İçeriğe atla

Alan Gardiner

Alan Henderson Gardiner
Doğum29 Mart 1879(1879-03-29)
Eltham
Ölüm19 Aralık 1963 (84 yaşında)
Iffley, Oxford yakınlarıdna
Defin yeriIffley churchyard
Milliyetİngiliz
EğitimCharterhouse School
Queen's College, Oxford
MeslekMısırbilimci and filolog
Tanınma nedeniAntik dillerde ileri seviyede bilgisi olması, Tutankhamun'un mezarın kazısında yardım
Çocuk(lar)Rolf Gardiner ve Margaret Gardiner da dahil olmak üzere, üç
Akraba(lar)H. Balfour Gardiner (ağabeyi)

Sir Alan Henderson Gardiner, FBA (29 Mart 1879 - 19 Aralık 1963) İngiliz Mısırbilimci, dilbilimci, filolog ve bağımsız bilim adamıydı. 20. yüzyılın başlarında ve ortalarında önde gelen Mısırbilimcilerden biri olarak kabul edilir.

Kişisel Hayatı

Gardiner 29 Mart 1879'da o zamanlar Kent olan Eltham'da doğdu. Annesi bebeklik döneminde öldükten sonra o ve ağabeyi besteci H. Balfour Gardiner, babalarının hizmetçisi tarafından büyütüldü. Gardiner, Temple Grove Okulu ve Charterhouse'da eğitim gördü. Okulda eski Mısır'a ilgi duymaya başladı ve 1895-96'da Paris'te Fransız arkeolog Gaston Maspero'nun yanında çalıştı. Daha sonra Literae humaniores (klasikler ) okumak için bir bursla Oxford'daki Queen's College'a gitti. Modlarda ikinci bir sınıf elde ettikten sonra, İbranice ve Arapçaya geçti ve 1901'de birinci sınıf bir Bachelor of Arts (BA) derecesi ile mezun oldu.[1] Daha sonra Berlin'de önde gelen Mısırbilimci Kurt Heinrich Sethe'nin öğrencisi oldu.[2]

Kaynakça

  1. ^ Oxford Dictionary of National Biography: Gardiner, Sir Alan Henderson. Oxford University Press. 2004. ISBN 019861411X.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ Thomas L. Gertzen, Sir Alan Henderson Gardiner (1879-1963) in William Carruthers (ed.), Histories of Egyptology: Interdisciplinary Measures (2014), p. 36

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Engels</span> Alman filozof (1820–1895)

Friedrich Engels, Alman sosyalist, filozof, tarihçi ve siyaset bilimcidir. Aynı zamanda, iş insanı olan Engels'in babasının Salford, Birleşik Krallık, Prusya'nın Barmen şehrinde büyük tekstil fabrikaları vardı. Karl Marx ile birlikte Marksizm'in kurucusu sayılan Engels "ilk marksist" olarak tanımlanmıştır. 1845 yılında kendi gözlem ve araştırmalarına dayanan "1844 Yılında İngiltere'de İşçi Sınıfının Koşulları" isimli yapıtı yayınlanmıştır. Karl Marx'la beraber "Komünist Manifesto"'yu (1848) yazarak komünist kuramın geliştirilmesinde önemli bir rol oynamıştır. Sonrasında Karl Marx'a maddi destek sağlayarak "Das Kapital" için yaptığı araştırmalara yardımcı olan Engels, Karl Marx öldükten sonra onun önemli sayılan eserlerinden Das Kapital'in son iki cildini tamamlamıştır. Ayrıca daha sonra Artı-Değer Teorileri ve Kapital'in 4. cildi olarak Karl Kautsky tarafından basılan Marx'ın notlarını düzenlemiştir. 1884 yılında, Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni isimli kitabı yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Oxford Üniversitesi</span> İngilterede Oxfordda kurulu devlet üniversitesi

Oxford Üniversitesi, Birleşik Krallık'ta, İngiltere'nin Oxford kentinde bulunan bir üniversitedir. Kurulduğu tarih bilinmemesine rağmen, 1096 tarihinde bu kentte eğitim olduğuna dair belgeler üniversiteyi İngilizce konuşulan dünyanın en eski üniversitesi, kuruluşundan itibaren var olmaya devam eden en eski ikinci üniversite yapmaktadır. Üniversite 1167 yılında II. Henry'nin, İngiliz öğrencilerin Paris Üniversitesinde okumasını yasaklamasıyla hızla büyümüştür. 1209 yılında Oxford halkıyla yaşanan anlaşmazlıklar sonucu bazı akademisyenler kuzeydoğudaki Cambridge kasabasına gitmiş ve burada Cambridge Üniversitesi’ni kurmuşlardır. Bugün bu iki eski üniversite Oxbridge adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">King's College London</span>

King's College London (KCL), Londra Üniversitesi'ni oluşturan ilk iki kolejinden biridir. İngiltere'nin en eski ve prestijli okullarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">J. J. Thomson</span> İngiliz fizikçi (1856-1940)

Sir Joseph John Thomson, çağdaş fiziğin gelişimine büyük katkılarıyla tanınan Britanyalı fizikçi. Elektronu ve izotop kavramını keşfetmesi ile kütle tayfölçerini icat etmesiyle bilinir. Gazların elektriksel iletkenliği üzerindeki çalışmaları ve elektronu keşfinden dolayı 1906'da Nobel Fizik Ödülü ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">John Herschel</span> İngiliz matematikçi, gökbilimci ve kimyager

Sör John Frederick William Herschel, 1. Baronet, İngiliz matematikçi, gökbilimci ve kimyagerdir. Gök bilimci William Herschel'in oğlu ve 12 çocuk babası.

<span class="mw-page-title-main">Mısırbilim</span>

Mısırbilim ya da Mısıroloji, Antik Mısır ve Mısır'ın tarihi konularını inceleyen bir bilim dalıdır. Antik çağ tarihi ve arkeoloji bilimlerinin bir alt koludur. Mısırbilimi ile uğraşan kişilere Mısırbilimci ya da Mısırolog adı verilmektedir.

Sir James Frazer Stirling Birleşik Krallık'ın 20. yüzyıldaki mimarlık sektöründe en etkili olmuş mimarlarının başında gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Stanley Matthews</span>

Stanley Matthews, İngiliz eski millî futbolcudur.

<i>Deutschland</i> sınıfı zırhlı Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilen beş ön dretnot savaş gemisinden oluşan gemi sınıfı

Deutschland sınıfı, Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilen beş ön dretnot savaş gemisinden oluşan gemi sınıfıdır. Sınıf Deutschland, Hannover, Pommern, Schlesien ve Schleswig-Holstein gemilerinden oluşmaktaydı. 1903-1908 arasında inşa edilen gemiler, daha önceki Braunschweig sınıfı zırhlılara çok benzerdi; ancak daha iyi koruma sağlayan zırhları vardı. İngiliz Kraliyet Donanması'nın devrimci gemisi HMS Dreadnought'un hizmete girişiyle daha inşaları tamamlanamadan teknolojinin gerisinde kalan Deutschland sınıfı, Alman donanmasına katılan son ön dretnot gemiler oldular. Deutschland sınıfının ardından inşa edilen Nassau sınıfı zırhlılar ise Almanya'nın ilk dretnot sınıfı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Alan Lloyd Hodgkin</span> İngiliz fizyolog ve biyofizikçi (1914-1998)

Sir Alan Lloyd Hodgkin, OM, KBE, PRS İngiliz fizyolog ve biyofizikçi. 1963 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü Andrew Huxley ve John Carew Eccles ile birlikte kazanmıştır.

Sir Kingsley William Amis, İngiliz yazar, şair, eleştirmen ve öğretmen. Sosyal ve edebi eleştiri eserleri ile birlikte 20'den fazla roman, şiir, altı ciltlik bir anı kitabı, çeşitli kısa öyküler, radyo ve televizyon senaryosu yazdı. Zachary Leader yazdığı biyografisinde, Amis için "yirminci yüzyılın ikinci yarısının en iyi İngiliz komedi yazarı" nitelemesi yapar. Oğlu Martin Amis de tanınmış bir yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Cyril Hinshelwood</span> İngiliz kimyager (1897-1967; Nobel Kimya Ö. 1956)

Cyril Norman Hinshelwood, İngiliz kimyager, Nikolay Semyonov ile birlikte 1956 yılı Nobel Kimya Ödülü sahibi akademisyen. Özellikle kimyasal tepkime mekanizmaları üzerine çalışmalarıyla tanınmıştır. Hidrojen'in yanması, oksijen'in su oluşturması gibi zincir tepkimelerin tepkime hızı ve mekanizmaları üzerine araştırmalar yapmıştır. Son dönem araştırmaları daha sonra antibiyotik araştırmalarında kullanılacak bakteriyel hücre duvarlarında meydana gelen kimyasal değişiklikler üzerine olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Michael Atiyah</span> Britanyalı matematikçi (1929-2019)

Tam adı Sir Michael Francis Atiyah geometride uzmanlaşmış bir İngiliz matematikçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Richard Henderson</span> İngiliz biyokimyacı, moleküler biyolog

Richard Henderson, İskoç moleküler biyolog ve biyofizikçi, ayrıca biyomolekül, elektron mikroskobunda öncü bilim insanı. Henderson, 2017 yılında Jacques Dubochet ve Joachim Frank ile birlikte Nobel Kimya Ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hotepsekhemwy</span> Mısır Firavunu

Hotepsekhemwy veya Hotepsekhemui, 2. hanedanın kurucusu olan erken dönem Mısır firavununun adıdır. Saltanatının kesin uzunluğu bilinmemektedir; Eski Mısır tarihçisi Manetho, "Boëthôs" saltanatının 38 yıl sürdüğünü bildirirken, Turin Kral Listesi 95 yıl gibi imkansız bir yıl öneriyor. Mısırbilimciler her iki ifadeyi de yanlış yorumlama veya abartı olarak görürler. Hotepsekhemwy'ye 25 veya 29 yıllık bir saltanat tahmini yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Joe Henderson</span> Amerikalı caz müzisyeni (1937 – 2001)

Joe Henderson Amerikalı bir caz saksafon sanatçısıydı. Kırk yılı aşan kariyerinde Henderson, zamanının önde gelen Amerikalı müzisyenlerin birçoğuyla çaldı ve Blue Note, Milestone ve Verve dahil olmak üzere birçok önemli plak şirketi ile kayıt yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Rutherford</span>

Dame Margaret Taylor Rutherford,, İngiliz tiyatro, televizyon ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Anedjib</span>

Anedjib, daha doğrusu Adjib ve ayrıca Hor-Anedjib, Hor-Adjib ve Enezib olarak da bilinen, 1. Hanedanlık döneminde hüküm süren erken Mısır kralının adıdır. Mısırlı tarihçi Manetho ona "Miebîdós" adını verdi ve 26 yıllık saltanatı olduğunu söyledi Torino Kraliyet Kanonu ise 74 yıllık bir saltanatı olduğunu söyler. Mısırbilimciler ve tarihçiler günümüzde her iki kaydı da abartılı olarak görüyorlar ve genellikle 8-10 yıllık bir saltanatın var olduğunu kabul ediyorlar.

I. Neferkara, Eski Mısır'ın 2. Hanedanlığı döneminde hüküm sürdüğü söylenen bir kralın (firavun) kartuş adıdır. Turin kanonunda hükümdarlık yılları eksik olduğundan ve eski Mısırlı rahip Manetho, Neferkara'nın saltanatının 25 yıl sürdüğünü öne sürdüğü için saltanatının kesin uzunluğu bilinmiyor. Mısırbilimciler Manetho'nun ifadesini yanlış yorumlama veya abartma olarak değerlendiriyorlar.