İçeriğe atla

Alan Lloyd Hodgkin

Alan Lloyd Hodgkin
Alan Lloyd Hodgkin
Doğum05 Şubat 1914(1914-02-05)
Banbury, Oxfordshire,  Birleşik Krallık
Ölüm20 Aralık 1998 (84 yaşında)
Cambridge, Cambridgeshire,  Birleşik Krallık
Milliyet Birleşik Krallık
Tanınma nedeniHodgkin-Huxley modeli
ÖdüllerNobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü (1963)
Kariyeri
DalıFizyoloji ve biyofizik

Sir Alan Lloyd Hodgkin, OM, KBE, PRS[1] (d. 5 Subat 1914, Banbury, Oxfordshire[2] – ö. 20 Aralık 1998 Cambridge, Cambridgeshire[3]) İngiliz fizyolog ve biyofizikçi. 1963 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü Andrew Huxley ve John Carew Eccles ile birlikte kazanmıştır.

İlk yılları

Hodgkin, Malvern yakınlarındaki The Downs Okulu'ndan, Gresham Okulu'ndan ve Trinity College, Cambridge'den mezun oldu.[4][5]

Kariyeri

II. Dünya Savaşı yıllarında Kraliyet Hava Kuvvetleri'nde gönüllü doktor olarak çalışmaya başladı. Daha sonra İletişim Araştırma Birimi'ne transfer olarak burada radarlarla ilgili araştırmalar yaptı.

Kaynakça

  1. ^ DOI:10.1098/rsbm.1999.0081
  2. ^ GRO Register of Births: MAR 1914 3a 2167 BANBURY – Alan L. Hodgkin, mmn = Wilson
  3. ^ GRO Register of Deaths: DEC 1998 B43C 32 CAMBRIDGE – Alan Lloyd Hodgkin, DoB = 5 Feb 1914, aged 84
  4. ^ Benson, S. G. G., Crossley Evans, Martin, I Will Plant Me a Tree: an Illustrated History of Gresham's School (James & James, London, 2002) ISBN 0-907383-92-0
  5. ^ Protection Of Birds Measures Urged By Royal Society in The Times, Saturday, Mar 29, 1930; pg. 14; Issue 45474; col C

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oxford Üniversitesi</span> İngilterede Oxfordda kurulu devlet üniversitesi

Oxford Üniversitesi, Birleşik Krallık'ta, İngiltere'nin Oxford kentinde bulunan bir üniversitedir. Kurulduğu tarih bilinmemesine rağmen, 1096 tarihinde bu kentte eğitim olduğuna dair belgeler üniversiteyi İngilizce konuşulan dünyanın en eski üniversitesi, kuruluşundan itibaren var olmaya devam eden en eski ikinci üniversite yapmaktadır. Üniversite 1167 yılında II. Henry'nin, İngiliz öğrencilerin Paris Üniversitesinde okumasını yasaklamasıyla hızla büyümüştür. 1209 yılında Oxford halkıyla yaşanan anlaşmazlıklar sonucu bazı akademisyenler kuzeydoğudaki Cambridge kasabasına gitmiş ve burada Cambridge Üniversitesi’ni kurmuşlardır. Bugün bu iki eski üniversite Oxbridge adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Dorothy Hodgkin</span> İngiliz kimyager (1910-1994)

Dorothy Mary Crowfoot Hodgkin, protein kristallografisi bilim dalının kurucusu Britanyalı bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">J. J. Thomson</span> İngiliz fizikçi (1856-1940)

Sir Joseph John Thomson, çağdaş fiziğin gelişimine büyük katkılarıyla tanınan Britanyalı fizikçi. Elektronu ve izotop kavramını keşfetmesi ile kütle tayfölçerini icat etmesiyle bilinir. Gazların elektriksel iletkenliği üzerindeki çalışmaları ve elektronu keşfinden dolayı 1906'da Nobel Fizik Ödülü ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lawrence Bragg</span> Britanyalı fizikçi

William Lawrence Bragg, Avustralya doğumlu Britanyalı fizikçi. Bragg'in X-ray yasalarının ve X-ray kristalograferi kâşifi. 1915 yılında babası William Henry Bragg ile kristallerin yapılarını x ışınları yardımıyla analiz etmesindeki çalışmalarından dolayı Nobel ödülünü kazanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">John William Strutt</span> İngiliz fizikçi

John William Strutt, 3. Baron Rayleigh ya da Lord Rayleigh, bilime kapsamlı katkılarda bulunmuş İngiliz matematikçi ve fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">James Mirrlees</span>

Sir James Alexander Mirrlees, İskoç ekonomist. 1996 yılında William Vickrey ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. 1998'de şövalye ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Godfrey Harold Hardy</span> İngiliz matematikçi (1877–1947)

Godfrey Harold Hardy, sayı teorisi ve matematiksel analizdeki başarılarıyla tanınan İngiliz bir matematikçiydi. Biyolojide, popülasyon genetiğinin temel bir ilkesi olan Hardy-Weinberg ilkesi olarak da bilinen, tür içi gen alışverişinin fazla olduğu topluluklarda başat ve çekinik genetik özelliklerin dağılımının oranı hakkındaki teorisiyle bu konudaki tartışmaya son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Richard Synge</span>

Richard Laurence Millington Synge Britanyalı biyokimyacı. 1952 yılında, Archer John Porter Martin ile birlikte, "partisyon kromatografisini icat ettikleri için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aaron Klug</span>

Aaron Klug OM, Litvanya doğumlu Britanyalı kimyager ve biyofizikçi. Kristalografik elektron mikroskobunun gelişimi ve biyolojik olarak önemli nükleik asit-protein komplekslerinin yapısının aydınlatılması konusundaki çalışmaları için 1982 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">George Darwin</span>

Sir George Howard Darwin, İngiliz gökbilimci ve matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Henry Hallett Dale</span> İngiliz eczacı ve doktor (1875-1968; Nobel Tıp Ö. 1936)

Sir Henry Hallett Dale İngiliz farmakolog ve fizyolog. Sinir uyarılarının (nörotransmisyon) kimyasal iletim ajanı olarak asetilkolin ile ilgili yaptığı çalışmalar nedeniyle Otto Loewi ile 1936 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Katz</span>

Sir Bernard Katz Almanya doğumlu biyofizikçi. 1970 yılında Julius Axelrod ve Ulf von Euler ile birlikte nörotransmitterlerle ilgili çalışmaları nedeniyle Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır. Bernard Katz, İngiltere'de şövalye unvanı almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Brian Josephson</span>

Brian David Josephson, Galli teorik fizikçi ve Cambridge Üniversitesi’nden emekli olmuş fizik profesörüdür. En iyi bilindiği çalışmaları süper iletkenlik ve kuantum tünellemedir. 1962 yılında 22 yaşında doktorasını yaparken Cambridge’te yaptığı Josephson etkisi öngörüsü için 1973 yılında Nobel Fizik Ödülü aldı. Josephson Gallerli olup da Nobel Fizik Ödülü alan tek kişidir. Ödülü fizikçiler Leo Esaki ve Ivar Giaever ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">John Carew Eccles</span> araştırmacı

Sir John Carew Eccles, Avustralyalı nörofizyolog. 1963 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü sinapslar üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle kazanmıştır. Aynı yıl ödülü Andrew Huxley ve Alan Lloyd Hodgkin ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Huxley</span> İngiliz fizyolog ve biyofizikçi

Sir Andrew Fielding Huxley, İngiliz fizyolog ve biyofizikçi. 1963 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü Alan Lloyd Hodgkin ile birlikte sinir aksiyon potansiyeli ile ilgili çalışmaları nedeniyle kazandılar. Aynı yıl ödülü sinapslar üzerine çalışan John Carew Eccles ile paylaştılar.

<span class="mw-page-title-main">Martin Rees</span> Martin John Rees (d

Martin John Rees, Britanyalı kozmolog ve astrofizikçi. 2004'ten beri Trinity Koleji'nin en üst idari sorumlusu, 2005-2010 arasında Kraliyet Topluluğu'nun başkanlığını yapmış bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Taylor</span> Amerikalı gökbilimci

Joseph Hooton Taylor Jr., Amerikalı astrofizikçi. Kütleçekim çalışmaları için olanaklar yaratan bir buluş olan yeni bir tür pulsarı keşfettiği için Russell Alan Hulse ile birlikte 1993 yılında Nobel Fizik Ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">George Porter</span>

George Hornidge Porter İngiliz kimyager. 1967 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Michael Atiyah</span> Britanyalı matematikçi (1929-2019)

Tam adı Sir Michael Francis Atiyah geometride uzmanlaşmış bir İngiliz matematikçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Trinity College Dublin</span> İrlandadaki Dublin Üniversitesinin kurucu koleji

Trinity College, resmi olarak Dublin yakınlarındaki Kraliçe Elizabeth'in Kutsal ve Bölünmemiş Üçlü Birliği, İrlanda'nın Dublin kentinde bir araştırma üniversitesi olan Dublin Üniversitesi'nin tek kurucu kolejidir. Kraliçe I. Elizabeth, 1592'de kolej için hem Oxford hem de Cambridge'deki üniversite üniversitelerini örnek alan "bir üniversitenin annesi" olarak bir kraliyet tüzüğü yayınladı, ancak bu bağlı kurumların aksine, şimdiye kadar yalnızca bir kolej kuruldu; bu nedenle, "Trinity College" ve "University of Dublin" isimleri genellikle idari amaçlarla eşanlamlıdır.