzanan bir Mahāyāna Budist okulunun Japoncadaki ismidir. Hindistan'dan Çin'e geçen okul, burada Ch'an (禪) olarak ismini duyurmuştur. Tang Hanedanlığı döneminde Çin'de belli başlı Budist okullar arasına giren Ch'an, Çin'den Kore, Vietnam ve Japonya'ya yayılmıştır. 20. yüzyılda Batı'da tanınmaya başlanan bu okul, İngilizce ve diğer Batı dillerine Zen ya da Zen Budizm ismiyle girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gotama Buda</span> Budizmin kurucusu olan dinî öğretmen

Sidarta Gotama, yaygın olarak Buda olarak bilinir, MÖ 6 veya 5. yüzyılda Hindistan'da yaşadığı tahmin edilen ve Budizm'in kurucusu olduğu düşünülen din adamı. "Buda" bir lakap olup kendisine ölümünden yüzyıllar sonra atfedilmiştir. Sanskritçede "uyanmış kişi" anlamına gelen Buda, peşine düştüğü yaşam ve ölümün ardındaki gerçeğin arayışı sonucu Sidarta Gotama'da oluşan ruhani aydınlanmayı anlatmak için kullanılan bir ünvandır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Bormann</span> NSDAPnin parti sözcüsü, Adolf Hitlerin özel sekreteri

Martin Bormann,, NSDAP'nin parti sözcüsü, aynı zamanda Adolf Hitler'in özel sekreteri. Adolf Hitler'in özel sekreteri olarak ülkedeki bilgi akışını ve Hitler'e erişimi kontrol etti. Bunun sonucunda muazzam bir güç elde etti. Diğer birçok NSDAP yetkilisi gibi II. Dünya Savaşı sırasında kendi otoritesini oluşturdu. Otoritesini ülke ve savaşla ilgili karar alma süreçlerine mümkün olduğunca dahil olmak için kullandı. Adolf Hitler'in sözlü emirlerini yazılı emirlere çeviren de çoğunlukla Bormann idi.

<span class="mw-page-title-main">Dōgen</span> Japonyada erken Kamakura döneminde Zen rahipleri

Dōgen, , Kyoto doğumlu Japon Zen hocası ve Japonya'daki Soto Zen okulunun kurucusudur. Zamanının en önde gelen din adamlarındandır ve aynı zamanda önemli bir filozoftur.

İlhan Güngören, Türk yazardır. Budizm, Zen, Taoculuk konularında yazdığı ve çevirdiği kitaplarla tanınır. Yol Yayınları'nın kurucusudur.

Budizm genelde bir din olarak kabul edilir; ancak kimi zaman Budizm için “ruhani felsefe” tanımı da yapılmaktadır. Bunun nedeni Budizm'de mutlak bir yaratıcı tanrı fikri bulunmamasıdır. Buda'nın yaşadığı dönemlerden itibaren, bir yaratıcı kavramının bulunmayışı Budist düşüncenin ayırt edici özelliklerinden biri olagelmiştir. Budizmin yaklaşımı klinik ve sistematiktir; Dört Yüce Gerçek’te Buda ızdırap sorununu analiz etmiş, kökenindeki nedeni teşhis etmiş ve ızdırabı ortadan kaldıracak reçeteyi yazmıştır. Buda’nın öğretilerine göre, sekiz katlı asil yolu izleyen tüm duyarlı varlıklar, “bensizlik” (anatta) kavramının kavranması yoluyla cehaleti, dolayısıyla acıyı ortadan kaldırabilir. Bu nedenle, Budizm bir yaratıcı tanrı kavramına değil, ahlak, meditasyon ve bilgelik kavramlarına dayanmıştır. Bu açıdan Budizm, nihai bir "benlik" tanımlayan Hindu düşüncesiyle çelişir.

<span class="mw-page-title-main">Burrhus Frederic Skinner</span>

Burrhus Frederic Skinner, Amerikalı ruhbilimci, yazar, mucit, sosyal reform savunucusu ve şairdir. Toplum felsefesi ile ilgilenmiştir. 1958 yılından emekli olduğu 1974 yılına kadar Harvard Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olarak görev yapmıştır.

İki ruh, Kanada Kızılderilileri ile ABD Kızılderililerinde kabul edilen ama birçok Batı Kültüründe olmayan Kuzey Amerika topluluklarında görülen üçüncü cinsiyet modeline verilen addır. Two Spirit, iki ruhun bir bedende birleşmiş olması durumudur. 1990'lı yıllarda antropolojik literatürde kullanılan Berdache kelimesi ayrımcı algılandığı için daha sonra bu terim kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Kornberg</span> Amerikalı biyokimyager (1918 – 2007)

Arthur Kornberg, Yahudi kökenli Amerikalı biyokimyager. 1959 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü deoksiribonükleik asit'in (DNA) biyolojik sentez mekanizmalarını keşfi nedeniyle New York Üniversitesi'nden Dr. Severo Ochoa ile birlikte kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Redgrave</span> İngiliz oyuncu, yönetmen ve yazar (1908-1985)

Sir Michael Scudamore Redgrave İngiliz sahne ve film aktörü, yönetmen, yönetici ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Asuka Dönemi</span> Japonya tarihinde MS 538-710 yıllarını kapsayan dönem

Asuka dönemi, Japonya tarihinde MS 538-710 yıllarını kapsayan dönemdir. Adını Nara'nın 25 km güneyinde yer alan Asuka bölgesinden almakta olup Kofun dönemi ile birlikte Yamato dönemini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da Budizm</span>

Japonya'da Budizm, Çin kaynaklarına göre ilk olarak MS 250'lerde ve Nihon Shoki'ye göre resmi olarak MS 552 yılında Kore'den gelen Budist keşişler tarafından tanıtılmasından bu yana var olmaktadır. Budizm, Japon toplumunun gelişimi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve bugüne kadar kültürün etkili bir yönü olmaya devam etmektedir.

Zen Yolu, filozof ve din alimi Alan Watts'ın Zen Budizmi ve Doğu felsefesi üzerine 1957 yılında yayımlanan bir kitaptır. Kitap zamanında en çok satanlar arasındaydı ve Budizmi çoğunlukla genç, Batılı bir kitleye tanıtmada önemli bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Medya manipülasyonu</span>

Medya manipülasyonu, medya organlarının bir düşünce, kişi veya grup lehine veya aleyhine imaj, algı ve argüman oluşturma eylemidir. Medya manipülasyonu safsatalar, psikolojik manipülasyonlar, dezenformasyonlar, propaganda yöntemleri, sansür veya dikkatleri başka yöne çekme şeklinde cereyan edebilir. Jacques Ellul, kamuoyunun basın-yayın yoluyla meydana geldiğini yazmıştır. Manipülasyon, halkla ilişkiler, propaganda, pazarlama ve benzeri birçok alanda kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Budist felsefe</span>

Budist felsefe, Gotama Buda'nın ölümünden sonra Hindistan'daki çeşitli Budist okulları arasında gelişen ve daha sonra Asya'nın büyük kısmına yayılan felsefi araştırmalar ve araştırma sistemlerini ifade eder. Budist öğretilerinin yaşam, varoluş, bilgi, akıl, madde ve insan ahlakı değerlerine bakışı veya uygulanması, Budist felsefenin temel konusunu oluşturur. Buda’nın yaşamı boyunca kişisel olarak öğretilerini yazılı olarak kayıt etmemesinden dolayı, Budist felsefesi büyük oranda Budist okullarında geliştirilen Budist öğretilerinin yeniden inşası üzerine kurulmuştur. Budist felsefe’nin çalışma konusu, "Dukkha" kavramı ile başlar. Dukkha, Pali dilinde genellikle sefalet, mutsuzluk, keder, talihsizlik ve umutsuzluk anlamına gelir. Felsefe'nin amacına göre, Dukkha'dan Nirvana'ya ulaşmanın yolu dört asil hakikatte özetlenmiştir. Budizm’de Nirvana’ya ulaşmanın yolu hem felsefi akıl yürütme, hem de meditasyonu birleştirmekten geçer.

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji bibliyografyası</span>

Sosyoloji bibliyografyası listesi sosyoloji ve onun alt disiplinlerine ilişkin eserleri içerir. Eserlerin bir kısmı sosyoloji antolojisi; diğer bir kısmı da sosyoloji tarihi ya da kayda değer eserlerden seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler bibliyografyası</span> Vikimedya liste maddesi

Adolf Hitler'in bu bibliyografyası, yalnızca İngilizce ve kurgusal olmayan bir bibliyografyadır. Hitler hakkında yazılmış binlerce kitap var; bu nedenle, bu her şeyi kapsayan bir liste değildir. Listeyi daha kolay yönetilebilir hale getirmek için liste gruplara ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İkkyū</span> Japon Budist keşiş ve yazar (1394–1481)

İkkyū eksantrik, ikon kırıcı bir Japon Zen Budist keşişi ve şairi. Japon sanat ve edebiyatının Zen tutum ve idealleriyle aşılanmasını sağlarken bekarlığa karşı duruşuyla Budist manastır töresine karşı gelmek de dahil olmak üzere Zen'in kendisi üzerinde de büyük etkisi olmuştur.