İçeriğe atla

Alacaoluk, Gönen

Alacaoluk
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Koordinatlar: 40°06′N 27°31′E / 40.1°K 27.52°D / 40.1; 27.52
Ülke Türkiye
İlBalıkesir
İlçeGönen
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)

Alacaoluk, Balıkesir ilinin Gönen ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Köy 93 harbi sonrasında, Balkanlar'ın değişik yerlerden gelen muhacirler tarafından kurulmuştur. Köyün ismi ile ilgili bir rivayete göre, köyün olduğu yere gelen avcılar, gördükleri bir çeşmeye "Avcıoluk" adını vermişler ve köyün adı da bu şekilde oluşmuştur.[2] Eski adının Kaleköy olduğu da rivayet edilmektedir fakat resmi kayıtlarda böyle bir isme rastlanmamıştır. Köyün nüfus defteri incelendiğinde Tırnova, Osmanpazar, Niğbolu, Rumeli, Rusçuk, Hezargrad ve Üsküp bölgelerinden göç edildiği görülmektedir. Bu kayıtlardan köy halkının çoğunluğunun Bulgaristan'dan geldiği anlaşılmaktadır. Nüfus defterleri incelendiğinde köyün 1899 ile 1901 yıllarında kurulmuş olabileceği düşünülmektedir. Köyün Kabalık mevkiinde eski tuğla ve kiremitlerin çıkması bu bölgede eski yerleşimlerin olduğuna işaret etmektedir.[3]

Alacaoluk Kalesi

Tarihi Alacaoluk Kalesi bu mahalleden adını almıştır. Köyün güneydoğusunda yüksek bir tepe üzerindedir. Yaklaşık on dönüm genişliğinde bir arazi üstüne kurulmuştur ve Bizans dönemine ait bir kaledir. Bütün tahribata rağmen dış duvarlar muntazam taşlarla, kireç ve kum karışımı harçla örülmüştür. Duvarlarda yer yer tuğla kullanıldığı görülmüştür. Dış duvarlarındaki kuleleri halen ayakta olan kalenin kuzey kısmında kemerli bir kapı veya giriş bölümü mevcuttur. Ayrıca kalenin güneybatısında düzgün taş ve tuğlalarla örülmüş kemerli bir giriş bulunmaktadır. Kalenin güneybatısındaki dış duvarların temelinde oldukça zor görülen Latince yazılı bir mermer taş vardır. Duvardaki diğer devşirme taşlar da dikkate alınırsa kalenin Roma döneminde de var olduğu düşünülebilir. Yapılan yüzey araştırmasında Bizans dönemine ait izler görünmektedir. Alacaoluk köyündeki çeşmenin suyu daha önce künklerle kaleye getiriliyormuş. Köylüler sonradan bu künkleri kırmışlar. Çeşme ile kale arasında yer yer bu künk parçalarına rastlanmaktadır. Alacaoluk Kalesi tescil edilmiştir.[4]

Coğrafya

Köy yüksek rakımlı dağların eteğinde, ormanın içerisinde sağlıklı bir yerleşim yerindedir. Çok göç vermiştir.

İlçe merkezine 14 km uzaklıktadır.

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ Zekeriya Özdemir (1998). Kaplıcalar Şehri Gönen. Ankara: Tisamat Yayınları. 
  3. ^ Tacettin Akkuş (2001). Gönen ve Köyleri Tarihçesi. İstanbul: Ekin Yayıncılık. 
  4. ^ Zekeriya Özdemir (1998). Kaplıcalar Şehri Gönen. Ankara: Tisamat Yayınları. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gönen, Balıkesir</span> Balıkesirin ilçesi

Gönen, Balıkesir'in bir ilçesidir. Gönen, Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölgesi içinde Balıkesir iline bağlı bir ilçedir. Kaplıcaları ile ünlüdür. Şehrin doğusu Manyas ilçesi, kuzeydoğusu Bandırma ilçesi, batısı Çanakkale ilinin Biga ve Yenice ilçeleri, kuzeyi Marmara Denizi ve Erdek Körfezi, güneyi Balya ilçesi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Şebinkarahisar Kalesi</span> Giresunun Şebinkarahisar ilçesinde bir kale

Şebinkarahisar Kalesi, Giresun ili Şebinkarahisar İlçe merkezinin güneyini kuşatan Hacıkayası üzerine kurulan kale, iç ve dış kale olarak iki kısımdan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zeynep Sultan Camii</span>

Zeynep Sultan Camii 1769 yılında III. Ahmed'in kızı Zeynep Sultan tarafından Ayazma Camii'nin de mîmarı olan Mehmed Tahir Ağa'ya yaptırılmış barok tarzındaki câmidir. Mîmârî tarzına bulunduğu mekân göz önüne alınarak karar verilmiştir. Bu özel tarzı ve yapımında kullanılan malzemeler nedeniyle Bizans kiliselerini anımsatır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Kalesi</span>

Ankara Kalesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir kale. Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte M.Ö. 5. yüzyıl başında Galatların Ankara'ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu bilinmektedir. Romalılar, Bizanslılar, Selçuklu Hanedanı ve Osmanlılar dönemlerinde birçok kez onarımdan geçmiştir. Ankara Kalesi dışarıdan görümüne göre daha büyüktür. Her yıl çeşitli festivallere de ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kilitbahir Kalesi</span> Çanakkale Boğazında bulunan kale

Kilitbahir Kalesi, yani "denizin kilidi kalesi", 1462 yılında Çanakkale Boğazı'nın Avrupa kıyısına inşa edilen kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Fildamı Sarnıcı</span>

Fildamı Sarnıcı ya da Hebdomon Sisterni, İstanbul'un Bakırköy ilçesinin Osmaniye mahallesinde bulunan bir sarnıçtır.

<span class="mw-page-title-main">Kayseri Kalesi</span> türk kalesi

Kayseri Kalesi Kayseri'de bulunan Türkiye'nin turistik kalelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Kalesi</span>

Sinop Kalesi, Sinop kentinin bulunduğu yarımada üzerinde kurulu kaledir. Kale, MÖ 7. yüzyılda da kenti korumak amacıyla kuruldu. Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları döneminde birkaç kez onarıldı. Günümüzde hâlâ özelliğini koruyan kalenin duvarları 2.050 metre uzunluğu, 25 metre yüksekliği, 3 metre genişliğindedir. İki ana giriş kapısı vardır. Kale duvarı şehri çevrelemektedir. Bu kale şehrin tarihî eserleri arasında öne gelenler arasındadır. UNESCO, 2013'te kaleyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil etti.

<span class="mw-page-title-main">Dereköy, Gönen</span> Gönene bağlı bir mahalle

Dereköy, Balıkesir ilinin Gönen ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Tirilye</span> Mudanyanın mahallesi

Tirilye, Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Babayaka, Gönen</span> Gönene bağlı bir mahalle

Babayaka, Balıkesir ilinin Gönen ilçesine bağlı bir mahalledir. Babayaka Kalesi, köyün tarihi bir kalıntısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çifteçeşmeler, Gönen</span> Gönene bağlı bir mahalle

Çifteçeşmeler, Balıkesir ilinin Gönen ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Rumeli Feneri Kalesi</span> İstanbulda kale

Rumeli Feneri Kalesi veya Topçu Kalesi, İstanbul'da Rumelifeneri sırtlarındaki 17. yüzyıl döneminden kalma kaledir. Adını hemen yanındaki köye de adını veren Rumeli Feneri'nden almıştır. Kaleye kara yoluyla Sarıyer ilçesine bağlı Rumelifeneri Köyü‟nün içinden geçilerek gidilmektedir. Köye ismini veren fenerin geçmişi çok eskilere dayanmakta, ilkçağlardan itibaren Boğaz girişinde gemicilere yol göstermek amacıyla ateşler yakıldığı bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Garipçe Kalesi</span>

Garipçe Kalesi, İstanbul'da Garipçe sırtlarında Osmanlı döneminden kalma kaledir.

Kapu Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi cami. Şehirdeki Osmanlı camileri arasındaki en büyük camidir. Merkez Karatay ilçesi, Sarraflar caddesi üzerindeki caminin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olup, Karatay Müftüğülüğü'ne bağlı olarak faal durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">İç Kale</span> Diyarbakırda tarihî bir yer

İç Kale, Diyarbakır kentinin ilk yerleşim yeri olarak kabul edilen yerdir. Kentin kuzeydoğusunda, Dicle Nehri'nin 100 m kadar yükseğinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Riva Kalesi</span> Riva Deresinin Karadeniz ile buluştuğu bir tepede yer alan kale

Riva Kalesi, İstanbul'un Beykoz ilçesine bağlı Riva'da, Riva Deresi'nin Karadeniz'e döküldüğü tepede konumlanan kaledir. Bizans döneminde yapıldığı düşünülen kalenin yapıldığı tarih tam olarak bilinmemektedir. İlk olarak 18. yüzyılda "Revancık Kalesi" adıyla arşivlerde yer alan kalenin, Karadeniz'den Riva Deresi'ne girişi kontrol etmek ve sahil güvenliğini sağlamak amacıyla yapıldığı belirtilir. Osmanlı döneminde Karadeniz'den gelebilecek tehditlere karşı savunma amacıyla kullanılan kale, bu dönemde çeşitli bakım ve onarım çalışmalarıyla güçlendirilmiştir. İstanbul'un İşgali döneminde tahrip edilen yapı, 2016'da restore edilmiş olup günümüzde gezi amaçlı kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Koçbayır, Gönen</span> Gönenin mahallesi

Koçbayır, Balıkesir ilinin Gönen ilçesine bağlı bir mahalledir. İlçeye 10 km mesafede yer alır.

İzmit İç Kale Surları, Kocaeli ili İzmit ilçesinde bulundan günümüze ulaşan ve Karaburç olarak da anılan tek burçtur. Yapının uzun süre işaret feneri olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Eskihisar Kalesi, Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan tarihi bir yapıdır. Eskihisar Kalesi eski çağlarda İzmit Körfezi'nin güneyindeki geçişi kontrol altında tutmak ve limanı korumak için Eskihisar Köyünün kuzey doğusunda dik bir tepe üzerine kurulmuştur ve tahminlere göre Eskihisar Kalesi Bizans İmparatorluğu zamanında yapılmıştır.