İçeriğe atla

Alan Gagloyev

Alan Gagloyev

Alan Eduardovich Gagloyev (Rusça: Алан Эдуардович Гаглоев) (d. 6 Şubat 1981) Güney Osetyalı bir politikacı ve istihbarat subayı[1] ve Güney Osetya'nın başkanıdır.[2] Seçim komisyonu, 24 Mayıs 2022 için yetki devrini belirledi.[3] Şubat 2020'den beri Nykhaz partisinin şu anki başkanıdır.[4]

Hayatı

2002 yılında Güney Osetya Devlet Üniversitesi'nden mezun oldu ve Güney Osetya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından küçük ve orta ölçekli işletmeleri destekleme bölümünün baş uzmanı olarak işe alındı. Gagloyev, 2017 ve 2022'de Güney Osetya cumhurbaşkanlığına adaydı. 2022 seçimlerinde ilk turda, görevdeki Anatoli Bibilov'u geçerek[5] oyların % 36,9'unu aldı ve daha sonra ikinci turda rakibini mağlup etti.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Непростой кандидат". 5 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2017. 
  2. ^ a b "Бибилов признал поражение во втором туре выборов президента Южной Осетии". РИА Новости (Rusça). 8 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2022. 
  3. ^ "Inauguration of the new head of South Ossetia Gagloev is planned for May 24 - CEC head". IA Res (İngilizce). 11 Mayıs 2022. 11 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2022. 
  4. ^ "Alan Gagloyev: Candidate for President of South Ossetia. Elections 2022". IA Res (Rusça). 20 Mart 2022. 20 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Opposition Candidate Takes Lead in First Round of S. Ossetia Polls". Civil.ge (İngilizce). 14 Nisan 2022. 11 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Anatoli Bibilov
Güney Osetya devlet başkanı
2022–günümüz
Görevde

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Osetya</span> kafkasların güneyinde ihtilaflı bölge ve kısmen tanınmış devlet

Güney Osetya veya Nisan 2017 tarihinde kabul edilen resmî adıyla Güney Osetya Cumhuriyeti - Alanya Devleti Kafkasların güneyinde ihtilaflı bölge ve kısmen tanınmış devlet. Sovyetler Birliği'ne bağlı Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bünyesinde kurulmuş Güney Osetya Otonom Oblastı topraklarında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Gürcistan Savaşı</span>

Rusya-Gürcistan Savaşı, Ağustos 2008 tarihinde Güney Osetya - Rusya - Gürcistan ve son olarak Abhazya'nın katılımı ile aralarında gerçekleşen gerilim ve çatışmalarla başlayan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Osetya devlet başkanları listesi</span>

Güney Osetya Cumhuriyeti devlet başkanı, Kafkasya'da bulunan, tek taraflı bağımsızlığa rağmen uluslararası alanda dört ülke hariç Gürcistan'ın bir parçası olarak görülen Güney Osetya'daki en yüksek siyasi makamıdır. 28 Kasım 1991 ve 27 Kasım 1996 tarihleri arasındaki kişiler Parlamento başkanı olarak görev yapmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Osetya'nın dış ilişkileri</span>

Güney Osetya Cumhuriyeti, kendi kendine bağımsızlığını ilan eden de facto bir yönetim olarak sadece Rusya, Nikaragua, Venezuela, Nauru, Abhazya Cumhuriyeti ve Transdinyester Cumhuriyeti tarafından tanınmaktadır. Güney Osetya Cumhuriyeti, Gürcistan'dan bağımsızlık ilanını 1991 tarihinde ilan etti, fakat 2008 Güney Osetya Savaşı'na kadar hiçbir Birleşmiş Milletler üyesi tarafından tanınmamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya'nın dış ilişkileri</span> Abhazyanın dış ilişkilerine genel bakış

Abhazya, kendi kendine bağımsızlığını ilan eden de facto bir yönetim olarak sadece Rusya, Nikaragua, Venezuela, Nauru, Güney Osetya ve Transdinyester tarafından tanınmaktadır. Abhazya, Gürcistan'dan bağımsızlık ilanını 1992 tarihinde ilan etti, fakat 2008 Güney Osetya Savaşı'na kadar hiçbir Birleşmiş Milletler üyesi tarafından tanınmamıştı.

Güney Osetya Yahudilerinin tarihinin başlangıcı Gürcistan'ın diğer bölgelerindeki Yahudilerin tarihine benzemektedir. Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'de büyük ölçüde Yahudi nüfusu ve bu Yahudilerin kendilerine ait mahalleleri vardı.

2009 Güney Osetya parlamento seçimleri, tanınmamış Güney Osetya'da 1 Haziran 2009 tarihinde gerçekleştirildi. Seçimlerde en yüksek oyu Birlik Partisi aldı. Güney Osetya Başkanı Eduard Kokoity'yi istemedikleri gerekçesiyle iki muhalefet partisinin seçimlere katılmasına izin verilmedi.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Tibilov</span>

Leonid Tibilov, 2012 Güney Osetya cumhurbaşkanlığı seçimleri kazandıktan sonra Güney Osetya Cumhurbaşkanı seçilenin bir Güney Osetya'lı politikacı. Görevi, 2017'de sona ermiştir.

Domenti Sardionoviç Kulumbegov, Güney Osetyalı siyasetçi. Kulumbegov, Kafkasya'da bulunan ve tek taraflı bağımsızlığına rağmen uluslararası alanda dört ülke dışında Gürcistan'ın bir parçası olarak görülen Güney Osetya'da 20 Ocak 2014 tarihinde başbakanlık görevine başlamış olup, 2017'de görevi sona ermiştir.

Güney Osetya ziyaretçilerine vize almaları gerekmemektedir. Ziyaretçilerin Rusya'ya geri dönmek için geçerli bir Rus vizesine sahip olmaları gerekmektedir Ancak Rusya vizesinden muaf Rus vatandaşları veya diğer ülkelerin vatandaşları, önceden ziyaretleri ile ilgili yetkililere bildirmek zorundadırlar.

Gürcistan'daki Oset ayaklanmaları, 1918-1920 yılları arasında günümüzde Gürcistan'da ayrılıkçı bir cumhuriyet olan Güney Osetya'nın Oset yerleşim yerlerinde, Transkafkasya Demokratik Federatif Cumhuriyeti'ne ve ardından Menşeviklerin hakim olduğu Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'ne karşı gerçekleşen bir dizi ayaklanmadır. Bölgedeki Gürcü ve Oset toplulukları arasında binlerce can kaybına sebep oldu ve acı hatıralar bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Anatoli Bibilov</span> Güney Osetyalı siyasetçi

Anatoli İlyiç Bibilov, Güney Osetyalı siyasetçi. Bibilov, Kafkasya'da bulunan, tek taraflı bağımsızlığa rağmen uluslararası alanda dört ülke hariç Gürcistan'ın bir parçası olarak görülen Güney Osetya'da 21 Nisan 2017 - 24 Mayıs 2022 tarihleri arası devlet başkanlığı görevini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Roki Tüneli</span>

Roki Tüneli, Rusya ve hukuken Gürcistan'ın parçası olarak kabul edilen Güney Osetya'yı birbirine bağlayan bir dağ tünelidir. Tünel, Kafkas Dağları'nda yer almaktadır ve 1984 yılında Sovyetler Birliği döneminde tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1991-1992 Güney Osetya Savaşı</span>

1991–1992 Güney Osetya Savaşı Gürcistan hükûmet güçleri ve etnik Gürcü milisleri ile Güney Osetya ve Güney Osetya'nın Gürcistan'dan ayrılmasını ve bağımsız bir devlet olmasını isteyen Kuzey Osetya gönüllüleri arasındaki Gürcistan-Güney Osetya çatışması'nın bir parçası olan savaştır. Savaş, 24 Haziran 1992'de imzalanan barış antlaşması ile, ortak bir barışı koruma gücü kuran ve Güney Osetya'yı Gürcistan arasında bölüştüren Rusların aracılığıyla sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Güney Osetya'da Gürcülerin etnik temizliği</span>

Güney Osetya'daki Gürcülere yönelik etnik temizlik, Güney Osetya'da ve Rus ve Güney Osetya güçleri tarafından işgal edilen diğer topraklarda yaşayan Gürcülerin toplu olarak sınır dışı edilmesiydi. Olaylar 2008 Rusya-Gürcistan Savaşı sırasında ve sonrasında meydana geldi.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'ın işgal altındaki toprakları</span>

Gürcistan'ın işgal altındaki bölgeleri, Rus-Gürcü Savaşı'ndan sonra Rusya'nın işgal ettiği topraklardır. Bunlar, statüsü uluslararası bir ihtilaf konusu olan Sovyet Gürcistanı'nın eski Abhazya bölgesi ve Güney Osetya Özerk Oblastı'ndan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tshinvali Savaşı</span>

Tshinvali Savaşı, Güney Osetya eyaletinin ayrılıkçı başkenti Tshinvali şehri için yapılan bir savaştı. Rus-Gürcü Savaşı'ndaki tek büyük savaştı. Gürcü kara birlikleri, bir topçu saldırısından sonra 8 Ağustos 2008 başlarında şehre girdi. Gürcüler saatler içinde şehrin çoğunun kontrolünü ele geçirdi. Rus ana kuvvetleri, Roki tünelinden Güney Osetya'ya girmeye başladı. Başlangıçta geri çekilmeye zorlandıktan sonra, Gürcü birlikleri şehri geri almak için birkaç girişimde bulundu. Arazinin zorlu lojistiği nedeniyle, Rus takviye kuvvetlerinin gelişi yavaştı. Şiddetli çatışmalardan sonra Gürcü birlikleri nihayet 10 Ağustos akşamı şehirden çekilmek zorunda kaldı. 11 Ağustos'ta tüm Gürcü birlikleri Güney Osetya'dan ayrıldı. Üç günlük çatışmada Tshinvali'nin bazı kısımları harap oldu.

Gennadi Borisoviç Bekoyev, Güney Osetyalı siyasetçi. Bekoyev, Asya kıtasında, Kafkasya'da yer alan, uluslararası alanda Gürcistan'ın bir parçası olarak kabul edilen kısmen tanınan devlet statüsünde olan Güney Osetya'da 29 Ağustos 2020 tarihinden bu yana geçici olarak başbakanlık makamında bulunmaktadır.

Konstantin Hasanoviç Dzhussoev, Güney Osetyalı siyasetçi. Dzhussoev, Asya kıtasında, Kafkasya'da yer alan, uluslararası alanda Gürcistan'ın bir parçası olarak kabul edilen kısmen tanınan devlet statüsünde olan Güney Osetya'da 20 Haziran 2022 tarihinden bu yana başbakanlık makamında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Osetya'da turizm</span>

Güney Osetya Cumhuriyeti'nin ayrılıkçı devletinde - uluslararası alanda geniş çapta Gürcistan'ın bir parçası olarak tanınan Alania Eyaleti'nde turizm nadirdir. Gürcistan yasalarına göre Güney Osetya'ya girmek yasa dışıdır. Bununla birlikte, Güney Osetya, Güney Osetya-Rusya sınırı üzerinden Rusya üzerinden erişilebilir durumdadır. Rus olmayan vatandaşların, Rusya vizesinden muaf ülkelerin vatandaşları olmadıkça, Rusya'ya dönmelerine izin veren geçerli bir Rus vizesine sahip olmaları gerekmektedir. Güney Osetya pasaportuna sahip olmayan veya Rusya gibi muaf bir ülkeden olmayan ziyaretçilerin, ziyaretlerinden önce Güney Osetya hükûmetinden onay almaları gerekmektedir.