İçeriğe atla

Alan Turing Yılı

Alan Turing Yılı, Alan Turing'in doğumunun 100. yılı anısına 2012 yılı olarak ilan edilmiştir. Turing Yılı Turing Centenary Advisory Committee tarafından düzenlenmektedir.

Etkinlikler

Alan Turing yılı kapsamında Cambridge Üniversitesi, Manchester Üniversitesi, Bletchley Park, Princeton Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi'nde çeşitli etkinlikler düzenlenecektir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mühendisliği</span> bilgisayar donanımı ve yazılımı geliştirmek için bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliğini entegre eden disiplin

Bilgisayar mühendisliği temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ağları, veri tabanı yöneticiliği ve gömülü sistemler de diğer çalışma alanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Turing Ödülü</span> bilgisayar bilimi ödülü

ACM A.M. Turing Ödülü, modern bilgisayar biliminin kurucularından sayılan Alan Turing anısına, 1966'dan beri her yıl Association for Computing Machinery (ACM) tarafından bilişim dünyasına katkıda bulunanlara verilen bir ödüldür. Ödüle değer görülen katkılarda "kalıcı olma ve bilgisayar bilimi dünyasına önemli bir etki yapma" koşulu aranmaktadır. Bilişim konulu en önemli ödül olduğu düşünülen Turing Ödülü bilgisayar dünyasının Nobel Ödülü olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alan Turing</span> İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog

Alan Mathison Turing, İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog. Bilgisayar biliminin kurucusu sayılır. Geliştirmiş olduğu Turing testi ile makinelerin ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olamayacakları konusunda bir kriter öne sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Çelik Gülersoy</span> Türk yargıç ve sanat tarihçisi (1930-2003)

Çelik Uygur (Uğur) Gülersoy, avukat, turizmci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Edsger Dijkstra</span> Hollandalı matematikçi ve bilgisayar bilimci

Edsger Wybe Dijkstra Hollandalı matematikçi ve bilgisayar bilimci.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu</span>

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (TTOK), Türkiye’nin turizm, kültür-sanat ve otomobil alanlarında kalkınması amacıyla 1923'te kurulmuş, gümrük ve trafik mevzuatı ile özel yetki ve görevleri olan İstanbul merkezli sivil toplum örgütü.

<span class="mw-page-title-main">Claude Elwood Shannon</span> Amerikalı matematikçi (1916 – 2001)

Claude Elwood Shannon, Amerikalı matematikçi, elektrik mühendisi ve kriptograftır. Bilgi kuramının babası olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Martin Hellman</span>

Martin Edward Hellman, Amerikalı şifrebilimci. Whitfield Diffie ve Ralph Merkle'la birlikte geliştirdiği açık anahtarlı şifreleme teknolojisi ile tanınmıştır. Bilgisayar gizliliği konusunda uzun süreli çalışmalar yapmış olan Hellman, nükleer caydırıcılığa risk temelli bir açıklama da getirmiştir.

Alan Jay Perlis, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Purdue Üniversitesi, Carnegie Mellon Üniversitesi ve Yale Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmış olan Perlis, programlama dilleri konusundaki çalışmalarından ötürü Turing Ödülü'ne değer görülmüştür. Perlis ALGOL programlama dilini geliştiren takıma da önderlik etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Stephen A. Cook</span>

Stephen Arthur Cook, Amerikalı-Kanadalı bilgisayar bilimcisi ve matematikçi. Hesaplamalı karmaşıklık kuramı ve kanıt karmaşıklığı konularına yaptığı katkılarla tanınmıştır. Toronto Üniversitesi'nde profesör olarak çalışan Cook 1982 yılında Turing Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edmund M. Clarke</span>

Edmund Melson Clarke, Jr., Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Donanım ve yazılım tasarımlarının doğrulanması için geliştirdiği model denetimi kavramıyla tanınmıştır. Clarke 1967 yılında Virginia Üniversitesi Matematik Bölümü'nden mezun olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alan Kay</span> Amerikan bilgisayar bilim adamı (1940 doğumlu)

Alan Curtis Kay, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Nesne yönelimli programlama ve pencere sistemi konulu çalışmalarıyla tanınmıştır. Kay 2003 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kenneth E. Iverson</span>

Kenneth Eugene Iverson, Kanadalı bilgisayar bilimcisi. APL adlı programlama diline yaptığı katkılardan ötürü 1979 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Iverson 1950'de Queen's Üniversitesi Matematik ve Fizik Bölümü'nden mezun olmuştur.

Ole-Johan Dahl, Norveçli bilgisayar bilimcisi. Oslo Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmış olan Dahl, Kristen Nygaard ile birlikte nesne yönelimli programlamanın babası olarak bilinmektedir. Dahl, Simula adlı programlama diline yaptığı katkılardan ötürü 2001 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jim Gray (bilgisayar bilimcisi)</span>

James Nicholas Gray, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley mezunu olan Gray 1998 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Veritabanı konulu araştırmalarıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Richard E. Stearns</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi

Richard Edwin Stearns, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Hesaplamalı karmaşıklık kuramına yaptığı katkılardan ötürü 1993 yılında Juris Hartmanis'le birlikte Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Doktora çalışmasını 1961'de Princeton Üniversitesi'nde tamamlamıştır.

Arthur John Robin Gorell Milner, Britanyalı bilgisayar bilimcisi. ML programlama diline yaptığı katkılardan ötürü 1991'de Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. 2005 yılında EATCS Ödülü'ne değer görülen Milner'ın Royal Society üyeliği de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Tarjan</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve matematikçi

Robert Endre Tarjan, Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve matematikçi. Çizge kuramına yaptığı katkılarla tanınan Tarjan Princeton Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapmaktadır. Tarjan 1982'de Nevanlinna Ödülü'nü, 1986'da Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Bachman</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi

Charles William Bachman III, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Veritabanı yönetim sistemleri konusundaki çalışmalarıyla tanınmıştır. Pensilvanya Üniversitesi mezunu olan Bachman 1973 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

Jeffrey David Ullman, Amerikalı bilgisayar bilimci. Stanford Üniversitesinde emekli profesör olarak görev yapan Ullman'ın derleyiciler, veri yapıları ve veritabanları ile ilgili kitapları yükseköğretimde temel başvuru kaynakları arasında sayılmaktadır.